مدیرعامل رایتل: ادامه محدودیتهای اینترنت باعث ورشکستگی رایتل میشود
اختلالات اینترنت روزانه ۱۴ میلیارد ریال به رایتل خسارت وارد میکنند
نامهای از مدیرعامل رایتل به وزیر ارتباطات منتشر شده که مدتها قبل و در اوج اختلالات اینترنت ایران نوشته شده و رنگ و بوی اعتراض به وضعیت موجود و اعلام ورشکستگی در صورت تدام محدودیتهای اینترنت را دارد.
این نامه در تاریخ ۹ آبان ماه نوشته شده و در آن، یاسر رضا خواه مدیرعامل رایتل به عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات میگوید خسارت ناشی از فیلترینگ و قطعی و اختلالات اینترنت برای رایتل، روزانه ۱۴ میلیارد ریال است و طی ۲۱ روز حدود ۳۰۲ میلیارد ریال از درآمد این اپراتور کسر شده است.
مدیرعامل رایتل در این نامه، صراحتا عنوان میکند ادامه این وضع، ناچار به خروج از بازار ارتباطی کشور را در پی دارد و از دولت و وزارت ارتباطات، خواستار اقدامات حمایتی برای جبران خسارت و زیانهای وارد شده به اپراتورهای موبایل است.
نصف شدن ترافیک اینترنت رایتل
رضاخواه در این نامه به کاهش شدید مصرف اینترنت و ترافیک توسط کاربران از تاریخ ۳۰ شهریورماه اشاره میکند:
« طی چند هفته گذشته منابع و درآمدهای مالی این شرکت در ایام قطعی سرویس اینترنت و نیز اعمال محدودیتهای دیگر به طور چشمگیری کاهش یافته است به طوریکه اعمال محدودیت در پهنای باند اینترنت از ۳۰ شهریورماه ۱۴۰۱ موچب افت مصرف مشترکان و به تبع آن کاهش ترافیک سرویس دیتا تا ۵۰ درصد در حالت عادی شده است و ترافیک روزانه شبکه رایتل از حدود ۱۵۰۰ ترابایت در ابتدای شهریورماه سال جاری به کمتر از ۷۰۰ ترابایت در اوایل مهرماه کاهش یافته است.»
رایتل میگوید روزانه ۱۴ میلیارد ریال خسارت ناشی از محدودیتهای اینترنت دارد:
«در نتیجه اعمال محدودیت مذکور و افت مصرف و کاهش ترافیک دیتا طی هفتههای اخیر عملا نیمی از ظرفیت شبکه سروییس دیتا شرکت خدمات ارتباطی رایتل و بالتبع سهم درآمدی سرویس مذکور از منابع درآمدی مروبطه که در حدود ۸۶ درصد درآمد رایتل را شامل میشود تحت شعاع قرار گرفته و موجب کاهش ۱۴ میلیارد ریالی درآمد روزانه و از دست رفتن حدود ۳۰۲ میلیارد ریال ازدرآمد کل طی ۲۱ روز ابتدایی اعمال محدودیتها شده است.»
دولت باید از اپراتورهای موبایل حمایت کند
مدیرعامل رایتل، صحت این نامه را تایید کرده است و معلوم نیست چرا در این بازه زمانی رسانهای و آشکار شده است. رضاخواه به نشریه پیوست در ارتباط با این نامه میگوید:
«این نامه در تاریخ ۹ آبان با توجه به شرایط آن روزها نوشته شده است. در حال حاضر بخشی از مصرف پهنای باند و به تبع آن عدد قابل توجهی از درآمدهای رایتل برگشته است.»
بیشتر بخوانید: کد اینترنت ساعتی ایرانسل، همراه اول، شاتل موبایل و رایتل
مدیرعامل رایتل در نامه خود به عیسی زارعپور، به مدل مصرفی مشترکان خود اشاره میکند و میگوید آنها به جای مکالمه و پیامک، بیشتر از اینترنت و دیتا استفاده میکنند و درآمدهای این اپراتور از مکالمه و پیامک بسیار کم است:
«سهم درآمدی این اپراتور از سرویسهای مکالمه و پیامک در مقابل دیتا بسیار اندک است از این رو جبران خسارت برای این اپراتور بسیار سخت است.»
او در این نامه، حتی تهدید به خروج از بازار ارتباطی کشور و زمزمه ورشکستگی این اپراتور در صورت تدام محدودیتهای اینترنت دارد:
« ادامه روند فعلی و استمرار محدودیتهای اعمال شده در پهنای باند اینترنت بینالملل ناگزیر منجر به تغییر بنیادین رفتار خرید و استفاده مشترکان از خدمات ارتباطی قابل ارائه و کاهش بیش از پیش منابع و فرصتهای افزایش درآمد شرکت خدمات ارتباطی رایتل که اساسا data user است خواهد شد که این امر در نهایت منجر به حرکت به سمت خروج اجباری این اپراتور از بازار ارتباطی کشور و نیز اتلاف منابع و سرمایهگذاریهای گسترده انجام شده از سوی شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی به عنوان سهمدار بیش از ۴۰ میلیون بیمهگذار میشود.»
رایتل خواستار کاهش حق السهم دولت شد
رضاخواه در پاسخ به این سوال که آیا پس از نوشتن و ارسال این نامه، وزارت ارتباطات و دولت، اقدام حمایتی برای جبران ضرر و زیانهای ناشی از قطعی اینترنت کردهاند یا خیر، میگوید:
«تا کنون اقدامی از سوی دولت در این خصوص صورت نگرفته است اما وزارت ارتباطات اعلام کرده است که در حال بررسی موضوع هستند.»
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید بسته اینترنت موبایل رایتل در سال ۱۴۰۱
مدیرعامل رایتل در این نامه از رگولاتوری خواسته بود؛ حق السهم دولت از درآمدهای اپراتورهای تلفن همراه، تعدیل و کاهش پیدا کند. همچنین، تعهدات توسعه شهری، جادهای، روستایی و جمعیتی اپراتورها را مورد بازبینی قرار دهد و در بودجه سالیانه ۱۴۰۲ نیز ردیفی تحت عنوان جبران خسارتها مالی اپراتورهای ارتباطی در زمان اعمال قطعی و محدودیت پیشبینی کنند.
نه تنها رایتل، بلکه اپراتورهای همراه اول و ایرانسل نیز در ماههای مهر و آبان ۱۴۰۱، با کاهش درآمد بالایی روبرو شدند. همراه اول در مهر ماه حدود ۷۴۳ میلیارد تومان کاهش درآمد داشته و در آبان ماه نیز نسبت به مهر ماه، حدود ۱۹۲ میلیارد تومان ضرر دیده است.
این اولین باری است که نامه اعتراضآمیز یک اپراتور موبایل به محدودیتها و اختلالات اینترنت در ماههای اخیر منتشر میشود و هنوز هیچ نامه یا واکنش و صحبتی از سوی اپراتورهایی مانند همراه اول و ایرانسل شنیده نشده است.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.