اخبار جهان

طوفان خورشیدی بعدی می‌تواند کل اینترنت جهان را قطع کند

آیا یک آخرالزمان اینترنتی در پیش داریم؟

شاید به همه‌چیز برای قطعی اینترنت فکر کرده باشید جز یک طوفان خورشیدی! اصولا هر چیزی می‌تواند اینترنت، شاهرگ حیاتی زندگی مدرنیزه و دیجیتالی امروزی ما را قطع کند؛ خواه دندان تیز یک نهنگ یا خورشیدی میلیون‌ها سال نوری دورتر از سیاره زمین!

نتایج یک مطالعه تازه نشان می‌دهد وقوع طوفان خورشیدی بعدی می‌تواند کابل‌های زیردریایی اینترنت را برای ماه‌های طولانی از کار بیندازد و دنیا در خاموشی اینترنت فرو برود.

خورشید همیشه این قابلیت را دارد که ذرات مغناطیسی به سوی زمین بفرستد که بادهای خورشیدی نامیده می‌شوند. میدان مغناطیسی زمین عملکردی مشابه سپر دارد و از انسان‌ها و اشیا روی زمین در برابر این بادهای خورشیدی و ذرات مغناطیسی محافظت می‌کند.

اما تقریبا هر قرنی یک بار، شدت بادهای خورشیدی به حدی زیاد می‌شوند که دیگر طوفان خورشیدی هستند و اکنون دانشمندان می‌گویند باید منتظر عواقب ناگوار طوفان خورشیدی بعدی روی زندگی مدرن امروزی خود باشیم. یک طوفان خورشیدی می‌تواند کل اینترنت جهان را برای ماه‌های پیاپی قطع کند.

سانگیتا عبدو جیوتی، استادیار دانشگاه ارواین کالیفرنیا می‌گوید:

«چیزی که مرا به فکر واداشت، این بود که دیدم چقدر دنیا در برابر وقوع یک پاندمی ناآماده بود. هیچ پروتکل موثری برای مقابله با بیماری وجود نداشت و در مورد خاموشی اینترنت نیز همین‌طور است. زیرساخت‌های ما آماده‌ی یک رویداد خورشیدی مهیب نیستند.»

دانشمندان می‌گویند امواج بزرگ یک طوفان خورشیدی می‌تواند بین ۱.۶ تا ۱۲ درصد در هر دهه با زمین برخورد کنند. در یکی دو قرن اخیر، سال‌های ۱۸۵۹ و ۱۹۲۱ میلادی شاهد طوفان خورشیدی بودیم.

اولی که به واقعه کرینگتون (Carrington Event) مشهور است؛ چنان اختلال ژئومغناطیسی عظیمی ایجاد کرد که سیم‌های تلگراف سوختند و شفق قطبی که معمولا فقط در قطب‌ها قابل رویت است، در بخش استوایی کلمبیا دیده شد.

قطعی کابل‌های اینترنت زیردریایی؛ اتصال کابل‌های فیبرنوری

یک طوفان خورشیدی کوچک‌تر هم تاثیر منفی خود را می‌گذارد؛ کمااینکه چنین رویدادی در مارس ۱۹۸۹، کل ناحیه کبِک کانادا را در تاریکی ۹ ساعته فرو برد.

در حالی‌که اصلا زیرساخت‌های اینترنت جهانی برای مقابله با یک طوفان خورشیدی شدید آمادگی ندارند و ممکن است تحت تاثیر مدارهای القایی ژئومغناطیس قرار بگیرند؛ اینترنت‌های محلی و منطقه‌ای کمتر تهدید می‌شوند و شاید هرگز قطع نشوند؛ چون کابل‌های فیبرنوری زیاد به مدارهای القایی ژئومغناطیس واکنش نشان نمی‌دهند.

بیشترین تاثیرپذیری را کابل‌های اینترنت زیردریایی دارند و شاید ارتباط کامل اینترنتی یک قاره قطع شود. همچنین کشورهای واقع در عرض‌های جغرافیای بالا (مانند آمریکا و انگلستان)، مستعد آسیب‌پذیری بیشتری در برابر طوفان خورشیدی هستند. این یعنی احتمالا قطعی اینترنت در چنین کشورهایی زودتر و فراگیرتر خواهد بود. تعمیر و راه‌اندازی دوباره این کابل‌های زیردریایی می‌تواند ماه‌ها طول بکشد!

ضرر مالی ناشی از قطع اینترنت فقط برای یک روز در آمریکا، بیش از ۷ میلیارد دلار برآورد می‌شود. پس تصور کنید عدم دسترسی به شبکه برای روزها یا ماه‌ها، چه هزینه‌ای در پی خواهد داشت؟

دانشمندان از نهادها و شرکت‌های فناوری خواستند که تاثیر طوفان‌های خورشیدی بر قطعی اینترنت را جدی بگیرند و اقداماتی برای مقاوم‌سازی شبکه جهانی کنند.

یک دیدگاه

  1. ممکن است قطع می‌کند؟ یعنی چی ممکن است قطع میکند بالاخره ممکنه است قطع کند یا قطع میکند؟
    اول املاشو یاد بگیر بعد بیا در مورد نجوم و ستاره‌شناسی حرف بزن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا