بررسی مودم 5G جیبی دی لینک DWR-2101
مودمی در حد نت گیر M5 ولی نه برای ایران و کاربران کم بضاعت
مودم دی لینک DWR-2101 جدیدالورود بازار نیست و اولین بار در سال ۲۰۲۱ عرضه شده اما هنوز به عنوان یکی از بهترین مودمهای جیبی 5G دنیا شناخته و با مودم نت گیر M5 مقایسه میشود.
در چندین دوره، شاهد ورود این مودم به بازار ایران با قیمتهای بسیار بالا بودیم که اساسا این سوال را در ذهن پررنگ میکند که آیا با وضعیت کنونی اینترنت ایران و پوششدهی و کیفیت اینترنت 5G کشور، خرید چنین مودمی با قیمت چند ده میلیون تومان منطقی است؟
به هر حال، مودم D-Link DWR-2101 5G کاندید بهترین مودم جیبی 5G است و شاید برخی افراد دقیقا چنین مودمی نیاز داشته باشند و حاضر بشوند پولش را بپردازند.
با هم نگاهی به مشخصات و مزایای این مودم روتر شرکت دی لینک بیندازیم:
مشخصات مودم دی لینک DWR-2101
برای اولین بار در ژانویه ۲۰۲۱ و نمایشگاه CES از این مودم رونمایی و چند ماه بعد در بازارهای جهانی عرضه شد.
با وزنی ۲۳۵ گرم و اندازه ۱۱۹ در ۷۲ در ۲۳.۵ میلیتر و پشتیبانی از باتری، معلوم است با یک مودم جیبی و قابل حمل روبرو هستیم نه یک مودم رومیزی!
البته، دی لینک برای این مودم یک پایه مخصوص هم عرضه کرده که بیشتر به دلیل طرز درست قراردادن مودم روی میز و آنتندهی بهتر است.
این مودم جیبی 5G یک نمایشگر رنگی ۲.۴ اینچی رنگی و قابل لمس دارد که یکی از بزرگترین مزایا و وجه تمایز آن با دیگر مودمهای جیبی است و از کلید پاور، درگاه شبکه اترنت RJ45 و درگاه شارژ USB-C سود میبرد.
باتری با ظرفیت ۵۲۶۰ میلی آمپر ساعتی روی این مودم روتر نشسته است که قابل تعویض بوده و میتواند تا یک روز کامل دوام بیاورد (بهتر است حداکثر روی ۱۲ ساعت حساب بکشید).
درب پشتی این مودم را بردارید؛ دقیقا به سبک مودمهای جیبی قدیمی، هم شیار سیم کارت نانو و هم باتری قابل رویت هستند.
از نظر پشتیبانی شبکههای 5G باید گفت به فرکانسهای زیر ۶ گیگاهرتز در 5G NR و فرکانسهای FDD/TDD روی فورجی وصل میشود ولی کلا باندهای رادیویی محدودی دارد که یک دلیل بزرگ برای عدم استقبال زیاد آن در ایران است:
5G NR: n1/n3/n20/n28/n78
4G LTE FDD: B1/B3/B7/B8/B20/B28
4G LTE TDD: B38/B46
3G WCDMA: B1/B8
همانطور که میبینید؛ باندهای رادیویی کلیدی مانند باندهای ۴۰ و ۴۲ روی TDD یا باند N77 را در 5G ندارد و شاید این محدودیتهای باند رادیویی، برای کاربر ایرانی آزاردهنده شود.
حداکثر سرعت دانلود این مودم روی 5G نیز به ۱.۶ گیگابیت بر ثانیه میرسد.
در وای فای، جزو اولین مودمهای جیبی مجهز به وای فای ۶ محسوب میشود. از رده AX1800 با حداکثر سرعت ۱۲۰۱ مگابیت روی فرکانس ۵ گیگاهرتز و ۵۷۴ مگابیت روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز است.
دارای ۲ آنتن وای فای و ۴ آنتن 5G/LTE داخلی است و از پروتکل رمزنگاری WPA3 نیز پشتیبانی میکند.
پنل کاربری و تنظیمات
هم از طریق اپ موبایل اختصاصی دی لینک و هم از طریق پنل تحت وب، میتوانید مودم دی لینک ۲۱۰۱ را مدیریت و کنترل و تنظیم کنید.
در اپلیکیشن EZ-Five GUI دی لینک میتوانید تنظیمات مربوط به VPN، انتخاب شبکه، انتخاب باند رادیویی، تنظیمات وای فایها، مدیریت APN، تنظیمات NAT و چند تنظیم دیگر را انجام دهید:
طبیعی است در پنل مدیریتی تحت وب، به تنظیمات مفصلتر و بیشتری دسترسی داشته باشید:
از تنظیمات قفل شبکه و قفل دکه حداقل در پنل کاربری خبری نیست اما سایر تنظیمات ضروری را میتوان یافت.
تست و بررسی مودم D-Link DWR-2101
در ایران هنوز تست خاصی از این مودم ندیدیم ولی در سایتهای خارجی، تستهایی که منتشر شده، نتایج چندان بالایی را نشان نمیدهند.
سایت nascompares که چند سال پیش این مودم را بررسی کرده؛ سرعت دانلود را ۴۸ مگابیت و سرعت آپلود را ۲۲ مگابیت با پینگ ۴۰ میلی ثانیه نشان میدهد:
قطعا این سرعتها که مربوط به سال ۲۰۲۱ و شرایط شبکه 5G آن زمان است؛ در سال ۲۰۲۴ بسیار بیشتر شدند.
در بررسی سایت ispreview هم مودم ۲۱۰۱ دی لینک سرعت دانلود ۱۳۱ مگابیت و سرعت آپلود ۶۷ مگابیت را نشان میدهد.
نمیتوان با این تستها، با قطعیت درباره کیفیت و سرعت مودم جیبی دی لینک صحبت کرد ولی برآیند بررسیها نشان نمیدهد مودم ضعیف یا دست و پا بستهای باشد.
قیمت و حرف آخر
قیمت یورویی این مودم نزدیک به ۴۰۰ یورو است و گفتیم مودم جیبی 5G گران قیمتی است و برخیها سایتها با مودم نت گیر M5 با قیمت ۵۰۰ دلار، مقایسه میکنند.
در ایران چند فروشگاه به قیمت ۵۰ تا ۵۵ میلیون تومان فروختند که مبلغ بسیار بالایی است و عین دیوادگی است!
در حالی که بهترین مودم جیبی فایوجی ایران مثلا Soyealink SRT873 زیر ۲۰ میلیون تومان است و حتی یکی از جدیدترین مودمهای 5G همراه خود دی لینک به نام دی لینک DWR 900V فقط ۱۶ میلیون تومان قیمت دارد؛ خرید مودم DWR-2101 با قیمتهایی مانند ۳۰ میلیون تومان و ۴۰ میلیون تومان، اصلا منطقی نیست!
ضمن اینکه شاید برای کاربران اروپایی و امریکایی یک مودم جیبی ایدهآل باشد ولی برای کاربران ایرانی اصلا اینطور نیست.
اولا از اینترنت TDLTE پشتیبانی نمیکند و دوما در باندهای رادیویی به شدت محدودیت دارد. اگر در آینده، 5G ایران روی باند N77 راهاندازی شود یا TDLTE به باند ۴۰ یا ۴۳ منتقل شود؛ مودم ۲۱۰۱ فاقد این باندهای رادیویی است.
در پنل کاربری هم انعطافپذیری و تنظیمات پیشرفته پنل مودمهای هواوی را شاهد نیستیم.
اگر تا اینجا، مقاله بررسی مودم دی لینک DWR2101 را خواندید؛ خوب است که با چنین مودمی آشنا شدید ولی بهتر است سراغ خرید مودم جیبی دیگری بروید؛ به ویژه اینکه دهها مدل مودم 5G رومیزی خوب در بازار ایران داریم!
مزایا:
۱- درگاه شبکه RJ45 گیگابیتی
۲- درگاه شارژ USB-C
۳- باتری نسبتا بزرگ ۵۲۶۰ میلی آمپر ساعتی
۴- نمایشگر ۲.۴ اینجی لمسی رنگی
معایب:
۱- عدم پشتیبانی از اینترنت TDLTE
۲- محدود بودن باندهای رادیویی 4G و 5G
۳- قیمت زیاد
۴- پایین بودن سرعت اینترنت
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.