فناوری

علت اختلال اینترنت موبایل در هفته‌های اخیر چیست؟

احتمالا شما هم این روزها با کندی و قطعی اینترنت موبایل روبرو شدید و برایتان پیش آمده چرا کیفیت اینترنت گوشی‌ها یک‌باره این‌قدر افت کرده است؟

اینترنت موبایل همراه اول و ایرانسل در ساعتی از روز دچار اختلال شده و قطع می‌شوند یا سرعت اینترنت آن‌قدر کند است که عملا نمی‌شود هیچ‌کاری کرد و یک سایت ساده باز نمی‌شود.

روزنامه همشهری در شماره امروز ۱۴ دی ماه خود گزارشی درباره علل اختلال اینترنت در هفته‌های اخیر چاپ کرده است و به بررسی این موضوع می‌پردازد.

به گزارش این روزنامه، بروز اختلال گسترده در GPS و ارسال پارازیت روی باند ۱۸۰۰ مگاهرتز باعث کاهش کیفیت اینترنت موبایل و بعضا قطعی آن شده است.

این اختلال در فضای فرکانسی کشور وجود داشته است ولی در هفته‌های اخیر بسیار بیشتر شده است. این اختلال جی‌پی‌اس در برخی مناطق خاص دیده می‌شد ولی این روزها بسیار بیشتر و فراگیرتر شده است.

اختلال جی‌پی‌اس باعث قطعی سرویس‌های مسیریابی در اپلیکیشن‌های داخلی و خارجی می‌شود و روی کیفیت اینترنت همراه اول که بیشترین مشترک در ایران را دارد؛ بسیار تاثیرگذار است.

منبع اختلال کجا است؟

براساس گزارش‌های مختلف این گسترش اختلال با ارسال پارازیت از منبع نامعلوم برای عمومی مردم باعث تأثیرگذاری جدی روی باند فرکانسی ۱۸۰۰مگاهرتز شده است که مورد استفاده بسیاری از کاربران نسل چهارم تلفن همراه است.

این اختلال گسترده باعث شده تا گوشی‌های موبایل کاربران مجبور به استفاده از باندهای فرکانسی ۲۱۰۰ و ۲۶۰۰ مگاهرتز شود که افزایش ترافیک و فشار روی این باندهای فرکانسی خود دلیل دیگری برای کاهش کیفیت اینترنت موبایل شده است.

با حدس‌ و گمان‌هایی در این رابطه، یک منبع آگاه که نامش فاش نشده در گفت‌وگو با نشریه پیوست هم تأیید کرده که ارسال پارازیت روی باند فرکانسی۱۸۰۰ عامل اختلال در اینترنت موبایل در اپراتور همراه اول است.

سخنگوی دولت دهم هم هفته گذشته در کنفرانس خبری هفتگی خود با خبرنگاران، موضوع اختلال جی‌پی‌اس را تایید کرد اما عمدی بودن آن را رد کرد. علی ربیعی گفت که رئیس جمهور از مدت‌ها قبل دستور داده بود که در شورای عالی امنیت ملی به ابعاد مختلف این موضوع پرداخته شود.

اختلال در اینترنت TD-LTE

گفتنی است که این اختلال گسترده جی‌پی‌اس روی اینترنت ثابت TD-LTE نیز تاثیر می‌گذارد. دکل‌های مخابراتی TD-LTE نیز به‌جز تعیین موقعیت مکانی، بیشتر برای اینکه بتوانند از نظر زمانی با یکدیگر تطابق پیدا کرده و بسته‌های اطلاعات را با یکدیگر مبادله کنند، از ساعت‌های اتمی GPS استفاده می‌کنند.

دو سال پیش هم یک اختلال گسترده در جی‌پی‌اس باعث از کار افتادن کامل اینترنت TD-LTE شد و صدای همه مشترکان از جمله تاکسی‌های اینترنتی، پیک‌ها، راننده‌های اینترنتی و غیره را درآورد چون آن‌ها نمی‌توانستند از اپلیکیشن‌های مسیریابی استفاده کنند.

بعد از گزارش عادل

روزنامه همشهری گزارش داده است موج جدید این اختلال‌ها همزمان با پخش گزارش زنده عادل فردوسی‌پور از طریق اینستاگرام برای ای‌اف‌سی فارسی آغاز شده است و در آن زمان مردم از کاهش سرعت و کیفیت اینترنت موبایل خبر دادند.

یک روز بعد از این اتفاق، سازمان تنظیم مقررات در نامه‌ای به‌همراه اول با اشاره به دریافت گزارش‌های اختلال روی اینترنت این اپراتور و تأکید روی این موضوع که مشکل از شبکه ارتباطات زیرساخت نبوده؛ دستور داده بود تا ظرف ۴۸ساعت دلایل این اختلال روی شبکه همراه اول اعلام شود.

با گذشت بیش از ۲ هفته از انتشار این نامه هنوز گزارشی عمومی و رسمی درخصوص علت اختلال ایجاد شده روی شبکه همراه اول منتشر نشده است.

به هر حال چیزی که نمی‌شود کتمان کرد وجود یک اختلال گسترده در شبکه فرکانسی رادیویی کشور است که باعث قطعی و کاهش سرعت اینترنت همراه شده است. بیش از ۹۰ درصد مردم از طریق گوشی‌های تلفن همراه به اینترنت وصل هستند و کوچک‌ترین مشکل و اختلال می‌تواند روی زندگی همه آن‌ها تاثیرگذار باشد.

به ویژه اینکه در یک شرایط عادی نیستیم و کرونا باعث شده اینترنت به نیاز ضروری و حیاتی برای همه آحاد مردم از دانش‌آموز و دانش‌جو بگیر تا معلم و استاد دانشگاه و هزاران کارمند و فریلنسر و طراح و فروشنده تبدیل شود.


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا