بهتر نیست همه «وایفای ۶» بگوییم؟
شما بگویید «وایفای ۶» راحتتر هستید یا «وایفای ۸۰۲.11ax»؟
«وایفای ۶» مهمترین خبر دنیای شبکه در ماه گذشته بود.
موسسه Wi-Fi Alliance که مسئولیت اصلی توسعه و استانداردسازی ارتباطات بیسیم وایفای و از جمله پروتکلهای سری ۸۰۲.۱۱ را عهدهدار است؛ اعلام کرد استاندارد ۸۰۲.11ax به «وایفای ۶» تغییر نام یافته است.
به طور طبیعی، استاندارد ۸۰۲.11ac به «وایفای ۵» و استاندارد ۸۰۲.11n نیز به «وایفای ۴» شناخته میشوند.
Wi-Fi Alliance میگوید این تغییر نام را برای سادگی بیشتر نامگذاری نسلهای مختلف وایفای و درک بهتر مردم و کاربران از تفاوتهای نسلهای کنونی و آینده این شبکه انجام داده است.
به نظر من حرکت مثبت و صحیحی بود که باید سالها پیش انجام میشد و شاید امروز هم دیگر دیر باشد.
واقعا در میان کاربران و مردم این مشکل احساس میشد که مجبور هستند استانداردهایی مانند ۸۰۲.11ac و ۸۰۲.11ax یا ۸۰۲.11ad را حفظ کنند و بعد هنگام خرید یک روتر یا پرسیدن یک سوال، اگر هم بدانند؛ در بیاناش مشکل داشتند.
یکی فارسی میگوید و دیگری انگلیسی. بعدی اختصاری برای خودش ساخته است و مثلا میگوید «ایسی» و بعدی از عبارت «نسل جدید» و «نسل تازه» یا «آخرین مدل» استفاده میکند.
برای سایتها، کارشناسان، مسئولان فروش مغازهها و افراد فنی هم توضیح تفاوتهای این نسلهای مختلف وایفای و استانداردها به مردم سخت بود.
تصور کنید من در یک مقاله ۵۰۰ کلمهای درباره یک روتر باید دهها بار این استانداردها را نام برده در حالیکه شاید خواننده به طور دقیق نداد کدامیک بهروزتر و کدامیک قدیمیتر است یا اینکه جابهجا بگیرد و اشتباه کند.
اینطوری بهتر نیست؟
اما حالا همهچیز آسان و سرراست شد. وقتی میگوییم این روتر از نسل «وایفای »۶ است ولی آن روتر از «وایفای »۵ استفاده میکند؛ تکلیف همهچیز برای کاربر و خواننده روشن است. استاندارد بعدی که در آینده بیاید هم «وایفای ۷» نام دارد و همه میدانند جدیدتر و بهروزتر از «وایفای ۶» است.
این شیوه نامگذاری در بسیاری از حوزهها و فناوریها استفاده میشود. در شبکههای موبایل میگوییم 2G و 3G و 4G و 5G. در حوزه اسمارتفونها میگوییم گلکسی نوت ۷ و گلکسی نوت ۸ و گلکسی نوت ۹.
در خود دنیای روترهای بیسیم این قاعده نامگذاری رعایت میشود و مثلا شما روترهای ایسوس را AC-68U و AC88U صدا میزنید. در بیان سرعت روترهای سری AC هم میگوییم AC1200 و AC1750 و AC2500 الی آخر.
تکلیف کاربر با این نامها و شمارهها مشخص است و هیچگاه دچار اشتباه نمیشود یا به دردسر نمیافتد.
یادم میآید اوایل این دهه میلادی، وقتی فناوری LTE مطرح شد و شبکههای LTE پا گرفتند؛ مردم تا مدتها سردرگم بودند که یک شبکه موبایل یا ارتباط LTE کجای نسلهای مختلف موبایل جای میگیرد و آیا پس از 4G است یا چیزی در حد و اندازه آن است.
آنها به طور معمول انتظار راهاندازی شبکههای 5G را داشتند ولی به یکباره نام LTE معروف شد. بعدا کمکم مرسوم شد از ۴.5G و ۴.75G برای بیان ارتباطات LTE استفاده شود تا مردم بتوانند با این نسلهای اینترنت ارتباطگیری کنند.
هر کجا یک قاعده و شیوه نامگذاری را رعایت نکردیم یا اینکه آن را برهم زدیم؛ مردم دچار مشکل شدند. اپل وقتی آیفون X را معرفی کرد؛ همه تعجب کردند چون انتظار معرفی آیفون ۱۰ را داشتند و در حالیکه «X» همان معنی عدد ۱۰ را میدهد ولی تا مدتها در سایتها و صحبتهای عامیانه مردم عبارت «آیفون ایکس» را میشنیدیم. شاید بهتر بود اپل هم همان نامگذاری آیفونهای خود را ادامه میداد و دنبال پررنگ و متمایز کردن آیفون X نبود.
به هر حال، شیوه نامگذاری نسلهای مختلف وایفای تغییر کرد و اگرچه برخی کارشناسان و سایتها مخالفتهایی داشتند و انتقاد کردند که مردم بیشتر سردرگم خواهند شد؛ ولی به مرور و طی چند سال به یک روال و مفهوم واحد از استانداردهای وایفای میرسیم که برای همه مردم روشن و واضح است.
شرکتهای سازنده محصولات شبکه هم از این پس راحتتر میتوانند مدلها و دستگاههای خود را تبلیغ کنند یا از عبارتهایی مانند «WiFi 6» روی جعبه محصول سود ببرند تا اینکه بنویسند ۸۰۲.11ax یا ۸۰۲.11ac Wave 2.
اتفاقی که باید بیفتد و موسسه Wi-Fi Alliance و جامعه هم این انتظار را دارد؛ خبرنگاران، ژورنالیستها، سایتها و کارشناسان سعی در جا انداختن عبارت «وایفای »۶ و «وایفای ۵ و »۴ داشته باشند و سعی کنند خوانندهها و مردم را سریعتر به سیستم نامگذاری جدید عادت دهند.
اگر من زیربار این نامگذاری نروم و هنوز اصرار به تکرار نام استانداردهای وایفای داشته باشم؛ طبیعی است که واژه «وایفای ۶» برای جامعه نامفهوم و نامانوس خواهد بود و گرفتار یک دوگانگی و بحران میشویم.
پس، اگر در مطالب من «وایفای ۶» دیدید؛ تعجب نکنید و بدانید همان استاندارد ۸۰۲.11ax است که اکنون سادهتر و تمیزتر نام برده میشود. شما هم بگویید «وایفای ۶» و به دیگران هم یادآوری کنید منظورتان کدام استاندارد شبکههای بیسیم است؛ اینطوری بهتر نیست؟
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
من به شخصه مخالف تعییر نام گداری برای نسل های قدیمی تر هستم. حالا باید یه جدول تبدیل اسامی قدیم استانداردها به اسامی جدیدشون رو هم به حافظمون اضافه کنیم. حالا نسل جدیدی که هنوز معرفی شده مشکلی نداره میتونه با یک اسم جدید بیاد.
از مثال خودتون استفاده میکنم. مثل این میمونه که اپل آیفون “ایکس” زده (هرچند منظورش همون ۱۰ بوده و مردم میگن”ایکس”) و بگه بجای آیفن ۸ هم بگید “دابلیو”و به جای ۷ هم بگید “وی” !!!
راستی یک نکته: شما تو مقاله هاتون میتونید فارسی و انگلیسی رو با هم تایپ کنید ولی ما تو کامنت ها نمیتونیم و باید همه را فارسی تایپ کنیم تا منتشر شه ، در غیر اینصورت سیستم سایتتون خطا میگیره. با توجه به آنکه این سایت، یک سایت فنی و مرتبط با شبکه و آی تی هستش تایپ خیلی از اصطلاحات و اختصارات به زبان اصلی (انگلیسی) به فهم و روانی مطلب کمک شایانی می کند.
در هر صورت سایت خوبی دارید و مطالبتون نسبت به قبل حرفه ای تر و پرمحتواتر شده حتی برای کاربر حرفه ای.
موفق باشید
سلام
مشکلی که گزارش کردید را بررسی میکنم و حتما در اسرع وقت حل خواهم کرد