در ایران، آب از اینترنت گرانتر است؛ آقای وزیر یا نمیدانی پورت چیست یا نمیدانی ۲۰ میلیون فیبر نوری چه مقدار است!
گفتوگو با سید میثم سیدصالحی، معاون فناوری اطلاعات شرکت مخابرات ایران
«روز اول باید میگفتیم آقای وزیر شما بر چه مبنایی داری میگویی به ۲۰ میلیون پورت FTTH نیاز است؟ مبنای خودت را بگو. یا نمیدانی پورت چیست یا نمیدانی ۲۰ میلیون چه مقدار است! کجای دنیا یک چنین سرویسی دارد؟!»
روزنامه جوان به بهانه توسعه شبکه فیبر نوری و بررسی وضعیت تحقق وعده دولت در ارائه ۲۰ میلیون پورت FTTH، گفتوگویی با «سید میثم سیدصالحی»، معاون فناوری اطلاعات شرکت مخابرات ایران انجام داده است.
گفتوگویی صریح و بیپرده که در بخشهایی از آن، سید صالحی به وزیران ارتباطات فعلی و گذشته تاخته و بهتر است بگوییم حمله کرده است؛ از جمله، عبارتی که در بالا خواندید یا اینکه گفته آذری جهرمی، اگر میخواست میتوانست بزرگترین شبکه فیبر نوری کشور را بسازد ولی خودش نخواست یا در بخش دیگری از گفتوگوی خود میگوید: «در ایران، آب از اینترنت گرانتر» است.
وقتی این مصاحبه را خواندیم؛ اگرچه در کلیت همان روحیه طلبکاری مدیران مخابرات در یک دهه اخیر را شاهد هستیم ولی حاوی نکاتی بود که بدمان نیامد با خوانندههای عزیز شبکهچی نیز به اشتراک بگذاریم. بخشهایی از این گفتوگو را باهم مرور کنیم:
وضعیت دسترسی به فیبرنوری در کشور چگونه است؟
ما الان در تمام مراکز داده خود از فیبرنوری استفاده میکنیم. در لایههای انتقال سال هاست از فیبر نوری استفاده میکنیم. ولی لایهای که همیشه از آن صحبت میشود، شبکه دسترسی از طریق فیبرنوری است.
شبکه دسترسی از طریق فیبرنوری ۱۰ سالی است که توسط ITU (اتحادیه بینالمللی مخابرات) به عنوان تکنولوژی دسترسی انتخاب و برای آن نقشهراههایی در نظر گرفته شدهاست.
دنیا آرام آرام در لایه دسترسی در حال حرکت از کابل مسی به سمت فیبر نوری است و در نهایت جایگزین کردن آنها با فیبر نوری، جزو نقشه راهی است که اتحادیه تلکام در دنیا پیشنهاد کردهاست.
تغییر تکنولوژی در دنیا هیچوقت دفعتاً اتفاق نمیافتد، بلکه همیشه یک راه برای تغییر تکنولوژی تعریف میشود. ما هم این نقشه راه را داریم؟
نه! ما متأسفانه پلههای تکنولوژی را دوتا دوتا یا چهارتا چهارتا میپریم! نقشه راه اینگونه شکل میگیرد که مثلاً وقتی یک شرکتی کابل مسی دارد تا انتهای جایی که این کابلها ظرفیت برای استفاده دارد باید از آن پول در بیاورد و بخشی از این پول را در چرخه تغییر تکنولوژی بابت بهسازی و تغییر این فناوری به نسل بعد هزینه میکند.
در اینجا باید توجه کرد که ظرفیت کابل مسی در دنیا تمام نشده و اتفاقاً همچنان فناوریهایی میآید که ظرفیت کابل مسی را فراتر از آن چیزی میبرد که امروز به عنوان فیبرنوری در لایه دسترسی به فناوریهای موجود پیاده میکنیم، اما ما در ایران به دلیل مشکلاتی که شبکه کابل مسی به خصوص در لایه انتهایی دسترسی یا انتقال داشته حتی به ظرفیتهای بینابینی هم خیلی نپرداختهایم؛ مثلاً تکنولوژی ADSL با استفاده از ظرفیت کابل مسی ۸ مگابیت بر ثانیه ظرفیت میدادهاست؛ بعد از آن ADSL۲+ آمده که تا ۱۶ مگابیت قابلیت استفاده دارد؛ بعد از آن هم VDSL آمده که تا ۲۵ مگابیت ظرفیت میدادهاست.
البته در تمام این تکنولوژیها قاعده و مسیر طراحی شده موجب میشد شما به شکل مداوم به مخاطب نزدیک شوید و طول این مسیر کابل مسی را که استفاده میکنید، کمتر کنید تا جایی که در فاصله ۱۰۰ متری تا ۱۵۰ متری با استفاده از تکنولوژی جی فست بتوانید تا یک گیگ به مشترک خود سرویس بدهید.
در دنیا هم اینگونه است؟
بله. مثلاً در کشور آلمان ۱۰ درصد کشور بعد از دهها سال به فیبر نوری دست پیدا کرده اند. هر تغییر تکنولوژی متناسب با نیاز و کشش بازار توسعه پیدا میکند. در مجموع زیرساخت ارتباطی کشور اجزایی دارد که نقطه دسترسی در یک کیلومتر آخر که قرار است به دست کاربر برسد یک جزء از اجزای این شبکه است.
این شبکه در لایههای مختلف در حال استفاده از تکنولوژیهای مختلف است و در دورههای مختلف هم باید به روزرسانیهای مختلفی برای آن اتفاق میافتاد، که به دلایل متعددی این اتفاق، کامل نبوده یا نواقصی داشتهاست.
اینجا گفتوگو به سمت مشکلات خصوصیسازی مخابرات میرود و اینکه شبکه مخابرات مال خود مخابرات است یا مال دولت است و … تا اینکه معاون فناوری اطلاعات مخابرات میگوید:
بله، ولی تعرفههای آنها رشد کرده است. تعرفههای شرکت گاز از ۱۴ سال پیش ۳ هزار درصد رشد کردهاست، اداره برق بالای ۴۵ هزار درصد رشد کردهاست، ولی تعرفه مخابرات صفر است.
نان که یارانه میگرفته چندین مرحله افزایش پیدا کردهاست، ولی مخابرات افزایش پیدا نکردهاست. این حق پرسنل مخابرات است و یک جاهایی حق الناس است. مخابرات الان چندین ماه است که بیمه پرسنل خود را نتوانسته پرداخت کند.
همه این کارمندانی که بیمار میشوند و به دلیل نداشتن هزینههای درمانی دچار عسر و حرج میشوند، گردن آن دوستانی است که تا امروز جلوی افزایش تعرفه را به هر دلیل سیاسی و غیرسیاسی گرفته اند. ما در مورد ۳۰ هزار نفر از مردم حرف میزنیم که پولی هم از جیب خودشان نگذاشته اند و گرنه مخابراتیهای کشور باید وضعشان نسبت به سایر اقشار بهتر میبود.
هزینه نگهداری تلفن ثابت در دنیا چقدر است؟
یک دلار در ماه خوب است؟ همین قیمت موجب شده مسیری که در طول سالها باید تغییر میکرد و در تکنولوژی VDSL، بوق را تا کافو دم کوچه شما میآوردم، اتفاق نیفتد و الان دارم آن را با کابل مسی چندهزار متری تا مرکز مخابراتی میآورم و به شما سرویس میدهم، به همین دلیل هم هست که سرویس ADSL شما گاهی ناپایدار است یا سرعتی را که ثبتنام میکنید، نمیتوانید بگیرید، علتش این است که پول آن سرویس جدا است و پول این کابل مسی و نگهداری تا دم منزل شما متفاوت است.
از سوی دیگر یکبار ما داریم در مورد تهران صحبت میکنیم، این یک عددی است، ولی وقتی در مورد روستا صحبت میکنید در چند ده کیلومتری یک شهر بزرگ که وسط آن را هرازچندگاهی میبرند، قیچی میکنند یا میدزدند، این هزینه نگهداری چند برابر میشود و اتفاقاً در آن روستا هزینه پرداختی بابت تلفن به شدت پایینتر است؛ آرپو روستایی ما زیر ۳ هزار تومان بود که اصلاً توجیه ندارد، در حالی که هزینه نگهداری کابل آنجا بالای ۲۰ یا ۲۵ هزار تومان محاسبه میشد.
آمارهای مختلف که میگوید اینترنت ما گران است
خیر! اینترنت ما به شدت ارزان است!
بیایید تکتک آمارها را با هم بررسی کنیم. هیچ جای دنیا اینترنت به قیمت ما نیست. البته وقتی میگویم هیچ جای دنیا، میروند مثلاً کشور لوکزامبورگ را پیدا میکنند و یک بسته تشویقی میآورند و میگویند قیمتش این مقدار است. در اینجا منظور بسته عادی مصرف است و البته هم نمیگویم با قیمت دلار بسنجید، بلکه با قیمت یک قوطی آب آن را بسنجید.
ببینید شما میتوانید اینترنت در چین را با چند قوطی آب بخرید و در ایران با قیمت یک گیگ اینترنت چند قوطی آب به شما میدهند. آب ما به شدت گرانتر از اینترنت است، با اینکه کشوری هستیم که خیلی هم آب معدنی برایمان اهمیت ندارد.
۲۰ میلیون پورت فیبر نوری چه مقدار واقعی است؟
روز اول باید میگفتیم آقای وزیر شما بر چه مبنایی داری میگویی به ۲۰ میلیون پورت FTTH نیاز است؟ مبنای خودت را بگو. یا نمیدانی پورت چیست یا نمیدانی ۲۰ میلیون چه مقدار است! کجای دنیا یک چنین سرویسی دارد؟!
شما دارید در مورد کشوری که کوچکتر از یکی از استانهای کوچک ماست صحبت میکنی یا درباره کشورهای صاحب فناوری صحبت میکنی؟ فرانسه ۶۰ میلیون پورت ADSL دارد، به سمت FTTH هم حرکت کردهاست و ۱۰ تا ۱۲ درصد سرویس FTTH دارد. ما کلاً با ۱۰ میلیون کاربر میخواهیم به ۲۰ میلیون FTTH برسیم.
وزارت ارتباطات اکنون به مخابرات گفته شما فیبر نوری را انجام دهید؟
همین! فقط با گفتن که اتفاقی نمیافتد. میگویند پنج تا قورباغه در استخر بودند، یکی از آنها تصمیم گرفت به بیرون بپرد، حالا چندتا قورباغه در استخر هستند؟ همچنان پنج قورباغه، چون او فقط تصمیم گرفتهاست، نپرید! الان هم وزارت ارتباطات نشسته پشت درهای بسته و برای خودش تصمیم گرفته، قواعدی هم که میگذارد با قواعد بازار همخوانی ندارد. مخابرات دارد مسیر خودش را میرود و ان شاءالله تا سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ در ۵ میلیون پورت سرویس خواهد داد. الان ۲ میلیون پوشش دارد، ۲۰۰ هزار عدد هم ارائه شدهاست، بعد هم بروید ببینید FCPها چه مقدار راه انداختهاند و آنها چه میگویند. ولی ببینید رویکرد وزارتخانه چیست و از کدام حمایت میکند، وزیر با ما عکس دارد یا با FCP ها، این دیگر تابلو است!
با هرکسی عکس میگیرد ملاک است یا هرکسی که هیئتمدیره آن را وزیر تعیین میکند؟
مشکل ما هم همین است. هیئتمدیرهای که میگذارد قرار است شرکت را روان کند. حالا بروید ببینید سیاستهای دولت توانسته کار مخابرات را روان کند یا ما را دچار چالش کردهاست.
هر چند مشکلاتی در حوزه تحریمها داشتیم، ولی میتوانستیم در همین شرایط هم موفق عمل کنیم. چرا رئیسجمهور آفریقای جنوبی میآید ایران؟ برای اینکه پول MTN را بیرون ببرد. میگویند پول MTN در ایران قفل شده، ولی طرف در سطح رئیسجمهور میآید برای اینکه پول یک شرکت بزرگش را بیرون بکشد. کجا در سیاست خارجی رفتهایم از مخابرات حمایت کرده ایم؟ تازه در دوره فعلی بدتر هم شدهاست.
در دوره قبلی حداقل طرف حسابمان معلوم بود میگفتیم طرف میگوید من با سهامدار مخابرات زاویه دارم و مخابرات را داده ام رفته، حالا در برابر مخابرات میخواهم یک چیزی علم کنم، خدا را شکر مخابرات از این دوره زنده بیرون آمد، حتی در دوره بعد از آن هم که طرف چشمهای خودش را بستهبود و فقط با لج و لجبازی اگر میگفتیم من راست میروم، میگفت پس چپ درست است، هم زنده ماندیم.
ما با آدم بی منطق، باهوش، بااستعداد و توانمند مواجه بودیم. انصافاً اگر آقای جهرمی تصمیم میگرفت صنعت ارتباطی کشور را رشد دهد، یک تاریخ بی نظیر از صنعت ارتباطی در طول چهار سال وی شکل میگرفت، اما نخواست.
مصداقاً آقای جهرمی چه کاری میتوانست انجام دهد که انجام نداد؟
اصل ماجرا این است که ظرفیت بهره مندی از توانمندی مخابرات را داشت و نکرد.
با اینکه از زیرمجموعههای آن استفاده کرد، رفت عکسش را با همراه اول و مبین نت در راهاندازی ۵G گرفت، رفت ۷۰۰ میلیارد و ۳۰۰ میلیارد و تعدادی لپ تاپ برای دفتر ریاست جمهوری و امثالهم گرفت، خرد خرد از همراه اول و مبین نت که بخشی از مخابرات ایران است تا میتوانست کشید، اما به جهت فضای سیاسی که با مخابرات داشت، همیشه گارد اپوزیسیون و دعوای خودش با آن را حفظ کرد.
آقای صدری را آقای جهرمی گذاشتهبود. مدیر عامل مخابرات ایران متعلق به وی بود. دو نفر از اعضای هیئتمدیره از طرف آقای جهرمی بود، ولی به دلیل اینکه نمیخواستند، این شده که شبکه FTTH ۲ میلیون پورت است، در حالی که باید ۸ میلیون پورت میبود.
اگر قرار باشد شما به ۲۰ میلیون پورت فیبرنوری برسید، نیاز به چه دارید؟
این کار ۱۸ هزار میلیارد تومان پول نیاز دارد ولی داریم زمین میفروشیم و خرج نقدینگی میکنیم، حقوق میدهیم و بخشی را هم سرمایه گذاری میکنیم.
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
ممنون آقای سیدصالحی من جای وزرا بودم به جای تخریب شمارو به عنوان مشاور خودم استفاده میکردم