با روی کار آمدن دولت چهاردهم و نقش پر رنگ «محمد جواد آذری جهرمی»، زمزمههایی درباره بازگشت به اینترنت VDSL و کنار گذاشتن پروژه ملی توسعه فیبر نوری به گوش میرسد.
آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوازدهم، در تمام ۴ سال ریاستاش، تلاش کرد میلیونها اینترنت ADSL خانگی را به VDSL تبدیل کند؛ پروژهای که کاملا با شکست روبرو شد و بیشتر ۲ میلیون نفر موفق نشدند به اینترنت VDSL وصل شوند.
دولت سیزدهم تشخیص داد VDSL یک فناوری تاریخ مصرف گذشته است و دیگر قابلیت و ارزش سرمایهگذاری ندارد و سرعتی بیشتر از ۷۰ تا ۱۰۰ مگ نمیدهد.
لذا، پروژه توسعه فیبر نوری را در دستور کار قرار داد و شعار معروف «۲۰ میلیون پورت فیبرنوری» که همه شنیدیم و این ماهها، با انواع خبرهای راهاندازی فیبر نوری در شهرهای مختلف درگیر بودیم.
اما دولت سیزدهم نیمه کاره ماند و اکنون با روی کار آمدن دولت چهاردهم؛ این واهمه وجود داشت که دوباره پروژه تبدیل ADSL به VDSL و بازگشت به سرویس اینترنت ثابت xDSL کلید بخورد!
بازگشت به اینترنت VDSL و تجربه دوباره یک شکست
ترسی که ظاهرا پر بیراه نیست و سخنان «محمد جواد آذری جهرمی» در همایش «اکوسیستم نوآوری، واقعیتهای اقتصاد ایران» که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد؛ موید آن است.
آذری جهرمی درباره اینترنت فیبر نوری در این همایش گفت:
«سال ۱۳۹۹ فهمیدیم سرمایهگذاری روی فیبر، اگرچه هدف نهایی است، نمیتواند هدف اولیه باشد. ما به گامی واسط نیاز داریم؛ باید برویم سراغ VDSL که حداقل سرمایهگذاری را میخواهد، سریع میتوان به آن رسید و سرعت را بالا میبرد.»
او در ادامه به دولت سیزدهم بابت توسعه فیبر نوری اشکال میکند:
«دولت سیزدهم این همه سرمایهگذاری کرد و زحمت زیادی کشید اما حالا تجربه شده که بسته سیاستیشان کامل نبود. آنها به تجربه دو سال آخر ما توجه نکردند. در واقع توسعهی ثابت مقداری سیاستزده شد. حالا مدعی ۷ میلیون پوشش هستند. مفهموم پوشش مطابق استانداردهای بینالمللی مندرآوردی است. با تمام سرمایهگذاری که انجام شد،۱۵۰ هزار پورت به پورتهای ما اضافه شد.»
وزیر ارتباطات گذشته میگوید بهتر است به جای توسعه فیبر نوری، سراغ توسعه اینترنت VDSL برویم:
«معلوم است که بازار آمادگی جذب چنین خدماتی را ندارد. در حالی که همین الان ۱۰ میلیون مشترکی داریم که آماده است ADSL خود را به VDSL تبدیل کند. شاید با ۶ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری این مسئله حل شود.»
بیچاره اینترنت ثابت و کاربرانش
با توجه به نفوذ و قدرت مشاورهای آذری جهرمی در دولت چهاردهم و تاثیرگذاری روی شخص رئیس جمهور، به نظر میرسد وزارت ارتباطات این دولت قطعا سراغ گزینه VDSL برود و سیاست تبدیل ADSL به VDSL را پیش ببرد و معلوم نیست چه بلایی سر فیبر نوری بیاید.
در این یادداشت، نمیخواهیم به مقایسه اینترنت VDSL و فیبر نوری بپردازیم و مزایا و معایب هریک را بگوییم ولی تقریبا در کل دنیا، VDSL را فناوری منسوخ و تاریخ مصرف گذشته و دورانداز نگاه میکنند و اینترنت ثابت برابر با اینترنت فیبر نوری است.
اینترنت VDSL مشکلات بزرگی هم در سر راه توسعه و دسترسی کاربر دارد و هم در کیفیت و سرعت و یک فناوری میانی و واسط برای حل مشکل به مدت چند سال است نه چند دهه!
وی دی اس ال، سرعتی بیشتر از ۱۰۰ مگ آن هم روی کابلهای مسی تلفن ثابت به شرط نبود هیچگونه نویز و خرابی و فرسودگی و قطعی، نخواهد داد. سرعتی که هماکنون، سریعتر، سادهتر و بهتر با اینترنت موبایل و حتی TDLTE در دسترس است.
آذری جهرمی در دولت ریاستش بر وزارت ارتباطات، خیلی تلاش کرد اینترنت VDSL را توسعه دهد ولی به سد بزرگ شرکت مخابرات برخورد.
او در آخرین مصاحبه خود در دوران وزارت ارتباطات درباره شکست پروژه توسعه اینترنت ثابت گفت:
«ما یک وعده در ابتدای سال ۱۳۹۹ دادیم و امروز شرکت مخابرات ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار پورت VDSL توسعه داده است و ۸۰۰ هزار پورت هم مابقی شرکتها در شهرهای مختلف توسعه دادند که در مجموع حدود ۲ میلیون پورت VDSL توسعه داده شده است ولی اصلا کفاف نیاز کاربر خانگی و بازار اینترنت ثابت خانگی را نمیکند.«
و در ادامه درباره شکست اینترنت VDSL میگوید:
««۲.۵ سال اول وزارتم را تمرکز روی این گذاشتم که مخابرات خودش حرکت کند و ۱.۵ سال دیگر هم روی روشهای موازی برای توسعه اینترنت ثابت فارغ از نیاز به مخابرات تلاش کردم اما توسعه اینترنت ثابت خانگی در ایران از نظر ساختاری دچار مشکل است و اشکالاتش برمیگردد به موضوع خصوصیسازی و انحصار.»
فیبر نوری انحصار مخابرات را شکست و حداقل شرکتها، دیگر نیازی به مجوز از مخابرات یا منتظر ماندن این شرکت نیستند اما بازگشت به اینترنت VDSL یعنی بازگشت به تلفن ثابت و باز هم انحصار مخابرات!
اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکهچی به آیدی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.
شما فعلا بیا کابلهای مسی شهر رو که نصفش دزدیده شده را جایگزین کن وی دی اس ال پیش کش
شش ماه هست سیمهای مخابرات کوچه رو دزدیدن عموو
جایگزین که خودتون باید بکنید ( هزینه سیم با خودتونه ) چون مخابرات زیر بار هزینه هاش نمیره
بهترین راه برای جلوگیری از دزدی ، اجرای حکم اسلامیه ( قطع دست ) ، بقیه راه ها وقت تلف کردنه
آقای جهرمی خیلی نباید روی ۱۰ میلیون مشترک ADSL حساب کنه. بنده ۴ ماهه که اینترنت مخابراتم رو جمع آوری کردم. از یک سال قبل هم به صورت آزمایشی از تی دی ال تی ای استفاده می کردم. مخابرات هم به راحتی جمع آوری نمی کنه ولی چون دیدند که من خطم رو رها کرده و تمدید نمی کنم، خودشون بی خیال شدند. واقها اگر شرکت ها بتوانند فیبر رو تا ۵۰۰ متری برسونند، باقیش کار سختی نیست. شهر ما که فعلا داکت خالی گذاشتند. بدون اینکه شهر های بزرگ رو تکمیل کنند و تحویل بدهند، تنها در حال داکت گذاری در شهر های کوچک هستند. به نظر من اصلا مدل توسعه جالبی نیست. با توجه به قیمت فیبر، شهرهای کوچک با تی دی هم کارشون راه می افته. شما باید از همون روز های اول واگذاری رو فعال کنی. وگرنه داکت گذاری صرف همون شلنگ کشی خودمون هست و یه جورایی عوام فریبی هست. بنده هم موافقم که فیبر نوری جنبه سیاسی و آمارسازی پیدا کرده. ۷ میلیون پوشش مثل این هست که لوله کشی کنی ولی آبی برای توزیع نداشته باشی. من از پارسال هم فعمیندم و در همین وبسیت نوشتم که فیبر جنبه تبلیغات داره. به همبن دلیل بود که بیشتر از ۳ میلیون هزینه کردم و روی اینترنت بی سی رفتم. منتظر تغییر نمونید.
ما در این مملکت بارها در حال اختراع چرخ از ابتدا هستیم