در نسخه بتای اندروید P خبری از کدها و قابلیت WPS نیست. به نظر میرسد گوگل میخواهد استفاده و پشتیبانی از WPS را روی اندروید P و به طور کامل دستگاههای اندرویدی خاتمه دهد.
WPS یا WiFi Protected Setup قابلیتی است که به کاربران اجازه میدهد با فشار دادن کلید WPS روی روترهای بیسیم یا اکسسپوینتها، به طور سادهای و بدون نیاز به وارد کردن رمزعبور شبکه و وایفای؛ به دستگاه متصل شوند.
معمولا کاربران هنگامی که رمزعبور وایفای را فراموش کردند؛ از ویژگی WPS استفاده میکنند. به علاوه، کلید و قابلیت WPS برای اتصال دو دستگاه به طور امن استفاده میشود. این قابلیت برای سالهای تمادی روی گوشیهای تلفن همراه و همینطور روترهای بیسیم، مودم روترها و اکسسپوینتها در دسترس بوده است.
البته؛ این قابلیت به شدت ناامن است و در سالهای اخیر چندین ضعف امنیتی و آسیبپذیری آن فاش شد. درباره قابلیت WPS و مشکلات امنیتی آن در مقاله زیر به طور مفصل صحبت کردیم:
هر چیزی که باید درباره قابلیت WPS روترهای بیسیم بدانید
حالا گزارشهای کاربران و توسعهدهندهگانی که دارند از نسخه بتای اندروید P گوگل استفاده میکنند؛ نشان میدهد که کدهای پشتیبانی از WPS بیسروصدا حذف شدهاند. کاربران گزارش دادند از طریق منوی شبکه در اندروید P نمیتواند به WPS دسترسی داشت.
باید گوگل را سرزنش کنیم یا خیر؟
اندروید P یک نسخه ارتقای بزرگ برای سیستمعامل گوگل نیست و چندین ویژگی کوچک و تغییرات جزیی دارد. از سوی دیگر، در دسترس نبودن برخی قابلیتها در نسخه بتای اندروید تعجبآور نیست ولی درباره WPS ماجرا کمی فرق میکند و به نظر میرسد گوگل برای همیشه پشتیبانی از آن را رها خواهد کرد.
اگر از WPS روی گوشی موبایلتان استفاده کرده باشید؛ میدانید که برخی اوقات واقعا کاربردی و مفید است. وارد خانهای شدید و رمزعبور وایفای را نمیدانید یا اینکه کسی نیست به شما بگوید. به راحتی میتوان از WPS برای اتصال به روتر بیسیم و وایفای استفاده کرد.
اما واقعیت دیگر این است که WPS به شدت ناامن است و یکی از درگاههای هک و نفوذ به روترهای بیسیم یا دستگاههای کاربران محسوب میشود. پس، چندان نمیتوان گوگل را بابت حذف و عدم پشتیبانی از این قابلیت سرزنش کرد. حتا برخی روترهای رده بالای امروزی نیز از WPS پشتیبانی نمیکنند.
ما در هفته گذشته، اپلیکیشن WPSApp را معرفی کردیم که به راحتی میتواند پینکد WPS روترهای بیسیم را به شما نشان بدهد. همین اپلیکیشن به خوبی نشان میدهد که چرا WPS امن نیست و شرکتهای بزرگی مانند گوگل تمایلی به استفاده از آن ندارند.