آیا گران شدن اینترنت موبایل باعث رونق فیبر نوری میشود؟
به نظر نمیرسد ادعای مسئولان خیلی درست باشد و چند برابر شدن قیمت اینترنت همراه هم گره اتصال فیبر نوری را باز کند!
در چند روز گذشته، هم معاون رگولاتوری و هم مدیرعامل مخابرات از پایین بودن تعرفه اینترنت موبایل گله کردند و گفتند یکی از دلایل اصلی عدم استقبال از اینترنت فیبر نوری است.
کمی عقبتر برگردیم؛ در چند هفته گذشته، چندین مقام دیگر وزارت ارتباطات یا مدیران اینترنتی نیز درباره قیمت ارزان اینترنت موبایل صحبت کردند تا رسما شاهد آمادهسازی روانی جامعه و ذهنیت کاربران برای افزایش قیمت اینترنت موبایل باشیم؛ دقیقا در ایامی که پارسال اینترنت موبایل ۳۴ درصد گران شد!
بیایید اول ببینیم مدیران ارتباطی و اینترنتی چه گفتند و استدلال و منطقشان چیست؟
«مهدی روحانینژاد»، معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در مصاحبهای که سه روز پیش منتشر شد، گفت:
« تعرفههای پایین اینترنت همراه و کمبود تجهیزات در بازار از عوامل اصلی توسعهنیافتن اتصال فیبر نوری در کشور است.»
او در این مصاحبه، به برخی دلایل اقتصادی و فنی پیرامون عدم اتصال کاربران به شبکه فیبر نوری اشاره میکند و از کمبود مودم در بازار و عدم همکاری شهرداریها و اداره برق صحبت میکند تا میرسد به بحث اینترنت موبایل:
«تعرفههای پایین تلفن همراه میتواند انگیزه کاربران برای مهاجرت به فناوری پیشرفتهتر فیبر نوری را کاهش دهد؛ بنابراین این مسئله باید در برنامهریزیهای آینده موردتوجه جدی قرار گیرد.»
دقیقا یک روز بعد، «محمد جعفرپور»، مدیرعامل جدید مخابرات در یکی از اولین گفتوگوهای خود میگوید ایران ارزانترین اینترنت دنیا را دارا است:
در حال حاضر به خاطر ارزان بودن اینترنت و پایین بودن تعرفهها، اپراتورهای کشور امکان توسعه ندارند و برای اینکه کیفیت سرویس و خدمات ارائه شده بالاتر برود، باید به فکر افزایش قیمت اینترنت باشیم.
این سخنان مدیرعامل مخابرات به طور ضمنی، سیگنال گرانی اینترنت ثابت و قطعا پیشتر از آن، گرانی اینترنت موبایل را به مخاطب میرساند. مخابرات هم دوست دارد اینترنت ثابت و از جمله قیمت اینترنت فیبر نوری افزایش یابد ولی بیشتر از آن، خوشحال میشود قیمت اینترنت موبایل چند برابر شود.
آیا گران شدن اینترنت موبایل، فیبر نوری را رونق میدهد؟
آیا حق با مسئولان رگولاتوری و مدیرعامل مخابرات است و یکی از سدها و موانع عدم اتصال کاربران به فیبر نوری، قیمت پایین اینترنت همراه است؟
در سالهای گذشته و به دلیل عدم دسترسی به اینترنت پرسرعت برای همه مردم، اینترنت موبایل به سرعت رشد کرده و مشتریان زیادی پیدا کرد؛ به طوری که اکنون بیش از ۸۵ درصد مصرفکنندگان اینترنت کشور، کاربران اینترنت موبایل هستند.
حالا اگر بیاییم و اینترنت موبایل را چند برابر کنیم؛ آیا بخش بزرگی از مردم دوباره به سوی اینترنت ثابت و خاصا فیبر نوری برمیگردند؟
شاید این گزاره تا حدودی درست باشد ولی ما مطمئن هستیم مشکل اصلی توسعه فیبر نوری نیست. همین الان هم کاربران زیادی در هر شهر، تشنه فیبر نوری هستند و ماهها است در سایت iranffx.ir ثبتنام کردند و حاضراند هزینه ۶ الی ۷ میلیون تومانی برای دسترسی به اینترنت FTTH بپردازند ولی خبری از فیبرکشی و اتصال نیست.
ضمن اینکه اینترنت موبایل برای گیمرها، استریمرها، یوتیوبرها و افراد حرفهای که در حوزه تولید محتوا و مالتی مدیا فعال هستند؛ نه بسته مناسب و به صرفهای دارد و نه کیفیت و سرعت و پینگ رضایتبخشی میدهد.
این دسته از افراد، اصلا برایشان قیمت اینترنت و بستهها مهم نیست؛ بلکه کیفیت و سرعت و تاخیر و فاکتورهای مشابه ارزش دارد.
بله، برای خانوادهای که در ماه چند گیگ اینترنت بیشتر مصرف نمیکند و صرفا روی گوشی موبایل؛ اتصال به فیبر نوری به صرفه نیست ولی چند خانواده این شکلی داریم؟
مشکل توسعه فیبر نوری، سرمایهگذاری بزرگ و بازگشت در درازمدت این سرمایه است که اپراتورهای اینترنتی نمیخواهند انجام بدهند. در همه جای دنیا، رفتن به سوی فیبر نوری یعنی سرمایهگذاری برای ده تا بیست سال آینده است نه چشمانداز یک یا دو ساله داشتن.
افزایش تعرفه اینترنت موبایل و ثابت، درد زیادی و مشکل بزرگی را برای اپراتورها حل نمیکند؛ کما اینکه دیدیم پارسال تعرفههای هر دو اینترنت ۳۴ درصد گران شد و وعده بهبود کیفیت و سرعت و پوششدهی ده درصدی 5G را هم اپراتورها دادند اما هنوز چند ماه نشده، دوباره از بالا بودن هزینهها، افزایش قیمت دلار، نبود سرمایه و ارزانی اینترنت گله کردند.
بهتر است مسئولان، برای گرانی اینترنت موبایل، فیبر نوری را بهانه نکنند و آدرس غلط ندهند.
پیشنهاد میکنیم مقامات وزارت ارتباطات، مستقیم و صریح به مردم بگویند چون مرغ و گوشت و نان و بنزین و دلار و طلا و ماشین گران شده، پس باید اینترنت هم گران بشود تا حاشیه سود اپراتورها، دست نخورده باقی بماند.
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
با سلام
ماجرا اینه وقتی اینترنت فیبر نوری برای اپراتور ها توجیح اقتصادی داره که وقتی فیبر نوری رو توی یک منطقه میکشن درصد زیادی از مردم درخواست اینترنت فیبر داشته باشن و هزینه پرداخت کنن. حقیقت ماجرا اینه از یک طرف توی یک خانواده همکاری کمی وجود داره و هرکس میگه من مصرف اینترنت ندارم و حاظر نیستم هزینه بدم و همون اینترنت موبایل کافی هست و باتوجه به قیمت پایین اینترنت موبایل به نسبت فیبر نوری منطقی هست که درخواست خیلی کمی برای فیبر وجود داشته باشه.
درسته که تعدای از مردم درخواست اینترنت فیبر نوری دارن و حاظر هستن هزینه بالایی رو پرداخت کنن ولی واقعا چند درصد از مردم رو تشکیل میدن؟
سلام
بنده شخصا شاهد کم کاری اپراتورها در جا انداختن فیبر نوری و تبلیغات آن هستم. بسیاری از خانوارها در ماه بیش از ۲۰۰ هزار تومان هزینه اینترنت ثابت و موبایل می نمایند که اگر به درستی راهنمایی شوند و مزایای فیبر برایشان شرح داده شود، قطعا به سمت فیبر مهاجرت می نمایند و بیش از ۲ گیگابایت در ماه بسته اینترنت موبایل خریداری نخواهند کرد. اما در حال حاضر نه اتصالی وجود دارد و نه تبلیغات مناسب. بنده به شما قول میدهم با افزایش تعرفه در کوتاه مدت هیچ اتفاقی برای فیبر رخ نمیدهد زیرا تورم سراسری در کشور اجازه استفاده از نقدینگی حاصل از افزایش قیمت را در توسعه فیبر نوری نمیدهد. در اینجا بانکها و دولت وظیفه تامین اعتبار چنین پروژههایی را دارند زیرا فیبر تنها برای اینترنت نمیباشد و ستون فقرات ارتباطات آتی کشور میباشد. این تامین اعتبار میتواند در مبدا و یا در مقصد خدمات فیبر تخصیص داده شود (به مشترک نهایی و یا اپراتور). متاسفانه به دلیل نگاه محافظه کارانه دولت ها به ارتباطات همیشه اولویت آخر کشور اینترنت بوده است. بنده بیش از شش ماه است که متقاضی استفاده از فیبر فناپ تلکام میباشد و با وجودی که شرکت مخابرات و فناپ تلکام در محدوده ۱۰۰۰ متری منزل ما زیرساخت ایجادکردهاند، انگیزهای برای تکمیل پروژه ندارند. قابل ذکر است که بنده در منطقه مرفهنشین شهر زندگی میکنم و یقین دارم که از فیبر استقبال خواهد شد اما نمی دانم گره کار در کجاست.