آموزش

چگونه سرعت اینترنت فیبر نوری را افزایش دهیم؟

۷ دلیل کندی فیبر نوری و راهکارهایی برای افزایش سرعت دانلود و بهبود پینگ

برخی از کاربران با ثبت‌نام برای اینترنت فیبر نوری و پرداخت هزینه‌ای بالا و خرید مودمی جدید، انتظار سرعت‌های بالایی دارند؛ مثلا سرعت‌های دانلود نزدیک به ۲۰۰ و ۳۰۰ مگ و حتی بیشتر ولی در عمل سرعتی زیر ۱۰۰ مگ دریافت می‌کنند. احتمالا این کاربران خیلی زود از خرید اینترنت فیبر پشیمان می‌شوند و ناامیدانه به دنبال راهی برای بازگشت پول‌شان هستند ولی باید بدانیم روش‌های واقعی و بارها آزموده شده‌ای برای افزایش سرعت اینترنت فیبر نوری وجود دارد.

چون، داستان فیبر نوری با ADSL متفاوت است. در ADSL بیشتر اوقات مقصر کندی سرعت، مخابرات یا شرکت سرویس‌دهنده است ولی در فیبر نوری، غالبا خود کاربر می‌تواند برای افزایش سرعت دانلود و آپلود اقدام کند و مشکل سمت خودش است.

۷ روش افزایش سرعت اینترنت فیبر نوری + دلایل کندی

ما در این مقاله ۷ دلیل اصلی کندی سرعت اینترنت فیبر نوری و روش‌های رفع آن‌ها و رسیدن به سریع‌ترین اینترنت را مرور می‌کنیم:

۱- مودم فیبر نوری با وای فای دو بانده و درگاه شبکه گیگابیتی بخرید

بیشتر از آن‌که برند یا قیمت یا شکل یک مودم فیبر نوری اهمیت داشته باشد؛ مشخصات آن و پشتیبانی از سرعت‌های گیگابیتی مهم است.

برخی از مودم‌های فیبر نوری در بازار دارای وای فای تک بانده هستند و فقط از فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز پشتیبانی می‌کنند که خوب طبیعی است نمی‌توانید سرعتی بیشتر از ۶۰ الی ۷۰ مگ بگیرید.

همین‌طور، اگر مودم شما دارای پورت شبکه اترنت با حداکثر سرعت صد مگ است؛ باز هم خودتان باعث کند شدن اینترنت فیبر نوری شدید.

حل مشکل مودم فیبر نوری

راه‌حل: حتما مودم فیبر نوری با وای فای دو بانده و درگاه شبکه اترنت گیگابیتی تهیه کنید.

چنین مودمی در بازار حدودا ۳ میلیون تومان قیمت دارد ولی باعث افزایش سرعت اینترنت فیبر نوری شما از زیر صد مگ به نزدیک ۳۰۰ مگ (البته اگر سرویس تا سرعت ۳۰۰ مگ را خریداری کردید) می‌شود.

ما در مطلب زیر، بهترین مودم‌های فیبر نوری بازار ایران را پیشنهاد دادیم:

۲- کابل شبکه Cat6 و بالاتر استفاده کنید

ما دقیقا این مورد را بررسی کردیم و به نتایج خوبی رسیدیم.

همراه بسیاری از مودم‌ها، یک کابل شبکه LAN هست ولی از نوع Cat 5 بوده که حداکثر سرعت ۱ گیگابیت را پشتیبانی می‌کند و کیفیت مناسبی ندارد.

در حالی که برای اینترنت فیبر نوری و اتصال مودم به لپ‌تاپ یا کامپیوتر یا هر دستگاه دیگری از طریق کابل شبکه، نیاز به خرید کابل لن سریع‌تری دارید.

کابل شبکه Cat6

راه‌حل: برای مودم فیبر نوری خود یک کابل شبکه Cat6 خریداری کنید. قیمت این کابل‌ها حدود ۷۰ هزار تومان است ولی تاثیر مهمی روی کیفیت و سرعت اینترنت شما می‌گذارد.

برای خرید کابل شبکه مناسب فیبر نوری، حتما راهنمای زیر را نگاهی بیندازید:

۳- به وای فای ۵ گیگاهرتز وصل شوید

اینکه مودم فیبر نوری با وای فای ۶ یا وای فای ۵ بخرید؛ بیشتر یک انتخاب شخصی است و به پول جیب‌تان بستگی دارد اما مهم این است که دستگاه‌های پرمصرف خود را به کانال وای فای ۵ گیگاهرتز وصل کنید.

وای فای ۲.۴ گیگاهرتز بیشتر از ۶۰ الی ۷۰ مگ پهنای‌باند ندارد و شما سرعت محدودی می‌گیرید؛ حالا هر چقدر سرعت فیبر شما بالا باشد!

اما فرکانس ۵ گیگاهرتز به راحتی اجازه می‌دهد تا ۷۰۰ الی ۸۰۰ مگابیت سرعت دانلود داشته باشید. بنابراین، باید لپ‌تاپ، کامپیوتر، کنسول بازی، تلویزیون و نظایر این دستگاه‌ها به وای فای سریع‌تر وصل شوند.

راه‌حل: حتما مودم فیبر نوری دو بانده بخرید و بعد باند ۵ گیگاهرتز را فعال و دستگاه‌هایی که باید اینترنت پرسرعتی داشته باشید را به این وای فای متصل کنید.

برای وب‌گردی، بازی کودکان روی تبلت و گوشی‌ها می‌توانید از وای فای ۲.۴ گیگاهرتز استفاده کنید.

۴- کابل فیبر نوری تمیز و بدون خمیدگی باشد

همان‌طور که می‌دانید در اینترنت فیبر نوری، از نور به عنوان حامل اطلاعات استفاده می‌شود و یک کابل فیبر نوری از دستگاه تقسیم درب منزل تا درون مودم فیبر نوری آمده است.

کافی است این کابل فیبر نوری شکسته، خمیده یا داخل آن کثیف شده باشد تا نور به طور کامل و درست به مودم نرسد و در نتیجه سرعت اینترنت کاهش پیدا کند.

تمیز کردن فیبر نوری

راه‌حل: در کابل‌کشی فیبر نوری داخل خانه نهایت دقت و حساسیت را داشته باشید تا کابل دچار خمیدگی، شکستی، پیچش و طولانی شدن بیش از اندازه، نشود.

همین‌طور، می‌توانید کانکتور کابل فیبر نوری وارد شده به مودم را با یک دستمال یا پنبه آغشته به الکل، تمیز کنید و دوباره سر جای خودش قرار دهید.

۵- کارت شبکه، درایورها و بایوس سیستم را آپدیت کنید

شما با یک لپ‌تاپ یا کامپیوتر قدیمی که کارت شبکه صد مگ دارد یا درایورهای آن‌ها متعلق به ۵ سال پیش هستند؛ نمی‌توانید اینترنت فیبر نوری با سرعت ۲۰۰ یا ۳۰۰ مگ و نزدیک به آن بگیرید.

باید کارت شبکه لن یا وایرلس شما از سرعت ۱۰۰۰ مگابیت پشتیبانی کند. همین‌طور، درایورهای کارت شبکه و سخت‌افزارها از جمله بایوس سیستم نیز آپدیت شده باشد.

حتی برخی اوقات مشاهده شده که یک لپ‌تاپ یا کامپیوتر دارای کارت شبکه ۱۰۰۰ مگابیتی هست ولی چون درایورها قدیمی هستند یا بایوس سیستم آپدیت نشده است؛ از اینترنت بالای صد مگابیت پشتیبانی نمی‌کنند.

راه‌حل: اگر لپ‌تاپ یا کامپیوتر قدیمی شما دارای یک کارت شبکه صد مگ است؛ می‌توانید یک دانگل وای فای USB یا کارت شبکه لن USB خریداری و به صورت اکسترنال نصب کنید.

درایورهای شبکه ویندوز ۱۰ یا ویندوز ۱۱ به همراه بایوس باید به‌ آخرین نسخه، به‌روزرسانی شده باشند. مقاله زیر کمک می‌کند آخرین درایور وای فای را در ویندوز ۱۱ دانلود و نصب کنید:

۶- برای افزایش سرعت اینترنت فیبر نوری تنظیمات ویندوز را تغییر دهید

خوب، حالا که مودم، کابل شبکه و کارت شبکه ما از سرعت ۱ گیگابیت پشتیبانی می‌کنند؛ نوبت به خود ویندوز می‌رسد تا روی تنظیمات بالاترین سرعت قرار گیرد.

در حالی که تنظیمات ویندوز و کارت شبکه به طور خودکار روی گزینه پیش‌فرض است؛ شما می‌توانید روی گزینه بیشترین سرعت قرار دهید.

راه‌حل: برای افزایش سرعت اینترنت فیبر روی لپ‌تاپ و پی‌سی‌تان، مراحل زیر را انجام دهید:

۱- در نوار جست‌وجوی ویندوز، عبارت Device Manager را بزنید و این ابزار را باز کنید.

۲- وارد بخش Network adapters شوید.

۳- به دنبال کارت شبکه لن یا کنترلر شبکه اترنت بگردید و دو بار روی آن کلیک کنید. معمولا با عبارتی مشابه PCIe GbE Controller نمایش داده می‌شود:

کارت PCIe GbE Controller

۴- برگه Advanced را بزنید.

۵- از بخش Property دنبال گزینه‌ای به نام Speed and Duplex بگردید و روی آن کلیک کنید.

تنظیمات سرعت اینترنت در ویندوز

۶- در منوی سمت راست پنجره یا Value، بیشترین سرعت را انتخاب کنید.

اگر کارت شبکه شما حداکثر ۱ گیگابیت را پشتیبانی می‌کند؛ گزینه ۱.۰ Gbps Full Duplex را خواهید دید و اگر از سرعت ۲.۵ گیگابیت پشتیبانی می‌کند؛ باز هم سرعت ۲.۵ Gbps را مشاهده می‌کنید.

۷- روی کلید OK بزنید.

اگر دارید از لپ‌تاپ استفاده می‌کنید؛ حتما در همین بخش سراغ برگه Power Management هم بروید و تیک گزینه غیرفعال شدن یا کاهش سرعت کارت شبکه در صورتی که به برق وصل نباشد را بردارید:

برگه Power Management

۷- محدودیت پهنای‌باند ویندوز را بردارید

اگر تمام مراحل بالا را پیش رفتید ولی هنوز سرعت اینترنت فیبر نوری شما کند است و از سوی دیگر شرکت سرویس‌دهنده می‌گوید به شما سرویس با سرعت بالایی که ثبت‌نام کردید را تخصیص دادند؛ شاید باز هم برخی تنظیمات ویندوز ۱۰ یا ۱۱، سرعت را محدود کردند.

راه‌حل: مراحل زیر را دنبال کنید تا محدودیت‌های پهنای‌باند اینترنت در ویندوز را بردارید:

۱- عبارت Edit Group Policy را در نوار جست‌وجوی ویندوز زده و این ابزار را باز کنید:

Edit Group Policy

۲- روی گزینه Administrator templates بزنید و بعد از پنجره سمت راست روی Network بزنید:

گزینه Administrator templates

۳- از منوی سمت راست پنجره، روی گزینه QoS Packet Scheduler بزنید:

گزینه QoS Packet Scheduler

۴- باز در سمت راست، روی گزینه Limit Reservable bandwidth بزنید:

گزینه Limit Reservable bandwidth

۵- اگر این گزینه روی Not Config یا Enable است؛ به گزینه Disable تغییر دهید و بعد Apply و OK کنید.

آیا مشکل سرعت از سرویس‌دهنده اینترنت فیبر نوری است؟

این احتمال هم هست و شما باید با ابزارهای تست اینترنتی مانند اسپیدتست، چندین بار و در شرایط مختلف، سرعت اینترنت خود را پس از طی کردن تمام مراحل بالا، ارزیابی کنید.

اگر هنوز سرعتی که دریافت می‌کنید با سرویسی که خریداری کردید؛ فاصله دارد؛ باید به پشتیبانی شرکت اینترنتی زنگ بزنید و ازشان بخواهید وضعیت اتصال شما را بررسی کنند.

در فیبر نوری، معمولا مشکلاتی مانند نویز و دوری از مرکز مخابراتی و فرسودگی کابل و عدم جوابدهی خط و … نداریم.

سوالات پر تکرار

+ مودم فیبر نوری بهتری بخریم؛ سرعت اینترنت افزایش پیدا می‌کند؟

با خرید یک مودم فیبر نوری به‌روزتر که وای فای دو بانده و درگاه شبکه گیگابیتی دارد؛ تقریبا ۹۰ درصد راه افزایش سرعت را رفتید.

+ فاصله خانه ما از مرکز مخابراتی روی سرعت اینترنت فیبر نوری تاثیرگذار است؟

خیر؛ در اینترنت FTTH یا فیبر نوری، مسئله فاصله مطرح نیست.


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

‫2 دیدگاه ها

  1. باتشکر از زحمات و مطالب مفید شما، درمورد ۷ در قسمت توضیحات آن گفته شده اگر درحالت غیرفعال یا در حالت بدون پیکربندی باشه بطور پیش فرض از ۸۰درصد پهنای باند استفاده می کنه. پس باید اونو فعال کنیم و از ۸۰درصد به ۱۰۰درصد تغییر داد تا کل پهنای باند استفاده بشه.

  2. سلام
    همونه دیگه. ولی شما وقتی روی دیسیبل بزاریدش یعنی بی نهایت پهنای باند رو استفاده میکنه. وقتی عدد بدید یعنی شرط قائل میشید. حتی ۱۰۰ درصد هم شرط هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا