آیا طرح رفع فیلتر یوتیوب و بلاگر در دانشگاهها برای کل شهروندان هم اجرایی میشود؟
چند روز پیش؛ درباره طرح رفع فیلتر سایت یوتیوب و بلاگر اسپاپ خبری منتشر کردیم. گفتیم که وزارت ارتباطات طرحی را به دادستانی کل کشور داده تا مجوز رفع فیلتر این دو سایت را برای مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها اخذ کند. این خبر با واکنشها و سروصدای زیادی روبرو بود و برخی به استقبال آن رفتند و برخی دیگر مخالفت کردند و انجام چنین کاری را غیرعملی یا تبعیضآمیز خواندند که میان دانشگاهیان و افراد عادی جامعه تفاوت ایجاد میکند.
خودم هم در این خبر اشاره کردم که بسیاری از شرکتهای خصوصی و دانشبنیان؛ به همان دلیل که دانشگاههیان نیازمند یوتیوب و بلاگر هستند؛ به این دو سایت هم نیاز دارند. بخش وسیعی از افراد متخصص و نخبه ایران در بدنه شرکتهای خصوصی و کسبوکارهای کوچک مشغول فعالیت و توسعه محصولات بومی هستند و عدالت ایجاب میکند اینها هم به محتوای علمی منتشر شده روی این سایتها دسترسی داشته باشند.
امروز؛ محمدجواد آذری جهرمی توضیحات بیشتری درباره این طرح داده است. معاون وزیر ارتباطات و رییس شرکت زیرساخت ارتباطات به خبرنگاران میگوید این موضوع هنوز تصویب و نهایی نشده است و منوط به تصمیم مقامات قضایی است و طی کردن روالهای قانونی است.
رییس شرکت زیرساخت رفع فیلتر این دو سایت برای مراکز دانشگاهی را ضروری خواند و اعتقاد دارد چون محتوای مفید زیادی روی آنها است؛ باید دسترسیهایی ایجاد شود ولی دغدغههای مسئولین باعث شده این امر میسر نشود.
به گفته جهرمی:
وزارت ارتباطات میخواهد ابتدا این طرح را به صورت محدود در دانشگاهها، که کمتر از ۵ درصد اینترنت کشور را مصرف میکنند، به اجرا درآورد تا با جلب اطمینان و اعتماد مقامات مربوطه، بتواند رفع فیلتر را برای کل شهروندان اجرایی نماید. البته این موضوع بستگی به این دارد که نظام کنترل خطوط قرمز چگونه قابل پیادهسازی باشد.
از سخنان بالای معاون وزیر ارتباطات اینطور برداشت میشود که در صورت پیادهسازی موفق رفع فیلتر یوتیوب و بلاگر؛ برای تمام عموم جامعه گسترش خواهد یافت اما چهرمی در بخش دیگری از صحبتهای خود میگوید: «اصالت موضوع، حل مشکل دانشگاهها است، نه رفع فیلتر برخی سرویسها» که با سخنان بالا در تناقض است.
جهرمی تاکید کرده است که در این مقطع صحبت از رفع فیلتر سرویسهای دیگر نیست و این دو سایت هم فقط به خاطر استفادههای علمی و دانشگاهی و به طور محدود و کنترل شده رفع فیلتر خواهند شد. جهرمی میگوید درخواستهای مکرر جامعه دانشگاهی و بررسیهای کارشناسان وزارت ارتباطات به این نتیجه رسیده است که بهتر است دو سایت یوتیوب و بلاگر رفع فیلتر شوند.
ممکن است وزارت ارتباطات به خاطر حساسیت موضوع جزییات کل طرح را رسانهای نکرده باشد و بخواهد به صورت پلهای و مرحلهای به اجرا درآید تا مشکلات آن به مرور برطرف شود و از سوی دیگر نظر مسئولین جلب و اعتماد عمومی افزایش یابد.
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.