آموزش

۵ ترفند سریع برای بهبود سرعت وای‌فای خانگی

این روزهای کرونایی، وای‌فای در کانون توجه خانه‌ها و خانواده‌ها است.

احتمالا، اعضای یک خانواده بیشتر از هر زمان دیگری نگران سرعت وای‌فای هستند. دانش‌آموزان و دانش‌جویان خانواده باید پای کلاس‌های مجازی و آموزش‌های راه دور بنشینند؛ پدر یا مادر یا هر دو باید از راه دور کارهای خود را سروسامان دهند و احتمالا افراد دیگری هستند که اینترنت تنها سرگرمی آن‌ها است برای بازی و فیلم و چت و وبگردی.

همه اعضای خانواده ۲۴ ساعت در خانه هستند و دستگاه‌های آن‌ها به اینترنت وصل است. شاید هیچ زمان و دوره‌ای دیگری مانند این روزهای قرنطینه به خاطر ویروس کرونا، فشار و ترافیک روی مودم روتر یا روتر بی‌سیم خانه نبوده و سرعت اینترنت و وای‌فای بسیار کندتر از گذشته است.

احتمالا توصیه‌های زیادی برای افزایش سرعت وای‌فای شنیدید یا در سایت‌ها و رسانه‌ها خواندید. در همان اوایل شیوع ویروس کرونا، روی سایت شبکه‌چی ترفندهایی برای افزایش سرعت وای‌فای در هنگام استفاده همه خانواده منتشر کردیم. 

اما ۵ ترفند ساده و سریع زیر را هم برای بهتر شدن سرعت وای‌فای مدنظر داشته باشید:

دستگاه‌های اصلی را روی باند ۵ گیگاهرتز قرار دهید

اگر مودم روتر یا روتر بی‌سیم شما از دو باند رادیویی ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز پشتیبانی می‌کند؛ حتما هر دو باند رادیویی را راه‌اندازی کنید. مثلا یک وای‌فای می‌تواند نامش MyHomeWiFi باشد که روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز است و وای‌فای بعدی به نام MyHomeWiFi5GHz روی باند ۵ گیگاهرتز راه‌اندازی شود.

برخی روترها به طور خودکار دستگاه‌های مختلف را روی دو باند تقسیم می‌کنند ولی شما به طور دستی لپ‌تاپ و کامپیوتر را روی باند ۵ گیگاهرتز قرار دهید. 

باند ۵ گیگاهرتز سریع‌تر، خلوت‌هر، پهنای‌باند بیشتر، امن‌تر و مطمئن‌تر است. باند ۲.۴ گیگاهرتز اشباع شده است و هزاران دستگاه گوناگون روی آن کار می‌کنند. اگر یک بار از باند رادیویی ۵ گیگاهرتز استفاده کنید؛ دیگر هرگز آن را رها نمی‌کنید و متوجه تفاوت سرعت آن با باید ۲.۴ گیگاهرتز می‌شوید.

در مطلب «۵ دلیل برای خداحافظی با فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز» به طور کامل درباره این ترفند بهبود و افزایش سرعت وای‌فای صحبت کردم.

سراغ تنظیمات QoS بروید

روش بعدی برای اولویت‌دهی به دستگاه‌های اصلی و مهم خانه در اتصال به وای‌فای، تنظیمات Quality of Service روتر یا مودم روتر هستند. این تنظیمات برخی اوقات در منوی روتر به نام QoS یا Prioritization و نظایر این‌ها آورده شده‌اند.

این تنظیمات به شما اجازه می‌دهند اولویت ترافیکی شبکه و اینترنت را برای دستگاه‌های مختلف تعیین کنید. مثلا، به کامپیوتر و لپ‌تاپ خود اولویت بالایی تعریف و بعد سراغ گوشی‌ها یا دستگاه‌های دیگر بروید.

با تنظیمات QoS می‌توانید مطمئن شوید سرعت و پهنای‌باند لازم برای استفاده از اینترنت با کیفیت بالا را در اختیار خواهید داشت. در روترهای پیشرفته حتی می‌توانید انواع ترافیک شبکه را هم اولویت‌بندی کنید؛ مثلا ویدیوکنفرانس یا بازی در اولویت باشند و بعد دانلود و شبکه‌های اجتماعی قرار بگیرند.

دانلود به جای استریم

وقتی شبکه و اینترنت شلوغ است و چندین دستگاه با هم به اینترنت وصل شدند؛ بهتر است فیلم و سریال‌های مورد علاقه خود را آفلاین تماشا کنید. یعنی ابتدا آن‌ها را دانلود کرده و بعد ببینید.

در دانلود فشار کمتری به شبکه و ترافیک اینترنت خانگی وارد می‌شود؛ برای مدت کوتاهی پهنای‌باند اینترنت گرفته شده ولی پس از آن آزاد است ولی هنگامی که شما در حال استریم یک فیلم و تماشای آن هستید؛ در تمام مدت به اینترنت فشار وارد می‌شود.

بسیاری از سرویس‌های استریم فیلم و سریال گزینه دانلود دارن. افزون بر این، دانلود فیلم و سریال اجازه می‌دهد با دیگر اعضای خانواده آن‌ها را تماشا کنید یا اینکه دیگران هم فیلم‌ها را از شما بگیرند و دیگر نیازی به دانلود دوباره نباشد.

در صورت امکان با کابل وصل شوید

وای‌فای راحت‌تر است و شما از هر نقطه خانه می‌توانید به اینترنت وصل شوید ولی در این روزها که همه اعضای خانواده در خانه هستند و هریک به دلایلی به اینترنت نیاز دارد؛ بهتر است کاری کنید که به روتر نزدیک‌تر بوده و با کابل به آن وصل شوید.

کابل مطمئن‌تر، سریع‌تر و بدون قطعی یا افت سرعت است. بهتر است لپ‌تاپ، کامپیوتر، کنسول بازی، تلویزیون و نظایر این‌ها را با کابل به مودم یا روتر وصل کنید. عیبی ندارد برای چند روز یک کابل شبکه از وسط خانه رد شود.

اگر مودم یا روتر شما تعداد درگاه شبکه اترنت محدودی؛ مثلا یک یا دو درگاه دارد؛ می‌توانید یک سوییچ ۵ پورت ساده خریداری کنید تا همه دستگاه‌های اصلی خانه با کابل به روتر وصل شوند.

به‌روزرسانی سخت‌افزار

این روزها بهترین بهانه برای خرید یک مودم روتر یا روتر جدید و به‌روزتر است. شاید مجبور شوید یک هزینه سنگین برای خرید یک سخت‌افزار جدید کنید ولی به مرور زمان متوجه خواهید شد چقدر در راندمان و بهره‌وری شما تاثیرگذار بوده است.

بدون داشتن یک مودم یا روتر سریع امکان ندارد بتوانید در خانه کار کنید؛ ویدیوکنفرانس راه بیندازید؛ سر کلاس درس مجازی بنشینید یا برای فرزندان خود سرگرمی تدارک ببینید.

اگر مودم شما قدیمی است؛ یک مودم جدید بخرید. اگر از مودم راضی هستید و جدید است؛ یک روتر قوی کنار دست آن بگذارید. اگر هم مودم و هم روتر نسبتا جدید هستند ولی هنوز مشکل وای‌فای دارید؛ یک اکستندر وای‌فای بخرید.

اگر چندین نقطه از خانه مشکل وای‌فای دارد یا خانه بسیار بزرگ است و یک روتر نمی‌تواند همه آن را پوشش دهد؛ سراغ سیستم‌های مش وای‌فای بروید.

به هر حال، مشخص نیست تا چه زمانی باید در خانه باشیم و از راه دور همه‌چیز را کنترل کنیم. قطعا ارزش ان را دارد به فکر به‌روز کردن سیستم شبکه و وای‌فای خانه خود باشیم.

چند مطلب دیگر درباره افزایش سرعت وای‌فای خانگی:

این روزها سایت‌های خارجی معتبر چه روتری را برای کار در خانه پیشنهاد می‌کنند؟

وای‌فای سریع‌تری در خانه نیاز دارید؟ از مایکروویو استفاده نکنید

به اینترنت سریع‌تری نیاز ندارید؛ به روتر بهتری نیاز دارید!

۵ پیشنهاد برای ساختن اینترنت خانگی مناسب دورکاری، استریم فیلم و بازی آنلاین

ترفندهای افزایش سرعت وای‌فای خانگی برای استفاده همه اعضای خانواده


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

‫3 دیدگاه ها

  1. سلام یک سوال داشتم اقای محمدزاده
    تنظیمات وایرلس مودم روی ۸۰۲.۱۱n گذاشتم الان میخوام با گوشی به مودم متصل بشم و از باند ۵گیگاهرتز به مودم استفاده کنم چیکار کنم؟

    1. سلام
      در روتر باید هر دو شبکه ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز را تعریف کرده باشید؛ با دو نام متفاوت و رمز متفاوت. بعد در گوشی وقتی وای‌فای را روشن می‌کنید؛ شبکه ۵ گیگاهرتز را مشاهده می‌کنید و به آن وصل شوید.
      مطمئن هستید روتر شما از باند ۵ گیگاهرتز پشتیبانی می‌کند؟
      خیلی کم روتر داریم که در استانداد ۸۰۲.۱۱n از باند ۵ گیگاهرتز پشتیبانی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا