فناوری

مودم ثابت در برابر مودم همراه: بررسی مزایا و معایب هریک و اینکه کدام‌یک را بخریم؟

آیا همیشه مودم ثابت بهتر از مودم همراه است؟ اینجا همه‌چیز نسبی و وابسته به نیازهای کاربر است

در این مقاله می‌خواهیم دوباره مودم‌های رومیزی و ثابت را با مودم‌های همراه و جیبی مقایسه کنیم و به طور جزئی‌تری، تفاوت‌های آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم.

واقعیت این است که هر روز، سوالات زیادی درباره خرید یک مودم رومیزی یا مودم همراه به دست ما می‌رسد. کاربران میان خرید یکی از این دو نوع مودم سرگردان هستند و دقیقا نمی‌دانند کدام‌یک برای آن‌ها مناسب‌تر است؟

مثلا سوال می‌کنند کدام مودم آنتن‌دهی بهتری دارد؟

آیا حقیقت دارد مودم‌های ثابت آنتن‌دهی بهتری دارند و قوی‌تر هستند و سرعت اینترنت بیشتری می‌دهند؟

آیا حقیقت دارد که مودم‌های ثابت می‌توانند در نقاط ضعیف از نظر آنتن‌دهی کار کنند؟

آیا برای گیمینگ مودم ثابت بهتر است یا مودم همراه؟ کدام‌یک لک و پینگ پایین‌تری دارد؟

آیا می‌شود به مودم همراه هم آنتن خارجی نصب کرد یا فقط باید به مودم‌های ثابت آنتن بیرونی متصل کنیم؟

آیا مودم‌های رومیزی بدون آنتن خارجی هم گیرندگی سیگنال مشابه مودم‌های رومیزی با آنتن خارجی دارند؟

اگر آنتن بیرونی به مودم ثابت وصل کنیم؛ قدرت گیرندگی آن چند برابر می‌شود؟

آیا یک مودم ثابت LTE Cat 6 بهتر است یا یک مودم همراه LTE Cat 12؟ سرعت کدام‌یک بیشتر است؟

و ده‌ها پرسش دیگر از این دست برای کاربران اینترنت مطرح است و دنبال پاسخی برای آن‌ها هستند تا بتوانند یک انتخاب خوب و خرید موفقی داشته باشند و سرانجام مشکل اینترنت خود را حل کنند.

خرید مودم 5G
همیشه مودم‌های ثابت بهترین انتخاب برای استفاده از اینترنت موبایل نیستند

تا حدود زیادی هم به این کاربران حق داده می‌شود. قیمت مودم‌های ثابت و همراه بسیار بالا است و می‌خواهند چندین میلیون تومان برای خرید یک دستگاه هزینه کنند و اگر جواب نیازشان را ندهد؛ سرخورده و ناامید می‌شوند و باید مودم خریداری شده را با ضرر بفروشند و دوباره مودم دیگری بخرند.

انواع مودم ثابت و همراه

به این نکته توجه داشته باشید که در بازار، مودم ثابت و مودم رومیزی صرفا به مودم‌های سیم‌کارتی یا مودم‌های ۴G LTE و ۵G اطلاق نمی‌شود و برخی اوقات یک مودم ADSL/VDSL را هم مودم ثابت می‌گویند.

خرید مودم 5G
در این مقاله، منظور ما از مودم ثابت و مودم رومیزی، مودمی است که با سیم‌کارت به اینترنت موبایل وصل می‌شود

ما در این مطلب، منظورمان از مودم ثابت و رومیزی، مودمی است که سیم‌کارت می‌خورد و به اینترنت موبایل یا اینترنت سلولی وصل می‌شود و خبری از اینترنت ثابت ADSL و VDSL نیست.

تکلیف مودم همراه روشن است و همیشه به مودم‌های سیم‌کارتی و مودم‌هایی که به اینترنت موبایل وصل می‌شوند؛ گفته شده و ما مودم همراه برای اینترنت ADSL یا FTTH نداریم!

مودم ثابت بهتر است یا مودم همراه؟

نکته مهمی که در همین ابتدای بحث باید بدانیم این است که اصولا اشتباه است بخواهیم در حالت کلی بگوییم مودم ثابت بهتر از مودم همراه است یا مودم همراه بهتر از مودم ثابت است!

هر دو نوع مودم دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌ها و امکاناتی هستند و در برخی شرایط بهترین کارایی را دارند. برای یک شخص مودم همراه ایده‌آل است و برای شخص دیگری مودم ثابت بهتر است. باید به کارکردها و نیازهای یک کاربر دقت کرد تا متوجه شویم بهتر است یک مودم ثابت خریداری کند یا یک مودم همراه!

مودم هواوی E6878
انتخاب مودم ثابت یا همراه بستگی زیادی به نیازها و کارکرد کاربران دارد

اینکه فرض کنیم مودم‌های ثابت گیرندگی سیگنال بهتری دارند؛ پس همیشه بهتر از مودم‌های همراه هستند و همه کاربران باید یک مودم همراه خریداری کنند؛ قطعا دیدگاه اشتباهی است. مودم‌های ثابت فاقد باتری هستند و نیاز دارند همیشه به برق وصل باشند و جابه‌جایی آن‌ها آسان نیست. حالا، اگر یک کاربر واقعا می‌خواهد در طول روز چندین بار جابه‌جا شود یا اینکه اول هفته در یک دفتر کار می‌کند و آخر هفته باید در خانه به اینترنت وصل شود؛ نباید سراغ خرید مودم‌های ثابت برود جز اینکه دو مودم ثابت در دو محل کارش داشته باشد.

همین‌طور، نمی‌توان به طور کلی گفت مودم‌های ثابت برای گیمینگ و استریم ویدئو و ویرایش فیلم یا تولید محتوا بهتر از مودم‌های همراه هستند. در این مقایسه همه‌چیز نسبی و به وضعیت و نیازهای یک کاربر بستگی دارد.

۵ مزیت مودم ثابت

مودم‌های ثابت مزایای غیرقابل‌انکاری دارند؛ به‌ویژه در شرایط کنونی بازار اینترنت ایران که بیشتر کاربران به اینترنت موبایل وصل می‌شوند و نیاز به مودمی دارند که بالاترین گیرندگی آنتن و سرعت و پایداری را داشته باشد. ۵ مزیت بزرگ مودم‌های ثابت را می‌توان به شرح زیر فهرست کرد:

مودم ثابت هواوی

۱- گیرندگی آنتن بهتر: مودم‌های رومیزی دارای آنتن‌های داخلی یا خارجی قوی‌تر و بزرگ‌تری هستند؛ در نتیجه می‌توانند سیگنال‌های بیشتری را از محیط دریافت کرده و اصطلاحا گیرندگی آنتن بهتری نسبت به مودم‌های همراه داشته باشند. آنتن خارجی مودم‌ها را می‌توان در جهت‌های مختلف تنظیم یا اینکه با آنتن‌های قوی‌تری جایگزین کرد تا گیرندگی سیگنال‌ها بهتر شود.

۲- پردازنده و سخت‌افزار قوی‌تر: مودم‌های ثابت و رومیزی از سخت‌افزار قوی‌تری برخوردار هستند. لزوما از نظر سرعت اینترنت، سریع‌تر از مودم‌های همراه نیستند ولی چون پردازنده مرکزی قوی‌تر، تراشه وای‌فای بهتر، حافظه و فلش و آنتن بزرگ‌تری دارند؛ در نتیجه برای کارهای سنگین مانند گیمینگ، استریم ویديو، تولید محتوا یا اتصال تعداد زیادی دستگاه به وای‌فای مناسب‌تر هستند.

۳- پنل مدیریتی مجهزتر: یک مزیت بزرگ مودم‌های ثابت نسبت به مودم‌های همراه، پنل‌های کاربری آن‌ها است. معمولا، مودم‌های ثابت دارای پنل مدیریت قوی‌تر و جامع‌تر و مجهزتر هستند و شما می‌توانید تنظیمات مختلف را روی آن‌ها انجام دهید و وی‌پی‌ان نصب کنید یا کارهایی مانند تجمیع فرکانس، تغییر باندهای رادیویی، قفل شبکه و تنظیمات امنیتی را با دست باز انجام دهید.

۴- امکانات بهتر، درگاه‌های بیشتر: اگر نیاز به درگاه شبکه LAN داشته باشید یا بخواهید آنتن خارجی به مودم نصب کنید؛ احتمالا تنها انتخاب شما یک مودم ثابت باشد. مودم‌های همراه هم در برخی مدل‌ها دارای درگاه شبکه یا سوکت آنتن خارجی هستند ولی به طور کلی این مودم‌های ثابت هستند که امکانات ارتباطی بیشتری به شما می‌دهند و برای مصارف در شبکه‌های اداری و کسب‌وکاری مناسب‌تر هستند.

۵- وای‌فای بهتر: وای‌فای مودم‌های ثابت قوی‌تر است؛ چون در مودم آنتن‌های وای‌فای داخلی یا خارجی نصب شده است و در عمل کاربران بیشتری می‌توانند به وای‌فای وصل شوند. قدرت پوشش‌دهی و سرعت وای‌فای در این پردازنده‌ها، با توجه به قدرت سخت‌افزار، بهتر است. در حالی‌که وای‌فای یک مودم همراه بیشتر یک هات‌اسپات موبایل است ولی وای‌فای مودم‌های ثابت را می‌توان در برخی مدل‌ها مشابه با وای‌فای روترهای رده بالای بازار دانست.

۳ عیب مودم ثابت

مزایای مودم‌های ثابت را گفتیم و مشخص شد در وای‌فای، آنتن‌دهی، درگاه‌های ارتباطی و تنظیمات و امکانات بهتر از مودم‌های جیبی هستند ولی آیا این مودم‌ها هیچ عیبی ندارند؟ اتفاقا چرا این مودم‌ها دارای معایب بزرگی هم هستند که باید مورد توجه کاربران قرار بگیرند:

مودم هواوی HWS32MWA
مودم‌های ثابت به باتری مجهز نیستند و باید همیشه به برق وصل باشند

۱- قابل حمل نیستند: بزرگ‌ترین عیب مودم‌های ثابت و رومیزی این است که جابه‌جایی و حمل آن‌ها به طور مکرر از یک نقطه به نقطه دیگری سخت است. شاید در طول ماه، یک بار یا دو بار یک مودم ثابت را از خانه به دفتر کار یا برعکس ببرید ولی همانند مودم‌های همراه نمی‌توانند هر روز همراه خود داشته باشید؛ چون مودم‌های ثابت هم سنگین‌تر و هم اندازه بزرگ‌ترین نسبت به مودم‌های همراه دارند و علاوه بر خود بدنه مودم، باید آنتن‌ها و آداپتور برق و کابل شبکه و متعلقات دیگر را هم همیشه همراه خود جابه‌جا کنید.

۲- باتری ندارند: مودم‌های ثابت فقط با آداپتور برق کار می‌کنند و باتری ندارند. بنابراین، برای سفر و همراه داشتن در یک ماموریت کاری بیرون از دفتر کار و گردشگری در طبیعت و استفاده در دانشگاه مناسب نیستند.

۳- گران‌تر هستند: قیمت مودم‌های رومیزی غالبا بیشتر از مودم‌های همراه است؛ چون شما در واقع چند دستگاه را در یک دستگاه خریداری می‌کنید ولی مودم‌های همراه فناوری‌های ساده‌تری دارند و پروسه ساخت آن‌ها آسان‌تر است.

۵ مزیت مودم همراه و جیبی

شاید باورپذیر نباشد ولی در تمام جهان، مودم‌های همراه طرفداران بیشتری نسبت به مودم‌های ثابت دارند؛ چیزی که در ایران تقریبا برعکس است و کاربران دوست دارند مودم ثابت بخرند. مزایای مودم‌های همراه بی‌شمار است و تقریبا می‌توان با برعکس کردن معایب مودم‌های ثابت به آن‌ها رسید:

مودم نت گیر M5
مودم‌های همراه بهترین گزینه برای دسترسی سریع به اینترنت امن هستند

۱- قابل حمل هستند: وقتی می‌گوییم مودم همراه و جیبی یعنی مودم‌هایی با حداکثر ۲۰۰ گرم وزن و اندازه یک گوشی اسمارت‌فون امروزی! بنابراین، حمل این مودم‌ها برای همه مردم آسان است و می‌توانید همیشه در کوله و کیف همراه خود داشته باشید. مدل‌هایی از این مودم‌ها به قدری کوچک و جمع‌وجور هستند که اصلا هیچ وزنی به شما تحمیل نمی‌کنند.

۲- باتری دارند: یک دلیل قابل حمل بودن مودم‌های همراه، داشتن باتری و عدم نیاز به اتصال به پریز برق است. معمولا مودم‌های همراه دارای باتری‌هایی از ظرفیت ۲ هزار میلی‌آمپرساعت تا ۶ الی ۷ هزار میلی‌آمپرساعت هستند که به شما اجازه می‌دهند از ۳ الی ۴ ساعت تا ۱۲ ساعت و بیشتر بدون برق کار کنید.

۳- هات‌اسپات موبایل امن: یک کارکرد بزرگ مودم‌های همراه، راه‌اندازی سریع و آسان یک هات‌اسپات موبایل امن در هر زمان و هر کجا است.

۴- ارزان‌تر هستند: مودم‌های همراه در مقایسه با مودم‌های ثابت، قیمت‌هایی پایین‌تری دارند.

۵- فناوری‌های به‌روز و نزدیک به اسمارت‌فون‌ها: مودم‌های جیبی معمولا از پردازنده، تراشه وای‌فای و فناوری‌های گوشی‌های موبایل استفاده می‌کنند و همیشه به‌روزتر از مودم‌های ثابت هستند. مثلا، الان مودم‌های همراه ۵G با وای‌فای ۶ بیشتری نسبت به مودم‌های ثابت در بازار داریم.

فکر می‌کنیم دیگر نیازی نیست که به معایب مودم‌های همراه اشاره کنیم؛ چون همان مزایای مودم‌های ثابت هستند. از جمله معایب مودم‌های همراه می‌توان به آنتن‌دهی و گیرندگی ضعیف‌تر، قدرت سخت‌افزاری ضعیف‌تر، نداشتن درگاه‌های ارتباطی مانند شبکه LAN یا اتصال آنتن خارجی اشاره کرد.

حالا، با توجه به اینکه مزایا و معایب مودم‌های ثابت و موبایل را مشخص کردیم؛ به نظر شما کدام‌یک بهتر هستند؟

نیازهای خود را دقیقا فهرست کنید

برای اینکه متوجه شوید یک مودم ثابت برای شما بهتر است یا یک مودم همراه، باید نیازهای خود را فهرست کنید و پس از اینکه مشخص شد دقیقا چه نیازها و کاربردهایی از یک مودم انتظار دارید؛ سراغ انتخاب و خرید مودم مناسب بروید.

اجازه بدهید با دو سناریو، موضوع را بهتر روشن کنیم:

سناریو ۱

کاربری هستم که به اینترنتی با مشخصات زیر نیاز دارم:

۱- فریلنسر هستم و محل کار ثابتی ندارم و مرتبا باید در مکان‌های مختلف به اینترنت وصل شوم.

۲- به شدت نیاز دارم مودمی بخرم که بتوانم همراه خودم داشته باشم.

۳- باید مودم من باتری داشته باشد تا بتوانم تا چند ساعت خیالم بابت اتصال به برق راحت باشد.

۴- چند دستگاه مانند لپ‌تاپ، گوشی موبایل و تبلت را باید به مودم وصل کنم.

۵- سرعت آپلود و دانلود مودم برایم اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل باید مودمی با وای‌فای دوبانده داشته باشم.

۶- در خانه‌ام آنتن‌دهی ایرانسل ضعیف است و مجبور می‌شوم از سیم‌کارت همراه اول استفاده کنم.

چه مودمی بخرم؟ قطعا یک مودم همراه نسبتا خوب با وای‌فای دو بانده نیاز دارید!

سناریو ۲

یک مودم و اینترنت برای کارهای زیر نیاز دارم:

۱- در دفتر محل کارم نیاز به یک اینترنت اختصاصی پرسرعت با آپلود بالا دارم. امکان گرفتن اینترنت ثابت ADSL یا VDSL یا FTTH برای دفتر محل کارم نیست!

۲- در خانه اینترنت ADSL دارم و دیگر نیازی به اینترنت همراه نیست.

۳- حتما باید لپ‌تاپم با کابل شبکه به مودم وصل شود.

۴- متاسفانه آنتن‌دهی دفتر کارم برای ایرانسل و همراه اول اصلا خوب نیست.

۵- مودمی نیاز دارم که وای‌فای دو بانده پرقدرتی را پوشش بدهد؛ چون مساحت دفتر کارم نزدیک به ۱۵۰ مترمربع است.

۶- اگر امکان دارد مودمی پیشنهاد بدهید که هم به ۴G LTE و هم به TD-LTE وصل شود.

چه مودمی بخرم؟ با سادگی و با توجه به نیازهای گفته شده می‌توان فهمید که باید یک مودم ثابت خریداری شود.

فاکتورهای دیگر دخیل در خرید مودم رومیزی یا مودم جیبی

در سناریو ۲ اشاره شد که مودم‌های ثابت و رومیزی می‌توانند از هر دو سیم‌کارت و اینترنت ۴G LTE و TD-LTE یا حتی ۵G نیز پشتیبانی کنند. البته به این معنی نیست که مودم‌های همراهی نداریم که همزمان از ۴G LTE و TD-LTE و ۵G پشتیبانی کنند؛ بلکه منظورمان این است که معمولا مودم‌های ثابت این ویژگی را دارند.

هواوی B315

بحث دیگر این است که شاید یک گیمر باشید و بخواهید از اینترنت موبایل استفاده کنید؛ در این صورت بهتر است یک مودم ثابت قوی بخرید و بعد به یک روتر گیمینگ وصل کنید تا وای‌فای دو بانده بسیار قوی به همراه انبوهی از تنظیمات مخصوص دستگاه‌های گیمینگ داشته باشید.

برای دفاتر محل کار با تعداد زیاد دستگاه و کاربر، مثلا دفتری ۱۰۰ متری با ۱۰ کاربر و دستگاه، قطعا خرید یک مودم رومیزی بهتر است و جواب می‌دهد تا اینکه سراغ خرید یک مودم همراه بروید.

در نهایت، فراموش نکنید که این شما هستید باید دست به انتخاب بزنید. هرچقدر تصویر واضحی از نیازهای خود داشته باشید؛ بهتر انتخاب خواهید کرد و مودم مناسب‌تری می‌خرید. برای راهنمایی بیشتر می‌توانید به مقالات زیر نیز مراجعه کنید:


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا