آیا خرید مودم TDLTE ایرانسل را با توجه به برنامه مهاجرت به ۵G توصیه میکنید؟
اینترنت تیدیالتی چند سال دیگر زنده است؟
سوال کاملا بهجا و بسیار مهمی است که یکی از خوانندههای سایت مطرح کرده است.
اینترنت TDLTE که عمرش در ایران دارد نزدیک به ۱۰ سال میشود؛ از چند جهت در معرض خطر و تهدید است و دیر نیست که سرانجامی مشابه اینترنت وایمکس پیدا کند.
چرا اینترنت TDLTE دارد میمیرد؟
رئیس رگولاتوری در یک گفتوگو اعلام کرده تا سال ۱۴۰۴ باید حداقل ۱۰ درصد کاربران اینترنت کشور به شبکههای ۵G متصل باشند. از سوی دیگر، همین رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و معاون زیر اعلام کردند به طور جدی دنبال خالی کردن باندهای فرکانسی ۳۵۰۰ مگاهرتز برای توسعه ۵G هستند و باید شرکتهای ارائهدهنده اینترنت TDLTE به باندهای رادیویی دیگری هدایت شوند.
همینطور، معاون امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز از واگذاری باندهای رادیویی ۳۵۰۰ مگاهرتز و آزادسازی باندهای رادیویی ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز از دست صداوسیما تا پایان امسال خبر داده است.
ایرانسل هم چندی پیش اعلام کرد هسته اصلی شبکه ارتباطی خود را به ۵G ارتقا داده است و اگر بتواند سرمایهگذاری بیشتری برای نصب سایتهای جدید ۵G داشته باشد و دولت و وزارت ارتباطات حمایت کنند؛ به سرعت میتواند پوشش شبکه ۵G خود را افزایش دهد.
همه این خبرها یعنی اینترنت TDLTE و مودمهای TDLTE دارند به پایان زندگی خود نزدیک میشوند. در حال حاضر، ایرانسل و مبیننت، سرویس اینترنت تیدیالتی خود را رو فرکانس ۳۵۰۰ و ۳۷۰۰ مگاهرتز ارايه میکنند ولی اگر قرار باشد این فرکانسها برای ۵G خالی و تعیین تکلیف شوند؛ مشخص نیست در عوض آن چه فرکانسهایی به TDLTE اختصاص داده شود.
مسئله بزرگ این است که اکنون، مودمهای TDLTE که ایرانسل ارائه میدهد؛ بهطور ویژه از فرکانس ۳۵۰۰ مگاهرتز پشتیبانی میکنند. آیا اگر فرکانسهای جدیدی برای سرویسدهی تیدیالتی به ایرانسل اختصاص داده شد؛ مودمهای فعلی از آن پشتیبانی میکنند؟
همینطور، آیا ایرانسل برنامهای برای ادامه سرویس اینترنت TDLTE با توجه به توسعه ۵G و کوچ کاربران از شبکههای ۴G LTE به سوی ۵g دارد؟ در نظر بگیرید که در ۵G کاربران سرعت اینترنتی حداقل بالای ۱۰۰ مگابیت خواهند داشت و آنگاه فاصله سرعت اینترنت TDLTE با سرعت ۵G بسیار بیشتر از وضعیت کنونی تفاوت سرعت TDLTE و ۴G میشود.
آیا خرید مودم TDLTE منقطی است؟
با این اوضاع، آیا اینترنت TDLTE چند سال دیگر زنده باقی خواهد ماند؟
آیا ممکن است ایرانسل ناگهان تصمیم به تعطیلی سایتهای TDLTE بگیرند و نهایتا کاربران را به سوی سایتهای ۴G هدایت کند؟
آیا به صرفه است امروز یک هزینه زیادی برای خرید مودم TDLTE داشته باشیم؟ یا بهتر است یک مودم ۴G/5G بخریم و روی اینترنت موبایل پرسرعت سرمایهگذاریم کنیم؟
برای پاسخگویی به این پرسشها، باید چند نکته را در نظر گرفت:
۱- درست است ایرانسل تصمیم به توسعه ۵G دارد و در برنامه دولت نیز حمایت از ۵G آمده ولی بعید است تا چند سال دیگر (حداقل ۵ سال) دست مردم به اینترنت ۵G برسد. توجه کنید وقتی میگوییم دست مردم به اینترنت ۵G برسد؛ یعنی یک پوشش سراسرس قابل قبولی در شهرها ایجاد شود که بتوان واقعا با گوشی موبایل یا مودم در هر نقطهای به اینترنت ۵G وصل شد. حالا صحبت از حاشیه شهرها یا روستاها و مناطق دور افتاده و حتی شهرهای کوچک نمیکنیم ولی برای داشتن اینترنت ۵G در مراکز شهرها، با این سرعت توسعه شبکه اپراتورها و تحریمها و هزینههای بسیار بالای خرید تجهیزات، بعید است تا ۴ الی ۵ سال دیگر این هدف محقق شود.
۲- دیر یا زود اینترنت TDLTE برچیده میشود و اپراتورها سعی میکنند سرویسهای اینترنت سریعتر و بهتری ارائه کنند. پس، بهتر است سرمایهگذاری طولانی مدت روی اینترنت TDLTE نداشته باشید. حالا امسال که نه ولی شاید ۱۴۰۲ یا ۱۴۰۳، شرکتهای ارائهدهنده اینترنت TDLTE شروع به ارائه طرحهای جایگزین کنند و آنگاه بعید نیست که کاربران مجبور شوند مودم و تجهیزات و حتی بستههای اینترنت خود را نیز تعویض کنند.
۳- بحث خالی کردن فرکانس ۳۵۰۰ مگاهرتز و انتقال اپراتورهای TDLTE به فرکانسهای دیگر در دولت سیزدهم جدی است و این خطر برای کاربران اینترنت TDLTE وجود دارد که اپراتورها در یک فراخوان، همه مودمهای TDLTE خود را جمع کرده و مودم دیگری به مشتری بدهند یا اصلا اعلام کنند مودمهای قبلی دیگر کار نخواهد کرد.
۴- به تدریج، سرعت و تعرفه اینترنت TDLTE برای کاربران به صرفه نخواهد بود. وقتی ۵G در ایران پا بگیرد؛ قطعا تعرفههای اینترنت ۴G شکسته خواهد شد و برای بسیاری از کاربران، استفاده از اینترنت فورجی بهصرفهتر از تیدیالتی میشود.
پیشنهاد طلایی برای خرید مودم در این روزها
با توجه به این نکات، یک پیشنهاد کلیدی به خریداران مودم و اینترنت TDLTE این است که سراغ خرید مودمی بروید که از همه شبکههای موبایل و فرکانسهای رادیویی و نسلهای مختلف پشتیبانی میکند تا اگر روزی اعلام شد اینترنت TDLTE برچیده میشود یا اپراتور دیگر روی این فرکانسها سرویس نمیدهند؛ ضرر شما فقط یک سیمکارت TDLTE باشد و نه چیز دیگر.
مودمهایی در بازار هست که همزمان از شبکههای موبایل ۴G و ۵G و TDLTE پشتیبانی میکنند. خرید این طیف مودمها در این روزها یک آیندهنگری و سرمایهگذاری درست و منطقی است تا دست کاربر در آینده باز باشد.
مثلا، هواوی B818 یک مودم عالی برای همه شبکههای ۴G و TDLTE است. از همه فرکانسهای رادیویی FDD و TDD پشتیبانی میکند و از همه نظر قدرتمند و پیشرفته و ارتقا یافته است. هرچقدر شبکههای ۴G در ایران طی چند سال آینده توسعه پیدا کنند؛ باز هم این مودم جوابگو است و میتوانید چندین دستگاه به آن متصل کرده و از اینترنت پرسرعت استفاده کنید.
همینطور، مودم هواوی H112 یا ۲ ۵G CPE Pro از شبکههای ۵G و ۴G و TDLTE پشتیبانی کرده و تقریبا فرکانس رادیویی رایجی در FDD و TDD و ۵G زیر ۶ گیگاهرتز نیست که پشتیبانی نکند. وقتی چنین مودمی خریداری کنید؛ میتوانید امروز سیمکارت اینترنت تیدیالتی روی آن انداخته و استفاده کرده و سال بعد سیمکارت ۴G و دو سال بعد سیمکارت ۵G و همینطور با توسعه و پیشرفت نسلهای موبایل در ایران، شما هم یک ارتقای نسل با همان مودم داشته باشید.
اما خرید یک مودم TDLTE گرانقیمت را صرفا به خاطر استفاده از اینترنت TDLTE در چند سال آینده توصیه نمیکنیم. بهویژه اینکه مودم شما فقط برای فرکانسهای رادیویی ۳۵۰۰ و ۳۷۰۰ در ایران ارائه شده باشد یا از سوی شرکتهای ارائهدهنده سیمکارت TDLTE لاک شده باشد و نتوانید سیمکارت نسل دیگر یا شرکت دیگری روی آن استفاده کنید.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.
با سلام، خیلی خیلی بعیده که تا ۵ سال دیگه رنگ ۵ جی رو ببینیم و از طرفی تهیه یک مودم ۵ جی در زمان حال اصلا مقرون به صرفه نیست، دلیلشم اینکه تکنولوژی خیلی سریع داره پیشرفت میکنه و مودم های جدیدتر با استانداردهای وای فای بهتر میاد تا ۵ سال دیگه، در نتیجه تهیه مودمی که مثلا وای فای ۱.۲ گیگابیتی داره یا لن ۱ گیگابیتی شاید امروز جذاب باشه ولی چند سال دیگه با اومدن مودم با لن ۲.۵ گیگابیت یا وای فای ۳.۶ گیگابیت که سرعت واقعی ۵ جی رو میتونه عملی کنه بدجوری تو ذوق میزنه و اون موقع باید به فکر مودم جدید و تحمل هزینه های بیشتر بود…
سلام
کاملا با نظر شما موافق هستیم و برای همین مودمی مانند هواوی B818 را پیشنهاد دادیم که هم قیمت نسبتا منقطی در بازار دارد و هم تا چند سال برای استفاده از اینترنت فورجی مناسب است.
با توجه به راهنمایی سایت شما و مطالبتون در این مورد بود که چند وقت پیش به ایرانسل پیشنهادی به ایرانسل ارسال کردم و گفتم که بهتره مودم هایی که فقط از TD-LTE پشتیبانی میکنن و fdd رو ساپورت نمیکنن به کاربرها نفروشین و فقط b612 بفروشین بهشون، چون باند تی دی ال تی ای فعلی اول اخر باید به نسل ۵ یا حتی ۴ اختصاص پیدا کنه و تی دی ال تی ای تکنولوژی به درد بخوری در اینده نخواهد بود در اون صورت اگه شما احساس کردید که دیگه نمیشه تی دی ال تی ای رو با باند فعلی ارائه کرد با خاموش کردن تی دی هم کاربرهای زیادی شاکی نمیشن چون سوئیچ میکنن روی FDD حداقلش اینه که مودم کاربرها اجر نمیشه گوش نکردن که نکردن تا حتی گفتم مودم های فعلی رو جمع کنید و b612 بدید و الباقی رو سر بگیرید تا کاربرهای زیادی ازتون شاکی نشن در این مورد، فقط جوابشون این بود که سرمایه گذاری زیادی شده روی تی دی و نمیشه این کارو کرد
حالاسرشون به سنگ خورد 🙂
آفرین … واقعا پیشنهاد منطقی و درستی است.
حالا هم امیدواریم ایرانسل بهترین تصمیم را در موقع خودش بگیرد و فقط به فکر سود و جیب و شرایط و مودمهای روی دستش باقی مانده نباشد و شرایط کاربر را هم در نظر بگیرد.