اینترنت ثابت شاتل و آسیاتک ۲۵ درصد گران شد
آیا این افزایش تعرفه اینترنت با مجوز رگولاتوری بوده است؟

همانطور که کاربران در چند روز پیش گزارش دادند؛ دو شرکت شاتل و آسیاتک، قیمت سرویسهای اینترنت ثابت خود را در سال جدید افزایش دادند.
تقریبا از یک الی دو هفته پیش، تعرفههای اینترنت ADSL این دو شرکت حدود ۲۵ درصد گران شده است. افزایش قیمتی که به طور مستقیم با مصوبه مجلس در بودجه ۱۴۰۰ همخوانی ندارد و مشخص نیست با مجوز رگولاتوری بوده یا خیر!
سایت زومیت گزارش میدهد، قیمت بسته یک ماهه طرح نقرهای شاتل در اواخر سال ۱۳۹۹ نزدیک ۱۲۰ هزار تومان بوده است که اکنون ۱۵۰ هزار تومان شده است.


در سرویس نقرهای شاتل هم یک بسته یک ماهه ۷۵ گیگابایتی از ۴۰ هزار تومان به ۷۰ هزار تومان رسیده است که افزایش قیمتی بیش از ۳۰ درصدی را تجربه میکند.


شرکتهای اینترنتی میتوانند سرویسهایی که SLA بالاتر از سرویس پایه دارند را با طرحهای انتخابی و قیمت گرانتر بفروشند. سرویس نقرهای شاتل جزو همین سرویسها است ولی باز برای افزایش قیمت باید از رگولاتوری مجوز بگیرند و قانون اجازه نمیدهد یک شبه، قیمتها ۲۵ یا ۳۰ درصد گرانتر شوند.
مدیر کل نظارت بر سرویسهای ارتباطی و فناوری اطلاعات رگولاتوری به زومیت میگوید باتوجهبه قانون بودجه سال ۱۴۰۰، هیچ شرکتی به افزایش تعرفه اینترنت مجاز نیست و هر اپراتوری که تعرفه را افزایش دهد، به اصلاح تعرفه به مبلغ پیشین ملزم است.
در قانون بودجه سال ۱۴۰۰، هرگونه افزایش قیمت اینترنت ثابت و موبایل ممنوع است و حتی رگولاتوری هم حق اجازه افزایش تعرفه اینترنت به شرکتها را ندارد.
امامی میگوید اکنون بحثهایی درباره این موضوع وجود دارد که افزایش تعرفه بهمعنای افزایش قیمت نیست یا جایگاه مصوبات کمیسیون در جریان قانون بودجه چه میشود؛ بااینحال برداشت سازمان تنظیم مقررات طبق اعلام سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده فعلا این است که نمیتواند با افزایش قیمت اینترنت بههرصورتی موافقت کند و «اجرای قانون بر مقررات اولویت دارد».
مدیر کل نظارت بر سرویسهای ارتباطی رگولاتوری میگوید با آسیاتک و شاتل مکاتباتی درباره افزایش تعرفههایشان کرده و به آنها تذکرات لازم را داده است.
او اضافه میکند شرکتها طبق پروانهشان موظف هستند مستندات و دلایلشان برای افزایش قیمت را به سازمان ارسال کنند؛ چراکه ممکن است شرکتی با برداشتی اشتباه این کار را کرده باشد؛ ولی طبق مصوبات کمیسیون. سپس با دریافت پاسخ اپراتورها، به آنها اعلام میشود تعرفه را نمیتوانند افزایش دهنند و باید قیمتها را به سال ۱۳۹۹ بازگردانند.
امامی در پاسخ به زومیت میگوید اپراتورها به عودت مبالغ اضافی دریافتشده از مشترکان ملزم هستند؛ اما اگر بر تخلفشان اصرار کنند، علاوهبر عودت مبالغ، مشمول جریمه تخلفات تعرفهای نیز میشوند.
گرانی با مجوز یا بیمجوز؟
شاتل در آبان سال گذشته هم تعرفه اینترنت خود را ۵۰ درصد گران کرده بود که پس از واکنش رگولاتوری مجبور شد ۲۰ درصد کاهش دهد ولی باز در نهایت بستههای نقرهای این شرکت ۳۰ درصد گرانتر شدند.
چند هفته پیش، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور در نامهای به وزارت ارتباطات و رگولاتوری، خواستار افزایش تعرفه اینترنت ثابت در سال ۱۴۰۰ شده بود که با پاسخ منفی رگولاتوری مواجه شد. رگولاتوری چندین دلیل برای عدم موافقت با افزایش قیمت اینترنت ثابت بیان کرده بود؛ از جمله اینکه طبق مصوبه مجلس در بودجه سال ۱۴۰۰، هیچ شرکت اینترنتی حق افزایش قیمت ندارد.
ضمن اینکه پهنایباند بینالمللی اینترنت با نصف قیمت در اختیار شرکتهای FCP قرار میگیرد. اما شرکتهای اینترنتی میگویند هزینههای نگهداری و توسعه شبکه بسیار بالا است و با تعرفههای فعلی هرگز امکان ارائه یک سرویس اینترنت با کیفیت وجود ندارد.
پیشبینی میشد علیرغم مخالفت رگولاتوری با افزایش قیمت اینترنت ثابت در سال ۱۴۰۰، خود شرکتها به صورت خودسرانه اقدام به افزایش تعرفههای اینترنت خود کنند.
نه تنها آسیاتک و شاتل، بلکه سایر شرکتهای FCP نیز بهزودی قیمت اینترنت ADSL خود را افزایش میدهند. البته، برخی از این شرکتها که در آستانه ورشکستگی هستند؛ دست به هر آب و آتشی میزنند تا مشتری بیشتری جذب کنند و تعرفههای خود را بسیار ارزانتر و پایینتر ارائه میدهند.
شاتل و آسیاتک چون بهترین سرویس اینترنت ADSL را ارائه داده و بیش از ظرفیت خود مشتری دارند؛ با قدرت تعرفهها را ۲۵ درصد افزایش داده و احتمالا پا پس نخواهند کشید.
ما در اینجا نمیخواهیم افزایش قیمت شرکتهای شاتل و آسیاتک را تایید یا محکوم کنیم؛ بلکه به این رویه اعتراض داریم که هر شرکت با اختیار خودش تعرفههای اینترنت را افزایش دهد و این وسط فقط کاربران متضرر شوند.
کاربرانی که این روزها همه زندگیشان به اینترنت گره خورده است. از مدرسه و دبیرستان و دانشگاه و آموزش راه دور و آنلاین بگیرید تا انواع کلاسهای تقویتی و آموزشی و یادگیری؛ از کار در خانهها و دورکاریها و فریلنسریها و فروش خانگی اینترنتی بگیرید یا انواع سرگرمیها و بازیها و تفریحهایی که اکنون فقط به اینترنت محدود شدند.
شاید برای یک کاربر حرفهای اینترنت، افزایش چند ده هزار تومانی یک بسته اصلا به چشم نیاید و اهمیتی نداشته باشد ولی قطعا برای یک خانواده سطح متوسط با دو الی سه فرزند، هزینه اینترنت رقم بالایی میشود که واقعا امکان پرداختاش نیست.
باید هرچه زودتر مشکلات شرکتهای FCP حل شود و به سوی ارائه سرویسهای اینترنت با کیفیت بیشتر و قیمت ارزانتر برای اقشار عمومی مردم برویم؛ نه اینکه اینترنت به ابزار و سرویس و امکانی لوکس برای بخشی از جامعه تبدیل شود و عموم مردم مجبور شوند سراغ اینترنت موبایل یا سرویسهای ضعیفتر بروند. البته، اینترنت موبایل ارزانتر از اینترنت ثابت نیست و باید هزینه زیادی بر گرده مردم تحمیل میکند.
منتظر پاسخ و واکنش شرکتهای شاتل و آسیاتک هستیم!
آسیاتک حجم سرویسش را هم در کنار افزایش قیمت کاهش داده هم از این ور گران کرده هم از حجم و کیفتش کم کرده
منم از آسیاتک اینترنت میگیرم هزینه دوبرابر کردن و از حجم اینترنت هم کم کردن کلا انگیزم برای دانلود از دست دادم حتی دستم به شارژ کردن نمیره نمیدونم چیکار کنم!!
شاتل که بسته های جشنواره ای رو به هر قیمتی دلش بخواد می ده
بسته ۲۰۰ گیگابایتی یک ماهه رو اوایل سال گذاشته به قیمت ۴۰ هزار تومان می داد ولی الان همون بسته رو به قیمت ۱۲۰ هزار تومان می دهد
نمی دانم با وجود کرونا و افزایش مصرف اینترنت چطور این شرکت ها اصلا حرف ضرر می زنند
هیچ کس هم اعتراض نمی کند
پینگ سرویس هم در روز نزدیگ چهار ساعت خراب می شه
من از آساتیک بسته میگرفتم الان خیلی گرون شد نمیدونم یهوی بسته ها را کم حم کردن و خیلی گرون شد دیگ اینرنت نگیریم بهتره دیگ کلن من جمع میکنم فایده نداره انچه نان سرعت هم نداره فقط گرون میکنن بسته ها را
تاریخ نوشته رو خوندم دیدم مال یک سال پیشه و امسال بازم گرون تر شدن! وقتی نه نظارتیه نه چیز دیگه ای الان نون هم گرون شده ماکارونی هم گرون شده! این ایران و کل دنیا به درد نمیخوره