زوم تک

آموزش ترکی استانبولی از الفبا تا مکالمه + فیلم آموزش زبان ترکی

اگر میخواهید آموزش ترکی استانبولی را شروع کنید؛ قبل از هر چیزی این سوال مهم را از خود بپرسید: «آیا برای یادگیری یک زبان جدید آماده هستید؟» در این مسئله که یادگیری زبان جدید و آشنایی با دو زبان، مزیت‌های زیادی را با خود به همراه دارد هیچ شکی نیست. اما آن چیزی که در این میان بیش از همه اهمیت دارد، توانایی، انگیزه و البته آمادگی شما برای یادگیری مفاهیم جدید است!

همانطور که میدانید افراد دو زبانه و حتی چند زبانه زیادی در دنیا زندگی می‌کنند و همین مسئله عاملی شده تا فرصت‌های جدیدی را چه در موقعیت‌های کاری، سفر و حتی روابط دوستانه تجربه کنند. هر چقدر که زبان‌های بیشتری را بیاموزید، ارتباطات شما گسترده‌تر شده و بیش از پیش به اهدافتان نزدیک خواهید شد. پس با تمام این تفاسیر اگر آماده یادگیری و آموزش زبان ترکی استانبولی هستید؛ توصیه ما این است که همین الان سری به آموزش‌های فرادرس بزنید. این آموزش‌ها نیاز هر زبان آموزی را برطرف خواهد کرد. هر چند که در ادامه این مقاله قصد داریم کمی از ترفندها و نکات کاربردی و مفیدی بگوییم که در این مسیر به شما کمک خواهد کرد. پس با ما همراه شوید.

چرا آموزش ترکی استانبولی را شروع کنیم؟

تاکنون به ترکیه سفر کرده‌اید؟ یا فیلم‌های پرطرفدار ترکی را دیده‌اید؟ خب اجازه دهید یک فکت و یک واقعیت را در این زمینه به شما بگوییم. زبان ترکی استانبولی نه فقط در کشور ترکیه استفاده می‌شود، بلکه اسم خود را به عنوان پرطرفدارترین نوع زبان ترکی در جهان به ثبت رسانده است. مورخان هم این زبان را به قرن هشتم در مغولستان نسبت داده‌اند. هر چند که این روزها بیشتر در کشور ترکیه و البته قبرس مورد استفاده قرار می‌گیرد.

البته کافیست سفری به کشورهای اروپایی بی اندازید؛ کشورهایی مانند آلمان، مقدونیه و حتی بریتانیا که ترک زبانان زیادی در آن زندگی می‌کنند. پس اگر این زبان را بیاموزید تقریباً در بیشتر کشورهای جهان می‌توانید یک هم‌زبان را بیابید!

ترکیه کشوری با تاریخ غنی است، غذاهای اصیل و طبیعت بکر آن تقریباً برای یکبار هم که شده مردم را وسوسه می‌کند تا به آن سفر کنند. مکان‌های توریستی آن هم که گفتن ندارد! مهمان نوازی هم بخشی از فرهنگ مردم این کشور به حساب می‌آید؛ درست به مانند فوتبال در کشور برزیل.

بسیاری بر این باورند که برای آموزش ترکی استانبولی باید آموزشگاهی معتبر را بیابند یا حتماً مدرک مختص به آن را دریافت کنند. خب باید بگوییم که لطفاً همین‌جا این باور اشتباه را کنار بگذارید. شما با دریافت آموزش‌های مختلف می‌توانید از همین خانه هم زبان ترکی استانبولی را بیاموزید. حتی اگر قصد سفر به این کشور را هم ندارید، باز هم یادگیری و آموزش این زبان کمک می‌کند تا بیش از گذشته از فیلم‌ها و آهنگ‌های ترکی لذت ببرید. واقعاً چه چیزی از این بهتر؟

شروع آموزش ترکی استانبولی

سریع تر از همیشه ترکی استانبولی را یاد بگیرید

همیشه در هر زبانی برای تقویت هر چه بهتر آن باید به یکسری نکات توجه ویژه و خاصی نشان دهید. درواقع برای مسلط شدن به هر زبانی باید زمان و تلاش زیادی را بکار ببرید. اگر به گذشته برگردید، شما حتی برای یادگیری زبان مادری‌تان بارها یک جمله را تکرار کرده‌اید؛ اشتباه داشته‌اید تا اینکه در نهایت تلفظ صحیح آن را آموختید. این مسئله همین‌الان حتی با وجود سن بالاتر و فهم بهتر نیز صدق می‌کند. پس صبر را پیشه راه خود کرده و انگیزه‌تان را بالا نگه دارید، در این صورت خیلی سریع‌تر از آن چیزی که فکرش را می‌کنید به ترکی استانبولی مسلط خواهید شد. اما برای آموزش و یادگیری ترکی استانبولی باید از کجا شروع کرد؟

الفبای ترکی استانبولی را بیاموزید

خب در ابتدای هر آموزش ترکی استانبولی، یادگیری الفبای آن اولویت قرار دارد. در وهله اول باید بدانید؛ شاید الفبای ترکی استانبولی لاتین باشد، اما از لحاظ تلفظ زمین تا آسمان با تلفظ انگلیسی متفاوت است. الفبای زبان ترکی استانبولی از ۲۹ حرف تشکیل شده؛ ۸ حرف صدادار و ۲۱ حرف بی صدا. تازه شما در این حروف هیچ نشانه‌ای از حرف‌های x,w و q نمیبینید. ۶ حرف اضافه هم در آن وجود دارد که باید تلفظ صحیح آنها را یاد بگیرید. این حروف عبارتند از: (ç ، ĝ ، ş ، ı ، ő ، ű)

تا قبل از این مقاله؛ با الفبای ترکی استانبولی آشنایی داشتید؟

تلفظ حروف در ترکی استانبولی

تلفظ حروف در ترکی استانبولی

هیچ اهمیتی ندارد که آموزش زبان ترکی استانبولی را از روی دوره‌ها شروع کرده‌اید یا اینکه در کلاس درس نشسته‌اید. در هر صورت آن چیزی که بعد از آشنایی با الفبای ترکی اهمیت دارد؛ چگونگی تلفظ صحیح آن‌هاست. خوشبختانه تلفظ الفبای ترکی خیلی سخت و پیچیده نیست. یعنی نیازی نیست خیلی خودتان را به زحمت بیاندازید. در این زبان تقریبا هر حرف، به همان شکل که نوشته می‌شود، خوانده خواهد شد. مثلا وقتی شما مینویسید؛ M، باید آن را «م» بخوانید، نه میم یا اِم!

مطمئنا همین یک مثال ساده خیلی از ابهامات را برطرف کرده است. مسئله مهم دیگری که در زبان ترکی وجود دارد این است که شما هیچ اصوات دوحرفی را در آن نمیبینید. مثلا دیگر خبری از ch یا sh نیست. درواقع حرف ş در الفبای ترکی «ش» و حرف ç هم «چ» خوانده می‌شود. نکته مهم بعدی اینجاست که C در همه جای دنیا «سی» خوانده می‌شود اما در الفبای ترکی باید آن را «ج» تلفظ کنید. اجازه دهید چند مثال بزنیم:

  • Cam : شما باید این جمله را جَم بخوانید.
  • Çam : شما باید این جمله را چَم بخوانید

نکته مهم دیگری که در تلفظ حروف الفبای ترکی استانبولی وجود دارد این است که حرف ğ هیچ آوایی نداشته و اگر بعد از حروف صدادار بیاید، حروف صدادار است که طولانی‌تر تلفظ خواهد شد. مثلا ağaç را باید به این شکل بخوانید: ( آااچ).

ö و ü صدایی مانند ö و ü در آلمانی را می دهند (o کشیده (اُو) و u کشیده (اوو)).

پس از آشنایی با این حروف و تلفظ صحیح آنها، حتی اگر به زبان ترکی استانبولی آشنایی نداشته باشید هم میتوانید بدون کمک گرفتن از کسی و بدون اینکه معانی کلمات را بدانید؛ آنها را تلفظ کرده و بخوانید. همین خود یک قدم بزرگ در مسیر یادگیری ترکی استانبولی به حساب می‌آید.

گرامر و ساختار جمله زبان ترکی

یادگیری لغات را پشت گوش نیاندازید

اگر که می‌خواهید در آموزش ترکی استانبولی پیشرفت کرده و خیلی خوب حرف بزنید، باید دایره لغات خود را گسترش دهید. درواقع کافیست با رایج‌ترین و پرکاربردترین کلمات و عبارات ترکی آشنا شوید. همان کلماتی که هر روزه در زندگی روزمره مردم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این شروع خوبی است تا حتی دست و پا شکسته هم شده، به این زبان صحبت کنید. خوشبختانه در این زبان شما می‌توانید کلمات قابل توجهی را بیابید که با زبان‌های فرانسوی و انگلیسی و حتی سایر زبان‌ها اشتراک دارد.

هر چند که اگر بخواهیم دقیق شویم باید بگوییم خیلی از کلمات ترکی استانبولی، ریشه‌ای عربی اما املایی ترکی دارند. در ابتدا مشاهده تمامی این کلمات، تلفظ‌ها و لغات پیچیده به نظر می‌آید. اگر برای شما این‌چنین است و فکر می‌کنید که نمی‌توانید ادامه دهید، توصیه ما این است که همین‌الان یادگیری را کنار بگذارید. مگر می‌شود آموزش زبان جدید، چالش‌هایی را با خود به همراه نداشته باشد؟ خوشبختانه تکنیک‌ها و ابزارهای زیادی در این راه وجود دارد که به شما کمک می‌کند آموزش را به سلامت و در شرایط خیلی خوبی پیش ببرید. یکی از همین ابزارها، دوره‌ها و آموزش‌های فرادرس است!

گرامر و ساختار جمله را تمرین کنید

گرامر ترکی استانبولی منطقی‌تر از آن چیزی است که فکرش را می‌کنید. شاید استثناهایی در آن دیده شود، اما کدام زبان را می‌توانید بیابید که استثنایی نداشته باشد؟ حتی این استثناها در زبان فارسی هم دیده می‌شود. اگر زبان انگلیسی را خوانده باشید؛ شما در زبان ترکی هیچ فعلی به نام فعل «to be» را نمی‌توانید پیدا کنید. اما یکسری پسوندهایی در آن وجود دارد که باید در جملات بکار برده شود. در زبان ترکی ۵ پسوند یا همان ضمیر وجود دارد. اول، دوم، سوم شخص مفرد و جمع. حال چرا گفتیم ۵ پسوند؟ چون هیچ پسوندی برای سوم شخص مفرد وجود ندارد.

در ابتدای آموزش کمی گیج خواهید شد، اما نگران نباشید، کمی تمرین شما را به استاد تبدیل خواهد کرد. در آموزش ترکی استانبولی می‌آموزید که استفاده از ضمایر آن هم در اول جملات هیچ ضرورتی ندارد چون هر فعلی دارای شناسه خاص به خود بوده که شخص انجام دهنده یا همان فاعل را مشخص می‌کند. پس خیلی راحت می‌توان ضمایر فاعلی را در جملات حذف کرد. در زبان ترکی تنها کافیست یک یا حتی چند پسوند را به ریشه فعل‌ها اضافه کنید تا ساختار گرامری و حتی جملات دستخوش تغییر شوند. این پسوندها حتی حالت‌های مختلف مثل حالت منفی، جمع، مالکیت و مجهول و غیره هم بکار برده می‌شود.

هیچ اهمیتی ندارد که در حال ساخت یک کلمه کوتاه یا بلند هستید؛ در هر صورت باید آنها را بکار ببرید. مطمئناً تلفظشان ترسناک به نظر می‌آید، اما اگر بتوانید آنها را به چند قسمت تقسیم کنید، یادگیری‌شان هیچ نگرانی نخواهد داشت. آخرین و مهم‌ترین استثنائی که در گرامر و آموزش ترکی استانبولی وجود دارد، ترتیب قرار گرفتن فاعل، مفعول و فعل در جملات است. این نکته را آویزه گوش خود کنید که فعل در جملات ترکی همیشه در آخر می‌آید. بزارید مثالی بزنیم:

اگر می‌خواهید بگویید: the girl threw the stick to the dog، باید بگویید: Kız çubuk köpeğe attı

همان طور که می‌بینید؛ فعل در آخر جمله آمده است.

خود را درگیر زبان ترکی کنید

خود را درگیر زبان ترکی کنید

یکی از بهترین روش‌هایی که به یادگیری زبان جدید سرعت می‌بخشد، تلاش و درگیر شدن روزانه با آن است. درواقع اگر شما می‌خواهید خیلی سریع زبان ترکی استانبولی را بیاموزید باید هر روز تمرین کرده و این آموزش را در زندگی روزمره خود به یک عادت تبدیل کنید. سعی کنید تمام مدت روز به آهنگ‌ها و پادکست‌های زبان ترکی گوش دهید. این روش از یادگیری، شما را با صداها، ترکیب حروف صدادار و تلفظ صحیح آنها آشنا می‌کند. مطالعه کتاب‌های کودکانه هم روش دیگری‌ست که برای مبتدیان بسیار کارآمد خواهد بود.

در کتاب‌های کودکانه، کلمات با تصویر آموزش داده می‌شوند و به این ترتیب سریع‌تر از همیشه با لغات جدید آشنا خواهید شد. اخبار نیز روش دیگری‌ست که می‌تواند شما را سریع‌تر با ترکی استانبولی آشنا کند. شما در این مسیر هم می‌توانید اخبار را گوش دهید یا مقالات خبری را بخوانید. این روش نه تنها شما را با زبان ترکی آشنا می‌کند بلکه یک دید کلی از فرهنگ، زندگی اجتماعی و سیاسی این کشور در اختیار شما قرار می‌دهد. اگر در ترکیه سفر کرده و قصد زندگی در آن را دارید، ارتباط برقرار کردن با مردم آنجا کمک می‌کند مهارت صحبت کردن در شما تقویت شود.

کلام آخر در مورد آموزش ترکی استانبولی

ما تلاش کردیم در این مقاله به تمامی کسانی که قصد آموزش ترکی استانبولی را دارند بگوییم که باید چه مسیری را طی نمایند. اگر شما روش‌های دیگری را هم می‌شناسید ما با ما به اشتراک بگذارید. حال میدانید؛ هیچ اهمیتی ندارد که قصد مهاجرت به ترکیه را دارید یا نه! در هر صورت آموختن یک زبان جدید شما را با دنیایی جدید و البته چالش بسیار زیبا و هیجان انگیزی روبرو می‌کند. چالشی که می‌گوید چطور می‌توانید زندگی متفاوتی را ساخته و فرصت‌های جدیدی را برای خود فراهم آورید. ما میگوییم؛ ترکی استانبولی را یاد بگیرید.

دانستن زبان این کشور می‌تواند زندگی شما را متحول سازد، درهای جدیدی را چه برای کار و چه برای زندگی بهتر به روی شما باز کند. حتی اگر از نظر اقتصادی در شرایط خوبی به سر نبرد، اما یک مقایسه سرانگشتی با ایران به شما می‌گوید که زندگی در این کشور یا حتی آموختن زبان آن چه مزیت‌هایی را با خود به دنبال دارد. در این راه از آموزش‌های فرادرس غافل نشوید. زیرا هر آن چیزی را که مخاطب به آن نیاز دارد، فراهم آورده و کمک می‌کند در بهترین شرایط این زبان را یاد بگیرید. کافیست سری به فرادرس بزنید.


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا