آموزش

درگاه اترنت ۱۰Gb در روترهای بی‌سیم به چه دردی می‌خورد؟

بسیاری از روترهای وای‌فای ۶ جدید با درگاه‌های اترنت چند گیگابیتی عرضه می‌شوند. در واقع، درگاه‌های اترنت چند گیگابیتی دارند به جریان اصلی این محصولات تبدیل می‌شود.

اما در حالی‌که غالب این روترها نهایتا با درگاه ۲.۵ گیگابیت (۲.۵Gbps) یا ۵ گیگابیت (۵Gbps) معرفی می‌شوند؛ شاهد رونمایی از چند روتر با درگاه اترنت ۱۰ گیگابیت (۱۰Gb Ethernet یا ۱۰GbE) هستیم.

همه می‌دانیم که در هیچ خانه‌ای اینترنت ۱۰ گیگابیت وجود ندارد. بسیاری از ما دوست داریم یک اتصال اینترنت ۱۰ گیگابیت داشته باشیم ولی فعلا درگیر سرعت‌های ۱۶ مگابیت هستیم و حتی اینترنت ۱ گیگابیت یا درگاه‌های ۱ گیگابیت اترنت هم اضافی هستند. این وضعیت نه برای ایران؛ بلکه در پیشرفته‌ترین و سریع‌ترین کشورهای دنیا از نظر اینترنت ثابت هم این‌طور است و دسترسی به اتصال‌های حتی چند گیگابیتی بسیار سخت و محدود است.

پس، چرا در روترهای جدید وای‌فای ۶ شاهد درگاه‌های ۱۰ گیگابیت هستیم؟ حالا استفاده از درگاه‌های ۲.۵ و ۵ گیگابیت شاید توجیحی داشته باشد ولی درگاه اترنت ۱۰ گیگابیت چه کاربردهایی دارد؟

یا می‌شود این‌طور سوال کرد که چرا باید یک روتر بی‌سیم با درگاه شبکه اترنت ۱۰ گیگابیت خرید؟

آیا NAS سریع دارید؟

روتر ایسوس RT-AX89X با درگاه ۱۰GbE عرضه شده و یک روتر خانگی است. این روتر چندین درگاه شبکه اترنت یک گیگابیت و البته یک درگاه ۱۰ گیگابیت فیبرنوری (+۱۰Gb SFP) هم دارد.

درگاه‌های شبکه یک گیگابیت برای اتصال کامپیوتر، لپ‌تاپ، تلویزیون، پخش‌کننده، ست‌آپ‌باکس و غیره استفاده می‌شوند تا از اینترنت پرسرعت و کم تاخیری سود ببرند ولی چه دستگاه‌هایی می‌توانند به دو درگاه شبکه اترنت ۱۰ گیگابیت این روتر وصل شوند؟

جواب ساده است؛ دستگاه‌های ذخیره‌سازی تحت شبکه یا NAS. بسیاری از دستگاه‌های NAS امروزی دارای درگاه ۱۰ گیگابیت هستند و می‌توانند ارتباطات شبکه‌ای در این استاندارد داشته باشند.

همین‌طور، شما می‌توانید با ارتقای کامپیوتری شخصی یا سیستم‌های مک خود از درگاه‌های ۱۰ گیگابیت استفاده کنید. کارت شبکه‌های PCI-E برای ارتقای سرعت اتصال یک کامپیوتر از ۱ گیگابیت به ۱۰ گیگابیت در بازار یافت می‌شود. مثلا، CalDigit Connect 10G یک آداپتور مجهز به تاندربولت ۳ است و می‌تواند درگاه ۱۰GbE را به کامپیوترهای مک و ویندوز اضافه کند.

درگاه ۱۰ گیگابیت فیبرنوری هم باز برای اتصال برخی سرورها یا دستگاه‌های NAS در مسافت‌های طولانی است. همان‌طور که می‌دانید؛ روی کابل‌های مسی که دارای استاندارد اترنت هستند؛ نویز زیادی می‌افتد ولی کابل‌های فیبرنوری می‌توانند اطلاعات را با سرعت‌های بسیار بیشتر و نویز کمتر یا تاخیرهای بسیار پایین منتقل کنند.

در بازار، انواع NAS و سرورهایی با درگاه +۱۰Gb SFP داریم که می‌توانند با روتر RT-AX89X ایسوس جفت شوند و برای مصارف خاص به کار روند.

در حقیقت، روترهایی مانند ایسوس RT-AX89X برای استفاده عموم مردم عرضه نشدند و مشتریان ویژه و کاملا خاصی در رده خود دارند. کاربران عادی برای استفاده از شبکه‌های ۱۰ گیگابیت باید هزینه زیادی بدهند و واقعا در کارشان بدان نیاز داشته باشند.

برای اکثر مردم، همان روترهای وای‌فای ۶ با درگاه‌های شبکه اترنت یک گیگابیت کفایت می‌کند و خرید روترهایی با درگاه‌های چند گیگابیتی ارزش ندارد!


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا