فناوری

آیا شما به درگاه LAN سریع‌تر از یک گیگابیت نیاز دارید؟

بیشتر مردم به چه سرعتی نیاز دارند و چه زمانی باید به سرعت‌های بالاتر از یک گیگابیت ارتقا دهند

چند سالی است شاهد ورود مودم‌ها، روترها و کامپیوترهایی با درگاه LAN چند گیگابیتی هستیم؛ ۲.۵ گیگ، ۵ گیگ و گاها ۱۰ گیگابیت؛ اما واقعا چه افرادی به این درگاه‌ها نیاز دارند؟ بیشتر مردم دنبال چه درگاه‌هایی هستند و چه زمانی باید به درگاه‌های بالاتر از یک گیگابیت ارتقا دهیم؟

احتمالا، در مودم‌ها و روترها و مادربوردهای معرفی شده در نمایشگاه CES 2025 شاهد تعداد بیشتری دستگاه با درگاه‌های اترنت چند گیگابیتی خواهیم بود و این سوال، جدی‌تر می‌شود که ما ایرانی‌ها چه زمانی به این درگاه‌ها احتیاج پیدا می‌کنیم؟

در برخی کشورها، سرعت‌های اینترنت کابلی و فیبر نوری بالاتر از یک گیگابیت و بعضا چند گیگابیت ارائه می‌شود. وقتی سرعت اینترنت بیشتر می‌شود؛ نیاز به درگاه LAN با سرعت بیشتر خواهد بود. افزون بر این، با مد شدن راه‌اندازی فایل سرورها و مالتی مدیا سرورهای خانگی، سرعت شبکه لن خانگی نیز اهمیت یافته است.

با اتصال یک گیگابیت بر ثانیه چه کارهایی می‌شود انجام داد؟

اتصال یک گیگابیت

رایج‌ترین اتصال لن در این روزها، اتصال یک گیگابیت بر ثانیه است که در بیشتر مودم‌ها، روترها، مادربوردها و لپ‌تاپ‌ها شاهدیم و احتمالا اکثریت کاربران هم چیزی بیشتر از یک درگاه یک گیگابیت بر ثانیه نیاز ندارند.

اگر در ایران، اینترنت ADSL/VDSL، سیم‌کارتی و فیبر نوری دارید؛ بعید است سرعت شما به یک گیگابیت بر ثانیه یا بیشتر از آن برسد؛ بنابراین بهترین گزینه برای شما اتصال یک گیگابیت است.

حتی برای استریم ویدئوهای 4K یا دانلود فایل‌های از اینترنت به روی یک دستگاه ذخیره‌سازی NAS خانگی، باز هم سرعت لن یک گیگابیت، کفایت می‌کند.

فقط هنگامی که اینترنتی بیشتر از یک گیگابیت دارید؛ مثلا اقدام به تجمیع چند اینترنت کردید و حالا باید اینترنت چند گیگابیت شما وارد روتر یا سوئیچ دیگری بشود یا مثلا می‌خواهید دستگاه NAS خود را وصل کنید؛ به درگاه‌های چند گیگابیت نیاز پیدا خواهید کرد.

همین‌طور، اگر می‌خواهید اینترنت را بین چند دستگاه و کاربر تقسیم کنید؛ مسئله پهنای‌باند مطرح می‌شود و آن‌گاه، شاید زمانش باشد که به فکر روتری با درگاه‌های ۲.۵ گیگابیت یا ۵ گیگابیت بیفتید.

آیا واقعا به درگاه ۱۰ گیگابیت نیاز داریم؟

درگاه ۱۰ گیگابیت

شرکت‌های سازنده مودم و روتر امروزی، خیلی روی درگاه‌های ۱۰ گیگابیت مانور می‌دهند و آن را مزیت بزرگی برای محصول‌شان می‌دانند.

مثلا روتر ایسوس RT-BE96U دارای یک درگاه WAN ده گیگابیتی و یک LAN ده گیگابیتی است اما واقعا کاربران خانگی نه تنها در ایران، حتی در کل جهان، چقدر به یک درگاه 10Gbps نیاز دارند؟

یک قانون مهم در دنیای شبکه هست که در اینجا باید مدنظر قرار بگیرد. زمانی شما می‌توانید یک شبکه 10Gbps داشته باشید که تمام دستگاه‌های متصل به شبکه دارای سرعت 10Gbps باشند؛ وگرنه سرعت شبکه برابر با حداکثر سرعت کندترین دستگاه شبکه می‌شود!

پس، وقتی نیاز به یک مودم یا روتر ۱۰ گیگابیت بر ثانیه داریم که لپ‌تاپ، کامپیوتر، کنسول بازی و هر چیز دیگری که با کابل شبکه به مودم و روتر وصل است هم درگاه ۱۰ گیگابیت داشته باشد. حتی دستگاه‌های ذخیره‌سازی شما هم باید سرعت انتقال دیتای ۱۰ گیگابیت را پشتیبانی کنند. به عنوان مثال، SSD PCIe 5.0 می‌تواند سرعتی بالاتر از SATA SSD به شما بدهد.

این وضعیت برای درگاه‌های ۲.۵ گیگابیت و ۵ گیگابیت هم صادق است. شبکه ۱۰ گیگابیت بر ثانیه شعار نیست و الان هم کاربران و مخاطبانی دارد ولی عموم مردم هنوز حداکثر به یک شبکه ۱ گیگابیت بر ثانیه نیاز دارند.

ضمن اینکه راه‌اندازی یک شبکه ۱۰ گیگابیت بسیار پرهزینه و نیازمند خرید دستگاه‌ها و تجهیزات کاملا خاص و سفارشی است. همان‌قدر که جذاب و سریع است؛ همان‌قدر هزینه‌بر است.

وقتی اتصال یک گیگابیت کافی نیست؛ چه گزینه‌هایی داریم؟

درگاه ۲.۵ گیگابیت

اگر احساس کردید به سرعت لن بیشتر از ۱ گیگابیت نیاز دارید؛ به جای فکر کردن به سرعت ۱۰ گیگابیت، بهتر است گزینه‌های منطقی‌تری مانند ۲.۵ گیگابیت و ۵ گیگابیت را انتخاب کنید که در دسترس‌تر و ارزان‌تر هستند.

مثلا، مودم گرین پکت D5H-EA62 دارای درگاه WAN با سرعت ۲.۵ گیگابیت بر ثانیه است.

اما باز هم در هنگام خرید یک مودم ۲.۵ گیگابیت، باید در نظر داشته باشید که سایر تجهیزات شبکه نیز از سرعت ۲.۵ گیگابیت، پشتیبانی کنند وگرنه باز محدود به سرعت ۱ گیگابیت بر ثانیه می‌شوید.

باز هم می‌شود حدس زد سرعت ۵ گیگابیت برای بیشتر مردم، زیاد و غیرمنطقی است اما می‌شود روی سرعت ۲.۵ گیگابیت فکر کرد.

حرف آخر

برای اکثر مردم، شبکه لن با اتصال یک گیگابیت کافی است؛ نه در ایران بلکه این حرف برای کل جهان است و تا چند سال آینده هم هنوز لن 1Gbps جریان اصلی است.

ما در سال ۲۰۲۵ شاهد تجهیزات شبکه‌ای با اتصالات سریع‌تری خواهیم بود ولی مهم این است که ما چه سرعتی نیاز داریم نه اینکه فروشندگان چه سرعتی را دوست دارند!

همیشه بهتر است بیشتر از اینکه به برچسب‌های سرعت نگاه کنیم؛ برچسب‌های قیمت را ببینیم!


اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکه‌چی با آی‌دی @shabakehchi همراه شماست. پرسش‌های خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

منبع
xda-developers

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا