راهنمای خرید

۵ اشتباه رایج در هنگام خرید روتر بی‌سیم

این روزها بدون وای‌فای نمی‌شود زندگی کرد. همه ما به یک وای‌فای سریع و قوی نیاز داریم.

روترهای بی‌سیم قلب وای‌فای هستند و اگر یک روتر خوب انتخاب نکرده باشید؛ هرچه‌قدر سرعت سرویس اینترنت شما زیاد باشد یا در مکانی نزدیک به روتر نشسته باشید؛ باز هم وای‌فای لذت‌بخشی نخواهید داشت و مدام در حاله گلایه و شکایت هستید.

شاید سوال کنید «مگر یک انتخاب یک روتر بی‌سیم کار سختی است؟ به بازار می‌رویم و در حد و اندازه جیب‌مان بهترین روتر از نظر سرعت، تعداد آنتن، درگاه‌های ارتباطی و مشخصات سخت‌افزاری را خریداری می‌کنیم. روترهای خوب بازار مشخص هستند و انتخاب از بین‌شان کار سختی نیست!»

در ظاهر، خرید یک روتر بی‌سیم شبیه چیزی است که برخی کاربران همانند بالا تصور می‌کنند ولی در عمل انتخاب یک روتر بی‌سیم خوب کاری سخت و گاهی پیجیده است. ممکن است تمامی مشخصات سخت‌افزاری و شبکه‌ای روتر مدنظرمان را رعایت کرده و با مدل‌های بازار تطبیق داده باشیم ولی غفلت از یک نکته ریز تمام زحمت‌مان و مهم‌تر از آن پول‌مان را برباد بدهد. غالب خریداران این ۵ اشتباه بزرگ را در هنگام خرید یک روتر بی‌سیم جدید مرتکب می‌شوند:

عدم توجه به سرعت درگاه‌های اترنت

غالب روترهای امروزی از درگاه‌های اترنت و WAN یک گیگابیتی یا همان هزار مگابیتی پشتیبانی می‌کنند اما هنوز مدل‌هایی از روترهای جدید هستند که با درگاه‌های صدمگابیتی تولید و روانه بازار می‌شوند. بنابراین، اگر می‌خواهید با کابل شبکه به روتر متصل شوید یا یک هارد اکسترنال یا NAS را به روتر متصل کنید و سرعت‌های بالا مدنظرتان است؛ دقت کنید روترهایی با درگاه‌های اترنت هزار مگابیتی بخرید. اگر روتری با درگاه صدمگابیتی بخرید؛ قاعدتا نمی‌توانید سرعت‌های دانلود چند صد مگابیتی روی شبکه داشته باشید. جدید بودن روتر دلیل نمی‌شود که درگاه اترنت آن هم به‌روز و هزار مگابیتی باشد چون اصولا چیپ‌ست شبکه بی‌سیم از چیپ‌ست سوییچ روتر مجزا است و شرکت‌ها برای کاهش هزینه‌های تولید خود؛ گاها در چیپ‌ست‌های بی‌سیم رده بالا ولی سوییچ‌های قدیمی استفاده می‌کنند. حتما به سرعت و استاندارد درگاه‌های شبکه اترنت دقت کرده و آن‌ها را بررسی کنید.

حقه تعداد آنتن‌های خارجی

متاسفانه یک تصور اشتباه در بازار رایج شده است که هر روتری با تعداد آنتن بیشتر؛ سریع‌تر است. این تصور کاملا اشتباه است. در حال حاضر؛ در بازار روترهایی داریم که سه یا چهار آنتن خارجی دارند اما سرعت‌شان به ۳۰۰ یا ۴۰۰ مگابیت می‌رسد و برعکس روترهایی داریم که دو آنتن خارجی دارند اما سرعت‌شان به چندین گیگابیت می‌رسد. برخی روترهای رده بالا و سریع بازار اصلا هیچ آنتن خارجی ندارند ولی در عوض تعداد زیادی آنتن داخلی و پرقدرت دارند. تعداد آنتن‌ها ملاک سرعت بیشتر روتر نیست و باید به استانداردهای وای‌فای، فناوری‌های شبکه بی‌سیم، تعداد باندهای کاری و مشخصات سخت‌افزاری دستگاه توجه کنید. حتا در میان روترهای جدید سری AC روترهایی داریم که چهار یا شش آنتن خارجی دارند ولی کارایی و سرعت بالایی ندارند و در عوض روترهایی با دو آنتن خارجی جزو بهترین‌های بازار هستند. پس، ابدا از روی تعداد آنتن‌ها دست به انتخاب روتر نزنید.

معادله غلط سرعت بیشتر = روتر بهتر

باز هم ممکن است سرعت روتر باعث اشتباه در انتخاب می‌شود. اجازه بدهید یک مثال بزنم: یک روتر در رده AC1900 و روتر دیگری در رده AC1200 است. در ظاهر باید روتر اول که در رده AC1900 است بهتر و سریع‌تر باشد اما تست‌ها و آزمایش‌ها نشان می‌دهند که همیشه این‌طور نیست. در حال حاضر، بهترین روترهای دنیا لزوما سریع‌ترین روترهای دنیا نیستند. لینک‌سیس یک روتر در رده AC2300 دارد که از غالب روترهای چند گیگابیتی برندهای دیگر کارایی بهتری از خود نشان می‌دهد و در دو سال اخیر جزو ده روتر قوی دنیا بوده است. کارایی و سرعت روتر به پارامترهای بسیار زیادی بستگی دارد. ممکن است یک روتر به طور اسمی سرعت بیشتری داشته باشد ولی در عمل آنتن‌های خارجی ضعیفی داشته باشد یا از فناوری MU-MIMO استفاده نکند. روترهای مجهز به قابلیت MU-MIMO سرعت‌های بهتری نسبت به روترهای دیگر فاقد این قابلیت دارند؛ هرچند تفاوت سرعتی زیادی داشته باشند. در روترهای سری N هم این قضیه دیده می‌شود. برخی روترهای با سرعت ۳۰۰ مگابیت بسیار بهتر و کارآمدتر از روترهای با سرعت ۴۵۰ یا ۶۰۰ مگابیت هستند.

معادله غلط گران‌تر = روتر بهتر

برای خرید هر دستگاه و محصولی ممکن است اشتباه بالا اتفاق بیفتد. در بازار شبکه و به‌خصوص در سال‌های اخیر و با ورود انواع روترهای بی‌سیم از برندها با مشخصات مختلف؛ این اشتباه بیشتر نمود پیدا کرده است. باور کردنی نیست ولی در بازار روترهایی با قیمت ۲۰۰ هزار تومان و حتا بیشتر داریم که مشخصات سخت‌افزاری‌شان با روترهای زیر ۱۰۰ هزار تومان برابری می‌کند. روترهای ۹۰ هزار تومانی و ۱۵۰ هزار تومانی داریم که با روترهای چند صد هزار تومانی از نظر سرعت تفاوتی ندارند. پس؛ دوباره تاکید می‌کنیم که گول قیمت را نخورید و بیشتر روی استانداردها، فناوری‌ها و امکانات روترها تمرکز کنید.

دو بانده و سه بانده

کاربری تعریف می‌کرد پس از چندین سال تصمیم به عوض کردن روتر تک بانده خود می‌کند. به بازار می‌رود و با هزینه هنگفتی یک روتر دوبانده  پرسرعت می‌گیرد و روتر قدیمی را دور می‌اندازد. اما پس از گذشته چند روز؛ متوجه می‌شود که سرعت اینترنت روتر قبلی خیلی بیشتر از روتر دوبانده و قدرتمند جدید است. پس از بررسی‌های مختلف و تماس با شرکت گارنتی محصول و بردن دستگاه برای تعمیر و برگرداندن و خلاصه گرفتاری‌های زیاد؛ متوجه می‌شود که این روتر خریداری شده روی فرکانس ۵ گیگاهرتز بسیار قوی است و فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز آن ضعیف است. از قضا؛ نوت‌بوک و کامپیوتر و تلویزیون آن و البته گوشی آیفون‌اش فقط روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز کار می‌کنند. پس؛ همیشه این‌طور نیست که روترهای دوبانده بهتر از روترهای تک بانده باشند. در روترهای دوبانده سری N و گاها سری AC شاهدیم که یک فرکانس ضعیف‌تر و فرکانس دیگر قوی‌تر است و خیلی کم دیده شده هر دو فرکانس با هم قوی باشند. ابتدا باید نگاهی به دستگاه‌های استفاده‌کننده از وای‌فای‌تان بیندازید و برآورد کنید که به روتر دوبانده نیاز دارید یا نه و کدام فرکانس؟ آن کاربر مجبور شد روتر دوبانده‌اش را با قیمت بسیار پایینی بفروشد و یک روتر تک بانده قوی بگیرد.  

 


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا