بررسی تخصصی مودم هواوی B818: زیبا، قوی، سریع، کاملا بهروز و با امکانات کامل
روزی که «علیرضا» پیامی برایم فرستاد و درباره خرید یک مودم ۴G یا ۵G رده بالا راهنمایی میخواست؛ اصلا تصور نمیکردم رد و بدل شدن چند پیام در تلگرام منجر به نوشتن مفصلترین بررسی تخصصی مودم سایت شبکهچی شود.
«علیرضا» دنبال یک مودم رده بالا و سریع برای کارهایش بود. میان خرید مودمهای هواوی B818 و ۵G CPE Pro 1 مردد مانده بود. من پیشنهاد دادم فکر خرید یک مودم ۵G را کنار بگذارد و در عوض یک مودم ۴G LTE رده بالا بگیرد. هنوز برای خرید مودمهای فایوجی در ایران زود است و مشخص نیست دقیقا چه زمانی کاربران عادی به این نسل اینترنت دسترسی پیدا میکنند و آن هم با چه مشخصات و شرایطی!
پیشنهاد من انتخاب از بین مودمهای هواوی B618 و B818 بود. چندین بار درباره مزایا و معایب، مشخصات، قیمت و گارانتی این دو مدل مودم صحبت کردیم و در نهایت با سبک و سنگین کردن همه جوانب؛ «علیرضا» تصمیم گرفت مودم هواوی B818 را از یک سایت فروشنده مودم خریداری کند.
«علیرضا» پیشنهاد داد وقتی مودم به دستش رسید؛ تجربه کاربری استفاده از آن و همینطور چند عکس از تست سرعت اینترنت را برایم بفرستد تا دیگر خوانندهها نیز بیشتر با این مودم آشنا شوند.
اما این دوست عزیز، دلسوزانه، علاقهمندانه و مسئولیتمدارنه، پس از مدتی یک بررسی مفصل و کامل، مملو از نکات ریز و جزئی ولی مهم از مودم هواوی B818 برایم فرستاد. حقیقتا اگر خودم میخواستم این مودم را از نزدیک بررسی کنم؛ نمیتوانستم این قدر دقیق و همراه با جزئیات کامل بنویسم.
بارها از «علیرضا» تشکر کردم و باز باید در اینجا خالصانه و خاشعانه سپاس ویژهای داشته باشم بابت زحمتی که برای آماده کردن این مطلب کشیدند. حتما آثار این زکات علم را در زندگی خواهند دید و برایشان آرزوی موفقیت داریم.
بیشتر از این شما را منتظر نگذارم و سراغ خواندن بررسی کامل و تخصصی مودم رده بالای هواوی B818 برویم:
مقدمه
مودم هواوی B818، در کلاس LTE Cat 19، آخرین نسل از سری مودمهای ۴g شرکت هواوی است که اواخر سال ۲۰۱۸ معرفی و در مارس ۲۰۱۹ عرضه جهانی شد و با وجود روی کار آمدن نسل پنجم شبکه تلفن همراه و تولید مودمهای ۵g (مثل HUAWEI 5G CPE Pro و HUAWEI 5G CPE Pro 2)، همچنان در خط تولید شرکت هواوی وجود دارد.
اگر به وب سایت هواوی گلوبال سر بزنید، متوجه میشوید که در حال حاضر مودم ۴g router 3 prime فقط در کشور استرالیا عرضه میشود و شما برای خرید این مودم، به وب سایت رسمی اپراتور optus یا vodafone ارجاع داده خواهید شد.
به طور معمول، مودمهای ۴g/5g توسط تولیدکننده اصلی به طور مستقیم به فروش نمیرسند؛ بلکه توسط اپراتورهای ارائهدهنده اینترنت همراه در هر کشور، با تعداد زیاد به شرکت سازنده سفارش داده شده و با لوگو و بعضا اسم جدید و حتی ویژگیهای شخصی سازی شده (مثل تغییر باندهای فرکانسی پشتیبانی شده توسط مودم، نصب فریمویر اپراتور سفارش دهنده بر روی مودم، lock مودم و …) با قیمتهای مختلف به دست مصرفکننده نهایی میرسند.
مودم b818 هم توسط اپراتورهای مختلف سفارشیسازی شده است؛ در نتیجه نسخههای متنوعی داره و دلیلی ندارد همه آنها مورد بررسی قرار بگیرند؛ چون ویژگیهای اصلی مودم در همه نسخهها یکسان است.
ولی به طور کلی این مودم در دو مدل ۲۶۰ و ۲۶۳ به بازار عرضه میشود. مدل B818-260 با نام Gigacube CAT 19 یا gigacube 1600 هم شناخته میشود که توسط اپراتور انگلیسی vodafone عرضه شده و مدل B818-263، با نام ۴g router 3 prime شناخته میشود.
در توضیح تفاوتهای این دو مدل باید به تعداد کمتر فرکانسهای پشتیبانی شده در مدل ۲۶۰، حذف پورت تلفن (RJ11) و وجود پورت usb در این مدل اشاره کرد (در بعضی سایتها تفاوتهایی مربوط به وایفای ذکر شده از قبیل فناوری MIMO 3×3 به جای MIMO 2×2 و قابلیت اتصال حداکثر ۳۲ کاربر به طور همزمان به وایفای به جای ۶۴ نفر).
مودمی که من در اختیار دارم، توسط اپراتور استرالیایی اپتیوس (optus) عرضه شده و جزو معدود مودمهای رده بالای ۴g/5g وارد شده به ایران است که توسط واردکنندههای غیر رسمی و در تعداد انگشت شمار وارد شده و به طبع، گارانتی هم ندارد.
آنباکس مودم
ابتدا لازم است یه نکته را یادآوری کنم. تمام مودمهای هواوی دارای secure label روی محل بازگشایی جعبه هستند. یعنی یک برچسب مخصوص دارند که برای باز شدن درب جعبه، الزاما باید اونو پاره کرد و اگر مخدوش باشد، خیلی راحت میشود فهمید که جعبه باز شده و پلمپ نیست. به این نکته هنگام خرید توجه کنید.
البته اکثر اپراتورهای ایرانی برای اینکه خودشان مودمها را شخصیسازی و لاک کنن، بعد از گرفتن مودمها به صورت پیشفرض کارخانه، پلمپ محصولات را باز میکنند و تغییرات دلخواهشان را اعمال میکنند و بعد دوباره به جعبه برمیگردانند.
اما داخل جعبه مودم هواوی B818 چه چیزهایی هست؟
یک دستگاه مودم B818-263
آداپتور
دفترچه راهاندازی سریع
کابل شبکه اترنت
کابل تلفن
کارت گارانتی
در وبسایت هواوی مورد ۴ و ۵ و ۶ اختیاری ذکر شده (یعنی میتواند در جعبه وجود نداشته باشد). در مورد مودم پیش روی من، ۴ مورد اول در جعبه موجود بود ولی خبری از کابل تلفن و کارت گارانتی هواوی یا اپتیوس نبود.
طراحی و ظاهر مودم
طول: ۱۰.۳ سانتی متر
عرض: ۱۰.۳ سانتی متر
ارتفاع: ۲۲.۵ سانتی متر
وزن: ۶۱۴ گرم
طراحی مودم واقعا چشم نواز است. رنگ سفید یخچالی و ظاهر مدرن و مینیمالیستی دارد (البته اگه تعداد زیاد چراغهای وضعیت مودم رو فاکتور بگیریم). برعکس چیزی که در تصاویر به نظر میرسد، طراحی کامپکت و جمع و جوری دارد و وزن حدود نیم کیلویی آن گویای این است که با محصول بزرگ و سنگینی سروکار نداریم.
طراحی مکعبی شکل نسل قبلی یعنی B618 را به ارث برده، با این تفاوت که گوشهها کمی انحنای بیشتری پیدا کردند. طول و عرض ۸ میلیمتر و ارتفاع ۱۷ میلیمتر بیشتر شده است.
رنگش کمی سفیدتر شده و لوگو هواوی حذف شده و فقط به صورت نوشته در جلوی آن وجود دارد. همینطور نوشتههای روی دکمهها تبدیل به لوگوی معادلشان شدند. مثلا دکمه WPS به شکل آیکون Smart Home درآمده (پروژه خانه هوشمند هواوی). ضمنا پورتهای LAN و LAN/WAN از رنگ آبی به خاکستری تبدیل شدند و آداپتور از رنگ مشکی به رنگ سفید تبدیل شده، همینطور خبری از پورت USB نیست.
جنس بدنه از پلاستیک است و پایه مودم با یک نوار از جنس لاستیک پوشیده شده تا از لیز خوردن روی سطوح جلوگیری شود. بدنه اثرانگشت را به خودش جذب نمیکند ولی مشابه چیزی که در B612 داشتیم، مستعد جذب لکه و خط و خشهای ریز هست که خیلی سخت از بین میرود.
با در دست گرفتن مودم متوجه میشوید که اجزای داخل آن به بدنه به خوبی چسبیدن و شل و ول نیستند، ولی اینطور حس میشود که داخل بدنه فضای خالی زیادی وجود داره و اینکه جنس بدنه میتوانست بهتر باشد.
البته از یک مودم با آنتنهای داخلی بیش از این هم انتظار نمیرود؛ چون جنس و ضخامت بدنه باید به گونهای باشد که در آنتندهی تاثیری نگذارد. به طور کلی با وجود اینکه در دست حس اسباببازی رو القا میکند و نه یک محصول پریمیوم، ولی به اندازه کافی بدنه مقاومی دارد.
چراغهای وضعیت و درگاهها
همونطور که اشاره کردم، تعداد زیاد چراغهای وضعیت در جلوی دستگاه، کمی از زیبایی آن کاسته که البته طراحان هواوی متوجه این موضوع شدهاند و در نسل جدید مودمهای این شرکت فقط ۳ چراغ وضعیت در جلوی آنها تعبیه شده است.
این ۸ چراغ از پایین به بالا شامل موارد زیر میشوند:
مود (Mode)
به رنگ سبز= متصل به اینترنت از طریق پورت WAN
ثابت به رنگ سبزآبی= متصل به شبکه ۴G
ثابت به رنگ آبی= متصل به شبکه ۳G
ثابت به رنگ قرمز= عدم اتصال به شبکه
وایفای (WiFi)
ثابت به رنگ سبز= وایفای روشن
چشمک زن سریع به رنگ سبز= در حال اتصال یک دستگاه به وایفای از طریق wps/hilink
چشمک زن آهسته به رنگ سبز= یک دستگاه hilink آماده اتصال به وایفای وجود دارد
خاموش= وایفای خاموش
LAN/WAN
ثابت به رنگ سبز= پورت lan/wan به یک دستگاه lan یا یک پورت ethernet متصل است
چشمک زن به رنگ سبز= درحال انتقال دیتا از طریق پورت lan/wan
خاموش= عدم اتصال
وضعیت (status)
ثابت به رنگ سبز= متصل به شبکه
چشمک زن به رنگ سبز= درحال آپدیت فریمویر (firmware) مودم
خاموش= عدم اتصال به شبکه
پاور (Power)
ثابت به رنگ سبز= مودم روشن است
خاموش= مودم خاموش است
سه چراغ برای نمایش میزان آنتندهی:
ثابت به رنگ سبز= تعداد بیشتر، آنتن دهی قویتر
چراغهای آنتندهی، بالای دکمه wps/hi و بقیه چراغها، پایین این دکمه قرار گرفتند. برای اتصال دستگاههای دارای وایفای یا دستگاههای خانه هوشمند هواوی (hilink devices) به مودم بدون نیاز به وارد نمودن SSID و رمزعبور تعیین شده برای مودم، چند ثانیه دکمه wps/hi را میگیریم و بعد رها میکنیم. مدت زمان انتظار مودم برای اتصال ۲ دقیقه است.
در پشت مودم، پورتها از پایین به بالا:
درگاه شارژ DC = جهت اتصال آداپتور استاندارد هواوی با خروجی ۱۲ ولت ۲ آمپر
پورت تلفن RJ11 = برای اتصال یک تلفن به مودم با استفاده از کابل تلفن برای برقراری تماس از طریق سیم کارت
پورت LAN/WAN گیگابیتی = برای اتصال کابل اترنت جهت ارسال اینترنت به دستگاههای متصل از طریق LAN یا دریافت اینترنت از یک مودم دیگر از طریق WAN
پورت LAN گیگابیتی = برای اتصال کابل اترنت جهت ارسال اینترنت به دستگاه های متصل از طریق LAN
دو پورت TS-9 محافظت شده با درپوش = برای اتصال دو عدد آنتن خارجی از نوع TS-9 به مودم و افزایش گیرندگی سیگنال
همچنین دکمه روشن/خاموش در پشت مودم و پایین پورت TS-9 قرار گرفته است.
پایین مودم (زیر مودم) شاهد برچسب مشخصات مودم به همراه کلید ریست فکتوری و اسلات سیم کارت با اندازه میکرو(اندازه متوسط) محافظت شده با درپوش هستیم. اطلاعاتی مانند مدل، نام شبکه وایفای، رمزعبور پیشفرض وایفای، آدرس آیپی دسترسی به پنل مدیرتی، پینکد WPS و اطلاعات بسیار دیگری را میبینیم.
توجه کنید: برای دسترسی به اجزای داخلی مودم جهت تعمیرات، باید پیچهایی که زیر نوارهای لاستیکی در پایه مودم پنهان شدند رو باز کنید. یک برچسب کوچک روی یکی از این نوارها وجود دارد که در صورت باز کردن نوار لاستیکی، کنده میشود و دسترسی به پیچها امکانپذیر میشود. در نتیجه مخدوش بودن یا عدم وجود این برچسب نشان از دسترسی به پیچها و احتمالا تعمیر و دستکاری مودم دارد.
باندهای فرکانسی پشتیبانی شده
B818-263(4g router 3 prime):
۴G LTE: B1/3/5/7/8/20/28/32/38/40(2300~2390MHz)/41/42/43
۳G UMTS: B1/5/8
B818-260(gigacube cat 19): B1/3/7/8/20/28/32/38/42
شما میتوانید با استفاده از عکس بالا (منبع) مقادیر ذکر شده را به Mhz تبدیل کنید تا متوجه شوید کدام باندهای رادیویی از نوع TDD (اینترنت ثابت) و کدام باندها از نوع FDD هستند.
سه اپراطور اصلی ایران به شکل زیر فرکانس های FD-LTE خودشون را ارائه میکنن:
hamrah e avval(MCI): B3(1800Mhz)/B7(2600Mhz)
irancell(MTN Irancell): B3(1800Mhz)/B7(2600Mhz)
rightel: B3(1800Mhz)/B1(2100MHz)
و دو اپراطور اصلی TD-LTE یا همون اینترنت ثابت:
irancell(MTN Irancell): B42(3500Mhz)
mobinnet: B42(3500Mhz)
در نتیجه، هم مدل ۲۶۳ و هم ۲۶۰، از باندهای فرکانسی مورد استفاده در ایران پشتیبانی میکنند و میتوان هم از اینترنت ثابت TDD استفاده کرد و هم اینترنت همراه FDD.
سرعت تئوری
این مودم در رده LTE Cat 19 قرار دارد. یعنی سرعت دانلودی معادل ۱.۶ گیگابیت یا ۲۰۰ مگابایت بر ثانیه دارد. البته این سرعت مربوط به سرعت دانلود است و سرعت آپلود این مودم در رده LTE Cat 13 قرار دارد که معادل ۱۵۰ مگابیت یا ۱۸.۷۵ مگابایت بر ثانیه میشود. باید بدانیم همه این مقادیر به صورت تئوری و در شرایط آزمایشگاهی بدست آمدند و قرار نیست یک کاربر واقعا به این سرعتها برسد.
با این سرعتها، میتوانیم بگوییم هواوی B818 سریعترین مودم ۴G LTE وارد شده به ایران است.
تست سرعت مودم به صورت عملی
مقادیر ذکر شده بالا، در شرایط آزمایشگاهی و ایدهآل بدست آمدند. حتی در مجهزترین شهرهای دنیا هم با پیشرفتهترین زیرساختهای ۴G نمیتوان به این مقادیر رسید؛ چون در زندگی واقعی عوامل مختلفی روی سرعت اینترنت و گیرندگی سیگنال تاثیر میگذارند و سرعت به مراتب کمتری بدست میآید.
من سعی کردم در شرایط واقعی، سرعت اینترنت را با استفاده از این مودم تست کنم.
تست سرعت، در منطقه پوشش داده شده توسط اینترنت ۴.۵G ایرانسل و همراه اول و اینترنت ثابت ایرانسل انجام گرفت (طبقه سوم از یک ساختمان ۵ طبقه). چندین تست در زمان شلوغی شبکه و چندین تست هم در یک زمان خلوت بین ساعت ۲ بامداد تا ۷ صبح در روزهای مختلف انجام دادم. برای گرفتن این تستها از ابزار speedtest و در حالت multi connections استفاده کردم.
مودم در بهترین نقطه از ساختمان از لحاظ گیرندگی سیگنال قرار گرفت که برای ایرانسل، کنار پنجره اتاقِ نزدیک به خیابان و برای همراه اول دقیقا در مرکز خانه (سالن پذیرایی) قرار داشت. پس برای استفاده از کل پهنای باندی که در اختیارتون قرار گرفته، به این نکته توجه داشته باشید که برای هر اپراطور آنتندهی متفاوت خواهد بود و باید جداگانه بررسی کنید.
همچنین در تستها متوجه شدم قرار گرفتن مودم در بعضی از نقاط خونه، سرعت اینترنت رو به نصف یا کمتر کاهش میداد در حالیکه با بهترین نقطه از لحاظ آنتندهی، فقط دو متر فاصله داشت! برای بررسی آنتندهی، از ابزار هواوی برای سنجش کیفیت سیگنال در نرمافزار smart app استفاده کردم که بعدا به آن خواهم پرداخت.
همچنین برای مقایسه، به طور همزمان با یک آیفون X هم تست سرعت گرفتم که در رده LTE Cat 12 قرار دارد و دارای فناوری MIMO 4×4 و ۲CA (تجمیع فرکانس دو گانه) است. نتایج تستهای سرعت را در زیر مشاهده میکنید:
اینترنت ایرانسل، زمان خلوت، تست مودم
میانگین سرعت: دانلود ۹۰ مگابیت، آپلود ۴۰ مگابیت
اینترنت ایرانسل، زمان خلوت، تست آیفون
میانگین سرعت: دانلود ۷۰ مگابیت، آپلود ۴۰ مگابیت
اینترنت همراه اول، زمان خلوت، تست مودم
میانگین سرعت: دانلود ۷۰ مگابیت، آپلود ۳۰ مگابیت
اینترنت همراه اول، زمان خلوت، تست آیفون
میانگین سرعت: دانلود ۸۰ مگابیت، آپلود ۴۰ مگابیت
اینترنت ثابت ایرانسل، زمان خلوت
میانگین سرعت: دانلود ۳۲ مگابیت، آپلود ۸ مگابیت
تست سرعت مودم با استفاده از برنامه IDM در حالت ۴G و ۳۲ connections و سرور داخلی
اینترنت همراه ایرانسل:
اینترنت همراه اول:
اما در پیک شلوغی شبکه، میانگین سرعت اینترنت در تمامی مقادیر، کمتر از نصف بود. مثلا میانگین سرعت اینترنت همراهِ ایرانسل( fd-lte یا اینترنت موبایل خودمان)، ۴۰ مگابیت برای دانلود و ۱۶ مگابیت برای آپلود بدست آمد.
در توضیح اینکه چرا سرعت مودمی در رده LTE Cat 19 با سرعت آیفون X در رده LTE Cat 12 تقریبا یکسان درآمد، باید بگویم متاسفانه نه در آیفون و نه در مودم، تجمیع فرکانس(CA) رخ نداد و به طور کامل deactive بود.
چون احتمالا در محدوده چند دکل از یک اپراطور نبودم یا اینکه اجازه دسترسی به بیش از یک دکل از طرف اپراتور مربوطه داده نشد.
به صورت تئوری، وقتی هر دو دستگاه که از یک فناوری میمو یعنی MIMO 4×4 بهره میبردند، باید نتایج مشابهی را ارائه بدهند. حتی در حالت ۲CA هم تفاوتی ایجاد نمیشد؛ چون ردههای LTE Cat 11 و LTE Cat 12 دارای فناوری ۲CA هستند (مثل مودم B618). اما تفاوت B818 با آنها زمانی آشکار میشود که به بیش از دو دکل متصل باشد؛ یعنی ۳CA و ۴CA.
تست وایفای
وایفای ۴ یا ۸۰۲.۱۱n (فرکانس کاری ۲.۴ گیگاهرتز) و وایفای ۵ یا ۸۰۲.۱۱ac (فرکانس کاری ۵ گیگاهرتز) به ترتیب سرعتی معادل ۳۰۰ مگابیت و ۸۶۷ مگابیت بر ثانیه دارند تا این مودم در وایفای از رده AC1200 باشد.
همچنین قابلیت MIMO 2×2 در هر دو باند رادیویی، کاری مشابه MIMO 4×4 برای اتصال مودم به دکل انجام میدهد. از ۴ آنتن داخلی مجزا برای وایفای اختصاص یافته؛ ۲ آنتن برای باند ۲.۴ گیگاهرتز و ۲ آنتن هم برای باند ۵ گیگاهرتز است.
هر دستگاه برای اتصال به وایفای، ۲x۲ نقطه اتصال برقرار میکند. به این صورت، سرعت و پایداری وایفای افزایش خواهد یافت. همینطور میشه برای هر آنتن وای فای، یک ssid مجزا تعریف کرد. یعنی همزمان ۴ وای فای بطور مجزا. از طرفی تا ۶۴ کاربر میتوانند همزمان به وایفای متصل شوند البته بصورت تئوری.
یکی از قابلیتهای کاربردی وایفای مودم B818 این است که به طور خودکار با توجه به فاصله دستگاه تا مودم، از باند ۵ گیگاهرتز به ۲.۴ گیگاهرتز و برعکس، سوییچ میکند.
برای مثال دستگاهی که به باند ۵ گیگاهرتز متصل هست با دور شدن از مودم و ناپایدار شدن کانکشن، مودم اتصال آن کاربر را به باند ۲.۴ گیگاهرتز سوییچ میدهد تا خط دهی وایفای افزایش پیدا کند. همونطور که میدانید باند ۵ گیگاهرتز علیرغم سرعت بالاتر، محدوده کوچکتری را پوشش میدهد.
البته میشود برای هر باند رادیویی یک نام شبکه (SSID) مجزا تعریف کرد و دو وایفای مجزا داشت. همچنین قابلیت تعریف وایفای مخصوص میهمان هم دارد که محدودیتهای مشخصی برای آن تعریف میشود.
با وجود موانع فیزیکی و تداخل سیگنالهای متعدد وایفایهای همسایه، برد وایفای ۵ گیگاهرتز بالای ۱۰ متر و وایفای ۲.۴ گیگاهرتز بالای ۱۵ متر به صورت تخمینی، جوابگو هست و به راحتی در یک ساختمان ۱۳۰ مترمربعی قابل استفاده است.
پنل کاربری و راهاندازی مودم
کار با این مودم خیلی راحت و برای راه اندازی آن، کار خاصی نیاز ندارد. کافی است سیمکارت اپراتور را داخل دستگاه قرار دهید (حتما قبل از قرار دادن سیمکارت، مودم را خاموش کنید).
بعد با استفاده از یک گوشی موبایل، QR Code درج شده زیر مودم را اسکن کنید و به جای وارد کردن رمزعبور پیشفرض وایفای به صورت دستی، اجازه بدهید پروفایل مشخصات وایفای روی گوشی شما نصب شود (مثل SSID و Password) و تمام! شما به اینترنت متصل شدید.
مودم به صورت خودکار تنظیمات مربوط به اینترنت سیمکارت را دریافت و نصب میکند و نیازی به تنظیم APN نیست.
بعد از اولین اتصال به مودم و باز کردن مرورگرتان، صفحه change wifi password و change login password برای شما ظاهر میشود که میتوانید رمزعبور هر دو را یکسان انتخاب کنید ولی بهتر است این کار را نکنید.
از این به بعد برای انجام تنظیمات و استفاده از آپشنهای مودم، باید یا نرمافزار مخصوص خانه هوشمند هواوی را روی گوشیتام نصب کنید (در اندروید به نام AI Life و در iOS به نام Smart Home) یا اینکه با استفاده از مرورگرتان به آدرس IP درج شده در زیر مودم (۱۹۲.۱۶۸.۸.۱) مراجعه کنید و وارد پنل تنظیمات شوید. در هر دو حالت، از رابط کاربری ساده و روان مودم لذت خواهید برد.
چون نمیخواهم این مقاله بیش از حد طولانی و از حوصله خارج شود؛ در یک مقاله جداگانه به طور مفصل پنل کاربری مودم را با تصاویر و به صورت گام به گام بررسی کردیم.
فقط لازم است اشاره کنم تنظیمات و آپشنهای مدلهای مختلفِ این مودم، با هم متفاوت هستند و لزوما نباید همین موارد نمایش داده شده در تصاویر بالا وجود داشته باشند. مثلا این مودمی که در اختیار من است (optus)، پورت تلفن (rj11) کاملا غیرفعاله و با وجود اینکه از لحاظ سختافزاری از سرویسهای CS ،VoIP و VoLTE پشتیبانی میکند و تنظیمات مربوط به آن در فریمویروهای پیشفرض هواوی وجود دارد ولی از پنل تنظیمات فریمویر اپتیوس حذف شده و غیرفعال است.
به طور کلی بهترین و کاملترین نسخه فریمویر مربوط به خود شرکت هواوی هست و دیگر نسخهها انتظار میرود با توجه به امکاناتی که اپراتور عرضه میکند؛ محدودیتهایی را داشته باشند.
اپلیکیشن Smart Home یا AI Life
اپهای Smart Home برای آیفون و AI Life برای اندروید عرضه شدند که محیط کاربری یکسانی دارند. این برنامه برای مدیریت سیستمهای خانه هوشمند هواوی توسعه پیدا کرده و با آن میشود تمام دستگاههای ساخت این شرکت که از پروژه خانه هوشمند هواوی پشتیبانی میکنند را مدیریت کرد. در نتیجه، این قسمت برای بقیه کسایی هم که مودم و روترهای هواوی دارند، به درد میخورد.
اکثر تنظیمات کاربردی پنل کاربری (تنظیمات)، در این نرم افزار هم گنجانده شده و کار با مودم را خیلی راحت کرده است. هواوی در طراحی بخش نرمافزاری مودمهای خود واقعا خوب عمل کرده و رابط کاربری پنل تنظیمات و نرمافزار Smart Home به دور از پیچیدگی، با رابط کاربری ساده و روان، در عین حال تمام تنظیمات و قابلیتهایی که یک مودم ۴G رده بالا باید داشته باشه را درون خودش جا داده است.
نکته: در صورت روشن بودن فیلترشکن، برنامههای فوق قابل استفاده نیست.
البته برنامه قدیمیتری با نام Huawei Hilink، هم برای آیفون و هم اندروید وجود دارد که میتوانید از آن هم استفاده کنید. اما به دلیل این که اپلیکیشن Smart Home نسخه بهروزرسانی شده هایلینک به حساب میآید، لزومی ندیدم که به بررسی آن بپردازم.
آیا ارزش خرید دارد؟
این مودم در حال حاضر در بازارهای جهانی با قیمتی حدود ٢۵٠ دلار خرید و فروش میشود. این در حالی است که در ابتدای عرضه آن، قیمتی ۵٠٠ دلاری داشته است.
با توجه به عقبماندگی بازار ایران، احتمالا حالا حالاها این مودم را با تعداد انبوه در بازار نخواهیم دید. ولی شاید انگشت شمار بشود چنین مودمهایی با فناوری بهروز را به صورت نو یا استوک پیدا کرد. هر چند منظور از «بهروز» در بازار ایران، فناوری مربوط به دست کم دو سال پیش هست؛ اون هم با قیمتهایی چند میلیون بالاتر از قیمت واقعی!
برای جواب به این سوال، باید ابتدا رقبای b818 در بازار ایران را بررسی کنیم.
در حال حاضر وضعیت بازار مودم به قدری آشفته هست که مودمی مثل هواوی B612 با فناوری ۶ سال پیش، بهترین گزینه خرید بین مودمهای رومیزی ۴g/5g به حساب میآید؛ یکی از معدود مودمهای بازار که از MIMO 4×4 پشتیبانی کرده و در رده LTE Cat 6 قرار دارد.
گزینه بعدی که ارزش خرید بالایی داره و اخیرا در تعداد بالا وارد کشور شده (توسط گارانتی idh)، مودم هواوی B618 هست که در رده LTE Cat 11 قرار دارد و حدود ۴ سال پیش معرفی شده است. گزینه بعدی هم که به سختی میتوانید در بازار پیدا کنید با ریسک بالای دست دو بودن، همین مودم B818 هست.
در نهایت هم چند مدل جدید از مودمهای ۵G رومیزی شاید بتونید توی بازار پیدا کنید (مثل Huawei 5G CPE pro) با قیمتهای نجومی (و مشابه b818 با ریسک دست دو بودن) که خوب با توجه به عدم فراگیری سراسری نسل پنجم شبکه های مخابراتی و اینترنت همراه در ایران، به هیچ عنوان خریدشان ارزش ندارد.
اگر قیمتها رو چک کرده باشید، قیمت B612 حدود ۴.۵ میلیون تومان و B618 حدود ۶.۵ میلیون تومان به فروش میرسند. B818 هم به دلیل کمیاب بودن، با هر قیمتی به فروش میرسد ولی برخی واردکنندگان غیر رسمی، با برچسب قیمتی بین ۸.۵ تا ۹ میلیون تومان میفروشند.
با وجود برچسبهای قیمتی بسیار بالا و اختلاف قیمت حدود ۲ میلیون تومانی، به نسبتِ قیمتِ کل، به نظر میرسد در نهایت برای خرید، خود مودمها تعیین کننده باشند نه قیمتشان.
از یک طرف مودم B612 را داریم بدون قابلیت CA در عمل (به دلیل MIMO نصفه در این حالت)، وایفای ضعیف و قدیمی سری n (باند ۲.۴ گیگاهرتز)، پردازنده ضعیف و ریسک دست دوم و لاک بودن به دلیل توقف تولید شدن از ۴ سال پیش؛ ولی با پشتیبانی از باندهای فرکانسی متعدد از جمله باند ۴۲ برای اینترنت ثابت به عنوان یک امتیاز مثبت.
از طرف دیگر، مودم رده بالای B618 را داریم با پشتیبانی از ۲CA، وایفای قدرتمند AC1500، پورت USB و گارانتی معتبر؛ ولی عدم پشتیبانی از باندهای فرکانسی متنوع از جمله باند ۴۲ برای اینترنت ثابت، یک امتیاز منفی براش به حساب میآید.
در نهایت میرسیم به مودم B818 با پشتیبانی از ۴CA، پردازنده قدرتمند، فناوری و امکانات بهروز و باندهای فرکانسی پشتیبانی شده بسیار بیشتر از B612، از جمله باند ۴۲؛ اما با قیمت بالا، عدم وجود پورت USB و بدون گارانتی رسمی تا این لحظه (ریسک استوک بودن).
سخن آخر
مودم B818 یک مودم زیبا، سریع، بهروز و با کیفیت است. با رابط کاربری ساده و روان، در عین حال کامل و با امکانات متعدد. با پشتیبانی از همه فرکانسهای رایج، هرجا و با هر سیمکارتی میتوانید از آن استفاده کنید.
شاید مقداری برای نظر دادن زود باشد ولی بعد از دو ماه استفاده از مودم، خیلی راضی هستم و مشکلی با آن نداشتم.
مشکل داغ کردن به هیچ وجه ندارد و بعد از ساعتها دانلود با حداکثر سرعت، افت سرعت پیدا نمیکند. همینطور، کاملا بیصدا است. به این خاطر میگویم که برخی مودمها نویزی با فرکانس خیلی بالا تولید میکنند (شبیه به سوت) که در دراز مدت باعث سردرد میشود.
البته گاهی اوقات در سرعتهای بالای ۵٠ مگابیت و با دقت زیاد تو سکوت مطلق، میشود نویز خیلی کمی با فرکانس متوسط از مودم شنید که به نظرم طبیعی است. آنتندهی وایفای کاملا راضیکننده است؛ به جز برخی مواقع که کمتر از حالت عادی میشود. همینطور آنتندهی شبکه تلفن همراه (۴g) در مودم، همیشه بیشتر از گوشیهای تلفن همراه مثل آیفون X است.
پورتها با ظرافت زیاد ساخته شدند به این صورت که سیمکارت و کانکتورهای مختلف، کاملا داخل جای خود چفت میشوند.
به طور کلی، به نظرم محصول با کیفیتی است و فارغ از قیمت، به شما پیشنهاد خریدش را میکنم.
اگر …
یک کاربر حرفهای و پر مصرف هستید که سرعت اینترنت از همه چی مهمتر است
سیگنالدهی شبکه تلفن همراه در منطقه شما کم است
ویدیو استریم میکنید و network sharing انجام میدهید و سرعت وایفای برایتان اهمیت دارد
تعداد زیاد دستگاه برای اتصال به وایفای دارید و برد وایفای مهم است
به ظاهر مودم اهمیت میدهید
راهاندازی سریع و کاربری ساده به دور از پیچیدگی برایتان ملاک است
میخواهید بدون محدودیت از تمامی سیمکارتها و شبکههای تلفن همراه بهره ببرید
میخواهید در عین سادگی، به طور کامل مودمتان و کاربران متصل به مودم را مدیریت کنید
بهروز بودن مودم مهم است
یک مودم پر از امکانات متعدد نیاز دارید
میخواهید یک بار، ولی درست پولتان را خرج کنید که تا مدتها نیازی به مودم ۴g رومیزی جدیدی نداشته باشید
خرید مودم B818 هواوی را پیشنهاد میکنم.
اما اگر…
نمیخواهید زیاد خرج کنید
نیاز به پورت USB برای به اشتراک گذاری پرینتر و هارد اکسترنال دارید
نیاز به وایفای سریعتری دارید
داشتن گارانتی رسمی برایتان مهم است
خرید مودم B818 هواوی را پیشنهاد نمیدهم.
و در آخر، اگر در منطقهای زندگی میکنید که در محدوده سه دکل یا بیشتر قرار ندارید (جهت اتصال ۳CA و ۴CA) و در صورتی که بهروز بودن مودم خیلی برایتان ملاک نیست و قرار نیست هیچ وقت از اینترنت ثابت استفاده کنید، پیشنهاد میدهم به جای این مودم، هواوی B618 را با گارانتی رسمی خریداری کنید.
چون از لحاظ سرعت شبکه تلفن همراه، هیچ تفاوتی با هم در حالت ۲CA و deactivated CA نخواهند داشت. با وجود قدیمیتر بودن و طبعا امکانات کمتر، ولی در عوض ٢ میلیون تومان هزینه کمتر میدهید و ضمن اینکه میتوانید از درگاه USB لذت ببرید.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.
ممنون عالی بود
فقط دو تا سوال دارم، تو اون جدول باند و فرکانس منظور از SDL چیه؟ چجور اینترنتیه؟
و اینکه تو مشخصات گوشی های فایو جی میزنه sa/nsa منظور چیه؟
سلام این مودم ها vpn ساپورت میکنن ؟
سلام
بله مودمهایی در این سطح قابلیت تنظیم وی پی ان روی خودشان را دارند
سلام
این مودم تی دی ال تی هم ساپورت میکنه؟
سلام بله پشتیبانی میکند
سلام،
خیلی ممنون از توضیحات عالی.
آیا این مودم بین td lteو ۴ جی به صورت اتوماتیک و بر اساس بهترین سرعت سوییچ میکند؟ و یا به تنظیمات دستی نیاز هست؟
سلام دوست عزیز
مودمهای پیشرفته به طور خودکار بهترین باند رادیویی و سرعت و تنظیمات شبکه را پیدا کرده و روی آن قفل میکنند ولی مودمهای رده پایین بیشتر نیاز دارند به طور دستی تنظیم شوند که مثلا همیشه روی یک باند رادیویی باشند یا فقط به شبکه ۴G متصل شوند
سلام.
این مودم رو از کجا میتونم خرید کنم؟
هیچ جا نیست !
سلام دوست عزیز
دورهای وارد ایران شد و دوباره نایاب شد
باسلام.
لطفا بفرمایید باتوجه به تجربه و تخصص شما بین مودم b818 و مودم zte mc801a کدام را پیشنهاد میدهید؟
همچنین مودم zte آیا تجمیع فرکانس را مانند مودم هوآوی ca4 انجام میدهد و یا اینکه پایین تر است.
مورد استفاده هم در شرکت است با حدود حداکثر ۲۰ کاربر
سلام
مودم B818 در رده ۴G LTE با حداکثر سرعت ۱.۶ گیگابیت است
اما مودم mc801a اصلا ۵G و با یکی از بهترین مودمهای ۵G که اسنپدراگون X65 است و وایفای ۶ دارد. از همهنظر سرتر از B818 است و میتوانید در آینده سرعت اینترنت و وایفای بیشتر و بالاتری به شما بدهد.
حاجی دسخوش ینی
الان بهترین مودم تو بازار(یا خارج) همین زی تی ای هستش
بعد اینا تی دی ایه ایرانسل و مبین نت رو کاملا ساپورت میکنن دیگه
میخوام سیم کارت td-lte ایرانسل بگیرم به این مودم میخوره؟ به نظر شما مقرون به صرفه ترین مودم برای استفاده از سیم کارت td-lte ایرانسل آیا مودم i60 هست یا خیر؟
سلام
مودم هواوی B818 از اینترنت و سیمکارت TD-LTE پشتیبانی میکند.
مودمهای TD-LTE ارزانتری نسبت به i60 برای استفاده از اینترنت TD-LTE هست ولی مزیت i60 سرعت و پشتیبانی از ۴G است.
سلام این مدل مودم با گارانتی در سایت دیجی کالا به قیمت ۶ ملیون تومن موجود شده بنظر شما قابل اطمینان است و ارزش خرید دارد؟
دوست عزیز سلام
پیشنهاد ما این است اصلا نخرید
استوک این مودم هم در بازار ایران حدود ۱۰ میلیون به بالا بوده؛ حالا چطور مدل آکبند با این قیمت بسیار ارزان و حتی ارزانتر از سادهترین مودمهای رومیزی به فروش میرسد
مشکوک است
سلام
در صورتی که این مودم تهیه بشود، چطور میتوان آن را در شبکه کشور رجیستر کرد و از آن استفاده کرد؟
آیا می توان به راحتی روی آن سیم کارت lte یا همراه گذاشت؟
با تشکر
باسلام.آیا توانایی این مودم در شبکه تهران بیشتر از مودم b628 است که به تازگی در مودم مارت موجود شده است؟
یک سوال دیگمم این است که برای یک فضای ۱۲۰ متری که ۴ اتاق دارد خرید کدام مودم را پیشنهاد می دهید از بین مودم های زیر:
۱- b818(که همه مودم های بازار استوک و آنلاک شده اپراتوری و قیمت حدود ۹ میلیون تومان)
۱- b628(که به گفته فروشنده(مودم مارت) پلمپ کارخانه است و قیمت حدودی ۷ میلیون تومان)
۱- Netgear Nighthawk M2(که آنلاک شده اپراتوری است ولی کار نکرده و قیمت حدودی ۹.۵ ملیون تومان)
تعداد دستگاه ها هم نهایتا۱۲ دستگاه بصورت wifi و lan می باشد.
عنایت کنید و با توجه به تخصص خودتان راهنمایی بفرمایید؟
سلام دوست عزیز
۱- برای مصارف دسکتاپ و دفتر کار و محیطهای بزرگ که چند نفر و دستگاه قرار است به مودم وصل شوند؛ اصلا سراغ گزینه مودم همراه نروید. مودمهای رومیزی قدرت پردازنده بیشتری دارند و از قابلیتهایی مانند درگاه لن بیشتر و سرعت بیشتر یا کانکتور آنتن خارجی برخوردار هستند و بهتراند. بنابراین گزینه M2 را کنار بگذارید.
۲- از نظر مشخصاتی مودم B818 بهتر از مودم B628 است. هم سرعت اینترنت و پردازنده و هم تعداد درگاهها و باندهای فرکانسی و سایر موارد … اما به این معنی نیست که B628 نیاز شما را تامین نمیکند یا اینکه مودم بدی است. به ویژه قیمت ۲ میلیون تومان اختلاف آن بسیار مهم است و تاثیرگذار در تصمیمگیری!
اگر میخواهید خیالتان راحت باشد B818 را بخرید و در غیر این صورت B628 میتواند احتمالا نیاز شما را تامین کند
با سلام من از این مودم خریدم ولی نمیدونم مشکلش چیه که سرعتش پایینه در واقع رده گوشی من که که cat 12 هست سرعتش از این بیشتره با نرم افزار lte watch نگاه هم کردم چیزی متوجه نشدم
سلام برای افزایش قدرت سیگنال، بهتره چه مدل آنتنی (outdoor) برای این مودم خریداری بشه?
درود، راهی هست که در مودم b818 تجمیع فرکانس صورت بگیره؟