دقیقا سرعت اینترنت موبایل در ایران چقدر است؟
نه ۲ مگابیت، نه ۱۶ مگابیت و نه ۳۵ مگابیت؛ سرعت و کیفیت را با هم ببینیم
بحث بر سر سرعت واقعی اینترنت موبایل ایران بالا گرفته است. طرفداران کندی اینترنت میگویند بیشتر از چند مگابیت سرعت ندارند و مقامات دولتی و وزارت ارتباطات از سرعت اینترنت موبایل چند ده مگابیت صحبت میکنند و اعتقاد دارند شلوغبازیهای پیرامون کندی اینترنت، بیشتر یک جوسازی در فضای مجازی است.
اپراتورها باید سرعت ۲ مگابیت بدهند؟
چند روز پیش، وزیر ارتباطات به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی، سری به دفتر اپلیکیشن طاقچه میزند و آنجا حرف از کندی اینترنت پیش میآید. دکتر «عیسی زارعپور» هم ضمن تایید اینکه سرعت اینترنت ایران مطلوب نیست و جوابگوی نیازهای فعلی کاربران نخواهد بود؛ از عدم توسعه زیرساختهای شبکه در سالهای گذشته گله کرده و بعد میگوید البته سرعت اینترنت موبایل ایران چندان هم که در فضای مجازی سروصدا میشود؛ بد نیست.
برای مثال هم با گوشی موبایل ایرانی خود یک تست سرعت از اینترنت موبایل گرفته و به خبرنگاران نشان میدهد که سرعت دانلود نزدیک به ۱۶ مگابیت است. بعد در یک اظهارنظر عجیب میگوید در پروانه فعالیت اپراتورهای موبایل، سرعت ۲ مگابیت آورده شده است و اکنون آنها سرعت ۱۶ مگابیت؛ یعنی ۸ برابری دادهاند و این یعنی سرعت اینترنت موبایل ایران چندان بد نیست و بیشترش جوسازی است. گفتنی است پینگ نشان داده شده در گوشی وزیر نیز ۲۸ میلی ثانیه بوده است.
وزیر ارتباطات تاکید میکند که به خاطر مشکلات عدم توسعه شبکه، سرعت اینترنت موبایل کاربران در سراسر کشور حدود ۵ الی ۶ مگابیت است که باز هم نسبت به چیزی که در پروانه اپراتورها آمده است؛ بیشتر است ولی باز باز هم بهتر شود و دستوراتی برای پیگیری مشکلات اینترنت به معاونین خود از جمله رئیس رگولاتوری داده است.
هنوز ساعتی از انتشار ویدئوی وزیر ارتباطات نگذشته بود که سیلی از انتقادات در فضای مجازی به راه افتاد و حتی برخی مجریان صدا و سیما نیز به صراحت وزیر ارتباطات را مخاطب قرار دادند و گفتند اگر سرعت اینترنت موبایل ایران واقعا ۱۶ مگابیت است؛ پس چرا ما نمیتوانیم حتی یک صفحه وب باز کنیم.
واقعا سرعت اینترنت موبایل در ایران چقدر است و میتوانیم بگوییم سرعت اینترنت موبایل کند شده یا خیر؟
سرعت اینترنت یا کیفیت اینترنت؟
ابتدا، باید یک نکته مهم را مشخص کنیم و اینکه سرعت اینترنت یک معیار و فاکتور قابل اندازهگیری و عددی است و کیفیت اینترنت یک فاکتور و معیار دیگر که چندان قابل اندازهگیری و نمایش با آمار و ارقام نیست. لزوما هم سرعت اینترنت زیاد به کیفیت اینترنت بالا یا برعکس منجر نمیشود.
شما ممکن است یک اینترنت موبایل با سرعت ۱۰ مگابیت داشته باشید ولی بسیار پایدار و با تاخیر کم باشد ولی یک اینترنت موبایل با سرعت بالای ۵۰ مگابیت هم داشته باشید که اصلا پایدار و با دوام نبوده و دائما قطع و وصل شود یا پینگ بالای ۱۰۰ میلیثانیه به شما بدهد و اصلا نتوانید با آن کارهای خود را انجام دهید.
بنابراین، باید بدانیم تنها داشتن سرعت اینترنت کافی نیست و باید پارامترهای کیفیتی را نیز ارزیابی کنیم.
جدیدترین گزارش از سرعت اینترنت موبایل ایران چه میگوید؟
اما در تازهترین گزارش موسسه اسپید تست از ماه اکتبر که معمولا معتبرترین منبع برای رتبهبندی اینترنت کشورهای و بررسی وضعیت اینترنت در نقاط مختلف جهان است؛ سرعت اینترنت موبایل ایران به ۳۵.۰۲ مگابیت رسیده است. یعنی متوسط سرعت اینترنت موبایل کاربران ایرانی در ماه اکتبر، بالاتر از ۳۵ مگابیت است.
البته، این سرعت نسبت به ماه سپتامبر اندکی کاهش داشته و از ۳۵.۴۸ مگابیت به ۳۵.۰۲ مگابیت رسیده است که باعث کاهش دو پلهای رتبه ایران هم شده است. گفتنی است متوسط سرعت اینترنت ثابت ایران نیز ۲۲.۰۱ مگابیت گزارش شده است که باز نسبت به سرعت ۲۱.۳۶ مگابیت ماه سپتامبر، افت داشته است.
اما آیا سرعت ۳۵ مگابیت گفته شده برای اینترنت موبایل ایران؛ واقعا سرعت همه کاربران است؟ قطعا خیر اینطور نیست و بسیاری از کاربران ایرانی، بهویژه در مناطق دور افتاده، روستایی و حاشیه شهرها، سرعت اینترنت به مراتب پایینتری دارند.
موسسه اسپیدتست، این سرعت ۳۵ مگابیت را براساس تستهایی که کاربران روی وبسایت و اپلیکیشن این شرکت در طی یک ماه گرفتهاند؛ محاسبه کرده است و ما میدانیم خیل عظیمی از کاربران اصلا با این ابزارهای تست سرعت اینترنت آشنایی ندارند و از آن استفاده نمیکنند.
واقعیت این است که سرعت اینترنت موبایل ایران نه ۲ مگابیت و ۵ مگابیت و ۱۶ مگابیت است و نه ۳۵ مگابیت. همهچیز بستگی دارد به اینکه با یک گوشی یا مودم 3G یا 4G به شبکه موبایل اپراتورها وصل میشوید و وضعیت سیگنالدهی شما چگونه است و چه ساعتی از روز و شب به اینترنت موبایل وصل شدید و در چه منطقهای قرار دارید. شاید یک کاربر حتی سرعتهایی بالای ۱۰۰ مگابیت را تجربه کند و یک کاربر دیگر به زور ۵ مگابیت دانلود داشته باشد.
آن چیزی که در ماههای اخیر درباره اینترنت ایران، کاربران را کلافه کرده است؛ کیفیت پایین اینترنت به خاطر ترافیک زیاد و اشباع پهنایباند بینالملل و سایتهای شبکههای موبایل اپراتورها است.
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.