۷ ترفند افزایش سرعت VPN
برخی فیلترشکنها سرعت اینترنت شما را به نصف کاهش میدهند. اینجا ترفندهایی برای بالا بردن سرعت VPN آموزش دادیم
اگر چند ماه پیش، داشتن وی پی ان و فیلترشکن روی هر گوشی یا لپتاپ ضروری نبود؛ امروز نه یک اپلیکیشن، بلکه چندین VPN نصب شده داریم.
ماهیت کار فیلترشکنها به گونهای است که سرعت اینترنت شما را کاهش میدهند و هیچ راهی هم برای دور زدن یا جلوگیری از آن وجود ندارد.
حالا، گاهی اوقات یک اتصال اینترنت با سرعت چند ده مگابیت داریم که با نصب و استفاده از یک VPN، افت سرعت محسوسی پیدا میکند و گاهی اوقات مانند اینترنت ایران، سرعت ما نهایتا چند مگابیت است و با اجرای ویپیان به زیر یک مگابیت میآید.
مثلا، تصور کنید یک اشتراک اینترنت ADSL با سرعت ۸ مگابیت داشته باشید. سرعت واقعی شما حدود ۵ الی ۶ مگابیت باشد و بعد یک VPN نصب و اجرا کنید؛ چه بلایی سر اینترنت شما میآید؟ احتمالا سرعت اتصال اینترنت شما به ۱ یا ۲ مگابیت افت میکند.
پس، فقط اتصال یک VPN کافی نیست بلکه باید بتوانید از VPN استفاده کنید که سرعت اینترنت شما را از بین نبرد و اجازه بدهد بتوانید به وبگردی، بازی، استریم و آپلود خود ادامه دهید.
چرا VPN سرعت اینترنت را کاهش میدهد؟
ویپیان یک لایه رمزنگاری به اتصال اینترنت شما اضافه میکند و ترافیک شما به یک سرور راه دور هدایت شده و از آنجا برای سرور مقصد میرود. این فرآیند باعث کاهش سرعت اینترنت شما میشود.
رمزنگاری و رمزگشایی ترافیک اتصال اینترنت شما و انتقال کل ترافیک دادههای شما به یک سرور راه دور، مستلزم زمان و باعث ایجاد تاخیر است. افزون بر این، اگر از سرور یا پروتکل VPN استفاده کنید که کند است یا بار کاری زیادی روی آن است؛ باز هم سرعت اینترنت شما تحت تاثیر قرار گرفته و کندتر میشود.
هنگامی که از یک VPN پر سرعت استفاده میکنید؛ شاید سرعت اینترنت برای کارهای عادی مانند وبگردی کافی باشد ولی برای فعالیتهای سنگین آنلاین مانند استریم ویدئو، بازی آنلاین، ویدئوکنفرانس و نظایر اینها، کند میشود.
بیشتر بخوانید: روتر VPN در برابر اپلیکیشن VPN؛ مزایا و معایب هر کدام چیست و کدامیک بهتر و آسانتر است؟
تاخیر حتی در حد چند میلی ثانیه میتواند یک تفاوت بزرگ در تجربه کاربری شما رقم بزند و لذت یک بازی را تبدیل به شکست کند. سرعت پایین VPN میتواند منجر به بافر دائمی و مقدار زیادی پیکسلسازی در ویدئو شود و در بازی شاهد لگ باشید.
بنابراین، باید هر کاری که میتوانید؛ انجام بدهید تا سرعت VPN و اینترنت خود را افزایش داده و مطمئن شوید که یک تجربه کاربری خوب در استفاده از اینترنت خواهید داشت.
اگر سرعت VPN شما به حدی که انتظار دارید؛ نیست و باعث کاهش سرعت اینترنت شده؛ در اینجا ۷ ترفند بالا بردن سرعت VPN را آموزش دادیم:
۷ روش بهبود سرعت VPN
۱- به سرور نزدیکتر از نظر موقعیت جغرافیایی متصل شوید
به طور کلی، هرچه سرور VPN به مکان فیزیکی شما نزدیکتر باشد؛ سرعت اتصال شما سریعتر است. هنگامی که ترافیک دستگاه شما از طریق یک سرور VPN نزدیک، به جای سروری در آن سوی جهان، هدایت شود؛ فاصله فیزیکی کمتری برای طی کردن خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: آموزش نصب VPN روی روتر خانگی
به همین دلیل است که معمولا کاربران ایرانی، سرورهای وی پی ان در کشورهای اروپایی و روسیه را بهتر از سرورهای امریکا یا آسیای شرقی دوست دارند؛ چون نزدیکتر و سرعت آنها بیشتر است.
البته، این قانون همیشه عملی نیست. اگر بخواهید محتوایی را از روی یک کشور خاص دانلود کنید یا به بازی از روی یک سرور خاص دسترسی داشته باشید؛ لزوما نباید به نزدیکترین سرور VPN وصل شوید و گاها اصلا میسر نیست.
ترفند کلی این است که همیشه به چند سرور نزدیکتر وصل شوید و ببینید کدامیک سریعتر است. برخی از اپلیکیشنهای VPN یک ویژگی تست سرعت در برنامه خود دارند اما همیشه میتوانید از یک ابزار تست سرعت اینترنت مانند Ookla Speedtest برای یافتن سریعترین وی پی ان استفاده کنید.
۲- به سرور خلوتتر متصل شوید
هنگامی که افراد زیادی از یک سرور VPN استفاده میکنند؛ سرور ممکن است بیش از توان و ظرفیت خود بارگیری شود و به سرعت اتصال اینترنت شما ضربه بزند.
برخی از ارایهدهندگان VPN بار سرور فعلی را در اپلیکیشن یا وبسایت خود نمایش میدهند؛ بنابراین میتوانید سرور خلوتتر و با بار ترافیکی کمتر را انتخاب کنید تا سرعت بالاتری داشته باشید.
بیشتر بخوانید: آموزش اشتراک گذاری VPN روی مودم و هات اسپات
با تجربه و آزمایش و خطا نیز میتوانید به مرور، سرورهای خلوتتر یک فیلترشکن را یافته و همیشه به آنها وصل شوید. ممکن است یک ارائهدهنده VPN پنج سرور در یک کشور داشته باشد ولی همیشه یک سرور خلوتتر باشد؛ پس باید آن را به طور دستی پیدا کرده و سعی کنید به آن وصل شوید.
۳- سعی کنید با پروتکل VPN دیگری وصل شوید
یک پروتکل VPN، مجموعهای از دستورالعملها بین برنامه VPN در دستگاه شما (کلاینت VPN) و سرور VPN است و نحوه برقراری ارتباط امن و رمزنگاری شده میان این دو را مشخص میکند.
ما پروتکلهای VPN مختلفی داریم و اکثر شرکتهایی که فروشنده VPN هستند؛ به شما اجازه میدهند از میان چند پروتکل VPN، یکی را انتخاب کنید. رایجترین پروتکلهای وی پی ان شامل OpenVPN و IKEv2 و WireGuard و PPTP و IPsec و L2TP هستند. برخی پروتکلهای اختصاصی مانند ExpressVPN یا NordLynx NordVPN نیز توسعه داده شدهاند.
هریک از این پروتکلها دارای مزایا و معایبی است. بهترین پروتکل VPN از نظر کارشناسان شبکه و امنیت، پروتکل است. اوپن وی پی ان ترکیبی از سرعت، پایداری و امنیت را به شما ارائه میدهد و بسیاری از اپلیکیشنهای VPN از آن به عنوان پروتکل پیشفرض استفاده میکنند.
اگر شما پروتکل OpenVPN را تست کردید و سرعت پایینی داشت؛ میتوانید پروتکلهای IKEv2 یا وایرگارد را آزمایش کنید. همینطور، شرکتهای توسعهدهنده پروتکلهای ExpressVPN و NordVPN ادعا میکنند بهترین و سریعترین در جهان هستند.
گاهی اوقات تغییر پروتکل وی پی ان میتواند سرعت اینترنت شما را افزایش دهد. متوجه باشید که برخی از پروتکلها مانند L2TP شاید سریعتر ولی امنیت ضعیفتری نسبت به OpenVPN دارند. بنابراین، اگر فردی هستید که امنیت برایتان بسیار مهم است؛ نباید همیشه پیشفرض شما پروتکلی مانند L2TP یا IKEv2 باشد.
ترفند دیگر اینکه اگر ترجیح میدهید به طور انحصاری از OpenVPN استفاده کنید؛ بهتر است در تنظیمات آن به جای پروتکل TCP از پروتکل UDP سود ببرید؛ تا سرعت بالاتری به دست بیاورید.
در حالیکه معمولا پروتکل TCP گزینه پایدارتری است اما کندتر از UDP است؛ چون بستههای را با ترتیب و اولویت ارسال کرده و منتظر میماند تا تایید دریافت بسته قبلی را بگیرد و بسته بعدی را بفرستد. پروتکل UDP نگران ترتیب بستههای ارسالی نیست یا منتظر دریافت تایید گیرنده بستهها نمیماند؛ بنابراین سریعتر و کارآمدتر ولی با پایداری کمتر است.
اکثر برنامههای فیلترشکن به شما اجازه میدهند در تنظیمات، با پروتکلهای مختلف بازی کنید تا ببینید کدامیک سریعترین سرعت اینترنت را به شما میدهند.
۴- قابلیت Split Tunneling را فعال کنید
اگر ارائهدهنده وی پی ان شما قابلیت Split Tunneling را برای شما باز کرده است؛ این ویژگی را فعال و بررسی کنید آیا باعث افزایش سرعت VPN شما میشود یا خیر؟
ویژگی Split Tunneling به شما اجازه میدهد یک ترافیک مورد نظرتان را از طریق VPN و به صورت رمزنگاری ارسال کنید ولی بقیه ترافیک اینترنت به صورت رمزنگاری نشده و عادی ارسال شود.
به عنوان مثال، اگر از VPN برای استریم ویدئو استفاده میکنید؛ میتوانید کل ترافیک استریم خود را برای وی پی ان تنظیم کنید و دیگر باقی ترافیک اینترنت برای وبگردی و دانلود و کارهای دیگر، رمزنگاری نشود و به صورت عادی ارسال و دریافت گردد.
این ترفند میتواند باعث بهینهسازی سرعت فیلترشکن شما برای فعالیتهای خاص شود و دیگر برای ترافیکی که نیاز به VPN ندارد؛ کل پهنایباند اینترنت شما تحت تاثیر قرار نمیگیرد.
۵- از اتصال کابلی استفاده کنید
معمولا برای ما ایرانیها، اتصال کابلی سریعتر از وای فای است. چون هم مودم و روترهایی که استفاده میکنند؛ از نسل وای فای قدیمی تک بانده ۸۰۲.۱۱n یا نهایتا دو بانده ۸۰۲.۱۱ac رده پایین هستند و هم اینکه احتمال دارد در خانه چندین دستگاه از طریق وای فای به اینترنت وصل باشند که باعث افت سرعت وای فای میشوند.
اگر برای شما مقدور است؛ حتما لپتاپ یا کامپیوتر خود را با کابل شبکه به مودم یا روتر وصل کنید تا سرعت اینترنت بیشتری دریافت کنید. حتی برای برخی مصارف خاص، میتوانید گوشی موبایل خود را با کابل شبکه به مودم وصل کنید. آموزش آن را در پایین میبینید:
-
چگونه یک گوشی تلفن یا تبلت را با کابل شبکه اترنت به اینترنت وصل کنیم؟
-
چگونه کابل شبکه را به گوشی آیفون وصل کنیم؟ (روشی برای افزایش سرعت اینترنت)
۶- برنامههای غیرضروری در پسزمینه را خاموش کنید
اگر چندین برنامه در پس زمینه ویندوز یا گوشی دارید که باز هستند و از اینترنت استفاده میکنند ولی شما فعلا نیازی به آنها ندارید؛ بهتر است یک دقیقه وقت بگذارید و آن را ببندید.
گاهی اوقات یک اپلیکیشن در پسزمینه، منابع و پهنایباند اینترنت بیشتری نسبت به برنامه اصلی شما که تمام تمرکزتان روی آن است؛ مصرف کرده و به طور خودکار، سرعت و پهنایباند اینترنت شما را کاهش میدهد که روی فیلترشکن نیز تاثیرگذار میشود.
با پاکسازی دستگاه از اپلیکیشنها و فرآیندهای غیرضروری و بدون استفاده، باعث آزاد شدن بخشی از پهنایباند اینترنت شده و افزایش سرعت اتصال به وی پی ان برای شما محسوس خواهد بود.
۷- روتر و سایر دستگاهها را ریستارت کنید
آخرین باری که مودم یا روتر خود را ریستارت کردید؛ چه تاریخی بوده است؟ مودمها و روترها نیز مانند هر دستگاه فناورانه دیگری نیاز به ریستارت و شروع به کار مجدد پس از مدتی روشن بودن بیوقفه دارند.
اتفاقا، ریستارت مودم و روتر پس از چند هفته، هم سرعت اینترنت شما را افزایش میدهد و هم باعث از بین رفتن برخی خطاها و مشکلات خواهد شد.
ریستارت مودم و روتر، باعث بهروزرسانی منابع درگیر در دستگاه شده و رم بیشتری آزاد میشود و میتواند تاثیر زیادی روی سرعت اینترنت و VPN داشته باشد.
در دو مطلب زیر، آموزش انواع روشهای ریست مودم و دلایل آن را ذکر کردیم:
-
چگونه روتر بیسیم را ریستارت کنیم؟ بررسی انواع روشهای ریست مودم و روتر
-
چرا هر ماه خاموش و روشن کردن چند ثانیهای مودم و روتر برای اینترنت و وایفای خوب است
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.