وودافون معروفترین اپراتور موبایلی است که از مودم ۴G هواوی B528 تحت عنوان مودم Gigacube استفاده کرده است.
در واقع، بسیاری از کاربران مودم B528 هواوی را به نام Vodafone Gigacube میشناسند و بهترین نشانه T بزرگی است که روی آن درج شده است.
در ایران هم نسخه آنلاک مودم Gigacube به عنوان هواوی B528 وارد شده و به فروش میرسد و کمتر دیده شده مدل اصلی این مودم را بفروشند.
هواوی B528 جزو مودمهای عرضه شده در چند سال اخیر این شرکت غول چینی است و در بسیاری از کشورها و توسط اپراتورها به مشتریان داده میشود. پس، یک مودم قدیمی یا تاریخ مصرف گذشته نیست.
بیشتر بخوانید: تفاوت مودمهای هواوی B۶۱۲ و B۵۲۸ چیست؟
افرادی که دنبال یک مودم رومیزی ۴G میگردند؛ هواوی B528 میتواند یک گزینه انتخابی باشد اما چه مشخصات سختافزاری و ویژگیهای شبکهای دارد؟ برای چه کارهایی مناسب است و مزایا و معایب این مودم ۴G چیست؟
آیا برای بازی آنلاین، استریم ویدئو، ویرایش محتواهای صوتی و تصویری یا چندوظیفهگی مناسب است؟
تا کنون، روی سایت شبکهچی این مودم را با مودم شاخص و پرفروش دیگر هواوی، یعنی مودمهای B612 مقایسه کردیم و اکنون سراغ بررسی کوتاه آن میرویم:
طراحی
مودمی که وودافون به نام Gigacube میدهد؛ در حقیقت مودم هواوی B528s-23a است. یک مودم ۴G LTE Cat6 با طراحی استوانهای که در نوک باریکتر و در پایه دارای قطر بیشتری است.
این مودم در دو رنگ سفید و مشکی روانه بازار شده است. ارتفاع این مودم به ۱۸۱ میلیمتر و عرض آن در پایه به ۱۰۵ میلیمتر میرسد. پس یک مودم نسبتا بزرگ و رومیزی است. در نوک هم عرضی ۹۰ میلیمتری دارد.
در پنل جلویی مودم کلیدهای پاور و WPS به رنگ سفید مشاهده میشوند و در بالای این کلیدها میتوانیم چهار چراغ LED ببینیم. این چراغها به ترتیب از بالا به پایین برای نشان دادن وضعیت سیگنالدهی، درگاه LAN، وایفای و پاور هستند.
جنس مودم از پلاستیک فشرده است و به اندازه کافی استحکام دارد. در واقع، با دست گرفتن این مودم حس خوبی خواهید داشت و احساس میکنید مقاوم و محکم ساخته شده است.
در پنل پشتی مودم هم یک بخش برای نصب دو آنتن خارجی در نظر گرفته شده است که باید درب آن را بردارید تا کانکتورهای TS-9 آنتنها را مشاهده کنید و در زیر آن یک درگاه LAN/WAN گیگابیتی و یک درگاه RJ11 (خط تلفن) برای استفاده از VoIP دیده میشود.
اینکه یک درگاه LAN گیگابیتی دارد؛ خط خوبی است ولی ای کاش تعداد این درگاهها بیشتر بود تا دستگاههای بیشتری بتوانند به طور مستقیم از طریق کابل شبکه به اینترنت وصل شوند. شاید برای مصارف درون خانه یک درگاه شبکه اترنت کافی باشد.
در پنل زیرین مودم هواوی B528 یک شکاف سیمکارت میکرو به همراه توضیحات و اطلاعات پیشفرض راهاندازی مودم دیده میشوند. خبری از شکاف کارت حافظه میکرواسدی نیست تا یکی دیگر از کاستیهای این مودم مشخص شود.
۴G و وایفای
روی مودم هواوی B528 از پردازنده هایسیلیکون Balong 722 استفاده شده است. همانطور که گفتیم این پردازنده دارای مودم LTE CAT6 برای شبکههای ۴G است.
حداکثر سرعت اسمی این دستگاه روی شبکههای موبایل ۴G به ۳۰۰ مگابیت و روی ۳G به ۴۲ مگابیت میرسد. سرعت آپلود هم برای ۴G و ۳G به ترتیب ۵۰ و ۵.۷۶ مگابیت است.
در فورجی FDD از باندهای فرکانسی B1 تا B32 و در TDD از فرکانس B38 پشتیبانی میکند. بنابراین؛ این مودم برای استفاده از اینترنت TD-LTE ایرانسل و مبیننت مناسب نیست ولی از همه سیمکارتها و فرکانسهای شبکههای فورجی سه اپراتور ایران پشتیبانی میکند.
در وایفای، به یک تراشه نسبتا خوب مجهز شده است تا وایفای دو بانده ۸۰۲.۱۱ac با حداکثر سرعت ۸۶۷ مگابیت عرضه کند. روی این وایفای MIMO 2×2 در دسترس است و حداکثر ۶۴ دستگاه میتوانند به مودم B528 وصل شوند.
خوب میدانیم که این عدد ۶۴ یک عدد روی کاغذ است و عملا اتصال بیش از چند دستگاه به مودم و استفاده همزمان آنها از اینترنت، باعث افت سرعت و کاهش پهنایباند میشود. شاید بتوان یک گوشی موبایل، یک تبلت، یک کامپیوتر و یک لپتاپ را همزمان به مودم وصل کرد ولی نباید انتظار بسیار زیادی بیشتر از این داشت.
آنتنهای LTE و وایفای این مودم به صورت داخلی نصب شدند. این موضوع زیبایی مودم را بیشتر میکند ولی برخی از کاربران دوست داشتند دارای آنتنهای خارجی بود تا قدرت و برد بیشتری در وایفای یا شبکههای موبایل داشته باشند.
این مودم به طور مستقیم از برق شهری استفاده میکند و به باتری مجهز نیست. شاید یکی دیگر از کاستیها یا حداقل آرزوهای ما این بود که هواوی B528 باتری داشت تا شاید روزی در جایی ناچار شدیم بدون برق به اینترنت وصل شویم.
آداپتور همراه این مودم ۱۲ واتی (۱۲ وات، ۱ آمپر) است که میتوانست با یک آداپتور ۵ واتی ولی ۲.۴ آمپری جایگزین شود.
عملکرد و کارایی
حتی در بهترین شهرها از نظر سرعت ۴G، باز هم این مودم حداکثر سعرت دانلود ۳۰۰ مگابیت را به شما نمیدهد. در انگلیس و با اپراتور وودافون، سرعتهایی مانند ۳۱.۷۸ یا ۲۹.۵ مگابیت برای دانلود و ۱۶.۸۵ و ۱۴.۶ مگابیت برای آپلود ثبت شده است.
با تجمیع فرکانس و در بهترین حالت آنتندهی میتوان به سرعت بالای ۶۰ مگابیت بر ثانیه رسید. تاخیر هم به طور متوسط ۴۰ میلی ثانیه است.
شاید از این سرعتها تعجب کنید و انتظار بیشتری از یک شبکه ۴G داشته باشید اما واقعیت این است که مودمهای LTE Cat6 بیشتر از این سرعتها به طور متوسط، خروجی نخواهند داشت.
شاید در لحظه سرعتهایی حتی بالاتر از ۱۰۰ مگابیت را با ابزاری مانند speedtest بگیرید ولی مطمئن باشید میانگین روزانه سرعت شما بیشتر از ۴۰ مگابیت نخواهد بود.
با توجه به اینکه وایفای دو بانده ۸۰۲.۱۱ac روی این مودم است؛ در سرعت وایفای و پوششدهی عملکرد خوبی دارد. مثلا، میتوانید به راحتی ۱۰ الی ۱۵ متر از مودم فاصله بگیرید ولی هنوز سرعت اینترنت زیر ۲۰ مگابیت نیامده باشد.
روی باند ۵ گیگاهرتز سرعت وایفای بیشتر است و حداقل ۱۰ مگابیت از باند ۲.۴ گیگاهرتز سریعتر خواهید بود. اگر یک روتر بیسیم خوب به این مودم وصل کنید؛ بهترین مجموعه برای وایفای خانگی را خواهید داشت.
با نرمافزار هواوی هایلینک (Hilink) میتوانید از طریق دستگاههای اندرویدی این مودم را هدایت کنید.
در پنل مدیریتی تحت وب این مودم میتوانید تنظیماتی مانند راهاندازی VPN، پیکربندی یک ویرژوال سرور، DMZ، کنترل والدین و UPNP را ببینید و استفاده کنید.
حرف آخر
هواوی B528 یک مودم ۴G رومیزی است؛ نه به این معنی که نمیشود از جایی به جای دیگر ببرید بلکه بیشتر برای استفاده در یک نقطه و محیط مناسب است و همراه داشتن آن کمی اذیت میکند.
نه درگاه USB دارد و نه از شیار کارت حافظه و باتری خبری هستند. آنتندها داخلی و توکار هستند ولی میتوانید دو آنتن خارجی TS-9 روی آن سوار کنید.
ای کاش بیش از یک درگاه LAN داشت تا دستگاههای بیشتری به آن وصل شوند یا مثلا برای اتصال یک روتر و لپتاپ به مودم مشکلی وجود نداشت ولی این درگاه LAN/WAN هزار مگابیتی است که خبر خوشی است.
از نظر عملکرد و سرعت اینترنت، متوسط رو به بالا است. بیشتر از این نمیتوان از یک مودم LTE Cat 6 انتظار داشت ولی روی وایفای هواوی B528 حساب باز کنید.
این مودم در بازار ایران بین ۲.۵ تا ۲.۷ میلیون تومان به فروش میرود.
جدول مشخصات محصول
نام محصول | Huawei B528s-23a 4G LTE Router |
مودم و سرعت | LTE Cat 6 – حداکثر سرعت دانلود ۳۰۰ مگابیت |
سرعت وایفای | وایفای دوبانده ۸۶۷ مگابیتی، فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز ۳۰۰ مگابیت و فرکانس ۵ گیگاهرتز ۸۶۷ مگابیت |
امکانات ارتباطی | ۱ درگاه WAN/LAN گیگابیتی |
امکانات ویژه | اپلیکیشن Hilink – کنترل والدین – ویپیان |
قیمت | حدودا ۲.۵ تا ۲.۷ میلیون تومان |