وایفای ۷ چیست و چه مزایایی نسبت به وایفای ۶ دارد؟
وایفای ۷ در حال آماده شدن است ولی چه زمانی به دست کاربران میرسد؟
بسیاری از ما فقط مصرفکننده وایفای و تجهیزات وایفای و اینترنت هستیم و اصلا توجهی به استانداردهای آنها یا زمان ارتقا و نسلهای جدید این تجهیزات نداریم!
به طور مثال، تجهیزات استاندارد ۸۰۲.11ax یا وای فای ۶ از سال ۲۰۱۹ وارد بازار شدند ولی احتمالا بسیاری از ما هنوز به این نسل از وایفای ارتقا پیدا نکردیم و داریم از یک مودم یا روتر وایفای ۵ یا حتی وایفای ۴ استفاده میکنیم.
سرعت ارتقای تجهیزات وایفای نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان پایین است ولی این صنعت راه خود را پیش میرود و پس از انتشار استاندارد Wi-Fi 6E ، حالا دارد برای Wi-Fi 7 آماده میشود؛ نسل جدیدی از شبکههای بیسیم با فناوریهای کاملا متفاوت!
استاندارد آینده وایفای یک انحراف اساسی از نسلهای پیشین نیست و روی همان باندهای فرکانسی ۲.۴ گیگاهرتز، ۵ گیگاهرتز و ۶ گیگاهرتز بنا شده است. اما در این نسل وایفای، سرعت، قابلیت اطمینانپذیری، پایداری و تاخیر به طرز کاملا چشمگیری بهبود پیدا میکند.
در ادامه، همه آن چیزی که باید فعلا درباره نسل بعدی وایفای ۷ بدانید را ذکر میکنیم:
وایفای ۷ چیست؟
Wi-Fi 7 همان چیزی است که انتظار داریم نسل بعدی شبکههای بیسیم نامیده شود. فعلا، با مشخصات فنی استاندارد IEEE 802.11be شناخته میشود که یک نسخه از استاندارد پایه و معروف ۸۰۲.۱۱ است. این استاندارد با نام Extremely High Throughput یا EHT نیز یاد میشود و روی بهبود تدریجی بسیاری از ویژگیهای اضافه شده در استانداردهای قبلی از جمله وایفای ۶ تمرکز دارد.
بیایید فناوری OFDMA یا Orthogonal Frequency Division Multiple Access را به عنوان یک مثال در نظر بگیریم. فناوری OFDMA در وایفای ۶ معرفی شد و به روترها اجازه میداد تا دستگاههای متصل بیشتری را مدیریت کنند و از طیفهای موجود، استفاده موثرتری داشته باشند.
در وایفای ۷، هدف این است که این با هماهنگی بیشتر در OFDMA بتوانند بهرهوری آن را افزایش داده و یک قدم به جلوتر ببرند. OFDMA یک تکنیک انتقال داده است که به چند نقطه دسترسی (اکسس پوینت) اجازه میدهد با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و عملکرد بهتری در شبکههای بزرگتر ارائه دهند.
بیشتر بخوانید: وایفای ۷ در نمایشگاه CES 2022 رونمایی میشود: وعده سرعت تا ۳۰ گیگابیت بر ثانیه
مانند 5G، وایفای ۷ نیز با هدف کاهش تاخیر در مواردی مانند اسریم ویدئو و بازیهای آنلاین توسعه داده میشود. تاخیر در اینجا صرفا به مدت زمانی اشاره دارد که یک سیگنال از روتر یا اکسسپوینت به دستگاه شما رسیده و برگشت میکند. اگر تا کنون مجبور شده باشید در وایفای منتظر استریم ویدئو باشید یا در تماسهای تلفنی با مکثهای طولانی روبرو شده باشید؛ به خوبی با این تاخیرهای وایفای آشنایی دارید. همانطور که انتظار داریم، با دور شدن از منبع سیگنال، تاخیر بدتر میشود و شلوغی و تداخل و ازدحام شبکه نیز میتواند تاخیر را افزایش و فاجعهبار کند.
در وایفای ۷، علاوه بر اینکه روی هماهنگی و ارتباط بهتر اکسسپوینتها کار میکنند؛ بلکه قرار است به دستگاهها اجازه دهند دادهها را روی چند باند فرکانسی و کانال رادیویی به طور همزمان ارسال و دریافت کنند تا تاخیر کاهش پیدا کند. این ویژگی که multi-link operation نامیده میشود؛ در مواردی که راهاندازی شبکه شما به دلیل تداخل خارجی یا ازدحام دستگاههای اطراف شبکه مختل شده باشد؛ کمک زیادی خواهد کرد.
اگرچه افزایش توان یا سرعت در وایفای ۷ یک هدف اصلی نیست اما به لطف پشتیبانی از کانالهای گستردهتر، محقق خواهد شد. به زبان ساده، کانالها، زیرباندهایی در باندهای فرکانسی اصلی وایفای هستند. به عنوان مثال، فرکانس ۵ گیگاهرتز به ۴۵ کانال تقسیم میشود و هریک از این کانالها میتواند پهنایباند یا عرضی ۲۰ تا ۸۰ مگاهرتز داشته باشد.
به صورت تئوری، کانالهای جدید ۳۲۰ مگاهرتز در وایفای ۷ مزایای سرعتی بسیار بهتری نسبت به وایفای ۶ و ۷ کانال با عرض ۱۶۰ مگاهرتز دارند. اگرچه، همه دستگاهها از این کانالهای با پهنایباند زیاد پشتیبانی نمیکنند اما برای استفاده در اپلیکیشنهای کاربردی نیازمند پهنایباند زیاد، بسیار مناسب هستند.
در نهایت، وایفای ۷ تعداد لینکهای استریم همزمان از یک دستگاه روتر را به ۱۶ لینک افزایش میدهد. در وایفای ۶ نهایتا ۸ لینک استریم فضایی داریم. اینتل تخمین میزند که این ویژگی وقتی با کانالهای با پهنایباند بیشتر ترکیب میشود؛ در وایفای ۷ سرعت حداکثری انتقال داده به صورت تئوری به مرز ۴۶ گیگابیت بر ثانیه برسد. این مقدار بیش از ۵ برابر سرعت تئوری حداکثری ۹ گیگابیت وایفای ۶ است.
چرا ما به وایفای ۷ نیاز داریم؟
قطعا، بسیاری از ما هنوز داریم از مودمها و روترهای وایفای ۵ یا استاندارد ۸۰۲.11ac استفاده میکنیم که متعلق به یک دهه پیش است. اگرچه، استانداردهای وایفای ۶ و وایفای ۶ ای جدیدتر و بهروزتر هستند ولی هنوز راه خود را به سوی بسیاری از خانهها و دستگاههای مصرفکننده باز نکردند؛ به استثنای گوشیهای پرچمدار یا لپتاپها و کامپیوترهای گیمینگ و تولید محتوا که بسیار گرانقیمت هستند.
پس، چرا صنعت شبکه باید تا این حد مشتاق نسل بعدی شبکههای بیسیم باشد و فشار بیاورد تا استاندارد آینده هرچه زودتر تصویب و اجرایی شود؟
به زبان ساده، به این دلیل که ما شاهد نوآوریهای بسیار بیشتری در زمینههای دیگر هستیم که به طور مستقیم از بهبود کارایی وایفای در چند سال آینده نشات میگیرند.
بیشتر بخوانید: وایفای ۶E چیست و چه تفاوتهایی با وایفای ۶ دارد؟
اگرچه امروزه، ویدئوکنفرانس و اینترنت اشیا هنوز نسبتا جدید هستند؛ ولی به نظر میرسد محبوبیت آنها در سالهای آینده افزایش خواهد یافت. بهویژه، در بخشهای سازمانی، دستگاههای صنعتی اینترنت اشیا مانند سنسورها، تجهیزات نظارتی و غیره میتوانند به راحتی محدودیتهای استانداردهای وایفای را نشان دهند.
حتی ما در خانه هم چندین بلنوگوی هوشمند، لامپهای متصل به اینترنت، سنسورها و پریزهای هوشمند و دهها وسیله دیگر داریم که میتوانند به وایفای و اینترنت وصل شود. مثلا، دستگاههای قهوهساز امروزی به اینترنت وصل میشوند!
بنابراین، بهبودهایی که در وایفای ۷ شاهد هستیم؛ ما اتصال دستگاههای بیشتر به یک روتر و مدیریت بهتر آنها، کانالهای با پهنایباند بیشتر، کاهش تاخیر و بهبود قابلیتهای مدیریت تداخلها، در آینده مزایای واقعی خود را نشان میدهند و به کار گرفته خواهند شد.
در حالیکه شاید یک کاربر معمولی سریعا به آخرین استاندارد وایفای نیاز نداشته باشد؛ اما کاربران واقعیت مجازی و واقعیت افزوده یا گیمرها میتوانند با وایفای ۷ از زیر فشار تاخیرها و عدم پایداری اتصالها بیرون بیایند.
انتظار داریم چه زمانی وایفای ۷ به دست ما برسد؟
وایفای ۷ هنوز با مشخصات و یک استاندارد کامل و قابل تصویب، فاصله زیادی دارد. در واقع، موسسه IEEE هنوز نام Wi-Fi 7 را برای نسل بعدی شبکههای بیسیم وایفای تصویب نکرده است. پس، جای تعجب ندارد که تا چند سال آینده، خبری از وایفای ۷ نباشد.
انتظار میرود در سالهای ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴، پروتکل بعدی وایفای تکمیل شود و حتی شاید یکی دو سال دیگر هم منتظر بماند تا تصویب شود و مشخصات این استاندارد به دست شرکتهای سازنده سختافزار برسد.
معمولا باید یکی دو سال دیگر هم صبر کرد تا دستگاههای مصرفکننده مبتنی بر وایفای ۷ وارد بازار شوند. بنابراین، بعید است زودتر از سالهای ۲۰۲۵ و پس از آن، شاهد بهکارگیری وایفای ۷ باشیم.
درباره استاندارد Wi-Fi 6E، با وجودی که یک سال کامل از تصویب و نهایی شدن آن میگذرد؛ هنوز اکثر کشورها مجوز استفاده از فرکانس ۶ گیگاهرتز برای استفاده عمومی را صادر نکردند. فقط در کشورهایی مانند انگلیس، ایالات متحده و کشورهای اتحادیه اروپا، این باند رادیویی برای مصارف داخلی باز شده است.
کشورهایی مانند استرالیا و ژاپن هنوز در حال بررسی این موضوع هستند و کشوری مانند هند اصلا به این نیاز بازار پاسخ نداده است.
در مجموع، زمانی میتوانیم انتظار داشته باشیم که وایفای ۷ به طور جدی وارد بازار شود که ابتدا، استانداردهای فعلی جا افتاده و رایج شوند. با سرعت کندی که استاندارد Wi-Fi 6E در پیش گرفته است؛ هنوز چندین سال تا ورود نسل بعدی وایفای به خانههای ما فاصله داریم!
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.