بلوتوث ۵.۳ چیست؟ آشنایی با نسخههای مختلف بلوتوث ۵
نسخههای مختلف بلوتوث چه تفاوتی با هم دارند و تفاوت آنها چه نقشی در کارکرد نهایی خواهد داشت؟
به طور کلی باید عنوان کنیم که نسخه بلوتوث دستگاه شما سرعت انتقال داده، مصرف انرژی و پایداری اتصال را تعیین میکند. با این حال، با وجود بسیاری از نسخههای بلوتوث در دستگاههای مختلف، تشخیص اینکه آیا از بهترین نسخه استفاده میکنید؛ دشوار است.
بلوتوث ۵.۳ به سرعت در حال تبدیل شدن به یک استاندارد در بین دستگاههای جدید است. اما آیا واقعاً برای همگام شدن با آخرین استانداردهای بلوتوث نیاز به ارتقای سخت افزار خود یا خرید دانگل بلوتوث جدید دارید؟ در این مقاله هر آنچه را که راجع به بلوتوث ۵.۳ نیاز دارید بدانید؛ بررسی خواهیم کرد.
بلوتوث ۵.۳ چیست؟
بلوتوث ۵.۳ در سال ۲۰۲۱ راه اندازی شد و دارای قابلیتهای متفاوتی برای مصرف کنندگان و توسعه دهندگان بود. یکی از پیشرفتهای عمدهای که توسط این نسخه ارائه شد، زیرسازی اتصال است. اغلب، دستگاهها برای صرفهجویی در انرژی روی یک اتصال با چرخه کم کار فعالیت میکنند. با این حال، زمانی که به پشتیبانی از پهنای باند بالا نیاز است، پارامترهای اتصال باید فوراً تغییر کنند وگرنه تاخیر در ارسال ایجاد میشود.
زیرسازی اتصال، انتقال بین حالتهای کم و زیاد را سریعتر میکند، تاخیرها را حذف میکند و تجربه کاربری بهتری را ارائه میدهد. به عنوان مثال، صدای هدفون با استفاده از اتصال زیرسازی شده، تاخیر کمتری را تجربه میکند، به خصوص اگر هدفون نزدیک دستگاه میزبان نباشد.
بلوتوث ۵.۳ همچنین بلوتوث BR/EDR را بهبود بخشید. BR/EDR کنترلکنندههایی هستند که مسئول تصمیم گیری در مورد اندازه کلید رمزگذاری در طول برقراری اتصال بلوتوث هستند.
این تغییر دستگاه میزبان را قادر میسازد تا حداقل اندازه کلید قابل قبول را تعریف کند و کنترل و انعطافپذیری بهتری را بر روی فرآیند رمزگذاری ارائه دهد. این قابلیت به میزبان اجازه میدهد تا سطح امنیتی مورد نیاز خود را بر اساس حساسیت دادههای مبادله شده یا مطابقت با استانداردهای امنیتی تعیین کند.
بیشتر بخوانید: چگونه دستگاههای دیگر را با بلوتوث و USB به اینترنت گوشی متصل کنیم؟
دو ویژگی قابل توجه دیگر بهروزرسانی بلوتوث ۵.۳ شامل طبقهبندی کانال و بهبود دورهای تبلیغات است. اولین طبقهبندی کانال، به دستگاههای بلوتوث جانبی اجازه میدهد تا با یک دستگاه مرکزی بر اساس شرایط فرکانس رادیویی واقعی لوازم جانبی ارتباط برقرار کنند، بنابراین از تداخل جلوگیری کرده و قابلیت اطمینان را افزایش میدهد.
دوم، بهبود دورهای تبلیغات، نحوه اشتراکگذاری اطلاعات توسط دستگاهها را ساده میکند. به طور معمول، دستگاههای بلوتوث به طور مکرر همان دادهها را ارسال میکنند تا مطمئن شوند که دادهها به شکلی قابل اعتماد تحویل داده میشوند.
اکنون، دستگاههایی که از بلوتوث ۵.۳ استفاده میکنند میتوانند یک بار تکرار را بررسی کنند و از تکرارهای غیرضروری خودداری کنند، در مصرف انرژی صرفهجویی کرده و عمر باتری دستگاه را افزایش میدهند.
تفاوت بلوتوث نسخه ۵.۳ با ۵.۰ و ۵.۱ و ۵.۲
بلوتوث ۵.۳ مجموعه ای از ویژگیهای جدید را ارائه میدهد، اما باید عملکرد آن را در مقایسه با نسخههای قبلی بررسی کنیم.
نسخه بلوتوث | ۵.۰ | ۵.۱ | ۵.۲ | ۵.۳ |
سال انتشار | ۲۰۱۶ | ۲۰۱۹ | ۲۰۲۰ | ۲۰۲۱ |
انتقال اطلاعات | 2Mbps | پیشرفت قابل توجهی وجود ندارد | پیشرفت قابل توجهی وجود ندارد | پیشرفت قابل توجهی وجود ندارد |
محدوده ارتباطات | برد ۱۲۰ فوت در فضای باز | دقت موقعیت یابی داخلی به ۱ سانتی متر بهبود یافته است. | پیشرفت قابل توجهی وجود ندارد | پیشرفت قابل توجهی وجود ندارد |
ویژگیهای جدید | ظرفیت پیام ۲۵۵ بایت | بلوتوث LE صوتی پیشرفته | EATT – انتقال داده کارآمدتر، کدک LC3 برای بهبود کیفیت صدا و CTKD برای امنیت بیشتر | طبقهبندی کانال برای کاهش تداخل فرکانس و بهبود دورهای تبلیغاتی برای کارایی بهتر شبکه |
بلوتوث ۵.۰
بلوتوث ۵.۰ در سال ۲۰۱۶ راه اندازی شد و پیشرفت بزرگی نسبت به نسخه ۴.۲ بود. ظرفیت پیام آن ۲۵۵ بایت بود که هشت برابر بزرگتر از ۳۱ بایت بلوتوث ۴.۲ برآورد میشد. این امر سرعت انتقال داده را دو برابر و برد ارتباطی را چهار برابر کرد و در عین حال نرخ مصرف انرژی پایینی داشت.
در این نسخه سرعت انتقال داده از ۱ مگابیت بر ثانیه به ۲ مگابیت در ثانیه افزایش یافته است و برد آن در محیطهای داخلی تا ۱۲۰ فوت میرسد. دستگاههایی که از بلوتوث نسخه ۵ استفاده میکنند میتوانند مدت زمان بیشتری نسبت به همتایان قدیمی خود روشن بمانند.
بلوتوث ۵.۱
ارتقاء بلوتوث ۵.۱ در ژانویه ۲۰۱۹ منتشر شد که دستگاهها را قادر میسازد دستگاههای متصل را در فاصله کوتاهی پیدا کرده و مشخص کنند که سیگنال از کجا منشأ میگیرد. بهبود خدمات مبتنی بر مکان، قابلیتهای ناوبری و ردیابی را در محیطهای داخلی بهبود بخشید.
بهروزرسانیهای دیگر این نسخه شامل ذخیرهسازی مشخصات عمومی (GATT) بود که نحوه مدیریت انتقال دادههای مکرر توسط دستگاهها، کاهش مصرف انرژی، قابلیتهای تبلیغاتی و بهبود همزیستی با سایر فناوریهای بیسیم را تغییر داد. صدای بلوتوث کم انرژی (LE) نیز برای کیفیت صدا و همگامسازی بهتر بهبود یافته است.
بلوتوث ۵.۲
بلوتوث ۵.۲ که در اوایل سال ۲۰۲۰ منتشر شد؛ بر بهبود کیفیت صدا تمرکز داشت. کنترل توان کم مصرف بلوتوث برای بهینهسازی مصرف انرژی در دستگاههای کم مصرف معرفی شد.
همچنین ویژگی Low Complexity Communication Codec (LC3) را معرفی کرد که کیفیت صوتی بالاتری را ارائه میکرد و تجربه پخش موسیقی و بازی را افزایش میداد. این دو جزء با هم، بلوتوث Aura cast را میسازند که امکان پخش همزمان صدا را از یک دستگاه فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دانگل تلویزیون – معرفی ۱۰ دانگل HDMI وای فای پر فروش بازار ایران
نسخه ۵.۲ همچنین پروتکل ویژگی پیشرفته (EATT) را معرفی کرد. پیش از این، دستگاههای بلوتوث بهطور ناکارآمد، دادههای ویژگی را برای انتقال اطلاعات در مورد وضعیت و قابلیتهای خود معامله میکردند. EATT فرآیند تبادل این دادهها را سادهتر و آن را مستقیمتر و کارآمدتر کرد؛ همچنین کانال ارتباطی آن را بهینه کرد.
بلوتوث ۵.۲ همچنین قابلیت Cross-Transport Key Derivation را معرفی کرد، پروتکلی که مدیریت کلیدهای رمزگذاری را در دستگاههای چند حمل و نقل ساده میکند و در نتیجه امنیت را افزایش میدهد.
بلوتوث ۵.۴ چیست؟
نسخه ۵.۴ آخرین نسخه است که به طور رسمی در اوایل سال ۲۰۲۳ منتشر شد. دارای چند بهروزرسانی است که با فعال کردن ارتباط دو طرفه و ایمن بین دستگاههای کم مصرف، عملکرد بلوتوث را بهبود میبخشد. این ویژگیها عبارتند از:
- تبلیغات دوره ای با پاسخ (PAwR): دادهها را در بستههای کوچکی که درون رویدادهای فرعی ارسال میشوند پخش میکند که میتوانند با ناظران همگام شوند و به آنها پاسخ دهند. این قابلیت به ناظران امکان میدهد که دادهها را فقط در زمانهای خاص اسکن کنند و در نتیجه انرژی کارآمدتری داشته باشند.
- دادههای تبلیغات رمزگذاری شده یک روش استاندارد برای رمزگذاری دادههای تبلیغاتی که امکان رمزگذاری جزئی یا کامل دادههای مشترک را فراهم میکند. این بدان معناست که هر دستگاه دارای بلوتوث میتواند دادههای تبلیغاتی را از میزبان دریافت کند، اما فقط دستگاههایی که دارای کلید رمزگشایی هستند (دستگاههای مجاز) میتوانند به دادههای رمزگذاری شده دسترسی داشته باشند.
- مشخصه سطوح امنیتی گات کم انرژی: این قابلیت به دستگاهها اجازه میدهد تا قبل از تلاش برای دسترسی به ویژگیهای خاص، به سطوح امنیتی مورد نیاز برای دسترسی دست پیدا کنند. اگر دستگاه از سطح امنیتی برخوردار نباشد، مشتری از آنها میخواهد که آن را ارتقا دهند. این سیستم از ایجاد وقفه در انتقال برنامهها جلوگیری میکند و تجربه ای روان تر و ایمن تر را ارائه میدهد.
- انتخاب کدگذاری تبلیغات: این قابلیت دستگاه میزبان را قادر میسازد تا سیستم کدگذاری را برای استفاده در هنگام انتقال دادههای تبلیغاتی به یک کنترلکننده تعیین کند. این بهبود، کنترل بیشتری را بر روی تعادل بین نرخ داده و محدوده فراهم میکند و امکان عملکرد بهینه بر اساس نیازهای ارتباطی خاص را فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: ۱۵ دانگل وایفای USB خوشقیمت برای اتصال کامپیوتر رومیزی به وایفای گوشی و مودم
همه این پیشرفتها بهویژه برای موارد استفاده با حجم بالا مانند برنامههای خردهفروشی برچسب قفسه الکترونیکی (ESL) که در آن تعداد زیادی دستگاه متصل و همگام وجود دارد، مفید هستند، اما در محصولات فناوری مصرفکننده مانند هدفون و هدست نیز فیلتر میشوند.
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.