۵ نشانه که میگویند زمان تعویض روتر فرا رسیده
اگر سرعت بیشتر میخواهید یا احساس میکنید روترتان خراب شده ...
چه زمانی باید برای تعویض روتر خانه اقدام کنیم؟ اگر از دست وای فای خانه شاکی و عصبانی هستید و فکر میکنید بیش از حد ضعیف شده است؛ شاید هر روز فکر کنید وقتش رسیده یک روتر بیسیم جدید بخرید!
اگر هم سالها است مودم و روتر شما خوب کار میکنند و همه اعضای خانه به آنها وصل شده و مشکلی ندارند؛ شاید فکر میکنید نباید به ترکیب برنده دست زد و مهم نیست روتر شما متعلق به چند نسل قبل وای فای است.
واقعیت این است که نه کندی وای فای و نه خوب کار کردن روتر، دلایل محکمی برای ارتقای یا عدم ارتقای روترها نیستند. کمی سخت است بفهمید دقیقا چه زمانی باید روتر خود را تعویض کنید اما باید به نشانههای زیر توجه کنید:
روتر شما استاندارد وای فای جدید را پشتیبانی نمیکند
اگر روتر بیسیم شما نه وای فای ۵ و نه وای فای ۶ را پشتیبانی نمیکند؛ شک نکنید وقت تعویض روتر فرا رسیده است.
بیش از یک دهه از ورود روترهای وای فای ۵ (یا استاندارد ۸۰۲.11ac) گذشته است و تقریبا اکنون هیچ شرکتی اینترنتی در خارج از ایران، مودم یا روتری با نسل وای فای ۵ به مشتریان نمیدهند.
وای فای ۵ در سال ۲۰۱۳ و وای فای ۶ در سال ۲۰۱۹ و وای فای ۷ در سال ۲۰۲۳ عرضه شدند.
در حالی که الان روترهای نسل وای فای ۷ وارد بازار شدند ولی روترهای وای فای ۶ بیشتر در بازار، خواهان داشته و شرکتهای اینترنتی این مودم روترها را به مشتریان خود پیشنهاد میدهند.
ایدهآلترین نسل وای فای برای کاربران ایرانی هم نسل وای فای ۶ است؛ اگرچه در عمل شاهد کوچ مردم از وای فای ۴ به وای فای ۵ دو بانده هستیم.
در تغییر نسل وای فایها، فقط بحث سرعت مطرح نیست و دهها پارامتر، پروتکل و استاندارد امنیتی و کارایی، بهروزرسانی میشود که گاهی دقیقا همان گلوگاه و مشکل وای فای شما هستند.
اگر مودم یا روتری با وای فای ۴ دارید؛ حتما به وای فای ۵ یا ۶ ارتقا دهید.
روتر شما مشکل دارد؛ مثلا خیلی داغ میشود
نشانه دیگری برای تعویض یا ارتقای روتر و مودم، تشخیص یک مشکل مشخص و بارز در روتر است؛ مثلا متوجه شدید بیش از حد داغ میکند و نمیشود به آن دست زد یا پس از چند ساعت، وای فای قطع میشود و مجبورید دستگاه را ریستارت کنید.
وقتی یک روتر برای چندین سال متمادی کار میکند؛ ممکن است با کاهش کارایی و سرعت روبرو شود یا برخی قطعات آن بسوزند و عملا خراب شوند که در عملکرد روتر تاثیرگذار هستند و شما میتوانید بفهمید روترتان خراب شده یا در آستانه خرابی است.
از نشانههای خرابی روتر میتوان به گرما و داغی بیش از حد، مشکل قطعی وای فای که باید مرتب ریستارت شود؛ عدم اتصال چند دستگاه به طور همزمان و کاهش شدید سرعت و برد موثر اشاره کرد.
در این مواقع، فقط باید به خرید روتر جدید فکر کرد و معمولا تعمیر روتر، کمک زیادی نمیکند.
عدم پشتیبانی از استاندارد رمزنگاری WPA3
بدون تعارف، دوران پروتکلهای WPA و WPA2 به اتمام رسیده است و دهها باگ امنیتی در این سیستمهای رمزنگاری هست که میتواند شبکه وای فای خانگی، دستگاهها و اطلاعات حساس شما را تهدید کند.
پروتکل رمزنگاری ارتباطات بیسیم WPA3 تقریبا با وای فای ۶ معرفی شد و فعلا مدرنترین و امنترین پروتکل برای رمزنگاری اطلاعات رادیویی است.
پروتکل WPA3 برای هر دستگاه یک رمزنگاری متفاوت با دستگاه دیگر در نظر میگیرد تا نتوان با یک دستگاه، سایر دستگاهها را زیرنظر داشت. همینطور، بسیاری از حملات ناشناخته در WPA2 را مسدودسازی میکند؛ حملاتی که باعث قطع شدن وای فای روترها میشدند.
چقدر برایتان اهمیت دارد روتر شما دارای WPA3 باشد؟
عدم پشتیبانی از فرکانس ۵ گیگاهرتز
دلایل زیادی وجود دارد که در سال ۲۰۲۵ شما به هر دو فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز نیاز دارید. قرار نیست فرکانس ۵ گیگاهرتز جایگزین ۲.۴ گیگاهرتز بشود؛ بلکه باید هر دو فرکانس رادیویی وای فای با هم و در کنار هم کار کنند.
فرکانس ۵ گیگاهرتز، پهنایباندی چند برابر ۲.۴ گیگاهرتز دارد و در اینترنت فیبر نوری بسیار مهم و تعیینکننده است. همچنین، اجازه اتصال دستگاههای بیشتری به روتر میدهد و نمیگذارد این دستگاهها با هم تداخل و ازدحام و در نتیجه آنها، کاهش سرعت پیدا کنند.
فرکانس ۵ گیگاهرتز از روترهای وای فای ۴ (استاندارد ۸۰۲.11n در سال ۲۰۰۹) در دسترس است ولی خوب بیشتر کاربران برای اولین بار در روترهای وای فای ۵، آن را تجربه کردند.
اکنون، روترهای وای فای ۶ و ۷ نیز فرکانس ۵ گیگاهرتز دارند و حتی روترهای وای فای ۷ دارای یک فرکانس ۶ گیگاهرتز جدیدتر هم هستند که فعلا چندان لزومی برای کاربران خانگی ندارد.
اگر یک مودم یا روتر با وای فای ۲.۴ گیگاهرتز دارید؛ فارغ از اینکه چه نسل وای فای است؛ پیشنهاد میکنیم هرچه زودتر سراغ ارتقای روتر بروید و یک روتر دو بانده بخرید.
این روزها، میتوانید با ۲ میلیون تومان هم یک روتر دو بانده بخرید؛ آن هم از نسل وای فای ۶.
- بیشتر بخوانید: بهترین روترهای وای فای ۶ برای کاربران خانگی
اگر نیاز به سرعت بیشتر دارید
شاید مهمترین و اصلیترین دلیل برای ارتقا و تعویض روتر، نیاز به سرعت بیشتر باشد؛ حالا یک ارتقای شبکه و اینترنت داشتهاید؛ مثلا از ADSL به فیبر نوری و FTTH رفتهاید یا اینکه فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز دیگر جوابگو نیست.
اگر روتری با درگاه شبکه اترنت صد مگابیتی دارید؛ باز هم دلیل خوبی برای خرید روتر جدید است؛ چون الان دیگر همه به یک روتر با درگاه ۱ گیگابیت نیاز دارند و حتی گیمرها، تولیدکنندگان محتوا و سازمانها، باید سراغ روترهای با درگاههای لن چند گیگابیتی بروند.
- بیشتر بخوانید: آیا شما به درگاه LAN سریعتر از یک گیگابیت نیاز دارید؟
اینترنت سیمکارتی، VDSL و FTTH به روتر دو بانده با درگاه ۱۰۰۰ مگابیتی نیاز دارند و هر روتری جز آن، نمیتواند سرعت واقعی اینترنت را به شما بدهد.
چه زمانی نباید روتر ار ارتقا داد؟
برخی اوقات روتر شما به خوبی کار میکند و نیازی به تعمیر ندارد؛ از سرعت و پوششدهی و تنظیمات آن رضایت دارید و هیچ کمبودی احساس نمیکنید؛ دستگاههایی که باید به وای فای وصل شوند؛ همگی قدیمی بوده و از فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز پشتیبانی میکنند و اینترنت ADSL دارید و روزانه شاید یک ساعت به وای فای وصل میشوید.
خوب، در این مواقع شاید بهتر باشد اصلا به روتر خود دست نزنید!
اما فراموش نکنید حتی اگر هیچ گوشی یا لپتاپ یا دستگاهی با فرکانس ۵ گیگاهرتز ندارید؛ باز هم خرید یک روتر جدید، روی ۲.۴ گیگاهرتز سرعت بیشتری به شما میدهد!
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.