نقد و بررسی

کالبدشکافی از نزدیک مودم ایرانسل TF-i60 S1: خوب، بد یا بدتر از آنچه تصور می‌کنید؟

بررسی سخت‌افزار و پنل مدیریتی مودم تولید داخل ایرانسل

مودم ۴G/TDLTE ساخت داخل ایرانسل TF-i60 S1 بیشتر از آنچه که فکر می‌کنیم؛ عجیب و غریب و مرموز است. هرچه از زمان عرضه آن بیشتر می‌گذرد و به دست کاربران بیشتری می‌افتد؛ حقایق و نکات جالبی درباره آن منتشر می‌شود و مورد بررسی جزئی و ریزبینانه آن‌ها قرار می‌گیرد.

ما در سایت شبکه‌چی، طی چندین مقاله از جمله «۸ تفاوت بزرگ مودم جدید ایرانسل TF-I60 S1 با TF-I60 H1 (هواوی B612)» و مطلب «بررسی از نزدیک مودم ایرانسل TF-I60 S1 توسط کاربران»، نکاتی پیرامون این مودم برملا کردیم اما بچه‌های خوب و حرفه‌ای کانال تلگرامی «مودم‌لند» پا را فراتر گذاشته و دست به کالبدشکافی از نزدیک مودم زدند.

آن‌ها مودم را باز کرده و به بررسی کامل چیپ‌ست‌ها و قطعات آن پرداختند. همین‌طور، سراغ پنل کاربری مدیریتی آن رفتند و تمام گزینه‌ها و عملکرد آن را گزارش دادند.

تقریبا می‌توان گفت با این کالبدشکافی، دیگر همه‌چیز درباره این مودم را می‌دانیم و نکته یا پرسش ابهام‌آمیزی باقی نمی‌ماند. اگر شما هم جزو کاربرانی هستید که علاقه شدیدی دارند درباره مودم S1 ایرانسل که تولید داخل است؛ بیشتر بدانند و در آن عمیق شوند؛ از شما دعوت می‌کنیم خلاصه‌ای از کالبدشکافی بچه‌های «مودم‌لند» را در ادامه بخوانید:

سخت‌افزار مودم ایرانسل TF-i60 S1

در ابتدا تصور می‌شد مودم ایرانسل TF-i60 S1 ساخت شرکت لینوتک (Leanotek) و مدل ML341 است. بعدا، برخی از دوستان گزارش دادند که با استعلام IMEI مودم متوجه شدند که تراشه مرکزی آن از شرکت ZMtel است.

حالا و با بازگشایی سخت‌افزاری مودم S1 متوجه شدیم که تراشه مرکزی متعلق به شرکت کره‌ای GCT است:

مشخصات پردازنده GCT GDM7243QT را در زیر مشاهده می‌کنید:

مزیت‌های کلید پردازنده GCT GDM7243QT؛ یک تراشه FDD-TDD از رده LTE Cat 6/7 با حداکثر سرعت ۳۰۰ مگابیت روی فرکانس‌های FDD و ۲۲۰ مگابیت روی فرکانس‌های TDD با MIMO 4×4:

دیاگرام پردازنده GCT GDM7243QT:

خوش‌بختانه، تراشه روتر و سوئیچ این مودم متعلق به شرکت Realtek و تراشه گیگابیتی RTL8367RB است:

آنتن وای‌فای فرکانس ۵ گیگاهرتز:

تراشه وای‌فای فرکانس ۵ گیگاهرتز از شرکت Fn-Link:

آنتن وای‌فای فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز:

تراشه وای‌فای فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز Fn-Link:

مودم S1 چهار آنتن گیرنده داخلی LTE دارد. می‌توانستند برای دو گیرنده، کانکتور انتن خارجی هم بگذارند که انجام ندادند:

ولی خود کاربران می‌توانند با کمی دستکاری مودم دو آنتن گیرنده ۴G LTE خارجی نصب کنند:

ماژول رم مودم S1:

برخی اوقات مودم S1 فقط یک خروجی شبکه اترنت LAN گیگابیتی می‌دهد و باقی درگاه‌های روتر از نوع صد مگابیتی هستند. روی کامپیوتر دیگری، دوباره همه درگاه‌های گیگابیتی می‌شوند.

قدرت آنتن‌دهی مودم S1 خوب و در حد مودم هواوی B612 است. از نظر سخت‌افزاری این مودم وضعیت چندان بدی ندارد و فقط ای کاش فریم‌ویر بهتر و کامل‌تر و بدون باگی داشت.

یکی از نکات مثبت این مودم، استفاده از آداپتور برق ۵ ولت و ۱.۵ آمپر است. البته طول کابل آداپتور برق بسیار کوتاه است و احتمالا نیاز به کابل آداپتور اضافی دارید:

پنل مدیریتی مودم ایرانسل TF-i60 S1

ابتدا اجازه دهید تصاویری کامل از پنل مدیریتی مودم TF-i60 S1 و تنظیمات آن نشان دهیم و بعد سراغ مشکلات و بررسی آن برویم:

نکات مهم بررسی پنل مدیریتی:

۱- همان‌طور که انتظار داشتیم؛ هیچ گزینه‌ای برای انتخاب دستی کانال‌های فرکانس‌های وای‌فای ۲.۴ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز وجود ندارد. کانال‌های به طور خودکار انتخاب می‌شوند و این بسیار بد است. حتی ساده‌ترین مودم‌ها هم گزینه انتخاب دستی کانال‌های رادیویی وای‌فای دارند. اگر مودم به طور خودکار روی کانالی بیفتد که شلوغ است و تداخل دارد؛ متاسفانه هیچ گزینه‌ای برای تغییر کانال و بهبود سرعت وای‌فای ندارید.

۲- ابزاری برای جست‌وجو و اسکن دستی شبکه موبایل و تنظیم مودم روی آن نداریم! یعنی نمی‌توانید میان شبکه‌های ۴G یا +۴G سوئیچ و مودم را روی یک شبکه قفل کنید. مودم تعیین می‌کند شما به کدام شبکه وصل شوید و هیچ روشی برای تغییر آن نیست.

۳- مشکل دیگر پنل مدیریتی مودم S1 ایرانسل که قبلا هم گزارش شده بود؛ عدم امکان انتخاب باند فرکانسی شبکه موبایل است یا اینکه بتوانید مودم را روی یک باند رادیویی مشخص قفل کنید. این مودم فقط از باندهای رادیویی ۳ و ۷ روی شبکه FDD ایرانسل و باند ۴۲ روی شبکه TDD ایرانسل پشتیبانی می‌کند و از شبکه‌های ۳G پشتیبانی نمی‌کند.

۵- در تست‌های عملی از وای‌فای مودم ایرانسل TF-i60 S1، سرعت فرکانس ۵ گیگاهرتز چندان زیاد نیست و در حد همان فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز می‌شود. در تصویر زیر مشاهده می‌کنید که نهایت سرعت دانلود به ۸۴ مگابیت رسیده است:

۶- در تست سرعت اینترنت با کابل شبکه LAN می‌توان به سرعت‌های بالاتر از ۱۰۰ مگابیت رسید. ما در یک تست به سرعت ۱۲۲ مگابیت رسیدیم:

۷- از سرعت‌هایی که با این مودم به دست آمده؛ مشخص است که از حالت تجمیع فرکانس (CA) استفاده می‌کند که خبر خوبی است ولی اشاره کردیم که گزینه دستی برای مدیریت باندهای رادیویی ندارید.

۸- یک مشکل دیگر کشف شده روی پنل کاربری مودم S1، عدم فعال‌سازی قابلیت IPv6 است.

۹- در پنل مدیریتی مودم S1 تنظیمات VPN دیده می‌شود ولی متاسفانه فقط نمایشی است و قفل شده و کار نمی‌کند:

۹- باید دعا کنیم ایرانسل خیلی سریع برای فریم‌ویر این مودم یک آپدیت بدهد و در آن ضمن اینکه برخی از مشکلات گفته شده در بالا رفع شوند؛ قابلیت‌هایی مانند مدیریت SMS و استفاده از شماره‌گیری کدهای USSD و انتخاب باندهای رادیویی یا افزایش سرعت وای‌فای فرکانس ۵ گیگاهرتز از ۱۵۰ مگابیت به ۳۰۰ مگابیت را شاهد باشیم.

مودم ایرانسل TF-i60 S1: خوب، بد یا بدتر؟

خوب حالا همه‌چیز را درباره مودم مرموز S1 ایرانسل می‌دانیم. نظر شما درباره این مودم چیست؟

بخواهیم جمع‌بندی کنیم؛ واقعا باید گفت بدتر از آن چیزی است که تصور می‌کردیم؛ به‌ویژه فریم‌ویر آن بسیار ضعیف، محدود، پر باگ و مشکل‌دار است. ایرانسل باید هرچه زودتر برای فریم‌ویر این مودم یک نسخه به‌روزرسانی بدهد. همین‌طور، می‌تواند برخی قابلیت‌ها را باز کرده و حتی سخت‌افزار آن را هم ارتقا بدهد.

تنها نکته مثبت و قابل اتکای این مودم، کیفیت خوب آنتن‌دهی و سرعت دانلود و آپلود آن روی سرورهای مختلف است که باعث می‌شود یک مودم FDD/TDD کار راه بینداز برای کاربران عادی باشد.

در انتها باید دوباره از بچه‌های خوب و حرفه‌ای کانال «مودم‌لند» بابت این کالبدشکافی دقیق و جزئی تشکر و سپاس ویژه‌ای داشته باشیم!


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

‫12 دیدگاه ها

  1. سلام.چه سرعت های رویائی!!من با سیم کارت TD-LTE ایرانسل،نتوانستم حتی به سرعت دانلود adslیعنی ۸-۱۶mbpsبرسم؛این اعداد که واقعاشاهکارند(انگارکه خارج از کشوری.)ولی با مودم مبین نت،فیکس روی سرعت۴۰mbps باقی می مانم.اصلا یادم رفت که همین مودمs1را دوسه روز بعدخرید،بسته بندی کردم و کلاازدورخارجش کردم.بعدهم یکb612-233اصل خریدم وسیم کارت مبین نت رارویش گذاشتم؛ولی سرعت همان ۴۰بود.ظاهرا سیم کارت های مبین نت،قفل سرعت دارند(!!)؛اما چرا وچطورش رانمی دانم.

  2. آقای مهندس،سوال بعدی ام اینست که تست سرعت با سیم کارت ۴.۵G بدست آمده یاTD_LTE؟
    چون خودم هیچ وقت،شخصا از سیم کارت ۴Gدر مودم های TD-LTE استفاده نکردم.

  3. با تشکر از بررسی شما، نتایج تست نشان از خوب بودن همه چیز داشت ونتیجه آنکه با یک پنل کنترلی بهتر به همه چیز خواهیم رسید، پس بدتر از آنچه تصور میکنیدِ آخر چی بود!

  4. با سلام من ۲ هفتس كه این مودم خریدم ولی مشکل با باند ۲.۴ دارم لحظه اول روشن کردن مودم بالا میاد به مدت ۱۰ دقیقه یا ۵ دقیقه بعد کلا پیداش نمیشه ایا مودم مشکل داره یا این مشکل عادیه تو این سری با این که بیشتر لوازم منزل از باند ۲.۴ استفاده میکنن خیلی لازمم هست باند وایفای ۵ مشکلی نداره فقط ۲.۴ ممنونم اگه به سئوال ما پاسخ بدین

  5. مطلب شما طوری نوشته شده که اولش آدم رو امیدوار میکنین بعد در آخر از کیفیت بد محصول صحبت میکنین! با توجه به چیپ های استفاده شده ای که ذکر کردین این محصول همچین هم محصول بدی نیست. شاید بقول شما فرم ویر و نرم افزاری باگ هایی داشته باشه اما در مجموع چیز بدی هم نیست. باید امیدوار بود که ایرانسل بعنوان تولید کننده سخت افزار، برای نرم افزار محصولش هم هزینه لازم رو بکنه.
    من به شخصه با این مودم کار نکردم و تازه سفارش دادم، البته اون موقع انقدر تعریف بد ازش نخونده بودم که حالمو گرفت. ولی این مطلب یه امیدواری بهم داد.

  6. سلام
    آیا امکانش هست خودم با کمی دستکاری به صورت دستی آنتن KLPDA18dbi به این مودم متصل کنم!؟

    من تازه اومدم این محل ، و اینجا کلن نت ضعیفه !! مخابرات منطقه هم پورت خالی نداره واسه adsl ،به همین خاطر رو اوردم به tdlte و این مودم و گرفتم ولی جواب نمیده !

    تو لکس پایین فقط یدونه آنتن با rsrp -120 به بالا دارم ، و لکس بالا هم ۲آنتن با rsrp -117 !
    ولی رو پشت بوم خونه م ۵ تا آنتن با rsrp -90 و سرعت قابل قبول میده !
    به نظرتون باید چیکار کنم !؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا