اخبار ایران

مدیرعامل شاتل موبایل: هزینه eSIM ده برابر سیمکارت فیزیکی است

ارائه ای سیم به شکل کنونی در درازمدت خطراتی دارد؛ بیشتر فعلا یک تب است

مدیرعامل شاتل موبایل اعتقاد دارد نه تنها در ایران، بله در کل دنیا حرکت به سوی ای سیم یک تب و جوزندگی است؛ ضمن اینکه هزینه eSIM ده برابر سیمکارت فیزیکی است و ارائه به شکل کنونی توسط اپراتورها در ایران، برای درازمدت با خطرات و مشکلاتی روبرو است.

از حدود یک ماه پیش که آیفون ۱۷ ایر معرفی شد و فقط از سیم کارت مجازی یا ای سیم پشتیبانی می‌کند؛ تب eSIM در ایران به شدت افزایش یافت و بعد با پیش‌ثبت‌نام eSIM همراه اول و پیش‌ثبت‌نام eSIM ایرانسل و بعدتر در نمایشگاه الکامپ با راه‌اندازی اولین ای سیم‌ها، به اوج رسید.

موج‌سواری اپراتورها روی ای سیم ادامه داشت؛ به‌طوری‌که اولین سیم کارت مجازی ایران توسط سامانتل معرفی شد و مدعی هستند که به طور مستقیم روی آیفون ۱۷ باندل خواهند کرد.

شاتل موبایل هم از طریق پیامک، پیش ثبت نام ای سیم را برای مشترکانش آغاز کرد ولی برخلاف همراه اول و ایرانسل، زیاد تمایلی به سروصدا پیرامون آن نداشت.

حالا، «آرش کریم بیگی»، مدیرعامل شاتل موبایل در گفت‌وگو با رسانه زومیت، از دغدغه‌هایش درباره آینده eSIM در جهان و ایران گفته و می‌گوید تحریم‌ها باعث شده اپراتورهای ایران از روش‌های کنکوری برای گرفتن مجوزهای ای سیم پیش بروند که در درازمدت، مسئله‌زا است.

با هم بخش‌های مهمی از این گفت‌وگو را مرور می‌کنیم:

آرش کریم بیگی مدیرعامل شاتل موبایل

شاتل موبایل چه زمانی ای سیم می‌دهد؟

مدیرعامل شاتل موبایل می‌گوید پس از دو ماه از صدور مجوز سازمان تنظیم مقررات، این اپراتور هم آمادگی ارائه ای سیم را دارد و هم‌اکنون نیز با دو وندور در حال پیش‌برد سناریوی esim هستند.

او می‌گوید:

«ما جزو اولین اپراتورهایی بودیم که حدود یک‌ونیم تا دو سال پیش مذاکرات خود را با مجموعه‌های مرتبط با سازمان تنظیم مقررات درباره eSIM آغاز کردیم. اکنون نیز با دو وندور در حال پیشبرد سناریوی eSIM هستیم. بعد از انجام تست‌ها و دریافت مجوز از سازمان تنظیم مقررات، حداکثر ظرف یک تا دو ماه سرویس را به‌صورت تجاری عرضه خواهیم کرد. الان هم در واقع با دو وندور جلو رفتیم ولی جدا از تب و تاب و فضای رقابتی در نمایشگاه الکامپ امسال بر سر این که چه کسی اول eSIM بیاورد من دغدغه‌هایی دارم.»

ارائه eSIM به روش‌های کنکوری و بروز مشکلات در درازمدت

کریم بیگی می‌گوید اگرچه هم شاتل موبایل و هم اپراتورهای دیگر موبایل ایران آماده عرضه ای سیم هستند ولی با چالش‌های فنی و تحریمی روبرو‌اند که بزرگ‌ترین آن‌ها، تعامل قانونی با اپراتورهای جهانی مانند GSMA (انجمن سامانه جهانی ارتباطات سیار) است.

مدیرعامل شاتل موبایل می‌گوید:

«موضوع تحریم همه اپراتورها، از جمله ما را مجبور می‌کند که به راه‌حل‌های کنکوری و المپیادی روی بیاوریم که از لحاظ فنی در درازمدت می‌تواند ریسک‌هایی ایجاد کند. اگرچه آمریکا اعلام کرده که حوزه تلکام از تحریم مستثنی است، ولی از منظر موضوعاتی که مرتبط با GSMA می‌شود همه اپراتورها دچار مشکل هستند.»

در ادامه درباره اثر تحریم‌ها روی ای سیم ایران بیشتر توضیح می‌دهد:

«فقط اسم این سازمان انجمن سامانه جهانی ارتباطات سیار است اما در واقع یک شرکت آمریکایی است و بر اساس قوانین تجارت آمریکا فعالیت می‌کند. این قوانین هم به‌صورت شفاف اعلام کرده که اپراتورهای ایرانی نمی‌توانند پرداخت‌های خود را انجام دهند.»

در نهایت، خرید ای سیم و مجوزهای لازمه از نهادهای بین‌المللی برای اپراتورها، محدودیت‌هایی ایجاد خواهد کرد.

هزینه eSIM ده برابر سیم کارت فیزیکی است

موضوع دیگری که مدیرعامل شاتل موبایل اشاره می‌کند؛ توجیه اقتصادی ای سیم است. او می‌گوید فعلا، اپراتورها (منظورش همراه اول و ایرانسل است) به این پروژه بیشتر دید بازاریابی دارند تا دید اقتصادی:

«با توجه به قیمت ارز و هزینه چند دلاری هر لایسنس، طبیعتاً با افزایش روزانه نرخ دلار، موضوع بیزینس‌کیس این پروژه اهمیت زیادی دارد. به‌نظر می‌رسد اپراتورها فعلاً می‌خواهند این هزینه‌ها را به‌عنوان هزینه‌ی بازاریابی ببینند و نه یک طرح اقتصادی مستقل. یعنی بیشتر به چشم هزینه‌ی مارکتینگ نگاه می‌کنند تا یک مدل بیزینسی پایدار.»

او به قیمت بسیار بالای ای سیم به همراه مجوزها و سازوکارهایش اشاره می‌کند:

«در حال حاضر قیمت لایسنس eSIM حدود ۱۰  تا ۱۱ برابر یک سیم‌کارت فیزیکی است که عدم بلوغ بازار جهانی این فناوری را نشان می‌دهد. به‌نظر می‌رسد انحصار قیمت‌گذاری باید از طریق وندورهای جهانی شکسته شود و GSMA روی این موضوع تجدید نظر کند.»

ای سیم یک جوزدگی است

کریم بیگی، سروصدای فعلی روی esim را بیشتر یک تب زودگذر می‌داند و می‌گوید حتی دنیا هم آمادگی برای ای سیم را ندارد:

«GSMA دو، سه سال پیش پیش‌بینی کرده بود تا پایان سال ۲۰۳۰، ۳۰ درصد از کانکشن‌های دنیا eSIM خواهند بود، اما یک ماه‌ونیم پیش این گزارش را تعدیل کرد و نوشت که تا این سال حداکثر ۱۰ درصد از کانکش‌های دنیا  eSIM هستند. این در حالی است که امروز در سال ۲۰۲۵ تنها ۳ درصد کانکشن‌های دنیا از eSIM استفاده می‌کردند که نیمی از آن در کشور آمریکا است.»

او اشاره دارد فعلا فقط اپل با ارائه آیفون ۱۷ ایر، عملا ای سیم را پروموت کرده است و در بسیاری از کشورها و برندها از جمله چینی‌ها، قضیه ای سیم چندان جدی نیست.

یک دیدگاه

  1. e-sim نزدیک ۸ سال هست که تجاری شده در دنیا.
    چه جو زدگی چه تبی ؟
    شماها عقب هستید از تکنولوژی روز دنیا
    تا ۱۰ سال دیگه سیم کارت فیزیکی کامل حذف میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا