مضرات 5G چیست؟ آیا نسل پنجم شبکههای موبایل خطرناکتراند؟
بررسی شایعات در مورد سیگنالهای الکترومغناطیسی و اثرات آنها بر سلامتی بدن
شبکه تلفنهمراه نسل پنجم یا 5G، جدیدترین شبکه فناوری بیسیم است که برای انتقال دادهها بین وسایلی مانند تلفنهمراه استفاده میشود. فایوجی هم مانند نسلهای پیشین، همراه با شایعات و باورهایی است که مضرات 5G اتفاقا بیشتر هم هست!
5G با تولید نوعی انرژی به نام تابش الکترومغناطیسی کار میکند. 5G همچنین از فرکانسهای بالاتری نسبت به شبکههای بیسیم قبلی استفاده میکند که باعث میشود سریعتر و کارآمدتر شود.
فرکانس های الکترومغناطیسی، مانند فرکانسهای تولید شده توسط 5G، ناحیهای به نام میدان الکترومغناطیسی «Electro Magnetic Field» یا به اختصار EMF ایجاد میکنند. برخی افراد معتقدند EMF اثرات منفی بر سلامتی دارد.
در نتیجه، نگرانی در مورد چگونگی تأثیر فناوری و اینترنت 5G بر سلامت وجود دارد. اما در حال حاضر هیچ شواهدی از خطرناک بودن 5G برای سلامتی وجود ندارد.
ما در این مطلب سعی کردیم مضرات 5G و نگرانیهایی که در حوزه سلامت وجود دارند را بررسی نماییم.
5G چیست؟
فناوری بیسیم به طور مداوم در حال پیشرفت است. تقریباً هر ۱۰ سال، شرکتهای تلفنهمراه، نسل جدیدی از سیستمهای بیسیم را عرضه می کنند. هر نسل یک نسخه ارتقا یافته و پیشرفتهتر از آخرین نسل است.
در آخرین پیشرفت و در سال ۲۰۱۹، شبکههای 5G منتشر شدند. واژه 5G مخفف “نسل پنجم” است.
5G ارتباطات تلفن همراه سریعتری را فراهم می کند و برای اینکار از فرکانسهایی با طیف الکترومغناطیسی بالاتر استفاده میکند.
فرکانسهای 5G از ۳.۵ گیگاهرتز (گیگاهرتز) شروع میشوند و تا چند ده گیگاهرتز (امواج میلی متری) ادامه پیدا میکنند.
قبل از راه اندازی 5G، این فرکانسهای بالاتر در شبکههای تلفن همراه استفاده نمیشد. این فرکانسها معمولاً در دستگاههایی مانند اسکنرهای امنیتی استفاده میشوند.
شایان ذکر است که فرکانسهای الکترومغناطیسی توسط هر چیزی که از برق استفاده میکند مانند مایکروویوها، خطوط برق، کامپیوترها و … تولید میشوند.
5G همچنین از روشی به نام شکلدهی پرتو استفاده میکند که دادهها را مستقیماً به دستگاهها ارسال میکند. این ویژگی با نسلهای قبلی متفاوت است که سیگنالها را در همه جهات ارسال میکردند.
آیا فناوری 5G بر سلامتی بدن تأثیر دارد؟
به گفته منابع مورد اعتماد سازمان جهانی بهداشت (WHO)، تحقیقات محدودی در مورد فرکانسهای مورد استفاده در 5G وجود دارد.
اما تحقیقات زیادی در مورد اثرات میدانهای الکترومغناطیسی در طیفهای گوناگون بر سلامتی وجود دارد که نتایج متناقضی را هم نشان دادهاند.
تا به امروز اثرات میدان الکترومغناطیسی را به طور بالقوه در موارد زیر مورد بررسی قرار دادهاند:
۱- گرم شدن بافت بدن
یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۷ نشان داد که تلفنهای همراهی که از فرکانسهای ۱.۸ تا ۲.۲ گیگاهرتز استفاده میکنند؛ میتوانند باعث گرم شدن بافت بدن انسان شوند.
گرم شدن بافت زمانی اتفاق میافتد که پوست شما انرژی الکترومغناطیسی را جذب کند. این فعل و انفعال باعث افزایش جزئی دما در مغز و بدن انسان میشود.
همچنین، یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ نشان داد که افراد با افزایش سن، گرمایش بافت مرتبط با میدان الکترومغناطیسی را بیشتر تجربه میکنند.
به علاوه، هر چه میدان الکترومغناطیسی بیشتر باشد، جذب بیشتر خواهد شد.
اگر گرمایش بافت کوتاه مدت و حداقل در نظر گرفته شود، جای نگرانی زیادی وجود نخواهد دشت.
کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا (FCC)، اعلام کرده است که مردم در معرض فرکانسهای بسیار پایین الکترومغناطیسی هستند. این سطوح برای ایجاد گرمای قابل توجه بافت، بسیار پایین است.
برای تعیین اینکه سیگنالهای الکترو مغناطیسی و بهخصوص 5G بر بافت انسان تأثیر می گذارند، تحقیقات بیشتری لازم است.
۲- عملکرد شناختی انسان
اثرات قرار گرفتن در معرض 5G بر عملکرد شناختی افراد هنوز مورد مطالعه کاملی قرار نگرفته است.
در یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۷، محققان چگونگی تأثیر استفاده از تلفن همراه بر عملکرد شناختی را بررسی کردند.
محققان دریافتند که استفاده از تلفن همراه برای حداقل ۹۰ دقیقه در روز با مشکلات شناختی برای انسان همراه است.
اما یک بررسی کوچک تحقیقاتی در سال ۲۰۱۸ شواهد متناقضی پیدا کرد.
محققان ۴۳ مورد مطالعه را در مورد میدان الکترومغناطیسی و عملکرد شناختی مورد بررسی قرار دادند.
آنها به این نتیجه رسیدند که هیچ ارتباط محکمی بین میدان الکترومغناطیسی و نگرانیهای شناختی وجود ندارد.
۳- سرطان
در سال ۲۰۱۱، آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) اعلام کرد که میدانهای الکترومغناطیسی برای انسان “احتمالا سرطان زا” هستند. این طبقهبندی توسط ۳۰ دانشمند از ۱۴ کشور تعیین شد.
تا به امروز، بیشتر مطالعات ارتباط بالقوه بین میدان الکترومغناطیسی و سرطان مغز را بررسی کردهاند، اما نتایج متناقض بوده است.
بیشتر بخوانید: برای اینترنت ۵G باید سیمکارت و بسته جدید بخریم؟
به عنوان مثال، یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که تشعشعات میدان الکترومغناطیسی ساتع شده از تلفنهای همراه، با گلیوما که نوعی سرطان مغز است، مرتبط است.
از سوی دیگر، یک مطالعه در سال ۲۰۱۸، ارتباط واضحی بین میدان الکترومغناطیسی با فرکانس بالا و تومورهای مغزی پیدا نکرد.
در مورد سرطان نیز، مطالعات بیشتری برای تعیین اینکه آیا فرکانس 5G میتواند در ایجاد سرطان نقش داشته باشد و یکی از مضرات 5G باشند؛ مورد نیاز است.
۴- اثر فرکانسهای 5G بر حیوانات
تحقیقات محدودی در مورد چگونگی تأثیر 5G به طور خاص بر حیوانات وجود دارد.
بیشتر تحقیقات روی موش ها انجام شده است.
به عنوان مثال، یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که میدان الکترومغناطیسی های تلفن همراه با آسیب DNA در موشها مرتبط است.
مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۶ بر روی حیوانات نشان داد که میدان الکترومغناطیسی هر فرکانس میتواند به سیستم عصبی حیوانات آسیب برساند.
یک بررسی تحقیقاتی معتبر در سال ۲۰۲۰ همچنین چگونگی تأثیر میدان الکترومغناطیسی را بر موجودات زنده مانند حلزون ها و قورباغهها را بررسی کرد. محققان به این نتیجه رسیدند که مشخص نیست که آیا میدان الکترومغناطیسی اثرات منفی روی حیوانات دارند یا خیر.
برای تعیین اینکه چگونه 5G بر حیوانات تأثیر میگذارد، تحقیقات بیشتری لازم است.
ادعاهای نادرست درباره مضرات 5G
از زمان انتشار و توسعه شبکههای فایوجی، بسیاری از ادعاهای نادرست در مورد مضرات 5G در رسانههای اجتماعی ظاهر شدهاند.
این افسانهها باعث تحریک برخی افراد شدهاند. تا جایی که در برخی از کشورها مانند انگلیس، برخی افراد دکلهای 5G را تخریب کردهاند. نمونههایی از این افسانهها عبارتند از:
- واکسنهای COVID-19 حاوی ریزتراشههای 5G هستند.
- از انتشار 5G برای پوشاندن همهگیری COVID-19 استفاده میشود.
- 5G باعث سردرد، میگرن و سرگیجه می شود.
هیچ مدرکی پشت این ادعاها وجود ندارد و تماما غیر علمی یا مبتنی بر خرافات و باورهای غلط رایج میان مردم هستند.
5G و ویروس کرونا
یکی دیگر از افسانههای غلط و عجیب در مورد شبکههای تلفن همراه 5G، ارتباط آن با ویروس کرونای جدید SARS-CoV-2 است که خوب نیازی به توضیح نیست و دروغ بودن آن کاملا مشخص است.
طبق شایعات، گفته میشود که 5G مستقیماً ویروس را منتشر می کند. اما ویروسها از طریق قطرات تنفسی منتشر میشوند؛ نه از طریق شبکههای بیسیم!!
برخی شایعات ادعا میکنند که 5G سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب میکند و خطر ابتلا به کووید را افزایش میدهد.
اما این نیز نادرست است. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه 5G بر خطر ابتلا به عفونت های ویروسی تأثیر می گذارد؛ وجود ندارد.
چرا 5G جنجال برانگیز شده است؟
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC)، که میدان الکترومغناطیسی را به عنوان “احتمالا سرطان زا” طبقهبندی کرده است؛ بخشی از سازمان بهداشت جهانی است. اما سازمان بهداشت جهانی در حال تکمیل ارزیابی سلامت جداگانه خود از منبع دیگری به نام EMFsTrusted درباره مضرات 5G و سایر نسلهای موبایل است.
دکتر لنارت هاردل، انکولوژیست در سوئد، علیه پروژه EMFsTrusted صحبتهای زیادی کرده است.
بیشتر بخوانید: آموزش فعال سازی اینترنت ۵G ایرانسل و همراه اول
در یک بررسی تحقیقی در سال ۲۰۱۷، هاردل اظهار داشت که پنج نفر از شش عضو گروه اصلی بررسی میدان الکترومغناطیسی در سازمان بهداشت جهانی، به کمیسیون بینالمللی حفاظت در برابر تشعشعات غیریونیزه (ICNIRP) وابسته هستند.
به گفته هاردل، این یک تضاد منافع آشکار است. او همچنین بیان می کند که بسیاری از اعضای ICNIRP به صنایعی وابسته هستند که از شبکههای بیسیم استفاده می کنند و سود دارند.
جمعبندی
5G جدیدترین شبکه موبایل است که با تولید فرکانسهای الکترومغناطیسی بالاتر، ارتباطات سیار سریعتری را فراهم می کند.
در حال حاضر، هیچ مدرک محکمی مبنی بر مضرات 5G و اثرات منفی این شبکههای بیسیم بر سلامت انسان یا حیوانات، وجود ندارد و جای هیچ نگرانی نیز نیست!
اما همیشه بهتر است توصیههای متخصصان را جدی بگیریم و ساعات کمتری در طول روز در معرض گوشیهای موبایلهای خود باشیم.
حتی اگر فرکانسهای الکترومغتاطیسی به طور کامل بیخطر باشند؛ استفاده بیش از حد از موبایل، تاثیرات منفی دیگری بر جسم و روان انسان دارد.
اگر در منطقهای هستید که هنوز 5G راهاندازی نشده یا به هر دلیلی نمیخواهید از اینترنت 5G استفاده کنید؛ میتوانید قابلیت اتصال به شبکههای 5G را در گوشی اندرویدی و آیفون، خاموش کنید:
اگر قصد خرید مودم، اینترنت یا تجهیزات شبکه را دارید و به راهنمایی یا مشاوره نیازمندید، کانال تلگرام شبکهچی با آیدی @shabakehchi همراه شماست. پرسشهای خود را با مدیر کانال در میان بگذارید تا در اسرع وقت، پاسخ تخصصی و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.