همانطور که از نام اینترنت ثابت نسل چهارم (TD-LTE) مشخص است؛ بیشتر برای مصارف رومیزی و ثابت عرضه میشود.
مودمهای TD-LTE هم غالبا در اندازه و جثه بزرگ طراحی میشوند و برای قرار گرفتن روی میزکار یا به طور ثابت در خانه و شرکتها نصب میشوند. برای نمونه مودمهای GP2101 و TD-i40 در اندازههایی هستند که جز برای مصارف رومیزی تصور دیگری دربارهشان نمیرود.
اما کمکم با رواج اینترنت TD-LTE و تبلیغات اپراتورها درباره مزایا و سرعت این نوع اتصال شبکههای موبایل؛ نیاز جدیدی در بازار از سوی کاربران به وجود آمده و اپراتورها را به سمت و سوی دیگر کشانده است.
بسیاری از متقاضیان اینترنت TD-LTE تصور و برآوردی همانند اینترنت موبایل و همراه دارند. بنابراین؛ میخواهند در چندین نقطه و مکان از اینترنت TD-LTE استفاده کنند. برای استفاده از اینترنت TD-LTE در نقاط مختلف هم نیاز به یک مودم TD-LTE همراه است.
اینگونه است که کاربران در سایتها و فرومهای مختلف دنبال یک مودم TD-LTE همراه هستند و اپراتورها هم سعی میکنند این نیاز را پاسخ دهند.
ایرانسل
در میان مودمهای TD-LTE ایرانسل اینطور جا افتاده که مودم TF-i60 بهترین مودم TD-LTE قابل حمل است. بیایید اندازههای مهمترین مودمهای TDD این اپراتور را با هم مقایسه کنیم:
مودم TF-i60 اندازهای ۲۴۰ در ۱۵۵ در ۷۸ میلیمتر دارد. اگر از نزدیک این مودم را مشاهده کرده باشید؛ اذعان میکنید اصلا برای مصارف همراه و جابهجایی مناسب نیست و بیش از حد بزرگ به نظر میرسد.
مودمهای GP2101 و GP2101 Plus ایرانسل اندازهای به مراتب کوچکتر دارند و در ابعاد ۱۷۱ در ۱۶۳ در ۴۰ میلیمتر ساخته شدهاند. یعنی حدود ۷۰ میلیمتر کوچکتر از TF-i60 هستند.
حتی مودمهایی مانند TK2510 و TD-i40 نیز ابعادی کوچکتر از مودم Tf-i60 دارند. جالب است تمامی این مودمها هم فاقد باتری هستند و از منبع تغذیه مستقیم بهره میبرند چون گفتیم اینترنت ثابت TDD برای مصارف موبیلیتی طراحی نشده است.
بنابراین؛ تنها مزیت مودم TF-i60 نسبت به مودمهای TDD دیگر ایرانسل میتواند پشتیبانی از سیمکارتهای ۴G باشد. یعنی در جایی که اینترنت TD-LTE جواب نمیدهد؛ میتوان سیمکارت را تعویض و از اینترنت همراه استفاده کرد.
از نظر قیمتی هم مودم TF-i60 گرانتر از مودمهای TDD دیگر ایرانسل است.
مبیننت
شرکت مبیننت چهار مودم TD-LTE دارد که طی یک مقاله مفصل به بررسی آنها پرداختم.
مودم AirMaster ۳۰۰۰ این شرکت که جثه بسیار بزرگی دارد و اصلا نمیتواند یک مودم قابل حمل باشد. مودم AirMaster ۳۱۰۰v هماندازه مودم GP2101 ایرانسل است.
اما مبیننت مودمی به نام SLC-۱۳۰ دارد که کوچکترین مودم TD-LTE در بازار ایران محسوب میشود و قابلیتهای حمل و مسافرتی دارد.
این مودم بسیار کوچکتر از مودمهای TDD بازار ایران است و اگر واقعا به دنبال یک مودم TD-LTE هستید؛ بهتر است این مودم را تهیه کنید.
البته، اخیرا مبیننت مودم هواوی B612 را هم با لوگو و لاک خودش وارد بازار کرده تا متقاضیان مودمهای همراه و TD-LTE خریدارش باشند ولی به دلایلی که در بالا گفتیم؛ به نظر نمیرسد این مودم برای قابلیتهای همراه بسیار مناسب باشد.
شاتل موبایل
اپراتور شاتل موبایل هنوز سرویسهای اینترنت TD-LTE خود را آغاز نکرده است ولی دو مودم جیبی به نامهای زایکسل WAH7706 و M01 ابعاد و مشخصات کامل یک مودم TD-LTE قابل حمل را دارند.
اگر این مودمها توسط شاتل برای سیمکارتهای TD-LTE فعال شوند؛ میتوانند گزینه خوبی برای متقاضیان مودمهای TDD قابل حمل باشند.
آسیاتک
شرکت آسیاتک همان مودم GP2101 ایرانسل را برای سرویس اینترنت TD-LTE خود عرضه میکند که گفتیم چندان برای همراه بودن مناسب نیست.
هواوی B612
در حال حاضر، تنها مودم TD-LTE آنلاک بازار، هواوی B612 است که در ایرانسل با نام مودم TF-i60 شناخته میشود.
درباره این مودم مفصل صحبت کردیم. نه از نظر ابعاد و نه از نظر باتری یک مودم قابل حمل نیست ولی چون از سیمکارت ۴G پشتیبانی میکند؛ به نظر میرسد که میتواند نقش یک مودم همراه همهکاره را هم ایفا کند.
خلاصه این مقاله:
۱- غالب مودمهای TD-LTE برای مصارف رومیزی و در اندازههای بزرگ طراحی شدند. کلا اینترنت TD-LTE برای استفاده در چندین نقطه نیست.
۲- مودم TF-i60 ایرانسل یا همان هواوی B612 چندان یک مودم TD-LTE قابل حمل محسوب نمیشود چون اندازه بزرگی دارد و فاقد باتری است. تنها مزیت این مودم پشتیبانی از سیمکارتهای ۴G است.
۳- اپراتورهای مختلفی مانند مبیننت و شاتل مودمهای TD-LTE کوچک و قابل حمل دارای باتری عرضه کردند ولی باید از اینترنت و سیمکارت همان اپراتورها روی این مودمها استفاده کنید.
۴- میان مودمهای GP2101 و TF-i60 ایرانسل؛ غالب کاربران ترجیح میدهند مودم TF-i60 را خریداری کنند تا از اینترنت ۴G هم در مسافرت سود ببرند.