آموزش

۷ نشانه که می‌گویند وای‌فای شما در حال سرقت است

این روزها وای‌فای ارزش بالایی پیدا کرده است و همه نیازمند آن هستند. نه یک وای‌فای ضعیف و کند و مرده؛ بلکه یک وای‌فای قوی و سریع و پایدار نیاز داریم!

برای آموزش راه دور، کار در خانه، ویدئوکنفرانس، ارتباط با اعضای خانواده و دوستان و همکاران و تحقیق و خواندن خبرها و حضور در شبکه‌های اجتماعی به اینترنت و وای‌فای نیاز داریم!

حالا، کافی است کسی دزدکی به وای‌فای شما وصل شود و مقداری از پهنای‌باند و سرعت شما را بگیرد. در بهترین حالت، اتصال یک غریبه به وای‌فای شما می‌تواند ناخوش‌آیند و ناامیدکننده باشد و در بدترین حالت باعث می‌شود نتوانید هیچ کاری با اینترنت انجام دهید و البته هزنیه زیادی برای شارژ اینترنت بدهید.

وقتی می‌گوییم افراد غریبه، منظورمان همیشه افراد بدجنس و شرور و واقعا غریبه نیست؛ گاهی اوقات یک همسایه بسیار خوب، یک دوست یا پسر عمو ناخواسته به اینترنت و وای‌فای شما وصل هستند!

اما چه نشانه‌هایی وجود دارد که به ما بگویند افراد غریبه‌ای به وای‌فای ما متصل هستند یا خیر؟

۱- سرعت اینترنت کند است

دلایل زیادی برای کندی سرعت اینترنت وجود دارد؛ به‌ویژه در ایران که همیشه کیفیت اینترنت مورد بحث و اعتراض و انتقاد کاربران است. اما اگر به نسبت سرعت متوسط روزانه همیشگی خودتان، احساس کردید برای چندین روز است که سرعت اینترنت کندتر از حد معمول است؛ می‌تواند شروعی برای شک کردن به اتصال‌ها و دستگاه‌های غریبه باشد.

۲- تبلیغات غیرمعمول

تبلیغات همه‌جای اینترنت هستند و مشخصه دنیای آنلاین شدند. اما وقتی متوجه تبلیغات عجیب و غریبی شدید که هرگز پیش از این ندیده‌اید؛ باید شک کنید شاید فرد دیگری با استفاده از آدرس IP وای‌فای شما وارد اینترنت شده است.

فردی که وای‌فای شما را سرقت کرده و در اینترنت وب‌گردی کرده باشد؛ ردپایی از فعالیت‌های خود برجا می‌گذارد که بهترین خوراک برای تبلیغات و ردیاب‌های آگهی‌های اینترنتی است. بنابراین، ممکن است در مرورگر شما تبلیغات جدیدی ببینید که هرگز شما اجازه ندادید و برایتان آزاردهنده هستند.

۳- هزینه بیشتر اینترنت

اولین نتیجه سرقت وای‌فای برای شما، بالا رفتن هزینه‌های اینترنت است. سریعا حجم بسته‌های اینترنت به پایان می‌رسد و باید زود به زود بسته بخرید یا حجم اضافه بگیرید.

به طور مشخصی، مصرف اینترنت شما بالاتر از حد معمول است و این موضوع برایتان غیرطبیعی است. اصلا، یکی از روش‌های پیدا کردن سارقان اینترنت و وای‌فای، زیر نظر گرفتن مصرف داده در یک دوره و مقایسه با دوره‌های پیشین است.

۴- دستگاه‌های ناآشنا

ابزارها و اپلیکیشن‌های زیادی برای بررسی دستگاه‌های متصل به وای‌فای و روتر وجود دارد. بهترین روش، ورود به پنل مدیریتی روتر و مشاهده فهرست دستگاه‌های متصل به روتر است تا دستگاه‌های ناآشنا را شناسایی کنید.

دستگاه‌ها با آدرس مک مشخص شدند و البته گاهی نام آن‌ها نوشته می‌شود. به ترتیب همه دستگاه‌ها را با وسایلی که خودتان دارید و با آن‌ها به اینترنت وصل می‌شوید؛ بررسی کنید تا بفهمید آیا یک دستگاه ناشناخته به روتر و وای‌فای شما وصل شده است یا خیر!

برای بررسی دستگاه‌های متصل به وای‌فای می‌توانید از نرم‌افزار اندرویدی ایرانی بسیار ساده «کی به وای‌فای وصله» استفاده کنید. اپلیکیشن ساده WiFi Device Scanner نیز برای افراد مبتدی خوب است. البته، اپلیکیشن های بسیار قدرتمند و معروفی هم در این زمینه وجود دارد. برای نمونه می‌توان به NirSoft Wireless Network یا Who’s on my WiFi و Watcher اشاره کرد.

۵- اعلان‌های اسپم

یک پیامد ناخواسته حضور افراد غریبه و ناشناس در وای‌فای شما، ظاهر شدن اعلان‌ها و نوتفیکیشن مزاحم و اسپم است. یک سارق وای‌فای می‌تواند آدرس IP اینترنت شما را عمدی یا سهوی وارد موتورهای هرزنامه مختلف روی وب کند و بعد شما موجی از ایمیل‌ها، پیام‌های اینترنتی، اعلان‌ها و تبلیغات ناخواسته را دریافت کنید.

۶- مشکلات مربوط به دستگاه‌ها و اطلاعات شخصی

امروزه وای‌فای قدرتی بیشتر از یک کامپیوتر دارد. اگر با مشکلات حریم خصوصی، سرقت اطلاعات شخصی یا مشکلاتی در دستگاه‌های گوشی موبایل، لپ‌تاپ، کامپیوتر رومیزی و غیره مواجه شدید؛ باید سریعا به حضور افراد غریبه در وای‌فای خود شک کنید.

وقتی یک فرد می‌تواند وارد وای‌فای شما شود و به روتر شما نفوذ کند؛ طبیعی است که دسترسی‌هایی به پرینتر، لپ‌تاپ، تلفن و کنسول بازی نیز پیدا کند و مشکلاتی به وجود بیاورد. حتی دستگاه‌های اینترنت اشیا و دوربین‌های نظارتی هم می‌توانند گرفتار مشکلات سارقان وای‌فای شوند.

بدتری حالت زمانی است که سارق وای‌فای به اطلاعات شخصی و مالی شما دسترسی پیدا کند.

۷- مشکلات حقوقی و قانونی

اگر سارق وای‌فای شما یک هکر خرابکار باشد؛ می‌تواند بدترین اتفاقات ممکن برای شما بیفتد. از کارهای غیرقانونی به نام شما و با آدرس IP شما تا انتشار محتواهای غیرقانونی در اینترنت یا دستکاری سایت‌ها و وبلاگ‌ها.

این می‌تواند دردسر بزرگی برای شما باشد و به همین دلیل باید نسبت به سارقان وای‌فای حساس باشید. اگر شما هم به مشکلات مشابهی برخوردید یا متوجه شدید به نام شما محتواهایی روی شبکه‌های اجتماعی قرار داده می‌شود و جرایمی رخ داده و احیانا کارتان به پلیس و قانون افتاده است؛ پس حتما یک میهمان ناخوانده شرور در وای‌فای دارید.

چگونه از سرقت وای‌فای جلوگیری کنیم؟

یک روش اصلی برای جلوگیری از سرقت وای‌فای و ورود افراد غریبه به حریم خصوصی اینترنت شما وجود دارد: انتخاب یک رمزعبور قوی و محکم برای وای‌فای و روتر!

باید یک رمزعبور بسیار محکم انتخاب و فقط میان اعضای خانواده خود به اشتراک بگذارید. رمزعبور وای‌فای نباید ساده و فقط چند حرفی باشد. حداقل باید ۸ حرفی باشد و هیچ الگوی مشخصی در تولید آن وجود نداشته باشد؛ مثلا شماره کد ملی، شماره تلفن و شناسنامه، شماره کارت دانشجویی و شماره کارت بانکی نباشد.

برای اشتراک‌گذاری رمزعبور وای‌فای از روش‌های دیگری مانند کیو آر کد استفاده کنید.

حتما برای میهمان‌هایی که می‌خواهید به وای‌فای شما وصل شوند؛ یک شبکه میهمان وای‌فای تعریف کنید.

اگر قربانی شدید …

اگر احساس کردید مورد سرقت وای‌فای قرار گرفتید یا فرد غریبه‌ای در شبکه شما است؛ باید سریعا رمزعبور وای‌فای و رمزعبور پنل مدیریتی روتر خود را تغییر دهید.

روتر بی‌سیم و مودم را ریست کارخانه و فریم‌ویر آن‌ها را به‌روزرسانی کنید. نام شبکه وای‌فای خود را تغییر دهید و از نام‌های کاملا متفاوتی استفاده کنید. بررسی کنید آیا دوباره دستگاه‌های ناشناس به روتر وصل هستند یا خیر!


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا