اگر مودم 4G را با مودم ۴.5G تعویض کنم؛ چقدر سرعت اینترنت بیشتر میشود؟
آیا خرید مودم گرانتر و رده بالاتر، سرعت را چند برابر میکند
حداکثر سرعت اسمی یک مودم 4G LTE برابر با ۱۵۰ مگابیت است و حداکثر سرعت اسمی یک مودم ۴.5G برابر با ۳۰۰ مگابیت.
آیا در عمل هم سرعت مودمهای ۴.5G یا از رده LTE Cat 6 دو برابر سرعت مودمهای 4G است؟
آیا اگر من مودم 4G خودم را بفروشم و یک مودم ۴.5G بخرم؛ سرعت اینترنت موبایل چند برابر میشود؟ آیا سرعت اینقدر زیاد میشود که دیگر خیالم از استریم ویدیو و دوربین مداربسته و دانلودهای زیاد چند گیگابیت راحت باشد؟ آیا خرید یک مودم ۴.5G ارزش دارد؟
اگر تفاوت قیمت مودم فورجی و ۴.5G چند صد هزار تومان بود؛ شاید این پرسشها زیاد مطرح نبوده و حساسیت کمتری برای تعویض مودم داشتیم ولی وقتی باید ۱.۵ تا ۲ میلیون تومان پول بیشتر برای یک مودم ۴.5G بدهیم؛ دست و دل هر کاربری میلرزد و مردد میشود.
اگر من ۲ میلیون تومان پول بیشتر بدهم ولی سرعت مورد انتظارم به دست نیاید؛ چه کار کنم؟ اگر مودم ۴.5G بخرم و باز مشکلات سرعت اینترنت پابرجا باشند؛ راهحل چیست؟
پس، اجازه دهید کمی درباره تفاوتهای دو مودم 4G و ۴.5G صحبت کنیم و بعد سراغ سرعت آنها برویم:
نکته مهم ۱: در این مقاله منظور ما از مودم ۴.5G مودمی در رده LTE Cat 6 است و نه بالاتر. در برخی سایتها رسم است که مودمی با سرعت ۱ گیگابیت را هم مودم ۴.5G میگویند که اینجا منظور ما نیست.
نکته مهم ۲: در این مقاله میخواهیم دو مودم همراه 4G و ۴.5G بدون آنتن را با هم از نظر سرعت مقایسه و نتیجهگیری کنیم. مودمهای رومیزی سیمکارتی و فورجی یا مودم جیبی که آنتندار باشد؛ قطعا سرعت بالاتری داشته و منظور این مقایسه نیست.
تفاوت مودم 4G و ۴.5G
مودمهای ۴.5G که عمدتا در رده LTE Cat 6 یا LTE Cat 7 شناخته میشوند و از فناوری LTE Advanced بهرهمند هستند؛ به طور اسمی سرعتی 3x تا 5x بیشتر نسبت به مودمهای 4G یا LTE Cat 4 دارند. عملا، میبینیم که سرعت مودمهای ۴.۵ جی حدود 2x تا 3x بیشتر میشود؛ چیزی در حدود ۳۰ درصد.
همینطور، تاخیر مودمهای ۴.۵ جی کمتر از مودمهای فورجی است. در فورجی به طور اسمی تاخیری ۱۲ میلیثانیه داریم ولی در ۴.۵ جی به ۵ میلیثانیه میرسد.
تفاوت دیگر این دو نسل مودمهای همراه و موبایل، در پشتیبانی از فناوریهای تجمیع فرکانس و MIMO است. مودمهای ۴.5G از تجمیع فرکانس 2CA (دو فرکانس) و MIMO 4×4 پشتیبانی میکنند ولی مودمهای 4G این قابلیتها را ندارند.
بیشتر اوقات که سرعتهای بسیار بالایی در اینترنت میبینیم و گفته میشود با مودم ۴.5G بوده است؛ برای فعالسازی فناوری 2CA یا MIMO 4×4 است.
بنابراین، مجموع این مشخصات باعث میشود مودمهای ۴.5G هم از نظر سرعت و هم از نظر تاخیر و فناوریهایی مانند CA بهتر باشند اما دقیقا در عمل وضعیت به چه صورت است و چقدر تفاوت داریم؟
تفاوت عملی سرعت مودمهای 4G و ۴.5G
اندازهگیری و مقایسه سرعت میان دو مودم، به عوامل زیادی بستگی دارد. اگر فرض کنیم روی هر دو مودم سیمکارتی از یک اپراتور انداخته باشیم، در یک نقطه مشترک قرار گرفته باشند و به یک آنتن BTS وصل میشوند؛ باز هم مسایلی مانند پردازنده مودمها، کیفیت آنتندهی مودمها، شلوغی و خلوتی آنتن، روشن و فعال بودن فناوریهای CA و MIMO 4×4 روی سرعت تاثیرگذار است.
اما طی سالهای اخیر و با توجه به تستهای مختلفی که انجام دادیم؛ به تجربه متوجه شدیم که سرعت یک مودم ۴.5G با شرایط یکسان از ۳۰ تا ۵۰ درصد بیشتر است. در بهترین حالت سرعت نزدیک به ۵۰ درصد افزایش پیدا میکند و در بدترین حالت سرعت ۲۰ الی ۳۰ درصد افزایش پیدا خواهد کرد.
برای مثال، اگر سرعت یک مودم 4G برابر با ۱۰ مگابیت بر ثانیه باشد؛ سرعت مودم ۴.5G برابر ۱۵ مگابیت یا نهایتا ۱۷ الی ۱۸ مگابیت خواهد بود.
اگر سرعت یک مودم 4G برابر ۲۰ مگابیت باشد؛ در بهترین حالت سرعت مودم ۴.۵ جی میشود ۳۰ مگابیت!
حالا اگر روی مودم ۴.5G بتوان قابلیت تجمیع فرکانس را روشن کرد یا از MIMO 4×4 بهره برد؛ سرعت چندین برابر افزایش پیدا خواهد کرد. مثلا سرعت از ۳۰ مگابیت به ۵۰ مگابیت و بالاتر میرسد.
اگر در اینترنت سرعتهایی بسیار بالاتر مانند ۱۰۰ و ۲۰۰ مگابیت را مشاهده میکند و گفته میشود با یک مودم ۴.5G به دست آمده است؛ قطعا ترکیب چند فرکانس و یک وضعیت منحصربهفرد و خاص است که همیشگی نیست و نمیتوان به طور دائمی این سرعت را به دست آورد.
به این نکته اضافه کنید که بسیاری از این تستها با گوشیهای موبایل دارای تراشه مودم بسیار قویتر از ۴.5G انجام شدند. همه میدانیم که سرعت اینترنت روی گوشیهای موبایل امروزی از مودمهای ۴.5G بیشتر است و نباید این تستها را به پای یک مودم ۴.۵ جی بگذاریم!
جمعبندی در یک جمله
مودمهای ۴.5G از نظر سرعت، تاخیر، پهنایباند، باندهای فرکانس و فناوریهای CA و MIMO بهتر از مودمهای 4G هستند.
قطعا با یک مودم ۴.5G سرعت اینترنت بیشتر است اما نه چند برابر؛ در بدترین حالت ۲۰ درصد و در بهترین حالت ۵۰ درصد سرعت افزایش پیدا میکند و تاخیر کمتری دارید.
اگر با مودم فورجی سرعت اینترنت ۲۰ مگابیت است؛ با مودم ۴.۵ جی سرعت شما نزدیک به ۳۰ مگابیت میشود. قرار نیست با مودم ۴.5G سرعت چند برابر و مثلا ۵۰ و الی ۶۰ مگابیت شود. شاید در برخی ساعتها و لحظات سرعتهای بسیار بالایی به دست بیاید ولی متوسط سرعت در شبانهروز اینقدر افزایش پیدا نمیکند.
اگر این مقدار افزایش سرعت برای شما اهمیت دارد و میتواند روی کارتان تاثیرگذار باشد؛ خرید یک مودم ۴.5G را پیشنهاد میکنیم.
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
ممنونم از مقاله مفیدتون آقای محمدی زاده. من بین خرید دو مودم “رومیزی تی پی لینک Archer MR600” و مودم “همراه الکاتل EE71” مردد هستم! هر دوی این مودم ها از سرعت اینترنت ۴.5G بهره میبرن. شاید روی کاغذ مودم رومیزی MR600 به دلیل رومیزی بودن و داشتن آنتن های خارجی، از پردازنده و سخت افزار قدرتمندتری برخوردار باشه اما به نظر شما در عمل کدوم یک از این مودم ها سرعت اینترنت بهتری رو ارائه میدن و ارزش خرید بالاتری داره. بخصوص اینکه مودم MR600 حدود دو برابر گران تر از مودم EE71 هست (مودم آلکاتل، چند مدتی ست با قیمت بسیار مناسب ارائه میشه)
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
سلام و عرض ادب
ببینید این دو مودم کاملا از کلاس متفاوتی برخوردار هستند و اصلا قابل مقایسه با هم نیستند.
تیپیلینک MR600 یک مودم رومیزی با آنتن خارجی، درگاههای شبکه، قدرت پردازنده بیشتر و عملکردهای بسیار بهتر و متفاوت از مودمهای همراه است. از این مودم میتوانید در مکانهای ثابت استفاده کنید چون همیشه باید به برق وصل باشد و اصلا باتری ندارد.
اما مودم آلکاتل EE71 یک مودم همراه و جیبی با باتری برای مصارف موبایل و قابل حمل و همراه بودن همیشگی است. طبیعی است که پردازنده، آنتندهی، امکانات ارتباطی و کارایی پایینتری دارد ولی به راحتی برای شما در هر کجا و هر زمان یک هاتاسپات راهاندازی میکند.
کیفیت هر دو مودم از نظر ساخت و برند نسبتا خوب است ولی کاربرد هر دو متفاوت است.
اگر مودمی برای درون خانه میخواهید و مودمی که باید رومیزی باشد و با کابل شبکه بتوانید کامپیوتر و لپتاپ و کنسول بازی و تلویزیون را به اینترنت وصل کنید؛ مودم تیپیلینک MR600 را بخرید.
اگر مودمی همراه نیاز دارید و باید درون کیف و کوله بگذارید و با خود همه جا ببرید؛ آلکاتل EE71 و نمونههای مشابه دیگر پیشنهاد میشوند.
موفق باشید
با عرض سلام و احترام.
سوالم درمورد حجم مصرفی ترافیک در ۴.5G در مقایسه با 4Gمعمولی هست(جدا از بحث سرعت)
Tplink archer mr 600 دارم و همzte MF 910 4G از سیم کارت ایرانسل استفاده میکنم، احساس میکنم در tplink حجم بیشتری از بسته من استفاده میشه( یجورایی بینupload/download) تناسبی نیست، با اینکه مودم کاملا اپدیت شدس. نظر شما چیست؟
باتشکر.
سلام دوست عزیز
یک قاعده ساده وجود دارد: هرچه سرعت اینترنت شما بیشتر باشد؛ حجم مصرف اینترنت بیشتر است.
چون سریعتر عکسها و فیلمها دانلود میشوند و اپها خودشان را بهروز میکنند در پسزمینه و مصرف دیتای بیشتری اتفاق میافتد.
با این وجود با نرمافزارهای مدیریت مصرف حجم میتوانید بررسی کنید دقیقا چرا یک مودم مصرف اینترنت بیشتری دارد.