علت تاخیر دولت در رفع فیلترینگ چیست؟
دولت به دنبال اجماع حداکثری است یا اختیار کافی برای برداشتن محدودیتها را دارد؟
سخنگوی دولت، علت تاخیر دولت در رفع فیلترینگ را اجماع حداکثری و شکلگیری وفاق عنوان میکند و میگوید رئیس جمهور میتواند دستور رفع فیلترینگ بدهد ولی این دولت، دولت وفاق است.
برداشته شدن فیلترینگ، یکی از وعدههای مهم آقای پزشکیان در ایام انتخاب بود و جزو اولین اقدامات ایشان پس از رسیدن به ریاست جمهوری محسوب میشود.
مطالبهای که بسیاری از مردم، کاربران اینترنت، رسانهها و جو فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، خواستارش است و برای آن روزشماری میکند.
اما با گذشت چندین ماه، هنوز کوچکترین حرکت مثبت یا پیشرفتی در این زمینه دیده نشده و تقریبا هر روز، مقامات دولتی درباره آن صحبت میکنند.
دستور رفع فیلترینگ کجا گیر کرده؟
وزیر ارتباطات میگوید چندین طرح به شورای عالی فضای مجازی ارائه شده که نهایتا یک طرح در کارگروه ویژه در دست بررسی است.
دو روز پیش، «محمدجعفر قائمپناه»، معاون امور اجرایی رئیس جمهور در خصوص موضوع رفع فیلترینگ گفتند:
۶۰ درصد مردم با فیلترینگ مخالف هستند و البته هر ساله مردم ما ۲۰ همت صرف هزینه فیلترینگ میکنند. شورای فضای مجازی با ۱۵ عضو حقیقی فعلا رفع این فیلترینگ را به صلاح نمیدانند. ما باید اینها را قانع کنیم که فیلترینگ حتی امنیت کشور را هم به هم میریزد، چرا که دشمنان با همین ابزارهای فیلترینگ به اطلاعات مردم دست مییابند.
به گفته ایشان، برخی از اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی، مخالف برداشته شدن محدودیتها هستند؛ موضوعی که چند مقام دیگر دولت نیز ضمنی تایید کردند.
«فاطمه مهاجرانی»، سخنگوی دولت امروز سهشنبه ۲۰ آذر ماه در پاسخ به سوالی درباره علت تاخیر دولت در رفع فیلترینگ، این طور گفت:
دولت، دولت وفاق است. بله اختیارات رئیس جمهور بسیار بالاست و حجم زیادی از اختیارات را بر عهده دارد و رئیس بسیاری از شوراهای عالی هم خود رئیس جمهور است، بنابراین اختیار بالایی در ید قدرت رئیس جمهور است.
ولی دولت، دولت وفاق است و قرار است ما اجماع کنیم، نه اینکه لزوما فقط دستور دهیم. البته این جزو اختیارات رئیس جمهور است ولی طبیعتا در راستای وفاق تلاش خواهیم کرد که اجماع حداکثری ایجاد کنیم.
به نظر نمیرسد واقعا دولت مجوز رفع فیلترینگ را گرفته باشد اما در انتظار اجماع حداکثری باشد و به قول خانم سخنگو، دنبال وفاق باشند.
از صحبتهای وزیر ارتباطات در مقطعهای گوناگون اینطور برداشت میشود که سر اصل موضوع رفع فیلترینگ در شورا به اجماع رسیدند و بحث بر سر نحوه برداشته شدن محدودیتها و زمانبندی و نتایج و اقدامات جایگزین است.
مثلا، در یک طرح، قرار شده فیلترینگ به صورت مرحلهای و در سه گام تا پایان سال برداشته شود و در مرحله، آثار و نتایج آن بررسی و برای مرحله بعدی، تصمیمگیری شود.
رئیس قوه قضائیه هم در یک سخنرانی به موضوع فیلترینگ اشاره کردند و گفتند طرحی رای آورده که میگوید شبکههای اجتماعی کم خطرتر برای مردم، باز شود و به ازای آنها، پلتفرمهای بومی تقویت و حمایت شوند تا به تدریج و در طول زمان، بتوانند جایگزین پلتفرمهای خارجی شوند.
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.