راهنمای خرید

آیا اکنون زمان خرید روتر وای‌فای ۶ است؟

با عرضه آیفون‌های ۱۱ که از وای‌فای ۶ پشتیبانی می‌کنند؛ اکنون این پرسش مهم مطرح می‌شود که آیا باید یک روتر وای‌فای ۶ بخریم؟

پیش از این، اسمارت‌فون‌های گلکسی اس ۱۰ و گلکسی نوت ۱۰ از استاندارد جدید شبکه‌های بی‌سیم وای‌فای پشتیبانی کردند تا اتصال بی‌سیم سریع‌تر، قوی‌تر، با مسافت بیشتر و انبوهی از ویژگی‌ها و قابلیت‌های جدید برخوردار باشند.

بیشتر بخوانید: ۵ نکته‌ای که باید پیش از خرید یک روتر وای‌فای ۶ بدانید

روترهای وای‌فای ۶ هم از ابتدای سال ۲۰۱۹ وارد بازار شدند و اگرچه هنوز در ایران به طور رسمی و گسترده نیامده‌اند و قیمت بسیار بالایی دارند ولی امکان سفارش و خرید آن‌ها وجود دارد.

بسیاری از دستگاه‌های الکترونیکی مصرفی مانند تلویزیون، لپ‌تاپ، پخش‌کننده‌ها و حتی برخی از دستگاه‌های اینترنت اشیا و خانه هوشمند نیز برچسب Wi-Fi 6 دارند. 

وای‌فای ۶ چیست؟

از نظر فنی، وای‌فای ۶ نسل جدیدی از شبکه‌های بی‌سیم وای‌فای به نام ۸۰۲.۱۱ax است. استاندارد پیش از وای‌فای ۶، استاندارد ۸۰۲.۱۱ac بود که با عنوان وای‌فای ۵ یا روترهای AC می‌شناسیم و از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ جدیدترین استاندارد وای‌فای بود.

پیش از ۸۰۲.۱۱ac نیز شاهد وای‌فای و روترهای ۸۰۲.۱۱n بودیم که در سال ۲۰۰۸ عرضه شدند و تا همین الان حداقل در ایران حضور دارند و پرفروش‌اند؛ چون ارزان‌قیمت هستند.

هفته پیش، موسسه WiFi Alliance برنامه‌های گسترش وای‌فای ۶ را تصویب و عرضه کرد تا مشخص شود چه دستگاه‌هایی با وای‌فای ۶ سازگاری دارند و باید از لوگوی «WiFi 6 Certified» استفاده کنند.

به طور عمومی، وای‌فای ۶ مبتنی بر هر دو باند رادیویی ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز است. سرعت بیشتر، پهنای‌باند بیشتر، محدوده پوشش‌دهی بیشتر، کیفیت سرویس بیشتر و پشتیبانی بیشتری از دستگاه‌های متصل به وای‌فای می‌کند.

یکی از مزایای ویژه وای‌فای ۶، پشتیبانی از نسل جدید پروتکل رمزنگاری اطلاعات WPA3 است. 

بیشتر بخوانید: در سال ۲۰۱۹ کدام روتر وای‌فای ۶ را بخریم؟

روترهای وای‌فای ۶ می‌توانند ۱۰ الی ۱۱ گیگابیت بر ثانیه سرعت داشته باشند که در مقایسه با روترهای وای‌فای ۵ با سرعت ۷ گیگابیت بر ثانیه، سرعت بیشتری برای آپارتمان‌ها و محیط‌های کوچک فراهم می‌کنند.

موسسه WiFi Alliance می‌گوید مزیت وای‌فای ۶ برای دستگاه‌های همراه، کاهش مصرف انرژی و بهبود عمر باتری است.

آیا ما اکنون نیاز به یک روتر وای‌فای ۶ داریم؟

جواب این پرسش مثبت است. همه ما فارغ از اینکه کاربر خانگی، گیمر، کسب‌وکار یا سرویس‌دهنده هستیم؛ به روترهای وای‌فای ۶ نیاز داریم. ترافیک اینترنت روز به روز افزایش پیدا می‌کند، دستگاه‌های بیشتری به اینترنت متصل می‌شوند، برای استریم ویدیو و بازی نیازی به سرعت بیشتر و پینگ کمتر داریم و روترهای AC دیگر جوابگو نیستند.

روترهای وای‌فای ۶ قیمت‌هایی از ۱۳۰ دلار تا بالای ۴۰۰ دلار دارند. برخی مدل‌های رده بالا و فوق پیشرفته مانند ایسوس Asus RT-AX88U قیمت‌هایی نزدیک به ۳۰۰ دلار دارند ولی در عوض قابلیت‌های QoS دارند که اجازه می‌دهد کارایی شبکه را در محیط‌های شلوغ افزایش دهید. 

این روترهای برای استریم فیلم‌های ۴K از روی نتفلیکس یا بازی فورتنایت و Super Smash Bros. Ultimate مناسب هستند. 

آیا دستگاه‌های فعلی من با وای‌فای ۶ کار می‌کنند؟

پرسش بسیار مهمی است که کاربران دنبال جوابش هستند. تقریبا هر دستگاهی که از سال ۲۰۰۰ به بعد عرضه شده قابلیت اتصال به وای‌فای ۶ و روترهای وای‌فای ۶ را دارد.

به‌ویژه دستگاه‌هایی که از وای‌فای ۴ و وای‌فای ۵ پشتیبانی می‌کنند؛ قابلیت سازگاری با وای‌فای ۶ را دارند ولی فراموش نکنید که این دستگاه‌ها همان سرعت و محدوده پوشش‌دهی سابق را خواهند داشت و نباید انتظار داشت در کارای آن‌ها تغییر چندانی رخ دهد.

هنگامی می‌توانید از تمام مزایا و قابلیت‌های وای‌فای ۶ بهره ببرید که دستگاه شما (اسمارت‌فون، تلویزیون، لپ‌تاپ، تبلت، پخش‌کننده و …) نیز مجهز به وای‌فای ۶ باشد و به روتر وای‌فای ۶ متصل شود.

پس چرا باید روتر وای‌فای ۶ خرید؟

هنگامی که دستگاه‌های قدیمی و فعلی ما از وای‌فای ۶ پشتیبانی نمی‌کنند؛ پس چرا باید سراغ خرید یک روتر وای‌فای ۶ برویم؟

مهم‌ترین دلیل آن می‌تواند پشتیبانی از تعداد دستگاه به طور همزمان برای اتصال به وای‌فای و اینترنت باشد. روترهای وای‌فای ۶ می‌توانند به طور همزمان حداکثر با ۸ دستگاه لینک اختصاصی داشته و استریم دیتا کنند.

به‌زودی، هریک از ما در خانه و محل کار خود چندین دستگاه خواهیم داشت که باید به اینترنت متصل شوند و فقط از طریق وای‌فای این امر میسر است. روترهای فعلی جوابگوی این حجم از دستگاه و ترافیک شبکه نیستند ولی روترهای وای‌فای ۶ به راحتی اجازه می‌دهند چندین دستگاه در بالاترین سرعت و پهنای‌باند و بدون افت کیفیت شبکه یا افزایش تاخیر و پینگ و لگ، انتقال دیتا داشته باشند.

فراموش نکنید که روترهای وای‌فای ۵ (روترهای AC) حداکثر از ۴ دستگاه یا لینک استریم همزمان پشتیبانی می‌کنند.

آیا اکنون به روترهای وای‌فای ۶ مهاجرت کنیم؟

با همه مزایایی که برای وای‌فای ۶ و روترهای مبتنی بر آن برشمردیم؛ به نظر ما هنوز کمی برای خرید روترهای وای‌فای ۶ زود است.

این روترها تازه وارد بازار شده و قیمت‌های بالایی دارند. از سوی دیگر، دستگاه‌های همراه و کامپیوترهای رومیزی بسیار کمی از وای‌فای ۶ پشتیبانی می‌کنند تا بتوانید از مزیت واقعی این شبکه‌های بی‌سیم استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین اسمارت‌فون‌های وای‌فای ۶ در سال ۲۰۱۹

اگر در ایران زندگی می‌کنید؛ قطعا برای خرید روتر وای‌فای ۶ کمی زود است و باید حداقل ۶ ماه الی ۱ سال دیگر صبر کنید. به علاوه، بحث قیمت این روترها بسیار مهم است.

تا چند ماه دیگر، تلویزیون، اسمارت‌فون‌ها و لپ‌تاپ‌های بیشتر با وای‌فای ۶ عرضه می‌شوند و آن زمان باید به فکر ارتقای روترهای وای‌فای خود باشید.

به‌روزرسانی (۲۰ خرداد ۱۳۹۹)

مطلب بالا در مهرماه سال ۹۸ نوشته شد. زمانی که تازه اسمارت‌فون‌های وای‌فای ۶ ترند شده و روترهای وای‌فای ۶ وارد بازار شدند.

اکنون، در خرداد سال ۹۹ باید گفت زمان خرید یک روتر وای‌فای ۶ فرا رسیده است. تقریبا غالب اسمارت‌فون‌های رده بالا به وای‌فای ۶ مجهز شدند و قیمت روترهای وای‌فای ۶ نیز شکسته شده است.

در ایران، شاهد ورود چندین مدل روتر وای‌فای ۶ یا همان استاندارد ۸۰۲.۱۱ax از جمله روترهای مش وای‌فای ZenWiFi ایسوس هستیم.

از سوی دیگر، نسل جدید استاندارد شبکه‌های بی‌سیم وای‌فای به نام وای‌فای ۶E عرضه شده و در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ شاهد ورود اسمارت‌فون‌ها و روترهای این نسل خواهیم بود.

بنابراین، اگر می‌خواهید از مزایای وای‌فای ۶ بهره‌مند شوید؛ به نظر می‌رسد اکنون بهترین فرصت برای خرید روترهای وای‌فای ۶ است. البته، به تدریج قیمت این روترها شکسته شده و مثلا در سال ۲۰۲۱ بسیار ارزان‌تر خواهند شد یا حداقل نسل نخستین این روترها را می‌توان با قیمت ارزان‌تری پیدا کرد.


اگر برای خرید مودم، اینترنت و تجهیزات شبکه سوال داشتید یا نیاز به راهنمایی و کمک دارید؛ کانال تلگرام شبکه‌چی به آی‌دی shabakehchi@ را فالو و پرسش خود را برای مدیر کانال بفرستید تا جواب دهیم.

میثاق محمدی‌زاده

دانش‌آموخته رشته کامپیوتر و علاقه‌مند ادبیات و فناوری؛ بیش از ۲۰ سال در نشریات و سایت‌های مختلف خبری و فناوری ایران نوشتم و هنوز تشنه یادگیری هستم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا