بررسی روتر شیائومی Mi AIoT AX3600: الان وقتشه به وایفای ۶ کوچ کنید
یکی از بهترین روترهای وایفای ۶ دنیا با قیمت ارزان
بیش از دو سال از ورود روترهای وایفای ۶ (استاندارد ۸۰۲.11ax) به بازار میگذرد.
وایفای ۶ در چندین پارامتر بهتر و سریعتر از وایفای ۵ (استاندارد ۸۰۲.11ac) است. روی همان دو باند رادیویی مشهور ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز کار میکند ولی پهنایباند بیشتری میدهد؛ سرعت انتقال اطلاعات بالاتر است، فناوری مدولاسیون و فشردهسازی پیشرفتهتری دارد؛ از پروتکل رمزنگاری WPA3 پشتیبانی میکند و مصرف انرژی کمتری روی دستگاههای همراه خواهد شد.
در روترهای وایفای ۶، امکان استفاده از آنتنهای بیشتری وجود دارد و قدرت سیگنالدهی و پوشش وایفای گستردهتر میشود.
در ابتدای ورود روترهای وایفای ۶ به بازار در سال ۲۰۱۹، شاهد قیمت بسیار بالای آنها بودیم؛ به طوریکه اصلا خریدشان به صرفه نبوده و توصیه نمیشد. در کنار قیمت گران، هنوز بسیاری از گوشیهای تلفن همراه، تبلتها، لپتاپها، پیسیها، تلویزیونها و دیگر گجتها از استاندارد وایفای ۶ پشتیبانی نمیکردند.
امروز، وقتی از وایفای ۶ صحبت میکنیم؛ تقریبا هم قیمت روترهای این نسل شکسته شده و هم غالب اسمارتفونهای پرچمدار، رده بالا، میان رده و ارزانقیمت از این نسل پشتیبانی میکنند. لپتاپها با وایفای ۶ عرضه میشوند و مادربورد پیسیها دارای کارت شبکه وایفای ۶ است.
در این مدت، چندین روتر وایفای ۶ وارد بازار ایران شدند ولی به خاطر قیمت بسیار بالا در حد ۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان، عملا بدون مشتری و خریداری بوده و پس از مدتی دیگر عرضه نشدند.
اما روتر وایفای ۶ شیائومی Mi AIoT AX3600 از همان ابتدا با قیمت نسبتا مناسبی در حدود ۴.۵ میلیون تومان وارد بازار ایران شده و بعد به تدریج قیمت خود را از دست داد تا امروز که در برخی فروشگاهها بین ۲.۵ تا ۳ میلیون تومان دیده میشود. یعنی قیمتی برابر با یک مودم دو بانده ۸۰۲.11ac رده متوسط!
پس، میتوانیم امروز این روتر شیائومی را مورد بررسی قرار دهیم و درباره مزایای وایفای ۶ صحبت کنیم. اگرچه هنوز عموم مردم قدرت خرید این روتر را ندارند ولی دیگر آنچنان دور از دسترس نیست و گیمرها، تولیدکنندگان محتوا، مالتیمدیاکارها، کاربران حرفهای و کسبوکارها میتوانند آن را خریداری و به جدیدترین نسل وایفای مهاجرت کنند.
طراحی روتر شیائومی AX3600: جذاب و خاص
وقتی برای اولین بار به این روتر نگاه میکنیم؛ همزمان تعجب کرده و شیفتهاش میشویم. طراحی ظاهری روتر شیائومی AX3600 با روترهای قبلی این شرکت تفاوتهای بزرگ و آشکاری دارد.
معمولا شیائومی روترهای بسیار ساده، مینیمالیستی، سفید رنگ، کوچک و دوست داشتنی میساخت اما در روتر Mi AIoT AX3600 تعارف را کنار گذاشته است و سراغ طراحی محصولی گردن کلفت میرود. این را میشود از ۷ آنتن چیده شده در اطراف آن و بدنه بزرگش فهمید.
هنوز رگههایی از طراحی مینیمالستی و ساده شیائومی در این روتر دیده میشود. دو چراغ بسیار نازک و کوچک و کشیده زیبا در وسط بدنه جلویی به عنوان چراغهای LED خودنمایی میکنند و یک چراغ هم روی آنتن وسطی میبینیم.
بدنه بالایی روتر مثلثی شکل است؛ طراحی که شاید در روترهای بیسیم منحصربهفرد باشد. در زیر آن، یک بدنه مستطیلیشکل دیده میشود که مشبک هم هست و برای جریان یافتن هوا طراحی شده است. درگاهها و آنتنها در یک ضلع بدنه مثلثی و پشت روتر تعبیه شدهاند. نوک تیز ضلع مثلث رو به بالا است و باز دو ضلع بالایی کاملا به یکدیگر وصل نمیشوند و چند شیار میان آنها برای تهویه هوا طراحی شده است.
در گوشه پایین سمت راست روتر لگوی برند Mi و نام روتر مشاهده میشود. آنتنها جداشدنی نیستند ولی کاملا آزاد طراحی شدند تا به جهتهای مختلف تنظیم شوند. پشت روتر ۵ آنتن و در طرفین هم ۲ آنتن قرار گرفته است. ۶ آنتن برای وایفای و ۱ آنتن برای فناوری AIoT است که بعدا توضیح میدهیم.
در پشت بدنه روتر ۳ درگاه شبکه اترنت LAN و ۱ درگاه شبکه اترنت WAN هزار مگابیتی دیده میشود. همه درگاهها یک شکل و یک رنگ هستند. کمی آنتنها برای درگاهها مزاحمت ایجاد میکنند. یک کلید ریست و یک سوکت آداپتور برق هم دیده میشود. خبری از کلید پاور، کلید وایفای، کلید WPS و درگاه USB نیست.
طول این روتر ۴۱۰ میلیمتر (بدون دو آنتن کناری ۴۰۸ میلیمتر) است. عرض آن ۱۳۴ میلیمتر و ارتفاع آن با محاسبه آنتن به ۱۷۷ میلیمتر میرسد. پس، اصلا یک روتر کوچک و جمعوجور نیست و اتفاقا بدنه کشیده آن، جای نسبتا خوبی برای قرارگیری میخواهد.
به طور کلی ۷ چراغ LED دارد. ۱ چراغ برای وضعیت سیستم، ۱ چراغ برای نمایش وضعیت اینترنت، ۱ چراغ برای فناوری AIoT که روی آنتن وسطی است و ۴ چراغ برای درگاههای LAN. چراغها بسیار زیبا هستند و با طراحی خاصی درست شدند تا دیگر شاهد چراغهای LED ساده در این روتر نباشیم.
در کل طراحی این روتر هم جذاب است؛ هم تعجبآور است؛ هم کاربردی است و هم خاص!
مشخصات روتر شیائومی AX3600
شیائومی Mi AIoT AX3600 در سال ۲۰۲۰ معرفی شده است و یک روتر وایفای ۶ با استاندارد ۸۰۲.11ac و حداکثر سرعت ۳.۶ گیگابیت است. یک روتر کاملا بهروز، مدرن، پیشرفته، سریع و مجهز به فناوریها و تکنیکهای جدید دنیای شبکههای بیسیم.
پردازنده این روتر IPQ8071A کواکام و چهار هستهای با سرعت هر هسته ۱.۴ گیگاهرتز است. هستهای این پردازنده دارای معماری A53 آرم هستند. برای اولین بار، شاهد هستیم در این روتر از یک واحد پردازنده شبکه NPU دو هستهای با سرعت ۱.۷ گیگاهرتز استفاده شده است. این واحد پردازشی شبکه میتواند به طور هوشمند ترافیک شبکه را تسهیل کند.
۵۱۲ مگابایت حافظه رم و ۲۵۶ مگابایت حافظه فلش رام نیز در کنار دو پردازنده بالا نصب شده است. روترهای پرقدرت امروزی حداقل ۱ گیگابایت رم دارند ولی روتر شیائومی با ۵۱۲ مگابایت رم باز هم باید بتواند خیلی سریع و روان ترافیک شبکه و دستگاهها را جاری کند.
سرعت فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز با MIMO 2×2 برابر با ۵۷۴ مگابیت است و سرعت فرکانس ۵ گیگاهرتز با MIMO 4×4 به ۲۴۰۲ مگابیت میرسد. ۲ آنتن اختصاصی برای فرکانس پایین و چهار آنتن اختصاصی برای فرکانس ۵ گیگاهرتز در نظر گرفته شده است.
این روتر با استانداردهای ۸۰۲.11ac/n/g و پیش از آن هم سازگاری کامل دارد. از مدولاسیون QAM با کلیدهای ۱۰۲۴ پشتیبانی میکند و از سیستم رمزنگاری WPA-PSK و WPA2-PSK و WPA3-SAE بهره میبرد که آخری بسیار ارزشمند و قویترین پروتکل رمزنگاری در میان شبکههای بیسیم است.
برای فریمویر این روتر وایفای ۶، شرکت شیائومی فریمویر اختصاصی خودش به نام Mi Wi-Fi ROM را براساس فریمویر متنباز OpenWRT نصب کرده است.
شاهد به کارگیری فناوریهای OFDMA و MU-MIMO و آنتن اختصاصی AIoT هستیم. AIoT فناوری اختصاصی شیائومی است که اجازه میدهد با یک کلیک یا فشردن یک دکمه، هر دستگاه هوشمندی از شیائومی توسط روتر شناسایی و به شبکه وصل شود. شیائومی میگوید تا ۲۴۸ دستگاه میتوانند به طور همزمان به روتر Mi AIoT AX3600 وصل شوند.
فناوری BSS Coloring در این روتر باعث میشود سیگنالها در همه جهات پخش شوند و روتر در همه مسیرها با دستگاههای اطراف خود ارتباط داشته باشد و فناوری Beamforming میتواند به طور اختصاصی گوشی موبایل یا دستگاههای هوشمند دیگری را شناسایی و ارتباط رادیویی میان آنها و روتر را تقویت کند.
از دیگر فناوریهایی که شیائومی در این روتر به کار گرفته و باعث افزایش قدرت آنتندهی و سرعت میشوند؛ نصب ۶ آمپلیفایر پرقدرت خارجی است؛ ۲ آمپلیفایر برای باندهای رادیویی ۲.۴ گیگاهرتز و ۴ آمپلیفایر برای باندهای رادیویی ۵ گیگاهرتز. این آمپلیفایرها که در آنتنها نصب شدند؛ به طور موثری باعث افزایش قدرت سیگنالهای رادیویی میشوند. به طور مثال، سیگنالهای این روتر به راحتی از دیوارها رد خواهند شد.
تست و ارزیابی روتر شیائومی AX3600
در تستها، این روتر به راحتی یک خانه ۳۰۰ مترمربعی با چندین اتاق و سالن بزرگ را زیر پوشش وایفای میبرد. سرعت روی فرکانس ۵ گیگاهرتز بسیار خوب است و گاها به ۴۰۰ مگابیت بر ثانیه میرسد. سرعت روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز نزدیک به ۸۰ مگابیت است؛ ضمن اینکه آنتندهی فرکانس ۵ گیگاهرتز هم بهتر است.
در مدت تست، کمترین تاخیر، لگ، قطعی اینترنت و وایفای یا ناپدید شدن سیگنالها را شاهد هستیم. اگر فاصله شما با روتر زیاد شود و مثلا دو دیوار مانع باشد؛ تازه سیگنالی دریافت میشود که شاید روی یک روتر وایفای ۵ شاهد هستیم.
همزمان دو گوشی موبایل، یک تبلت و دو لپتاپ را به این روتر وصل کردیم. البته، همه این دستگاهها از نسل وایفای ۶ نبودند ولی در مجموع سرعت وایفای با اندک تغییر و افتی، توانست همه ترافیک را مدیریت کند. این ویژگی نشان میدهد روتر شیائومی برای خانههای شلوغ از کاربر و دستگاه ساخته شده است.
حرف آخر
بدون شک روتر شیائومی AX3600 جزو بهترین روترهای وایفای ۶ ارزانقیمت بازار است. قیمت این روتر در ایران بین ۲.۵ تا ۳ میلیون تومان است. توجه کنید با این هزینه دارید یک روتر فوقالعاده بهروز و مدرن خریداری میکنید که برای هر خانهای غنیمت بزرگی است.
روترهای شیائومی از کیفیت متوسط رو به بالایی برخوردار بوده ولی قیمت یک روتر ارزان را دارند تا کاملا برای بازارهایی مانند بازار ایران مناسب باشند. چون مردم اصلا پول زیادی برای خرید روتر یا مودم هزینه نمیکنند.
در تستها نشان میدهد که مساحتی مانند ۳۰۰ متر مربع را میتواند زیر پوشش شبکه وایفای خود ببرند و سرعت فرکانس ۵ گیگاهرتز آن بسیار بالا است.
قدرت پردازشی و تاخیر این روتر هم با توجه به پردازنده IPQ8071A کواکام و ۵۱۲ مگابایت رم رضایتبخش است. شیائومی دو جین فناوری اختصاصی روی این روتر دو بانده عرضه کرده است. حتی شما میتوانید این روتر را با دیگر روترهای شیائومی جفت کرده و یک شبکه مش وایفای بسازید.
دوباره به صحبت نخستین خود برمیگردیم. اکنون و با در دست داشتن روترهایی مانند شیائومی Mi AIoT AX3600 میتوانیم به وایفای ۶ سلام کنیم!
مزایا:
۱- قیمت بسیار مناسب
۲- طراحی خاص و کاربردی و شگفتانگیز
۳- پوششدهی خانه ۳۰۰ مترمربعی
۴- سرعت زیاد وایفای روی باند ۵ گیگاهرتز
۵- بهرهگیری از فناوریهای روز روترهای بیسیم از جمله استاندارد ۸۰۲.11ax
معایب:
۱- نداشتن درگاه USB
۲- نداشتن کلیدهای پاور/وایفای و WPS
۳- باند رادیویی ۲.۴ گیگاهرتز متوسط
۴- اپلیکیشن موبایل ضعیفتر نسبت به برندهای رقیب
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.