اخبار ایران

ایرانسل متعهد شد تا سال ۱۴۰۳ پنج میلیون پورت اینترنت ثابت فیبر نوری بدهد

امضای قرارداد همکاری ایرانسل و رگولاتوری و پیوستن به پروژه توسعه فیبر نوری

سرانجام مذاکرات میان رگولاتوری و اپراتور ایرانسل برای پیوستن به پروژه توسعه ۲۰ میلیون پورت فیبر نوری به نتیجه رسیده و قرارداد همکاری میان این دو امضا شد.

در خبری که سایت دیجیاتو منتشر کرده است؛ معاون راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری از امضای قرارداد با ایرانسل برای توسعه فیبر نوری FTTH خبر داده است.

براساس این قرارداد، ایرانسل متعهد شده است تا پایان سال ۱۴۰۳، حدود ۵ میلیون خانوار را اینترنت فیبر نوری FTTH بدهد. ایرانسل می‌تواند بخشی از ایجاد پوشش فیبر نوری را با عقد قرارداد با اپراتورهای FCP اجرایی کند. در این خبر نیامده ایرانسل در کدام شهرها، فیبرنوری ارائه می‌دهد.

رقابتی شدن بازار فیبرنوری با ورود ایرانسل

ورود ایرانسل به پروژه توسعه فیبر نوری که از اردیبهشت ماه امسال کلید زده شده است و هدف آن ارائه و دسترسی به ۲۰ میلیون پورت فیبر نوری تا پایان سال ۱۴۰۳ است؛ یک امیدواری بزرگ برای شکسته شدن انحصار مخابرات در ارائه اینترنت پر سرعت و رقابتی شدن بازار ایجاد می‌کند.

اینترنت فیبر نوری یا FTTH می‌تواند سرعتی از ۳۰ الی ۵۰ مگابیت تا ۱ گیگابیت بر ثانیه برای کاربران خانگی و کسب‌وکارها داشته باشد و در مقایسه با اینترنت ADSL و VDSL و حتی TD-LTE یک فناوری اینترنت ثابت به‌روزتر و سریع‌تر محسوب می‌شود.

فیبر نوری اپراتورها

تا کنون، ۹ اپراتور با رگولاتوری قرارداد همکاری و توسعه فیبر نوری امضا کردند که با پیوستن اپراتور ایرانسل، می‌توان گفت این پروژه به طور جدی دنبال خواهد شد و بازار رقابتی میان شرکت‌ها شکل می‌گیرد.

آخرین آمار و وضعیت توسعه پورت‌های FTTH در اپراتورها و شهرهای مختلف نشان می‌دهد این پروژه با مشکلات مختلفی روبرو است و اپراتورها باید با چالش‌هایی مانند شهرداری‌ها، تعرفه‌گذاری، فیبر کشی، هزینه‌های بالای خرید تجهیزات و دور زدن تحریم‌ها دست و پنجه نرم کنند.

پیش‌تر، گزارش «فیبر نوری در خوان هشتم شهرداری‌ها» به برخی از مشکلات هر اپراتور در شهر و استانی که توسعه فیبر نوری آن را بر عهده گرفته، اشاره کردیم.

چالش‌های ایرانسل برای ارائه فیبرنوری

مدت‌ها است رگولاتوری در حال رایزنی و گفت‌وگو با ایرانسل است تا بتواند این اپراتور بزرگ دیتای موبایل را راضی به شرکت در پروژه توسعه فیبرنوری کند. مردادماه بود که خبر رسید رگولاتوری پذیرفته است در پروانه همگرایی ثابت و همراه بازنگری‌هایی انجام دهد و موارد مد نظر ایرانسل در آن لحاظ شود.

پیش از آن، مدیرعامل ایرانسل گفته بود این پروانه طوری نوشته شده که سودی برای یک اپراتور موبایل ندارد و بازگشت سرمایه در آینده را تضمین نمی‌کند و ایرانسل رغبت و انگیزه‌ای برای توسعه اینترنت ثابت فیبر نوری پیدا نکرده است.

همین‌طور، مدیرعامل ایرانسل در نشست خبری پانزدهمین سال آغاز به کار این اپراتور در مهرماه، به این نکته اشاره کرد که اگر تعرفه‌ها اصلاح شوند؛ تمایل به ارائه اینترنت ثابت هستند.

اما اکنون که ایرانسل رسما می‌خواهد پورت FTTH به کاربران خانگی و شرکت‌ها بدهد؛ همزمان دو مسئله یا دغدغه بزرگ برای کاربران مطرح است: نخست، محدودیت‌ها و فیلترینگ گسترده‌ای است که این روزها در اینترنت ایران شاهد هستیم و دیگری انحصار مخابرات در زمینه توسعه فیبر نوری است.

اینترنت فیبرنوری خوب است به شرطی که این محدودیت‌ها و فیلترینگ نباشد؛ چرا که اگر قرار است اینترنت ایران به وضع روزهای گذشته مهرماه پیش برود؛ حتی داشتن یک اتصال اینترنت پرسرعت چند صد مگ نیز گره‌ای از مشکلات کاربران باز نخواهد کرد.

بیشتر بخوانید: کاربر عصبانی از کندی اینترنت، کابل‌های شبکه فیبرنوری را آتش زد

مسئله دیگر، انحصاری است که هنوز هیچ شرکتی نتوانسته آن را بکشند و توان رقابت و شکست مخابرات ایران را داشته باشد. سال‌ها است مخابرات با یک انحصار بزرگ که البته خودش اصلا آن را قبول ندارد؛ مانع از توسعه اینترنت ثابت در کشور شده است و تلاش دولت‌های مختلف و وزیران و شرکت‌های گوناگون در این مدت به نتیجه نرسیده است.

حالا، آیا ایرانسل می‌تواند همزمان از این دو مانع عبور کند؟ هم انحصار مخابرات را بشکند و هم امیدوار به پایان یافتن فیلترینگ گسترده در اینترنت ایران باشد؟

شما خواننده عزیز شبکه‌چی، چه چشم‌انداز و پیش‌بینی از آینده اینترنت ایران و فیبرنوری دارید؟ آرزوی گرفتن اینترنت FTTH ایرانسل خیلی دور یا خیلی نزدیک است؟


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا