شهرداری و وزارت نیرو اپراتور فیبرنوری میشوند
دولت سیزدهم مسئول پیگیری اعطای پروانه اپراتوری به شهرداری و وزارت نیرو شد
وزارت ارتباطات دولت سیزدهم باید موضوع اعطای پروانه اپراتوری فیبرنوری را به شهرداری و وزارت نیرو دنبال کند.
وزارت ارتباطات در دولت دوازدهم لایحه همکاری با شهرداری و وزارت نیرو برای کابلکشی فیبرنوری و استفاده از ظرفیت آزاد و اضافی فیبرنوری برای ارائه سرویسهای اینترنت را دنبال و موافقتهای اولیه را کسب کرد. اما این پروژه به عمر این دولت قد نداد و اکنون در دولت سیزدهم و برای شکسته شدن انحصار مخابرات؛ باید اپراتوری این دو ارگان پیگیری و انجام شود.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین مخابرات هم در گفتوگوی مفصل خود درباره اینترنت VDSL اشاره کرده بود که دنبال تفاهمنامههایی با شهرداری و وزارت نیرو برای استفاده از ظرفیتهای کابلکشی فیبرنوری و توسعه شبکه اینترنت ثابت بودند.
علی منتظری، معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی، اعلام میکند که اعطای پروانه شهرداری و وزارت نیروی از اولویتهای رگولاتوری است؛ اما متأسفانه پیگیری انجام این کار به عمر دولت دوازدهم نرسید و باید مدیران سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی دولت سیزدهم پیگیر واگذاری این پروانهها باشند. منتظری اعلام میکند که برخی اختلافها بر سر سهام نهادهایی مانند شهرداری و وزارت نیرو که امکانات مازاد برای توسعه فیبر نوری دارند، باعث شده است اعطای پروانه اپراتوری به شهرداری و وزارت نیرو طولانی شود.
او گفت: «نظر ما این است که سازمانها یا وزارتخانههایی که امکانات مازاد برای توسعه فیبر نوری در سطح کشور دارند در پروانه اعطایی ۴۰ درصد سهام داشته باشند. از طرف دیگر برای این پروانهها شرایط عمدهفروشی و مقرراتی دیدهایم که برخی از دستگاه حاضر نیستند این مقررات را بپذیرند.» منتظری تأکید میکند با بخشهایی همچون شهرداری در حال مذاکره هستند تا اعطای این پروانه نهایی شود.
منتظری توضیح میدهد: «پروانهای که در حال نهایی کردن آن هستیم از جنس عمدهفروشی است، یعنی اینکه نهادهایی مانند شهرداری و وزارت نیرو که امکانات مازاد در زمینه فیبر نوری دارند با کمک اپراتورهای اینترنتی شبکهسازی کنند و در فروش سرویسهای اینترنت پرسرعت با هم مشارکت داشته باشند.»
در همین زمینه مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات شهرداری اعلام کرده بود که مذاکرات با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و بخش خصوصی برای تشکیل کنسرسیومی متشکل از شهرداری و شرکتهای دارنده پروانه FCP رقم خورده است تا بر این اساس توسعه شبکه اینترنت ثابت بر مبنای VDSL در کشور رشد و در کنار آن پروژه شهر هوشمند نیز با سرعت بیشتری پیگیری شود.
منتظری باور دارد که توسعه فیبر نوری باید از طریق مدیریت واحد شهرداری شکل بگیرد موضوعی که در کشور ما وجود ندارد. آنطور که او توضیح میدهد در کشورهای دیگر خود شهرداریها برای توسعه اینترنت ثابت بر مبنای فیبر بیشتر از خود اپراتورها و رگولاتورها استقبال میکنند. او باور دارد قبل از ارائه مجوز و پروانه باید یک اراده قوی برای شکلگیری شبکه یکپارچه فیبر نوری در کشور صورت بگیرد، ارادهای که فعلاً در سطح مدیریت شهری در این زمینه دیده نمیشود.
در ایران، اینترنت ثابت بسیار عقبتر از اینترنت موبایل است. در آخرین گزارش رگولاتوری، تعداد مشترکان اینترنت ثابت حدود ۱۰ میلیون کاربر ذکر شده است که فقط نزدیک به ۱۲ درصد کل کاربران اینترنت ایران را شامل میشود و نشان میدهد وضعیت اینترنت ثابت در ایران بسیار ضعیف است.
انحصار مخابرات در توسعه شبکههای اینترنت ثابت باعث شده در چند سال اخیر، تقریبا همه دولتها توفیقی در توسعه اینترنت ثابت خانگی نداشته باشند و حالا باید دید در دولت سیزدهم سد توسعه اینترنت VDSL و فیبرنوری شکسته میشود یا خیر!
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.