درباره وایفای ۷ چه میدانیم؟ سرعت ۴۰ گیگابیت با پهنایباند دو برابر و روترهای ۱۶ آنتنه

آخرین استاندارد منتشر شده برای شبکههای بیسیم وایفای، استاندارد ۸۰۲.۱۱ax یا وایفای ۶ است. البته یک نسخه توسعهیافته از وایفای ۶ به نام WiFi 6E نیز منتشر شده است که از سه باند رادیویی برای تبادل اطلاعات استفاده میکند.
در وایفای ۶ ای باند ۶ گیگاهرتز به دو باند قبلی ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز افزوده شده تا برای ارتباطات نزدیک به هم از سرعت بیشتری استفاده شود.
اما پس از وایفای ۶E باید منتظر وایفای ۷ باشیم. چقدر درباره استاندارد بعدی وایفای میدانیم و تا کنون توسعه این پروتکل به چه نتایجی رسیده است؟
از سال ۲۰۱۹، گروه کاری IEEE’s 802.11be در تلاش هستند تا استاندارد وایفای ۷ را تدوین و تصویب کنند. در وایفای ۷ صحبت از سرعت ۴۰ گیگابیت بر ثانیه (۴۰Gbps) است. هر روتر میتواند با سرعت ۴۰ گیگابیت بر ثانیه، یعنی ۴ برابر وایفای ۶ تبادل داده داشته باشد.
توسعهدهندههای وایفای ۷ به دنبال برنامههای تهاجمی در این نسل از ارتباطات بیسیم هستند؛ یعنی فناوریها و تکنیکهای جدیدی که به مرور طی سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ وارد صنعت ارتباطات بیسیم شده و امکان رسیدن به مرز سرعت ۴۰ گیگابیت بر ثانیه را فراهم میکنند.
این حرفها به این معنی است که شاید در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ شاهد یک پیشنویس یا درفت از وایفای ۷ باشیم ولی قطعا این استاندارد تا سال ۲۰۲۴ خروجی محصول تجاری نخواهد داشت.
مشخصات وایفای ۷
گروه ۸۰۲.۱۱be در تلاش است تا در سال ۲۰۲۱ با ارائه پیشنویس وایفای ۷، چارچوب و مشخصات نسل بعدی وایفای را مشخص و به همگان اعلام کند.
برای نمونه، کلیه محصولاتی که میخواهند از وایفای ۷ بهره ببرند؛ با پهنایباندی دو برابر (۳۲۰ مگاهرتز به جای ۱۶۰ مگاهرتز) روبرو هستند.
هر روتر میتواند حداکثر ۱۶ آنتن داشته باشد و از تکنیکهای بهبودیافته مدولاسیون بهره ببرد. دستگاههای قابل حمل میتوانند با روترهای وایفای ۷ در ارتباط باشند و روی سرعتهایی مانند ۳ الی ۴ گیگابایت تبادل اطلاعات کنند.
یعنی سرعت ۴۰ گیگابیت بر ثانیه مختص روترهای بیسیم و آن هم روترهای پرچمدار بازار است و دستگاههای وایفای معمولی به سرعتی ۴ گیگابیت بر ثانیه میرسند.
در وایفای ۷ از فناوریهایی مانند CMU-MIMO استفاده میشود که نسخه پیشرفته MU-MIMO است. همینطور، شاهد به کارگیری مدولاسیون ۴۰۹۶-QAM هستیم که جایگزین ۱۰۲۴-QAM در وایفای ۶ میشود.
ارتباطات وایفای از سوی ۵G تحت فشار است. وقتی یک گوشی هوشمند میتواند روی فایوجی سرعت اینترنتی ۴ الی ۵ گیگابیت داشته باشد؛ پس باید روی وایفای هم چنین سرعتهایی در دسترس قرار بگیرد.
هنوز محصولات استاندارد Wi-Fi 6E وارد بازار نشدند و استاندارد Wi-Fi 6 هم به تازگی در حال رواج یافتن است. بنابراین؛ نباید منتظر ورود محصولات Wi-Fi 7 به این زودیها بود.
پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ شاهد اولین محصولات وایفای ۷ با استاندارد پیشنویس ۸۰۲.۱۱be باشیم.
در آینده بیشتر درباره وایفای ۷ و فناوریهای آن صحبت خواهیم کرد.