فناوری

آیا زمان خداحافظی با اینترنت نیم بهای داخلی فرا رسیده است؟

شاید در سال ۱۴۰۱ دیگر چیزی به نام ترافیک داخلی و خارجی نداشته باشیم

رگولاتوری در حال تصمیم‌گیری درباره اینترنت نیم بها و ترافیک داخلی و خارجی است و شاید در سال ۱۴۰۱ دیگر اصلا ترافیک داخلی و خارجی حذف شود.

هم تولیدکنندگان محتوا، هم شرکت‌های اینترنتی و هم کاربران از اینترنت نیم بهای داخلی گله دارند و ناراضی هستند. قانون اینترنت داخلی نیم بها، باعث سوءتفاهم‌ها و سوءاستفاده‌هایی شده است و اکنون رگولاتوری در حال بررسی تاثیرات این مصوبه و احتمالا حذف آن هستند.

کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در جلسه‌ی شماره ۲۵۱ خود در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ در راستای تحقق الزامات حاکم بر شبکه‌ی ملی اطلاعات، پیشنهاد داد با توجه به مصوبه‌ی جداسازی پهنای باند داخلی و خارجی، سقف تعرفه‌ی داده‌ی داخلی منابع ترافیک واجد شرایط به میزان پنجاه درصد سقف مصوب تعرفه‌ی داده‌ی بین‌المل تعیین شود.

در مصوبه‌ی ۲۵۱ تأکید شده بود که این تفاوت باید در حجم‌های خریداری شده از سوی کاربر نهایی و همچنین بسته‌های تعریف شده از سوی دارندگان پروانه از سازمان، به صراحت و به صورت تفکیک‌شده رعایت شود. در این مصوبه آمده است که: «شرکت ارتباطات زیرساخت موظف است ظرف یک ماه شرایطی را فراهم آورد که با ایجاد “لایه‌ی ملی ترانزیت IP“ ترافیک داده‌ی داخلی به‌صورت مجزا از ترافیک بین‌الملل با تعرفه‌ی معادل حداکثر یک دهم تعرفه‌ی اینترنت در دسترس دارندگان پروانه مرتبط قرار گیرد.»

تولیدکننده محتوا، کاربران و شرکت‌های اینترنتی ناراضی

در این مدت، بسیاری از کاربران اعتراض کردند که در هنگام استفاده از سامانه‌ها، پلتفرم‌ها و پیام‌رسان‌های داخلی، اینترنت آن‌ها نیم بها محاسبه نمی‌شود. مثلا، وقتی فیلترشکن آن‌ها روشن باشد و از سایت‌های ایرانی استفاده کنند؛ اینترنت بین‌الملل محاسبه می‌گردد. آن‌ها بارها در سامانه ۱۹۵ شکایت کردند وقتی یک فیلم یا ویدئو روی پلتفرم‌های بومی ایران مشاهده می‌کنند؛ از حجم اینترنت بین‌الملل آن‌ها کسر می‌گردد.

اینترنت نیم بها

فعالان بازار تولید محتوا مانند محمدجواد شکوری مقدم، رئیس هیئت‌مدیره‌ی هلدینگ صبا ایده که آپارات، فیلیمو، صباویژن و چند سرویس دیگر را در زیرمجموعه‌ی خود دارد نیز نسبت به اینترنت نیم بها و تقسیم ترافیک به داخلی و خارجی شکایت داشته و می‌گوید: «تصمیمی که برای رشد محتوای داخلی گرفته شده بود، کاملاً برعکس عمل کرده ولی شاید کسی شجاعت بیان یا تغییر این تصمیم را نداشته باشد.»

جالب است حتی شرکت‌های اینترنتی نیز از ترافیک نیم بها رضایت ندارند و می‌گویند پیاده‌سازی این سیاست برای آن‌ها هزینه داشته و باعث تغییرات زیادی در زیرساخت و سیستم‌ها شده است.

رگولاتوری: وقتش رسیده دوباره بررسی کنیم

در نهایت رگولاتوری هم حاضر شده است دوباره این مصوبه را بررسی کند. «صادق عباسی شاهکوه»، معاون وزیر و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) در گفت‌وگو با زومیت از احتمال تغییر در مصوبه‌ی ۲۵۱ می‌گوید و اعلام می‌کند که به این نتیجه رسیده‌اند که این مصوبه را مجدداً بررسی کنند.

عباسی در این زمینه گفت: «زمانی نیم‌بها بودن ترافیک داخلی به تولید‌کنندگان محتوا کمک کرده و شاید الان زمانی باشد که این مصوبه تغییر کند. برای مثال این مصوبه برای شرکت‌هایی که ترافیک پرحجم دارند مانند سرویس‌های VOD یا سرویس‌های بازی دیگر اجرا نشود.» عباسی تأکید می‌کند که آن‌ها به دنبال یک راه‌حل کامل و استاندارد هستند تا نه شرکت‌های اینترنتی دچار مشکل شوند نه شرکت‌های تولید کننده‌ی محتوا.

براساس توضیحات رئیس رگولاتوری، آن‌ها در حال کار روی این مصوبه هستند و پیشنهاد‌ها و مسیرهای مختلف را بررسی می‌کنند تا به یک خروج راضی‌کننده برای هر دو طرف برسند.

عباسی تأکید می‌کند که اصلاح این مصوبه جزئی از کار رگولاتوری است و آن‌ها به دنبال این هستند که تا قبل از پایان سال در مورد این مصوبه به نتیجه برسند.

چیزی که برای کاربران اهمیت دارد؛ آیا حذفمصوبه اینترنت نیم بها و ترافیک داخلی، منجر به افزایش قیمت اینترنت برایشان خواهد شد؟ به هر حال، برخی از کاربران با استفاده از ترافیک نیم بها، سعی می‌کردند از محتوای بومی و داخلی با اینترنت ارزان‌تر یا نصف قیمت استفاده کنند.

در کنار افزایش قیمت اینترنت ثابت و موبایل در سال آینده که تقریبا قطعی است؛ می‌توان گفت باید منتظر تغییر مدل مصرف اینترنت و بسته‌های اینترنت شرکت‌ها هم باشیم.


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا