شرکت مخابرات: ۶۲ هزار پورت VDSL و ۷۴ هزار پورت FTTH واگذار کردیم
به ۱۵ هزار میلیارد تومان سرمایه برای توسعه اینترنت ثابت نیاز داریم
توسعه اینترنت ثابت یکی از بحثهای داغ این روزهای کشور است.
جایگاه ایران در اینترنت ثابت چندان خوب نیست و رتبه ۱۳۲ جهانی با میانگین سرعت دانلود ۱۹.۱۳ مگابیت و سرعت آپلود ۱۱.۲۹ را در آخرین گزارش موسسه Speedtest کسب کرده است. برعکس اینترنت موبایل که نسبت به سرعتهای جهانی وضعیت مطلوبی دارد.
سالها است دولت وعده توسعه اینترنت ثابت را میدهد و تلاش میکند اینترنت ثابت رشد لازم را داشته باشد. آخرین نمونه از این دست وعدهها، واگذاری ۵ میلیون پورت VDSL در سال ۱۳۹۹ توسط وزیر ارتباطات بود که ابتدای سال داده شده ولی در انتهای سال عملی نشده و معاون وزیر ارتباطات گفت اگر حتی ۱.۵ میلیون پورت هم بدهیم؛ خوب است.
حتی صحبت از جایگزین شدن اینترنت خانگی ۵G به جای اینترنت VDSL در سال ۱۴۰۰ شد.
یکی از مشکلات پیش پای توسعه اینترنت ثابت در کشور، شرکت مخابرات است. کابلکشی فیبرنوری به طور انحصاری در دست مخابرات است و شرکتهای FCP هم برای ارائه اینترنت FTTH و VDSL به این کابلهای فیبرنوری نیاز دارند.
دیروز، خبر انعقاد قرارداد بیتاستریم جدید میان ۵ شرکت FCP آسیاتک، شاتل، هایوب، صبانت و پیشگامان با مخابرات ایران منتشر شد. در این قرارداد، شرکت مخابرات ایران باید زیرساختهای خودش را در اختیار شرکتهای FCP قرار دهد.
اما آیا این قرارداد میتواند در عمل درد اینترنت ثابت در کشور را حل کند؟ و اینکه تا کنون چند هزار یا چند میلیون پورت VDSL و FTTH به مشترکان واگذار شده است.
تعداد پورت VDSL و FTTH واگذار شده
شرکتهای بزرگ اینترنتی نظیر شاتل و آسیاتک اعلام میکنند آنها در سال گذشته کمتر از چند هزار پورت VDSL واگذار کردهاند.
داوود زارعیان، معاون امور مشتریان شرکت مخابرات ایران هم اعلام میکند آنها نزدیک به ۶۲ هزار پورت VDSL واگذار کردهاند.
او در مورد روند پیشرفت ارائه اینترنت پرسرعت بر مبنای VDSL و فیبرنوری گفت: «شرکت مخابرات تا کنون سرمایهگذاری بالایی روی توسعه فیبرنوری انجام داده است، هرچند که همین حالا هم بیش از ۲۰۰ هزار کیلومتر فیبر در کشور موجود است و ما فقط در مناطق فیبرکشی کردهایم که فیبری در آن وجود نداشته است.»
او در مورد میزان آمار واگذاری سرویس فیبرنوری (FTTH) و VDSL این شرکت اعلام کرد: «تا کنون بیش از ۷۴ هزار پورت FTTH در همه استانها واگذارکردهایم که ۵۰ درصد این واگذاریها در تهران اتفاق افتاده است.
در زمینه واگذاری VDSL هم حدود ۶۲ هزار پورت واگذار داریم که ۳۰ هزار پورت آن در تهران است.» او تاکید میکند براساس فراخوانی که آنها منتشر کردهاند بیش از ۲۵۰ هزار نفر برای دریافت اینترنت VDSL اعلام آمادگی کردهاند.
مشکل توسعه اینترنت ثابت چیست؟
داوود زارعیان درباره مشکلات شرکتهای اینترنت ثابت (FCP) و توسعه اینترنت پرسرعت در کشور میگوید: «تمام مشکلات عدم توسعهیافتگی اینترنت ثابت در کشور به خاطر مخابرات نیست، بخش بزرگ مشکل شرکتهای اینترنتی عدم ورود سرمایه به این بازار است که آن هم به خاطر ثابت ماندن تعرفهها است.»
او در واکنش به این اظهارات وزیر ارتباطات که اعلام کرده تنها اجازه افزایش تعرفه در صورت ارائه سرویس جدید را خواهد داد گفت: «داستان مرغ و تخممرغ است تا افزایش سرمایهای صورت نگیرد امکان توسعه سرویسی هم وجود ندارد و ورود سرمایه به این بازار با افزایش تعرفهها اتفاق خواهد افتاد.»
به باور او سالها است که تعرفهها در بخش اینترنت ثابت، بدون تغییر مانده و همین امر جذب سرمایه به این بازار را دشوار کرده است.
زارعیان تاکید میکند تا زمانیکه تعرفهها تغییر نکند نه افزایش سرمایهای صورت میگیرد و نه توسعهای در حوزه اینترنت ثابت کشور اتفاق میفتد. آنطور که او برآورد میکند اگر کشور بخواهد یک شبکه ایدهآل در بخش سرویس اینترنت ثابت داشته باشد نیازمند سرمایهگذاری ۱۵ هزار میلیارد تومانی است.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.