چند نوع استاندارد و اینترنت VDSL وجود دارد و کدام استانداردها در ایران عرضه میشوند؟ تفاوت این استانداردها در سرعت دانلود و آپلود یا فاصله با مرکز مخابراتی چقدر است؟
بیشتر بخوانید: به این دلیل مهم بهتر است مودم VDSL به جای مودم ADSL بخرید
این سوال مهمی است؛ چرا؟ چون هنگام خرید مودم VDSL و همینطور خرید اشتراک سرویسهای اینترنت VDSL از مخابرات و شاید در آیندهای نزدیک از شرکتهای اینترنتی؛ باید بدانید که حداکثر سرعت اینترنت VDSL شما چقدر است و آیا مودم شما از این سرعت پشتیبانی میکند یا خیر؟
نگاهی به استاندارد VDSL
در این مطلب نمیخواهیم فناوری VDSL را معرفی کنیم ولی شاید در حد دو سه خط توضیح بد نباشد.
VDSL جدیدترین نوع اتصال روی استاندارد DSL است. VDSL سرعتی چند برابر ADSL دارد و روی همان کابل مسی و کابل تلفن ثابت خانهها عرضه میشود. نیازی به کابلکشی فیبرنوری در داخل خانه ندارد و بزرگترین تفاوتاش با اینترنت ADSL در حساسیت به فاصله با مرکز مخابراتی یا کافوی نوری (صندوق توزیع خطوط مشترکین که ورودی آن فیبرنوری و خروجی آن کابل مسی است) است.
در استاندارد VDSL با تغییر و افزایش فرکانسهای سیگنالها میتوان به سرعتها و توان خروجی مختلفی دست یافت. در حالیکه حداکثر سرعت اینترنت +ADSL2 به مرز ۲۴ مگابیت میرسد؛ در اینترنت VDSL از سرعت ۵۰ مگابیت تا ۳۰۰ مگابیت در دسترس و امکانپذیر است.
برای استفاده از اینترنت VDSL باید مودم VDSL و سرویس اینترنت VDSL خرید کرد.
انواع VDSL
همانند اینترنت ADSL، روی استاندارد VDSL نیز با سه استاندارد متفاوت روبرو هستیم. تفاوت این سه استاندارد در فرکانس سیگنالها، فاصله موثر با کافوی نوری و سرعت دانلود و آپلود است:
VDSL: استاندارد ITU G.993.1 با سرعت دانلود حداکثر ۵۵ مگابیت و آپلود حداکثر ۱۶ مگابیت. فاصله کاربران با مرکز مخابراتی یا کافوی نوری باید حداکثر ۱ الی ۱.۵ کیلومتر باشد. در VDSL پهنایباند بازه فرکانسی ۱۲ کیلوهرتز تا ۲۵ مگاهرتز استفاده میشود.
VDSL2: استاندارد ITU G.993.2 با سرعت دانلود حداکثر ۱۰۰ مگابیت و آپلود ۱۰۰ مگابیت. فاصله کاربران با مرکز مخابراتی یا کافوی نوری باید حداکثر ۵۰۰ متر باشد. در VDSL2 شاهد افزایش پهنایباند یا همان بازه فرکانسی تا ۳۰ مگاهرتز هستیم.
+VDSL2: استاندارد ITU G.993.2 Amendment 1 (با نام VDSL2 profile 35b ازش نام میبرند) با سرعت دانلود حداکثر ۳۰۰ مگابیت و آپلود حداکثر ۱۰۰ مگابیت. فاصله کاربران با مرکز مخابراتی یا کافوی نوری باید حداکثر ۳۰۰ متر باشد. در +VDSL2 فرکانس ارسال سیگنالها به مرز ۳۵ مگاهرتز میرسد.
کدام نوع VDSL در ایران هست؟
در حال حاضر فقط شرکت مخابرات ایران اینترنت VDSL ارایه میکند. با نگاهی به بستهها و سرویسهای این شرکت میتوان به راحتی فهمید که استاندارد VDSL و VDSL2 عرضه میشود. یعنی فعلا سرویس اینترنت +VDSL2 در دسترس نیست.
باید این نکته را هم متذکر شویم که اگر فاصله مرکز مخابراتی با کاربران بیشتر از برد موثر باشد؛ سرعت اینترنت افت میکند و یک اتصال اینترنت VDSL2 با سرعت ۱۰۰ مگابیت میتواند به اینترنت VDSL و بعد +ADSL2 تبدیل شود. یعنی سرعت خط به زیر ۵۰ مگابیت میرسد.
بنابراین؛ واقعبینانه میتوان گفت برای بسیاری از کاربران نوع اینترنت VDSL با حداکثر سرعت ۵۰ مگابیت در دسترس است.
انواع مودم VDSL
براساس انواع VDSL میتوان مودمهای VDSL را نیز به سه مدل متفاوت تقسیم کرد. البته؛ در بازار بیشتر مودمهای VDSL2 و +VDSL2 با سرعتهای ۱۰۰ و ۳۰۰ مگابیت یافت میشوند ولی به هر حال باید هنگام خرید یک مودم روتر VDSL مواظب حداکثر سرعت پشتیبانی و استاندارد VDSL باشید.
بهتر است مودمی بخرید که حداقل از استاندارد VDSL2 پشتیبانی کند.