همهچیز درباره استفاده از VPN روی مودم، روتر، تلویزیون، ایکس باکس، پلی استیشن و دستگاههای دیگر
۱۳ مقاله آموزشی برای کار با وی پی ان ها و فیلترشکن ها در دستگاههای مختلف
امروز مشکل ما این نیست که چگونه یک VPN روی گوشی یا لپتاپ نصب کنیم؛ مشکل ما این است چگونه از VPN روی تلویزیون، مودم، کنسول بازی و دستگاههای دیگر استفاده کنیم.
همه به دنبال نصب و راهاندازی فیلترشکن روی مودم یا روتر هستیم و میخواهیم وای فای VPN دار داشته باشیم. فقط یک گوشی یا لپتاپ نیاز به اینترنت بدون فیلتر ندارند؛ بلکه باید همه گوشیها و لپتاپهای داخل خانه به VPN وصل شوند.
سایت کلاودفلیر در گزارش اخیر خود، به افزایش ۵ برابری مصرف فیلترشکن در میان کاربران ایرانی اشاره کرده و تخمین زده ۸۹.۲ درصد کاربران در ایران از VPN استفاده میکنند.
روشهای مختلفی برای نصب VPN روی مودم، تلویزیون، ایکس باکس، PS4 و PS5 وجود دارد. حتی روشها و ترفندهایی برای اشتراکگذاری یک اینترنت VPN دار روی مودم یا روتر داریم.
ما در سایت شبکهچی، طی ماههای اخیر که نیاز به فیلترشکن و وی پی ان در میان کاربران افزایش یافت و با انبوهی از سوالات و درخواستها برای نصب فیلترشکن روی مودمها، تلویزیونها، کنسولهای بازی، روترها و … روبرو شدیم؛ سعی کردیم به مرور برخی آموزشهای مفید و کاربردی را آماده و منتشر کنیم.
اکنون، در قالب پرونده ویژههای مرسوم شبکهچی، میخواهیم همه این آموزشها را یکجا جمع کرده و به دوستان و خوانندگان عزیز، تقدیم کنیم. این پرونده ویژه، یافتن آموزش و ترفند مورد نیاز هر کاربر را آسان کرده و آموزشهای مشابه یا تکمیلی را در میدان دید آنها قرار میدهد.
برای باز کردن هر مقاله، کافی است روی تیتر آن مقاله کلیک کنید:
آیا VPN مودم با VPN کامپیوتر و گوشی متفاوت است؟
ازم پرسید: «کجا میتوانم یک VPN مودم بخرم؟»
تصور کردم منظورش همان مودم VPN دار یا مودمی است که از VPN پشتیبانی میکند. ازش پرسیدم چقدر میخواهی هزینه کنی و چه اینترنتی داری تا چند مدل معرفی کنم؟
گفت: «نه؛ مودم نمیخواهم؛ خودم مودم دارم؛ یک VPN مودم میخواهم؛ فیلترشکنی که بتوانم روی مودم نصب کنم.»
تازه متوجه منظورش شدم. برخی اوقات ما وسط گود هستیم و تصوری که بیرون گودیها از یک فناوری، مفهوم و نیاز دارند را درک نمیکنیم. برای ما پیش پا افتاده است ولی برای آنها، دشوار و گنگ و سردرگم است.
روتر VPN در برابر اپلیکیشن VPN: مزایا و معایب هر کدام چیست و کدامیک بهتر و آسانتر است؟
اگر قصد استفاده از VPN دارید؛ میتوانید یک VPN را روی روتر نصب و استفاده کنید یا اینکه یک اپلیکیشن VPN را روی گوشی تلفن همراه یا لپتاپ و کامپیوتر خود نصب کنید.
مودم یا روتری که قابلیت نصب VPN داشته باشد را روتر VPN میگوییم. برخی مودمها و روترها فقط اجازه میدهند یک وی پی ان را تنظیم کنید ولی برخی روترهای رده بالا، قابلیت نصب وی پی ان دارند که برای کاربران ارزشمندتر هستند.
اما روتر VPN با اپلیکیشن VPN بسیار متفاوت است و هریک مزایا و معایب خاص خود را دارند و محدودیتهایی ایجاد میکنند. حالا، برای ما کدامیک بهتر است؟ دنبال خرید یک روتر VPN باشیم یا سراغ استفاده از اپلیکیشن VPN برویم؟ روتر VPN چه مزایایی نسبت به اپلیکیشن VPN دارد و ارزش دارد برای آن چندین میلیون تومان هزینه کنیم؟
فرق فیلترشکن با VPN چیست و هر کدام باید در کجا استفاده شود؟
اگر کاربر اینترنت باشید؛ حتما با نرمافزارهای فیلترشکن و VPN کار کردید یا درباره آنها چیزهایی میدانید. به این باید برنامههای «پروکسی» را اضافه کنید که زیاد شنیده شده و باز هر کاربر اینترنتی احتمالا از آن استفاده کرده است.
یک تصور عمومی درباره این برنامهها و عبارتها وجود دارد و آنکه سایتها یا شبکههای اجتماعی فیلتر شده را باز میکنند. اما باید بدانیم بین «فیلترشکن» و «ویپیان» و «پروکسی» تفاوتها و شباهتهای بسیار مهمی وجود دارد.
بسیاری از ما بدون اینکه تفاوت واقعی و مهم هریک از این برنامهها یا به زبان بهتر، فناوریها را بدانیم؛ سراغ استفاده از آنها میرویم. عجله داریم یک وبسایت یا پیامرسان را باز کنیم و بدون مطالعه و داشتن آگاهی کافی، عبارت «فیلترشکن» و «VPN» و «پروکسی» را در اینترنت گوشی تلفن همراه یا دسکتاپ سرچ کرده و با دیدن اولین برنامه، آن را نصب میکنیم و بیشتر اوقات هم فراموش میکنیم چنین اپلیکیشنی را روی دستگاه خود نصب کردیم.
مزایای تنظیم کردن VPN در روتر بیسیم
کاربران به دو شکل میتوانند از ویپیان استفاده کنند. نخست، برای هر دستگاه خود یک ویپیان راهاندازی کرده و تنظیمات آن را انجام دهند. مثلا گوشی موبایل یک ویپیان، لپتاپ یک ویپیان دیگر و همینطور هر دستگاهی که به اینترنت وصل میشود؛ یک نرمافزار ویپیان داشته باشد.
روش دوم، وارد کردن تنظیمات ویپیان در پنل مدیریتی روتر بیسیم است. روترهای بیسیم و البته مودم روترها به کاربران این امکان را میدهند که تنظیمات VPN را مستقیما وارد روتر کرده و دیگر نیازی نباشد برای هر دستگاه یک VPN اجرا و تنظیماتی انجام شود.
آموزش نصب VPN روی روتر خانگی
نصب و تنظیم VPN روی روتر یا مودم، یکی از مهمترین و در عین حال گستردهترین و پیچیدهترین ترفندهایی است که کاربران اینترنت سراغاش میروند. ما در این مطلب، سعی میکنیم درباره همهچیز نصب VPN روی روترها صحبت کنیم و انواع روشهای ست کردن وی پی ان روی یک روتر را بگوییم و به سوالات متداول در این زمینه پاسخ بدهیم.
اما در همین ابتدا باید این نکته را بدانید که نصب و راهاندازی یک VPN روی روتر با توجه به عوامل مختلفی مانند مدل و برند روتر یا مودم، نوع ویپیان، تنظیمات روتر در پنل کاربری، اینکه مودم ثابت ADSL/VDSL دارید یا مودم ۴G/TDLTE یا روتر ساده یا پیشرفته دارید؛ کاملا متفاوت میشود.
آموزش نصب VPN روی تلویزیون هوشمند: ۵ روش آسان برای هر اسمارت تی وی
اکثر تلویزیونهای هوشمند با شبکههای خصوصی مجازی (virtual private networks) کاملا سازگار نیستند ولی روی اکثر این اسمارت تی وی ها میتوان VPN نصب کرد. حتی اگر تلویزیون شما از مدلهای امروزی و هوشمند نباشد؛ باز هم میتوانید از وی پی ان روی آن استفاده کنید؛ به شرط اینکه تجهیزات مناسب این کار را داشته باشید.
دلایل بزرگی برای نصب VPN روی تلویزیون وجود دارد. از دسترسی به کانالهای و سرویسهای استریم مختلف بگیرید تا محتواهایی که در محدوده جغرافیایی شما قابل پخش به حالت عادی نیستند یا اینکه بخواهید فعالیتهای شما قابل ردیابی نباشد و مخفی بمانید. دوست دارید علاقهمندیهای شما خصوصی بمانند و از چشم ارائهدهندههای خدمات اینترنتی پنهان باشند یا اینکه برخی سرویسها در کشور شما محدود و مسدود هستند و باید با فیلترشکن باز کنید.
چند روش مختلف برای نصب VPN روی تلویزیون وجود دارد. اینکه شما کدام روش را انتخاب میکنید؛ کاملا بستگی به سلیقه شخصی، دانش فنی، تجربه و تجهیزات شما دارد. ما در این مطلب، برخی از روشهای نصب وی پی ان روی اسمارت تی وی را به صورت عمومی آموزش میدهیم.
آموزش استفاده از VPN در ایکس باکس
در دنیا از VPN در ایکس باکس برای اتصال امن به اینترنت و حفاظت از حریم خصوصی استفاده میشود. در ایران، از VPN برای اتصال به سرورهای بازی، حتما باید یک VPN داشته باشید. بهویژه، اینکه از ابتدای مهرماه ۱۴۰۱، برخی از بازیهای ویدئویی محبوب فیلتر شدند و دسترسی به آنها با اینترنت ایران ممکن نیست.
استفاده از VPN در کنسولهای ایکسباکس، چند مزیت بزرگ برای شما به همراه دارد. نخست، میتوانید به سرورهای بازی در سراسر جهان متصل شوید؛ محدودیتهای جغرافیایی در برخی سرویسها مانند یوتیوب و نتفلیکس را دور بزنید و مهمتر از اینها، شرکتهای ردیاب اینترنت و فعالیتهای آنلاین کاربران را با شکست مواجه کنید.
راهاندازی و استفاده از VPN در ایکس باکس، سادهتر از آن چیزی است که تصور میکنید. در ادامه، به شما آموزش میدهیم چگونه کنسول بازی XBOX خود را به یک وی پی ان متصل کنید.
آموزش ۴ روش نصب VPN روی PS4 و PS5
استفاده از VPN در کنسولهای بازی پلی استیشن سونی، سختتر از کامپیوترها و گوشیها است.
سونی به اپلیکیشنهای VPN اجازه نمیدهد روی فروشگاه PlayStation عرضه شوند؛ به این معنی که شما نمیتوانید وارد فروشگاه پلیاستیشن شوید و مثلا اپلیکیشن NordVPN یا ExpressVPN را انتخاب و روی PS4 یا PS5 نصب کنید.
حتی شما نمیتوانید اپلیکیشنهای VPN جانبی را روی کنسول پلیاستیشن دانلود و بعد نصب کنید. در همه این حالتها، سونی از فیلترشکنها پشتیبانی نمیکند.
اما پیش از اینکه ناامید شوید؛ باید بگوییم چند روش غیرمستقیم برای استفاده VPN روی PS4 و PS5 وجود دارد تا بتوانید به نتفلیکس و سرورهای بازیهای دلخواه خود دسترسی پیدا کنید.
۷ ترفند افزایش سرعت VPN
اگر چند ماه پیش، داشتن وی پی ان و فیلترشکن روی هر گوشی یا لپتاپ ضروری نبود؛ امروز نه یک اپلیکیشن، بلکه چندین VPN نصب شده داریم.
ماهیت کار فیلترشکنها به گونهای است که سرعت اینترنت شما را کاهش میدهند و هیچ راهی هم برای دور زدن یا جلوگیری از آن وجود ندارد.
حالا، گاهی اوقات یک اتصال اینترنت با سرعت چند ده مگابیت داریم که با نصب و استفاده از یک VPN، افت سرعت محسوسی پیدا میکند و گاهی اوقات مانند اینترنت ایران، سرعت ما نهایتا چند مگابیت است و با اجرای ویپیان به زیر یک مگابیت میآید.
مثلا، تصور کنید یک اشتراک اینترنت ADSL با سرعت ۸ مگابیت داشته باشید. سرعت واقعی شما حدود ۵ الی ۶ مگابیت باشد و بعد یک VPN نصب و اجرا کنید؛ چه بلایی سر اینترنت شما میآید؟ احتمالا سرعت اتصال اینترنت شما به ۱ یا ۲ مگابیت افت میکند.
آموزش اشتراک گذاری VPN روی مودم و هات اسپات
این آموزش برای افرادی است که مودم VPN ندارند ولی میخواهند چندین دستگاه را به اینترنت بدون فیلتر وصل کنند. نیازی به هیچ چیزی ندارید جز یک گوشی که وی پی ان قابل اتصال داشته باشد و یک مودم یا روتر وای فای.
شاید در هفتههای اخیر، آموزشهای زیادی در کانالهای تلگرام یا وبسایتهای برای اشتراک گذاری VPN روی اندروید یا اشتراک گذاری VPN گوشی با دسکتاپ دیده باشید اما ما در این آموزش، نمیخواهیم فقط لپتاپ را به اینترنت بدون فیلتر و بدون محدودیت روی گوشی موبایل وصل کنیم یا اینکه گوشی را به اینترنت بدون محدودیت لپتاپ وصل کنیم.
هدف ما در این آموزش، اشتراک گذاری VPN روی مودم و وای فای است تا دستگاههای مختلف از جمله گوشی موبایل اندرویدی و iOS، لپتاپ، تبلت، تلویزیون و کنسول بازی بتوانند از طریق وای فای به اینترنت بدون فیلتر وصل شوند.
مهم نیست چه مودم یا روتری در خانه ندارید و از اینترنت ثابت ADSL استفاده میکنید یا اینترنت TD-LTE یا اینترنت ۴G. و مهم نیست مودم یا روتر شما قدیمی یا جدید است و از قابلیت VPN پشتیبانی میکند یا خیر!
تفاوت VPN Server و VPN Client در روترهای ایسوس چیست؟
اگر یک مودم یا روتر رده بالای ایسوس داشته باشید؛ در پنل تنظیمات این دستگاه و بخش VPN، حتما برگههای VPN Server و VPN Client را دیدهاید اما فرق این دو چیست؟ عملکرد هریک برای چه اهدافی است و ما باید کدام یک را تنظیم کنیم؟
کمی عقبتر برویم؛ زمانی که بخواهید یک مودم یا روتر ایسوس را بخرید؛ در جدول مشخصات این دستگاهها و امکانات نرمافزاری آنها، باز ایسوس از دو واژه VPN Client و VPN Server در کنار پروتکلهای رمزنگاری ویپیان استفاده کرده است.
آیا میتوانیم فقط روی یک کانال وای فای VPN نصب کنیم؟
پس از اینکه موفق شدید یک VPN روی مودم یا روتر نصب کنید؛ ایدهآلترین حالت این است که کانال وای فای ۵ گیگاهرتز با وی پی ان و کانال وایفای ۲.۴ گیگاهرتز بدون وی پی ان باشد تا بتوانید به راحتی تصمیم بگیرید هر دستگاه شما باید به کدام وای فای وصل شود.
این فقط شما نیستید که دوست دارید همزمان یک وای فای و اینترنت بدون VPN و با VPN داشته باشید. بزرگترین مشکل و چالش نصب VPN روی روتر، همین بحث عدم دسترسی به اینترنت بدون VPN است و اینکه باید همه دستگاهها بدون استثنا به ویپیان وصل شوند.
ویژگی VPN Fusion در روترهای گیمینگ و حرفهای ایسوس چیست و چه کاربردی دارد؟
تصور کنید چندین دستگاه در خانه دارید که باید به اینترنت با VPN وصل شوند؛ مانند تلویزیون، کنسول بازی، دستگاههای اینترنت اشیا، بلندگوی هوشمند و … ولی نمیخواهید گوشی تلفن همراه شما نیز به اینترنت دارای VPN وصل باشد.
این یک مشکل بزرگ برای کاربرانی است که روی روتر و مودم VPN نصب میکنند. وقتی شما روی یک مودم یا روتر، وی پی ان نصب میکنید؛ تمام دستگاههایی که به این مودم یا روتر وصل میشوند؛ از اینترنت VPN استفاده میکنند و دیگر نیازی نیست که برای هر دستگاه یک VPN ست شود. در واقع، مزیت بزرگ نصب و ست کردن VPN روی روتر همین نکته است.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.