نگاهی به وضعیت اینترنت ایران در سالی که گذشت
اینترنت در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ حال بهتری داشت ولی آن حالی که کاربران اینترنتی انتظار داشتند.
اینترنت ثابت؛ بَتر از بتر
شروع سال ۹۹ با خبر توسعه ۵ میلیون پورت VDSL و توسعه اینترنت ثابت شروع شده ولی در ادامه انتظار کاربران برای دستیابی به اینترنتی سریع و پایدار به درازا کشید و وعدههای چند باره وزیر ارتباطات و معاونان او در وزارت ارتباطات محقق نشدند؛ بهطوریکه محمدجواد آذری جهرمی در پایان سال اعتراف کرد نتوانستهاند آنطور که انتظار داشتند VDSL را توسعه دهند و اکنون به دنبال جایگزینی وایفای ۵G به جای VDSL هستند.
در اینترنت ADSL شاهد افزایش قیمت، کاهش کاربران، ارائه سرویسهای بیشتری روی سرعت ۸ و ۱۶ مگابیت و حجمهای بالاتر بودیم. اما کیفیت اینترنت ADSL و عدم سوددهی آن برای بسیاری از شرکتها و جمع کردن تجهیزات خود از مراکز مخابراتی و عدم دسترسی بسیاری از کاربران به آن در نقاط حاشیهای روستایی؛ باعث شده رشدی مانند سالهای گذشته نداشته باشد.
اینترنت ADSL دیگر رویای گیمرها و فیلمبازها و کاربران حرفهای نیست و بسیاری از کاربران اینترنت ۴G و TD-LTE را ترجیح میدهند.
اینترنت فیبرنوری نیز مانند اینترنت VDSL در سال گشذته حال و روز خوبی نداشت و فقط ۲ الی ۳ درصد کل اینترنت ثابت کشور را به خود اختصاص داده است. داستان توسعه اینترنت فیبرنوری و FTTH دراز و طولانی است و نمیخواهیم به آن اشاره کنیم.
اینترنت موبایل: سوگلی و تاچ سر
اینترنت ۴G توانست به توسعه خود ادامه دهد و روستاهای بیشتری زیر پوشش شبکههای نسل چهار اپراتورهای همراه اول و ایرانسل بروند. بهویژه، با پاندمی ویروس کرونا و نیاز دانشآموزان و دانشجویان به اینترنت پرسرعت در مناطق دورافتاده و فشار دولت برای توسعه اینترنت همراه، اپراتورهای موبایل توانستند سایتهای ۳G/4G بیشتری راهاندازی کنند.
ضریب نفود اینترنت همراه در ایران برای پایان ماه آذر سال ۱۳۹۹ به بالای ۹۲ درصد رسیده بود تا نشان دهد بار اصلی اینترنت کشور را به دوش میکشد.
مسئله دیگری که برای اینترنت ۹۹ گفتنی است؛ بحث قیمت است. افزایش چند باره قیمت اینترنتهای ثابت و موبایل را در سال گذشته شاهد بودیم و بکش نکش اپراتورها و سرویسدهندههای FCP با رگولاتوری و تنظیم مقررات و وزارت ارتباطات و دولت!
یک جور بازی گربه و موش؛ یکی تهدید میکرد و دیگری به ظاهر پا پس میکشید ولی جور دیگری جبران میکرد. افزایش قیمت دلار و ارز و خدمات در بازار باعث شده بود همه شرکتها به فکر افزایش قیمت اینترنت باشند و بیش از کیفیت به کمیت اهمیت دهند و اگر مجوز رسمی و قانونی نداشتند؛ به هزار ترفند و بهانه و راههای میانبر و دررو به دنبال افزایش درآمدها باشند.
اینترنت ۵G: قدم نو رسیده
خوشترین اتفاق سال ۹۹ برای اینترنت و ارتباطات کشور، راهاندازی سایتهای ۵G یکی پس از دیگری در چند نقطه تهران و شهرستانهای کشور است. ایرانسل در یکم مرداد ماه اولین سایت ۵G را راهاندازی کرد تا رسما ورود نسل پنجم شبکههای ارتباطی موبایل در ایران را جشن بگیریم. در بهمن ماه، همراه اول هم از اولین سایتهای ۵G خود رونمایی کردند و اینک هریک از این اپراتورها با چندین سایت ۵G وارد سال ۱۴۰۰ شدند.
در آخر، باید به گزارش رادار ارآوران اشاره کنم که اعلام کرد اینترنت ایران در سال ۱۳۹۹ فقط ۰.۱ درصد قطعی و ۵ درصد اختلال داشته است و نسبت به سال پیش از آن وضعیت بسیار بهتری داشته است. در سالی که گذشت؛ وزارت ارتباطات سعی کرد با افزایش پهنایباند بینالملل، رسیدگی به زیرساخت اینترنت بینالملل ورودی و مواظب و مراقبت از کیفیت اینترنت در یک سطح حداقل، مانع از قطعی و اختلالات گسترده شود.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.