آموزش

چگونه روترمان را در این روزهای داغ تابستان خنک نگه داریم؟

در چله تابستان به سر می‌بریم و گرمای هوا روی هر دستگاه الکترونیکی از جمله مودم‌ها و روترها تاثیرگذار است و باعث کاهش سرعت و کارایی یا خرابی‌شان می‌شود. 

در برخی از استان‌های مرزی و جنوبی کشور گرمای هوا به بیش از ۵۰ درجه رسیده است؛ به‌طوری‌که ادارات فقط تا ظهر باز هستند و به مردم توصیه می‌کنند از خانه خارج نشوید. در این شرایط؛ طبیعی است که دستگاه‌های شبکه مانند مودم‌ها، روترها، دستگاه‌های ذخیره‌سازی NAS و غیره به خوبی کار نکنند و بیش از حد داغ شوند. در شبکه‌های اجتماعی چندین کاربر گزارش دادند که روترشان از کار افتاده است یا به درستی کار نمی‌کند. 

خنک نگه داشتن روترها در همه روزهای سال ضروری است اما به نظر می‌رسد این روزها باید بیشتر هوای روترهای بی‌سیم یا مودم‌های ADSL را داشته باشیم وگرنه از وای‌فای و اینترنت خبری نخواهد بود. در ادامه ده راه‌کار سریع و ساده خنک‌سازی روترها را پیشنهاد می‌کنم:

۱ – در اولین گام، مودم یا روتر را از اتاق‌های گرم‌تر به اتاق‌ها یا سالن خنک‌تر و ترجیحا جایی که لوکرگازی و کولرآبی کار می‌کند یا باد این کولرها بدان می‌رسد؛ منتقل کنید. ممکن است روتر را در اتاق کار خود و انتهای خانه قرار داده باشید ولی بهتر است این روزها همانند دیگر اعضای خانه جایی باشد که هوای خنک در جریان است. 

۲ – اطراف روتر را خالی کنید و سعی کنید منافذ و شیارهای آن باز باشند تا هوا از درون خود روتر به بیرون جریان داشته باشد. روتر را کمی از سطح میز یا هر جای دیگری است فاصله بدهید تا کل اطراف روتر خالی باشد و هوای خنک به تمام بخش‌های روتر بخورد. دقت کنید شیارهای روتر بر اثر گردوخاک و به مرور زمان گرفته نباشند. اگر می‌توانید با دقت یک بار روتر را باز و تمیز کنید. 

۳ – در زمان‌هایی که برای طولانی‌مدت با روتر کاری ندارید؛ خاموشش کنید. مثلا اگر آخرشب یا بعدازظهرها تا اواسط شب از مودم و روتر استفاده نمی‌کنید؛ این دستگاه‌های خاموش باشند زودتر سرد می‌شوند. 

۴ – می‌توانید مودم و روتر را روی یک پد خنک‌کننده لپ‌تاپ قرار دهید. این پدها فن‌هایی دارند که باعث جریان یافتن هوای خنک می‌شوند و از سوی دیگر دستگاه با زمین و میز فاصله پیدا می‌کند. 

۵ – از قرار دادن روتر و مودم در کنار پنجره یا مکان‌هایی با فاصله زیاد از سطح زمین مثلا چسباندن به سقف دیوار یا گذاشتن در بالای کمد جلوگیری کنید. همه این مکان‌ها هوای گرم بیشتری را در اطراف دستگاه جمع می‌کنند. 

۶ – مودم و روتر را از دستگاه‌های الکترونیکی دیگر تولیدکننده هوای گرم دور کنید. مثلا، روتر را نباید نزدیک کیس کامپیوتر قرار دهید.

۷ – گجت‌هایی برای خنک‌کننده روتر در بازار یافت می‌شود. همچنین، فن‌های اکسترنالی هست که می‌توانند به برق وصل شده و در کنار روتر کار کنند. 

۸ – برخی از روترها به طور طبیعی و در حالت عادی گرمای بیشتری تولید می‌کنند. برخی روترهای قدیمی نیز به مرور زمان گرمای بیشتری تولید کرده و داغ می‌شوند. می‌توانید با شرکت گارانتی روتر تماس بگیرید یا با مراجعه به سایت تولیدکننده روتر؛ راه‌کارها و پیشنهادهای آن‌ها را استفاده کنید. اگر می‌توانید، روترهای قدیمی را با روترهای جدیدتر جایگزین کنید. روترهایی که بیشتر از معمول داغ می‌کنند؛ در بازار معروف هستند. 

۹- برخی از روترهای به کاربر اجازه می‌دهند برخی امکانات غیرضروری را غیرفعال یا خاموش کنند تا فشار بارکاری روی روتر کاهش پیدا کند. مثلا می‌توانید لاگ‌گیری از اتصالات وای‌فای را خاموش کنید. همچنین، شبکه وای‌فای میهمان یا رمزنگاری‌های سخت‌افزاری و پیچیده را خاموش کنید. 

۱۰ – از روش‌های غیرمعمول خنک‌سازی استفاده نکنید. برخی کاربران دستمال خنک و نم‌دار روی روتر می‌گذارند یا سعی می‌کنند یک لوله خنک آب را از روی روتر عبور بدهند. حتا مشاهده شد ظرف یخ روی روتر قرار می‌دهند. این روش‌ها باعث تسریع در خرابی دستگاه می‌شوند. 

 


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا