نقد و بررسی

روتر وای فای ۶ شیائومی AX1800 در برابر شیائومی AX3600: کدام‌یک ارزش خرید بیشتری دارد؟

دو روتر وای فای ۶ با مشخصات خوب و قیمت خوب‌تر در بازار ایران

اگر قصد خرید روتر وای فای ۶ دارید؛ خیلی سخت است که از کنار روترهای وای فای ۶ شیائومی به سادگی بگذرید و راضی شوید سراغ روترهای دیگر بازار بروید.

خوش‌بختانه، قیمت روترهای وای فای ۶ در بازارهای جهانی شکسته شده است و اکنون این روترها با قیمت‌های مناسبی وارد بازار ایران می‌شوند. زمانی این روترها قیمت‌هایی بالای ۵ میلیون تومان داشتند ولی این روزها شما با ۱.۵ تا ۲ میلیون تومان می‌توانید یک روتر وای فای ۶ نسبتا خوب و به‌روز خریداری کنید.

در حالی‌که برندهایی مانند تی‌پی‌لینک، دی‌لینک، ایسوس، هواوی و غیره روترهای دو بانده نسبتا خوب و ارزان‌قیمتی در بازار ایران دارند؛ ولی روترهای شیائومی Mi Router AX1800 و Mi AIoT Router AX3600 به کاربران چشمک می‌زنند.

این روترها هم مشخصات بسیار خوبی دارند و هم از نظر ظاهری دلفریب هستند؛ ضمن اینکه کارایی قابل قبولی داشته و مهم‌تر اینکه قیمت بسیار مقرون به صرفه‌ای دارند.

روتر شیائومی AX1800 در بازار ایران قیمتی بین ۱ میلیون تا ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دارد ولی قیمت روتر شیائومی AX3600 حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است؛ یعنی نزدیک به دو برابر قیمت مدل AX1800.

قیمت هر دو مدل این روترها عالی است و کاربر خانگی می‌تواند آن‌ها را خریداری کند ولی واقعا کدام مدل ارزش خرید بیشتری دارد؟ کدام روتر به نسبت مشخصات و قیمت، بهتر است؟ تفاوت روترهای شیائومی AX1800 و AX3600 چیست و ما باید کدام روتر را بخریم؟

در این مقاله، می‌خواهیم تفاوت‌های این دو روتر وای فای ۶ جذاب شیائومی را بررسی کنیم تا بتوانیم بهتر تصمیم بگیریم کدام‌یک ارزش خرید بیشتری دارد. مسئله این است که شاید پول خرید هر دو روتر را داشته باشیم ولی آیا پرداخت دو برابر پول بیشتر برای روتر AX3600 به‌صرفه است؟ در مقابل چه ویژگی‌هایی نصیب ما می‌شود؟

شیائومی AX1800 در برابر شیائومی AX3600: پردازنده و سخت‌افزار

هر دو روتر سال ۲۰۲۰ ساخته شدند و روترهای وای فای ۶ نسل ۱ هستند ولی از پردازنده مرکزی متفاوتی سود می‌برند.

روتر شیائومی AX1800 دارای یک پردازنده چهار هسته‌ای IPQ6000 کوالکام با معماری A53 و سرعت ۱.۲ گیگاهرتز است. این روتر از یک پردازنده شتاب‌دهنده شبکه NPU تک هسته‌ای با سرعت ۱.۵ گیگاهرتز است. این روتر از ۲۵۶ مگابایت حافظه رم برخوردار بوده و یک سیستم خنک‌کننده پسیو دارد.

روتر شیائومی AX1800
روتر شیائومی AX1800

اما روتر شیائومی AX3600 دارای یک پردازنده چهار هسته‌ای IPQ8071A کوالکام با معماری A53 و سرعت ۱.۴ گیگاهرتز به همراه یک هسته پردازشی NPU شتاب‌دهنده شبکه ۱.۷ گیگاهرتزی با ۵۱۲ مگابایت رم و ۲۵۶ مگابایت رام است.

روتر شیائومی AX3600
روتر شیائومی AX3600

هر دو پردازنده از یک نسل هستند و فقط پردازنده روتر شیائومی AX3600 مقداری قوی‌تر و سریع‌تر است که بتواند از پس پردازش‌های سنگین‌تر برآید. هر دو روتر دارای یک واحد NPU هستند و از نظر رم و حافظه فلش نیز تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند.

برای کاربری که بخواهد با چندین دستگاه به روتر وصل شود و ترافیک‌های سنگینی داشته باشد؛ روی کاغذ روتر AX3600 بهتر است.

شیائومی AX1800 در برابر شیائومی AX3600: وای‌فای ۶

هر دو روتر از استاندارد IEEE 802.11ax یا وای فای ۶ پشتیبانی می‌کنند و با استانداردهای پیشین از جمله ۸۰۲.۱۱ac و ۸۰۲.۱۱n سازگار خواهند بود.

بنابراین، با ورود روترهای Wi-Fi 6E به بازار در سال ۲۰۲۲، نمی‌توان گفت به‌روزترین روتر دنیا هستند ولی اکنون روترهای وای فای ۶ جریان اصلی بازار بوده و برای کاربران خانگی در سراسر جهان از جمله ایران، بهترین گزینه محسوب می‌شوند.

روتر شیائومی AX1800
روتر شیائومی AX1800 در بسیاری از مشخصات و ویژگی‌ها مشابه روتر AX3600 است

روتر شیائومی AX1800 دارای دو باند رادیویی است که سرعت فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز برابر با ۵۷۴ مگابیت و سرعت فرکانس ۵ گیگاهرتز برابر با ۱۲۰۱ مگابیت است.

روتر شیائومی AX3600 نیز دو باند رادیویی وای فای را پشتیبانی می‌کند ولی در سرعت‌ها تفاوت ظاهر می‌شود. سرعت اسمی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز برابر با ۵۷۴ مگابیت و سرعت اسمی فرکانس ۵ گیگاهرتز برابر با ۲۴۰۲ مگابیت است.

روتر شیائومی AX3600
اگرچه روتر شیائومی AX3600 ظاهر جذاب‌تری دارد ولی در مشخصات مشابه روتر AX1800 است

در نتیجه، هر دو روتر در فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز هم سرعت هستند ولی در فرکانس ۵ گیگاهرتز سرعت روتر شیائومی AX3600 نزدیک به دو برابر بیشتر است.

خوب، در اینجا یک برتری برای روتر AX3600 ایجاد می‌شود که روی دستگاه‌های دارای باند فرکانسی ۵ گیگاهرتز سرعت وای فای بهتری می‌دهد. افرادی که دستگاه‌های مهمی مانند لپ‌تاپ و گوشی روی فرکانس ۵ گیگاهرتز دارند؛ با روتر AX3600 سرعت وای فای بیشتری تجربه خواهند کرد.

در بحث MIMO، روتر شیائومی AX1800 روی هر دو باند از MIMO 2×2 سود می‌برد ولی روتر شیائومی AX3600 در فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز MIMO2x2 و در فرکانس ۵ گیگاهرتز MIMO 4×4 دارد. در واقع، تمام تفاوت وای فای این دو روتر در دو لینک استریم MIMO بیشتر روی فرکانس ۵ گیگاهرتز است که باعث افزایش سرعت دو برابری می‌شود.

شیائومی AX1800 در برابر شیائومی AX3600: درگاه‌های ارتباطی و آنتن

درگاه‌های ارتباطی هر دو روتر مشابه یکدیگر است ولی در آنتن‌ها، روتر AX3600 آنتن‌های بیشتری است.

روتر شیائومی AX1800 دارای ۱ درگاه WAN و ۳ درگاه LAN گیگابیتی به همراه ۴ آنتن خارجی پر قدرت یا های گین است.

روتر شیائومی AX1800
درگاه‌های ارتباطی روتر شیائومی AX1800

روتر شیائومی AX3600 دارای ۱ درگاه WAN و ۳ درگاه LAN گیگابیتی به همراه ۶ آنتن خارجی پر قدرت های گین و ۱ آنتن AIoT اکسترنال است.

بزرگ‌ترنی عیب این دو روتر در نداشتن درگاه USB 2.0 و USB 3.0 است.

روتر شیائومی AX3600
درگاه‌های ارتباطی روتر شیائومی AX3600

از نظر کلیدها، هر دو روتر یک کلید ریست و یک کلید پاور هستند. از نظر چراغ‌های LED، روتر شیائومی AX3600 چراغ‌های بیشتری در حدود ۷ چراغ دارد ولی روتر AX1800 از دو چراغ سود می‌برد.

آنتن‌های بیشتر برای یک روتر لزوما به معنای پوشش‌دهی وای فای بیشتر نیست ولی اجازه می‌دهد هر دستگاه با یک لینک و آنتن اختصاصی به روتر وصل شده و تبادل داده داشته باشد.

در این بخش هم واقعا نمی‌توان برتری محسوسی برای روتر AX3600 نسبت به روتر AX1800 قائل شد.

شیائومی AX1800 در برابر شیائومی AX3600: نرم‌افزار و پنل کاربری

شیائومی برای هر دو روتر، فریم‌ویر OpenWRT را گرفته و دستکاری کرده و با رام MiWiFi خود عرضه کرده است. پس، رابط کاربری تحت وب هر دو روتر باز هم مشابه یکدیگر است.

همین‌طور، برای هر دو روتر یک اپلیکیشن اندروید و iOS ارائه شده است که باز کاملا مشابه یکدیگر هستند.

هر دو روتر از قابلیت رمزنگاری WPA3 پشتیبانی می‌کنند و البته با رمزنگاری WPA-PSK/WPA2-PSK سازگاری دارند. همچنین، در ویژگی‌هایی مانند کنترل دسترسی، تعریف شبکه میهمان، کنترل والدین، فیلترسازی آدرس‌های IP و MAC و URL، فایروال SPI، کیفیت سرویس QoS و امکانات نرم‌افزاری دیگر مشابه هم هستند.

شیائومی AX1800 در برابر شیائومی AX3600: حرف آخر

هر دو روتر وای فای ۶ شیائومی ارزش خرید بالایی دارند و می‌توانند وای فای خانگی را متحول کرده و امکان اتصال چندین دستگاه به وای‌فای روی فرکانس‌های ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز و داشتن سرعت خوب را بدهند.

تفاوت این دو روتر فارغ از ظاهر و شکل، شامل پردازنده مرکزی و پردازنده وای‌فای، سرعت دو برابری در فرکانس ۵ گیگاهرتز برای روتر AX3600 و آنتن خارجی بیشتر است.

با توجه به قیمت دو برابری روتر شیائومی AX3600 که حدود ۲.۵ میلیون تومان در برابر ۱.۲ میلیون تومان AX1800 است؛ واقعیتش این است که ارزش خرید روتر شیائومی AX1800 بیشتر می‌شود.

شما اگر بخواهید روتر AX3600 را بخرید؛ باید حدود ۱.۲ میلیون تومان پول بیشتری بدهید ولی در عوض چه چیزی به دست می‌آورید؟ سرعت بیشتر و MIMO 4×4 روی فرکانس ۵ گیگاهرتز!!!

برای خانه‌های عادی و کاربرانی که روزانه از اینترنت برای وب‌گردی، دانلود و نهایتا بازی‌های سبک یا استریم یک ویدئو روی گوشی یا لپ‌تاپ استفاده می‌کنند؛ روتر وای فای ۶ شیائومی AX1800 کفایت می‌کند.

اگر روتر AX3600 دارای درگاه‌های شبکه بیشتر یا درگاه USB 2.0 بود؛ از سرعت وای فای بیشتر روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز سود می‌برد یا پردازنده وای فای از نسل جدیدتر به همراه پنل کاربری مجهزتری بود؛ قاعدتا ارزش خرید بالاتری پیدا می‌کرد.

خرید روتر شیائومی AX1800

خرید روتر شیائومی AX3600


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا