فناوری

افت سرعت و کاهش رتبه هم در اینترنت موبایل هم در اینترنت ثابت

اسپیدتست هم تایید کرد در ماه‌های اخیر اینترنت ایران نزول کرده است

در ماه‌های اخیر، بحث و جنجال و اظهارنظر زیادی درباره سرعت اینترنت ایران صورت گرفته است. هم از سوی مدیران مخابراتی و ارتباطی از جمله وزیر ارتباطات، رئیس رگولاتوری، رئیس زیرساخت و سایر مدیران دولت و هم از سوی نمایندگان مجلس و هم از سوی مدیران شرکت‌های اینترنتی و هم کارشناسان و مردم!

تقریبا همه این بحث‌های یک نقطه اتصال مشترک داشتند و آن اینکه حال اینترنت ایران خوب نیست؛ حالا به چه دلیلی؟ اینجا دیگر دلایل متعدد و صحبت‌ها متفاوت از هم شد!

حالا، جدیدترین گزارش سایت مرجع SpeedTest از وضعیت سرعت اینترنت جهان و ایران در ماه فوریه ۲۰۲۲ منتشر شده است و بر کندی و افت سرعت اینترنت ایران در دو حوزه موبایل و ثابت صحه می‌گذارد.

متاسفانه، رتبه سرعت اینترنت ایران در موبایل با ۳ پله سقوط به رتبه ۸۰ جهان رسیده است و سرعت اینترنت ثابت ایران نیز با ۴ پله سقوط به رتبه ۱۴۵ دنیا می‌رسد. رتبه اینترنت موبایل ایران در یک سال اخیر همیشه بین ۷۰ تا ۷۷ بوده و اولین بار است که به رتبه ۸۰ می‌رسد. این یعنی فارغ از هر دلیلی که برایش عنوان شود و مقصد کیست؛ سرعت اینترنت موبایل هم در حال افت است. سرعت اینترنت ثابت که همیشه پایین بوده و از آن انتظاری نمی‌رفت.

وضعیت سرعت اینترنت ایران

میانگین سرعت اینترنت موبایل ایران در ماه فوریه نزدیک به ۲۲.۴۲ مگابیت بر ثانیه گزارش شده است و میانگین سرعت آپلود روی اینترنت موبایل نیز ۸.۷۶ مگابیت شده است و میانگین پینگ یا تاخیر هم ۳۲ میلی‌ثانیه است. در ماه ژانویه، رتبه اینترنت موبایل ایران ۷۷ بود که اکنون با ۳ پله سقوط به رتبه ۸۰ در میان ۱۳۸ کشور دنیا رسیده است. در ماه‌های گذشته میانگین سرعت ایران به بالای ۲۶ مگابیت بر ثانیه هم رسیده بود.

سرعت اینترنت موبایل و ثابت ایران

میانگین سرعت اینترنت ثابت ایران در ماه فوریه ۲۰۲۲ نیز افت داشته و از ۱۰.۲ مگابیت در ثانیه ماه‌های گذشته به میانگین ۹.۷۸ مگابیت رسیده است و سرعت آپلود ثابت هم میانگین ۱.۳۱ مگابیت بر ثانیه با پینگ متوسط ۲۹ میلی‌ثانیه است. سرعت اینترنت ثابت ایران همیشه پایین بوده و اکنون با ۴ پله سقوط به رتبه ۱۴۵ رسیده است.

در ماه‌های گذشته، بارها «عیسی زارع‌پور» وزیر ارتباطات دولت سیزدهم عنوان کردند که سرعت اینترنت ایران در شش ماه اخیر افزایش یافته است و اگر رتبه ایران در گزارش‌های اسپیدتست پایین‌تر می‌آید؛ به خاطر افزایش سرعت اینترنت کشورهای دیگر است. اما اکنون گزارش اخیر اسپیدتست نشان می‌دهد سرعت اینترنت موبایل و ثابت ایران در مقایسه با ماه‌های گذشته خودش نیز افت داشته است.

برای این کندی و کیفیت بد اینترنت، دلایل متعددی مانند اشباع شدن شبکه اینترنت کشور، افزایش مصرف اینترنت به خاطر کرونا و آموزش آنلاین و غیرحضوری شدن مدارس، زیرساخت عقب‌مانده و رشد نیافته شرکت مخابرات، عدم توسعه زیرساخت شبکه‌های موبایل اپراتورها، عدم رشد اینترنت ثابت و غیره عنوان می‌شود.

البته، مخالفان دولت می‌گویند طرح صیانت به طور چراغ خاموش و بی‌سروصدا در حال اجرا است یا دولت از عمد پهنای‌باند اینترنت را کاهش داده است یا دولت و وزیر ارتباطات اقدام به افزایش ترافیک اینترنت بین‌الملل نکرده است.

به هر حال، دلیل کندتر شدن سرعت اینترنت ایران هرچه باشد؛ همان‌طور که خود وزیر ارتباطات هم گفتند اینترنت ایران به یک نقطه بحرانی رسیده است و در آستانه انفجار و فاجعه است و هرچه زودتر باید فکر اساسی برای آن کرد.

وضعیت اینترنت در جهان

اما در جهان، میانگین سرعت ثابت موبایل ۶۰.۷۶ مگابیت بر ثانیه است و میانگین سرعت آپلود جهانی نیز ۲۵.۹۵ مگابیت بر ثانیه با تاخیر ۱۰ میلی‌ثانیه‌ای است. در اینترنت ثابت، کشورهای شیلی، سنگاپور، موناکو، تایلند و دانمارک در رتبه‌های نخست تا ۵ قرار دارند.

سرعت اینترنت جهان

میانگین سرعت اینترنت موبایل در جهان نیز ۲۹.۹۱ مگابیت بر ثانیه و سرعت میانگین آپلود جهانی ۸.۵۴ مگابیت با میانگین پینگ ۲۹ میلی‌ثانیه است. در اینترنت موبایل نیز کشورهای امارت متحده عربی، نروژ، کره جنوبی، قطر و هلند سریع‌ترین اینترنت را دارند.

در حالی‌که وضعیت اینترنت موبایل ایران در مقایسه با میانگین جهانی کمی پایین‌تر است ولی در اینترنت ثابت، فاصله بسیار زیادی با میانگین جهانی داریم!

امیدواریم که وعده‌های وزارت ارتباطات برای بهبود سرعت و کیفیت اینترنت و کارهایی مانند فیبر نوری منازل، توسعه باند فرکانسی ۲۳۰۰ اپراتورهای همراه، بهبود زیرساخت مخابرات در فیبرنوری و توسعه شبکه زیرساختی اپراتورها جواب داده در ماه‌های آینده، خبر خوش افزایش سرعت اینترنت موبایل و ثابت ایران را بدهیم!


اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکه‌چی با آی‌دی @shabakehchi همراه شماست. پرسش‌های خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا